Een droogmolen, een besparing van 300 kWh / jaar.

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Zonne-energie 8 Reacties»

Een voorbeeld hoe je met een relatief kleine investering in een droogmolen veel energie kunt besparen…

Droogmolen

Sinds ik mijn 1500W aan zonnepanelen heb liggen ben ik steeds meer gaan letten op mijn eigen elektriciteitsverbruik. Het is namelijk veel goedkoper om te besparen dan om je eigen elektriciteit op te wekken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een droogmolen in plaats van een wasdroger. Een droogmolen is een prachtig voorbeeld hoe je de energie van de zon zeer efficiënt kunt gebruiken.

Droogmolen in gebruik

Een wasdroger in een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 600 kWh / jaar. bron: milieu centraal

Een goede droogmolen kost ongeveer 45 euro. Zeg dat je zo’n droogmolen voor ongeveer 50% van het jaar gebruikt. Dan zou dat betekenen dat je met de huidige (juni 2006) elektriciteitsprijs van ongeveer € 0,20 / kWh een € 60,- per jaar bespaart. Oftewel je hebt je droogmolen binnen 3/4 jaar terugverdiend. En als je de molen niet meer nodig hebt dan kun je hem zo inklappen dat je er geen last meer van hebt….

Droogmolen in gebruik

De vergelijking

Als vergelijk kijken we even naar de besparing van de droogmolen ten opzichte van de opbrengst van zonnepanelen. De 12 zonnepanelen (inclusief invertor, monitoring unit, kabels, bevestiging materialen, exclusief plaatsingskosten en een extra elektriciteitsgroep) hebben ongeveer 7000 euro gekost en wekken op jaarbasis ongeveer 1350 kWh op. Als we de opbrengst nu eens vergelijken met de besparing van de droogmolen krijgen we de volgende tabel:

Apparaat Investering Opbrengst / Besparing Kosten / kWh
Droogmolen € 45,- 300 kWh € 0,15
Zonnepanelen (1500W) € 7000,- 1350 kWh € 5,19

Conclusie

Een investering in energie besparing is erg snel terugverdiend; je kunt met een relatief kleine investering een grote besparing halen. Zie ook het artikel “Energie besparing levert geld op”

Overigens is een investering in eigen energieopwekking middels zonnepanelen nu al heel erg rendabel. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel “De terugverdientijd van zonnepanelen”

Voor bedrijven is het helemaal interessant. Bedrijven kunnen namelijk gebruik maken van diverse investeringsregelingen waardoor ze effectief maar 1/3 van de aanschafkosten voor zonnepanelen hoeven te betalen. Meer informatie hierover is terug te vinden in het artikel “1500W aan zonnepanelen”

8 reacties op “Een droogmolen, een besparing van 300 kWh / jaar.”

Dus als ik het goed begrijp moet ik 15 droogmolens op het dak zetten om mijn stroomverbruik te neutraliseren?
😉

Je kosten per kWh voor de panelen zijn nooit 5,18 euro! De levensduur van je panelen is toch wel langer dan 1 jaar!?

Hoi Bastiaan,

Daar heb je helemaal gelijk in.

Met de huidige energieprijzen betalen de zonnepanelen zich dan ook binnen 6-8 jaar terug (voor bedrijven). En dat terwijl ze minimaal 25 jaar meegaan. Met andere woorden, investeren in zonnepanelen is zeer interessant. Binnenkort wil ik hierover een artikel plaatsen met een uitgebreide berekening.

Wat ik in bovenstaande artikel wil laten zien, is dat investeren in bezuinigings maatregelen vaak nog veel interessanter kan zijn. Zo’n droogmolen gaat immers ook veel langer dan 1 jaar mee….

Overigens ben ik zelf een voorstander voor beide. Investeren in besparing EN duurzame energie opwekking (zonnepanelen, wind turbines, waterkracht centrales).

Waar kan ik als leek een uileg voor een beginner in”Jip en Janneke”taal vinden?
Bv een auto accu kan ik niet gebruiken heb ik gehoord hoe zit dit,wat is bv een simpele starters opstelling die niet te veel kost??
Ik hoor het graag,
groetjes René

Dit is toch zeeerr interessant. Ben ook zeer benieuwd naar je volgend artikel met de berekeningen!!!! LET ME KNOW !

ik heb een koelkast gelocht die gerbruikt per jaar 300 kwh ik wil graag weten
wat is de totaal bedrag per jaar

m.v.g tahir

Een eenvoudige vuistregel waarmee je kunt rekenen is dat de elektriciteitprijs ongeveer 25 cent / kWh kost. Daarmee kom je met 300 kWh x 0.25 ongeveer uit op 75 euro per jaar aan stroomverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *