Halogeenlampen meetgegevens met de lampmeetopstelling

Geplaatst door Marcel van der Steen in Niet-duurzaam 5 Reacties»

Hierbij de resultaten van de lampmeetopstelling waarbij we gemeten hebben aan halogeenlampen. In diverse artikelen worden de meetopstelling (1) en de meetgegevens (2) uitgelegd.
Spaarlamp

Silvania 230V halogeen 50 W

Tegenwoordig meet ik nogal wat gegevens van en lamp die ik presenteer op deze site. Ik had nog wat oude lampen die ik destijds nog met een eenvoudige ongecalibreerde luxmeter heb gemeten, en toen had ik ook niet de mogelijkheid het kleurspectrum en de power dissipatie te meten.
Deze halogeenlamp is eerst gemeten, en nu nogmaals maar dan met de kleurspectrometer en een powermeter zodat ik meer interessante gegevens van publiceren. De resultaten zijn wat afwijkend, namelijk minder maximale lichtsterkte en minder efficiency dan wat ik eerst mat. Ik vertrouw deze resultaten beter omdat beide gebruikte apparatuur gecalibreerd is en blijft.
/wp-content/uploads/2008/articles/halogeen_50w_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde in specificatie waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 2600 K Zo wit als een normale gloeilamp en volgens de wiki minder wit dan een halogeenlamp die tot 3200 K gaat. Zou deze lamp dan aan het slijten zijn? Ik heb er twee doorgemeten (een gebruikte en ongebruikte) en beiden kwamen ze op ongeveer 2600 K.
Lichtsterkte Iv 600 Cd  
Stralingshoek 40 ° 35 ° Een mooie gefocusseerde straal.
Vermogen P 50 W 47 W  
Power Factor niet opgegeven 1 De halogeenlamp heeft net zoals de gloeilamp geen elektronisch voorschakelapparaat en is met de gloeidraad direct verbonden met de 230 V. Dit wordt gezien als een resistief element, wat wil zeggen dat stroom en spanning mooi in fase zijn en er dus alleen maar netto vermogen wordt geleverd. Zoals het hoort.
Lichtstroom 375 lm  
Efficiëntie 8 lm/W Voor 1 W aan vermogen krijg je 8 lumen licht. Bekend is dat halogeenlampen eigen niet veel van het vermogen omzetten in zichtbaar licht; ze genereren dus veel warmte met het vermogen wat ze opnemen. Hoe hoger dit getal van efficientie, des te beter. De halogeenlampen zouden het wel beter moeten kunnen doen dan gloeilampen, doordat hun temperatuur hoger is waardoor de efficientie wat zou moeten toenemen. We zagen al dat de kleurtemperatuur relatief laag was voor een halogeenlamp.
Coördinaten kleursoort diagram niet opgegeven x=0,47 en y=0,41  
Fitting GU10 GU10 grote schroeffitting
Diameter 49 mm  
Diepte 53 mm  

Lux op 1 meter afstand

halogeen_50w op 1 m
Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand
De lichtsterkte blijft voor een brede hoek relatief constant. Verder zie je dat de stralingshoek mooi de opgegeven waarde is.

Afstand bij 400 lux en grafiek

halogeen_50w 400 lx
Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

halogeen_50w lux als functie van afstand
Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 375 lm.
Wat ik bemerkte is dat de lichtopbrengst wel afhangt van de netspanning; wanneer deze varieert tussen 233 en 227 V, wil dat best eens 2 Watt in opgenomen lampvermogen verschillen (van 49 naar 47 W). Dit scheelt meteen 16 lumen.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 375 lm, en een opgenomen vermogen van 47 Watt, levert een efficiëntie van 8 lm/Watt. Dit kan beter, met ledlampen en spaarlampen.

Netspanning 229 V
Lampstroom 202 mA
Vermogen P 47 W
Schijnbaar vermogen S 47 VA
PF 1

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/halogeen_50w_spectrum_small.png
Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer
Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2600 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/halogeen_50w_chromaticity_small.png
Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp
Het licht is warmwit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler. Dit hoort ook, omdat de halogeenlamp zelf een zwarte straler is.
De kleurcoördinaten zijn x=0,47 en y=0,41.

12V halogeen 20 W

Een kleine krachtpatser, zoals zal blijken uit de luxmetingen.
/wp-content/uploads/2008/articles/lampmeetopstelling_halogeen_20w_thumb.jpg

Efficiëntie 11 lm/W

Lux op 1 meter afstand

12V halogeen20w lux op 1 meter afstand
Een grote hoeveelheid licht, en heel erg gefocusseerd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

12V halogeen20w 400 lx
Dus op 1,4 meter afstand geeft deze lamp nog zoveel licht dat je kunt lezen in een circel van 20 cm rondom het punt recht onder de lamp.

Lux op variabele afstand

12V halogeen20w lx en afstand

5 reacties op “Halogeenlampen meetgegevens met de lampmeetopstelling”

Very interesting!

write in English, you will have a broader audience!

Can you make an analysis of which game device I should buy?

Xbox 360 (or older)
Wii
PS3

Thanks!

Hi Ton, in due time, we will have our articles translated into English.
About your question on the game box, what is it you want to know? I am not an expert in those. The only link I would see with this website is to measure the consumption of energy. But for that I need such a box to measure it, as I do not have it. Sorry.

licht is traling. De afstraling van het licht neemt veel meer dan lineair toe.
Ik heb me laten vertellen dat dat met een derde macht gaat van de spanning.

Maar geeft halogeen verlichting UV straling af ? Ik heb hier een schilderij dat afbleekt. Daarnaast niet. En vaak mag je niet flitsen in een museum. Dus dit moet nog bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *