2500W aan zonnepanelen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie 31 Reacties»

De installatie van 6 extra zonnepanelen zorgen voor een piekvermogen van totaal 2500W…

2500W aan zonnepanelen

Na het succes van mijn 1500W aan zonnepanelen ben ik op zoek gegaan hoe ik mijn totale elektriciteitsopbrengst verder kon verhogen. De oplossing ligt voor de hand….meer zonnepanelen.

Oppervlakte

Helaas is er behalve budget nog een andere beperkende factor, de beschikbare hoeveelheid dak oppervlak waar de panelen geplaatst kunnen worden. In mijn geval heb ik maximaal 60m2 plat dak ter beschikking. Nu zou je zeggen, dat is dan 60m2 aan zonnepanelen, maar helaas, dat is in de praktijk niet mogelijk. Dit komt omdat er voldoende ruimte tussen de rijen met zonnepanelen moet blijven ter voorkoming van schaduwval en vanwege de minimale afstand tot aan de rand van het dak (zie onder kopje minimale afstand voor uitleg waarom).

Schaduw

Om ervoor te zorgen dat de panelen een optimale opbrengst hebben en zichzelf schoon kunnen spoelen na een regenbui is het van belang dat ze onder een hoek staan. In mijn geval staan de panelen onder een hoek van 27,5%. Het is belangrijk dat de panelen geen schaduw op elkaar werpen bij laagstaande zon.

Schaduwval door de zonnepanelen

Daarom moet de afstand tussen de rijen van panelen voldoende groot zijn. Meer informatie hierover is de lezen in het artikel “1500W aan zonnepanelen”.

Minimale afstand

In de wet is vastgelegd dat de panelen op een plat dak voldoende afstand moeten hebben tot aan de rand van het dak vanwege het zicht. De panelen moeten minimaal even ver van de rand van het dak staan als het hoogste punt van het zonnepaneel.

Grotere panelen

Om op de overgebleven beschikbare ruimte dan toch zoveel mogelijk opbrengst te halen heb ik besloten om 3 grotere panelen (die meer schaduw werpen) aan de noordkant van het dak te plaatsen, achter de rijen van andere panelen.

Grotere 190W zonnepanelen

Omdat ik zeer tevreden was over het presteren van mijn Kyocera KC125GHT 125W panelen heb ik voor de grotere panelen ook gekozen voor Kyocera. Het gaat om Kyocera KC190GHT panelen. Deze grote panelen hebben een piekopbrengst van 190W, ongeveer 1,5x zoveel als mijn andere 125W panelen. De hogere opbrengst wordt gehaald doordat deze panelen ook 1,5x zoveel zonnecellen bevatten. De zonnecellen op de 125W en 190W panelen zijn identiek (ze hebben een efficiency 16%).

Maximaal piek vermogen

In het totaal kon ik nog maximaal twee rijen van zonnepanelen plaatsen totdat mijn dak volledig vol ligt. Elke rij bestaat uit 3 panelen.

2500W aan zonnepanelen

Als je naar de foto kijkt dan lijkt het alsof er nog voldoende plek is voor extra panelen, dat klopt. Echter dat dak is van mijn buren..

Na installatie van de 6 extra panelen komt het totale piekvermogen, samen met de 12 bestaande panelen op: 1500W + 3 x 125W + 3 x 190W + 88W = 2533W.

Verwachte jaaropbrengst

De verwachte opbrengst voor alle panelen samen is ongeveer 2280 kWh / jaar. Met de huidige elektriciteitsprijs een besparing van € 456,- per jaar.

De verwachting is dat de elektriciteitsprijs de komende jaren nog extreem veel hoger gaat worden door het verschijnsel peak-oil. Dit betekent dat besparing die ik hiermee jaarlijks ga halen alleen nog maar gaat toenemen…

Meer informatie hierover is te vinden in het artikel “De terugverdientijd van zonnepanelen”

31 reacties op “2500W aan zonnepanelen”

@jeroen8
Ik zag in de drie artikelen dat je eerste paneel in een kunstofbak zit. Ik heb een paar jaar geleden geprobeerd de 90 % energie die door het zonnepaneel aan warmte wordt afgestaan op te vangen, door een zonneboiler achter tegen het paneel aan te plakken(gezien op de stand van ECN) het rendement gierde naar beneden waneer het paneel zijn warmte niet meer kwijt kon. door het stijgen van de temperatuur. Deze panelen waren voorzien van de NKF omvormers met eigen opbrengstmeters en inverter. je zult begrijpen dat dit vrij snel gedemonteerd is.

Het lijkt er inderdaad op dat mijn eerste 88 Wp paneel in een bak zit, maar gelukkig is dat niet het geval. Het paneel is bevestigd aan twee zij-schotten en een onderplaat waardoor de wind er goed onderdoor kan waaien.

Het is inderdaad zeer belangrijk dat de panelen niet te warm worden. Hoe warmer ze zijn, hoe lager het rendement.

Mijn grotere panelen van 125 Wp en 190 Wp zitten gemonteerd op een aluminium frame waardoor ze hun warme goed kwijt kunnen aan de onderkant.

Hoe belangrijk de temperatuur is kun je mooi zien het het artikel nieuw record. Hier kun je zien dat mijn paneel hun maximum haalde op een vrij koude winderige dag in de felle zon.

@ Mexx
Heb jij misschien nog meetdata van hoeveel het rendement praktisch terugliep agv de hogere temperatuur? Misschien wel eens interessant om te publiceren.

Het was gisteren precies een jaar geleden dat ik mijn eerste set van 555Wp aan PV-panelen installeerde. Dat heb ik gevierd met een mooie zonnige dag 🙂

In dat jaar hebben de panelen bijna 60% van ons elektriciteitsverbruik gedekt.

Overigens zit de tweede set (geplaatst in maart 2007) op zwarte kunststof bakken ipv open frames. Ik heb nog niet gevoeld of er grote temperatuurverschillen zijn met de panelen op de open frames, maar heeft het zin om een paar grote gaten in die bakken te boren zodat er wat meer luchtstroming is? Ook zie ik er niet tegenop om zelf aluminium frames te maken, zou dat voldoende uitmaken om het de prijs (en de energie!) te rechtvaardigen?

@jeroen Haringman

Zoals ik al aangaf is de pc een aantal malen gecrashed, maar wat ik me kan herrinneren was een vermindering van 5 a 10 Watt per uur op een 100 Watt paneel.
Voordat je nu het dak opsprint met een grotegatenboor, een vraag over het ontwerp van de kunsstof bak zitten hier openingen aan de boven en onderzijde zodat er lucht langs kan ? ik denk aan de inkepingkjes onderaan glaslatten onderaan een raam zitten.dit zal ongetwijfeld voldoende zijn. Een ander verhaal is het als de panelen helemaal opgesloten zitten in de bak.
Ik heb mijn ontwerp destijds doorgeproken met de eigenaar van solarnrg, deze wist mij te vertellen dat er een relatie is tussen temperatuur van het zonnepaneel en de effectiviteit van het paneel.

ik loop al jaren te denken over zonne panelen,ben eigenlijk wel benieuwd wat deze hele installatie heeft gekost, en kun je ook zoveel panelen kwijt op je dak zodat je volledig op eigen stroom draait en, wat nog mooier zou zijn terug het energienet op want dan leverd dat nog extra geld op zodat je investering er sneller uit terug komt.
en dan tot laatste zijn er mensen geintereseerd om panelen te importeren zodat de aanschaf nog lager word ik heb nl contact met div fabrikanten van electronica en heb bij hun het verzoek geplaatst of zij mij een betrouwbare fabriek konden aanbevelen.

@schorpioen: zonnestroominstallaties kosten momenteel zo’n € 5,00 – 5,50 per Wp, afhankelijk van uitvoering e.d. Dat betekent dat een installatie van 2500Wp voor ongeveer € 12500 – 14000 neergezet moet kunnen worden. Hoe meer je laat doen hoe duurder e.e.a. wordt natuurlijk. Zeker op een goed toegankelijk plat dak is zelf plaatsen over het algemeen goed te doen.

Verreweg de meeste zonnestroominstallaties in Nederland leveren terug aan het net zoals jij beschrijft. Daardoor wordt alle zonnestroom direct verbruikt en gaat er niets verloren.

Panelen importeren kan, mensen hebben dat al eerder gedaan. Zie bijvoorbeeld deze website. Het zou mij een groot risico lijken (hoe los je bv. garantiekwesties op?) maar dat moet natuurlijk iedereen voor zichzelf weten.

De zonnepanelen van mijn installatie hebben de afgelopen 4 jaar 9000 kw opgeleverd (2750W piek) (deels afgeschakeld gehad wegens omvormerproblemen)de investering is voor mij rendabel reken even mee 500 euro op de bank 3% rente per jaar 15 euro
100 Wattpiek op je dak levert 80 tot 100 kw per jaar a 20 eurocent is 16 tot 20 euro en de prijs van stroom blijft stijgen.
Dit is een beetje kort door de bocht rekenen. Maar is een aardige indicatie datzonnestroom installaties best wel rekenen zolang je het geld op de bank hebt.
als ik de miljoenennota goed beluisterd heb komt er in 2008 ook weer een subsidieregeling voor zonnestroom,iets om op te wachten denk ik.

Begrijp ik het goed, Mexx, dat als er koeling wordt toegepast het rendament enorm daalt ? Zelf was ik van plan achter een 12.600 Wpiek systeem een zonneboilersysteem te plaatsen. Heb jij wat meer gegevens over de rendamentsdaling ?

@ernst,
De constructie die ik had gemaakt was een vlakke plaat met erachter een koperbuis gesoldeerd, vervolgens met PUR schuim alles geisoleerd en tegen de achterkant van het zonnepaneel geplaatst,
vervolgens bleek dat ik een lager electrisch vermogen uit het zonnepaneel kreeg (de oude NKF omvormers)aangezien ook de warmteopbrengst tegenviel heb ik het project in de vuilnisbak gegooid.
Even over de constructie ik had een lange buis 4 keer gebogen op de plaat gesoldeerd deze constructie leverde ook in de volle zon achter glas minder dan 60 graden dus een niet zo”n beste constructie.
Het ECN in Petten heeft een proef in Engeland met een gelamineerd zonnepaneel/boiler hier heb ik het idee ook van afgekeken.

Mexx bedankt voor de info, zo blijkt maar weer dat een goed lijkend idee niet meteen ook tot het verwachte resultaat leidt.

@Niels,

Helaas heb ik nog geen linux tool gevonden waarmee ik mijn mastervolt inverters kan uitlezen, dus ik kan nog niet van die mooie opbrengst rapporten produceren zoals pv-solar24. Het plan is om dit uitlees process te automatiseren en dit beschikbaar te maken o de website.

Ik heb een hekel aan handmatige processen die herhaaldelijk veel tijd kosten en ook een grote hekel aan windows met al zijn spyware / virus / performance problemen. Vandaar dat ik de windows only tool van mastervolt niet in gebruik genomen heb.

Ik heb wel mijn verbruik van de afgelopen jaren bijgehouden op week basis en daar wil binnenkort een overzicht van op de site zetten.

Sinds kort heb ik ook een digitale teruglever meter van de NRE (Eindhoven) die ik op wekelijkse basis uitlees. Dus ik heb nu nog meer informatie.

Koeling van zonnepaneel werkt mi. wel in de volgende 3 gevallen:
1- concentrated solar power: de geconcentreerde straling warmt de cel op naar veel meer dan 60°C zodat koeling zelfs tot ‘maar’ 60° efficiëncy verhoogt.
2- als je water van lagere temperatuur kan gebruiken; bij LTV (laagemperatuurverwarming) gebruik je water van maar 30°C, dus het is zinvol deze op te slaan
3- als je meeropbrengst de waterpomp van het koelwater overstijgt; dan kan je desnoods de van LVT overgeschoten warmte naar een buitenradiator/ grondwaterput/ aardwarmtewinning afvoeren.

@jeroen8@niels: als je naar een txt file logt, kan je met JPGraph (php library) grafiekjes maken op verzoek.

@ard,

Hoe kan ik naar een txt file loggen vanuit mijn Sunmaster QS2000 mastervolt inverters zonder een windows programmatje ergens te hebben draaien?

Ik zou zelf een daemon process op mijn zuinige linux server willen laten draaien die regelmatig de mastervolt inverter uitleest en de gegevens automatisch publiceert op de website.

Echter daarvoor moet ik weten wat het protocol is van de inverter, dan kan ik hiervoor zelf een programma schrijven (bijvoorbeeld java of ruby) dat platform onafhankelijk is (Windows, Apple en Linux).

@jeroen (is er een pm mogelijkheid hier?) Het is een ‘gewone’ seriële poort nietwaar? De data uitlezen lijkt me niet het grootste struikelblok. If not, dan zou je de totaalteller (als je die permanent in beeld kan krijgen) op de uitleeseenheid kunnen opnemen met een USB kameraatje en daar met simpele beeldverwerking de data uit kunnen halen op gezette tijdstippen. En helemaal ‘desnoods’ kan je een verbruiksmeter tussenkoppelen en op gelijke wijze uitlezen.

ard

Weet u ook mischien wat de kosten van een zonneboiler en een zonnepaneel ong. zijn? als je ze wilt kopen? en hoelang het duurt voordat je dat budget weer terug verdient hebt?

tijdens mijn bezoek in atlanta usa heb ik gezien dat er weinig tot geen zonne energie gebruikt word.wat mij nu bezig houd is hoe word de 12 of 24 volt gelijkspanning omgezet naar bv 220 volt wisselspanning.is dit door elektronica of door een generator. wat gebeurt er met de opgewekte stroom die je niet nodig heb .is er een mogelijkheid om i.p.v 220 de usa 127v wisselspanning te generen .wij hebben daar een cabine met 127 volt lampen en een airco draaiend op 220 volt. is er een systeem dat voldoende vermogen levert om dit ( met behulp van het net )te kunnen draaien. hans

Voor mijn panelen wordt de gelijkspanning omgezet naar 230 volt wisselspanning middels een Sunmaster QS2000 inverter van Mastervolt. Als je minder zonnepanelen hebt dan heb je een kleinere inverter nodig. Zo’n inverter bestaat volledige uit electronica.

De opgewekte stroom die ik niet gebruikt vloeit terug naar het elektriciteitsnet. Indien je nog een oude meter hebt met ronddraaidend wieltje (ferarris meter) dan gaat je meter achteruit draaien. De meter saldeert dus zelf je eigen opbrengsten.

Indien je electronische meter hebt (dit is minder gunstig) dan heb je een speciale meter nodig met een aparte mogelijkheid voor teruglevering (deze wordt apart gemeten naast je dal/peik verbruik).

In Nederland geld de regeling dat wanneer je minder dan 3000 kWh op jaarbasis teruglevert dan krijg je hiervoor exact het zelfde bedrag als je er normaal voor zou betalen. Ik weet niet hoe dit precies in de USA is geregeld, ik kan me voorstellen dat dit verschilt per staat.

Indien je een “solar” inverter neemt die geschikt is voor de Amerikaanse markt dan zou deze de juiste spanning moeten afleveren.

Overigens is het veel verstandiger om te kijken wat je kunt doen aan passieve koeling door je cabine zo te veranderen dat er geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt in de zomer (door een overkapping, rolluiken, zonne-schermen) en door goede isolatie (deze houdt de warmte ook buiten).

In mijn eigen huis heb ik rolluiken geplaatst om de warmte buiten te houden in de zomer (en de kou in de winter) waardoor ik de airco niet meer aan hoeft. Dit scheelt extreem veel op mijn elektriciteits verbruik en dit is veel goedkoper dan het compenseren middels PV zonnepanelen. Zie ook het artikel Energie besparing levert geld op

Beste allen,

Met de broedplaats waarin mijn bedrijf gevestigd is, zijn we ook bezig met zonnepanelen. Het wel en wee van dit proces wordt bijgehouden in een weblog:

http://solar.olafwit.com

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op de verschillende artikelen.

Groet,

Olaf Wit

Voor een race voor boten op zonne-energie hebben we ontdekt dat het rendement van de boot omlaag gaat als de zonne-panelen warm worden. Wat is volgens jullie een oplossing om deze panelen te koelen (zonder dat het veel vermogen vraagt)?

We hebben zelf al aan koelpasta gedacht (ook bij processors gebruikt) maybe something else?

temperatuur is inderdaad een heel zwaar nadeel voor zonnepanelen
mijn schoonvader is momenteel bezig met een wetenschappelijke studie te doen rond zonne panelen. verschillende types en systemen worden getest eind 2010 worden de resultaten verwacht.
maar ondertussen heb ik een type gevonden die (aldus de producent) geen last meer heeft van de warmte door een andere opbouw. Door deze andere techniek zouden deze pv panelen ook 2 keer zoveel rendement halen
check this http://www.zontechnieken.be/troeven/

indien iemand ervaring heeft met deze panelen, gelieve dit te melden, want ik wil wel eens weten hoe goed ze wel zijn en wat ze kosten
Dank bij voorbaat

veel succes aan de mensen die het nog van plan zijn panelen te plaatsen

Als ik kan volgen aan Mexx zijn constructie wordt het pv-paneel volledig afgesloten langs achter. Als er nu een geplooide koperbuis vlak onder ligt en deze op een warmtepomp aangesloten wordt, maak je van 50° mss 85° en het water dat terug komt van de warmte pomp is ijskoud dus de panelen worden echt acief gekoeld

Hallo Jeroen, ik lees jouw artikel in 2012 en ben erg benieuwd naar jouw ervaringen tot nu toe.
Ik heb een eigen bedrijf (BV) aan huis en wil ook gaan investeren in zonne energie en de investeringsaftrek eia is nog steeds van toepassing. Daarnaast zijn de prijzen van de zonnepenelen behoorlijk gedaald, dus rendementen (financieel) zouden beter moeten zijn dan toen jij met dit project startte.
Bedankt voor jouw update..

@Jan J,

Ik ben zeer tevreden over mijn investeringen in zonnepanelen in 2005. Ze werken nog (zoals verwacht) uitstekend, je hebt er geen omkijken na. Precies zoals verwacht leveren ze jaarlijks ongeveer 2250 kWh op en dat is voldoende om mijn hele huishouden op te draaien. Het was (en is nog steeds) een super goede investering, zeker met de elektriciteitsprijzen die maar blijven stijgen. Nu, anno 2012, zijn de prijzen van PV meer dan gehalveerd tov van 2005. Ik heb nog 5 euro / Wp betaald, nu is het rond de 2 euro /Wp.

Kortom een no-brainer, investeren in PV is een van de beste dingen die je kunt doen, ik heb berekeningen gezien dat je hiermee een rendement van 7% kunt halen op je investering zonder dat je bang hoeft te zijn dat je bank failliet gaat (zoals Icesafe…).

Voordat je investeert in PV zou ik ook heel kritisch kijken naar je huidige elektriciteitgebruik. Besparen op je gebruik is vele malen goedkoper dan het daarna zelf proberen op te wekken, dus dat is stap 1. Stap 2 is het zelf gaan opwekken.

Inmiddels heb ik zelf stap 3 (Zonneboiler) en stap 4 (Gas eruit en warmtepomp erin) genomen. Hiermee ben ik qua energie thuis helemaal fossiel vrij. Het werkt geweldig. Binnenkort komt hierover een zeer uitgebreide reeks van artikelen met alle details.

Ook heb ik een paar jaar geleden mijn auto verkocht (ik fiets nu naar het werk) en gebruik OV voor grotere afstanden. Ben achteraf zeer tevreden met mijn keuze: ik heb een veel betere conditie gekregen, in de stad ben ik sneller op de bestemming, het is goedkoper en last but not least, veel duurzamer. Samen met een fietskar kan ik eigenlijk alles vervoeren waar ik voorheen een auto voor gebruikte. ik geloof dat ik nu 5 dagen in een jaar een auto geleend heb. De overige 360 dagen rij ik met de fiets 🙂

hallo Jeroen, bedankt voor jouw reactie, ik ga zeker investeren in PV.
nog even over de zakelijke kant, jij had/hebt ook een bedrijf aan huis, hoe heb je de verdeling privé/zakelijk aangepakt mbt de investeringskosten en subsidie daarop ?
een vriend van mij heeft het hele huis( incl 2 appartementen ) omgezet op warmtepomp en is zéér tevreden, zeker omdat er geen schoorsteen meer rookt, ik ben zeer benieuwd naar de nieuwe artikelen daarover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *