LLE 60 cm TL met 174 Leds 6000K

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen 4 Reacties»

Deze led-TL komt van de firma LedLight Europe. Het is een erg efficiënte led-TL buis, zeker daarom een aanrader. De kleur is erg koudwit, zal dus waarschijnlijk vooral gebruikt worden voor zakelijke toepassingen zoals verlichting in fabrieken e.d. De led-TL buis geef alleen licht naar beneden, dus je hebt licht daar waar je het ook wilt hebben en in tegenstelling tot een gewone TL is er geen reflectie nodig van het licht dat naar boven gestraald wordt.

De led-TL is ook te vinden in het lampoverzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 6050 K Dit is een felwitte lamp, die vaak gebruikt worden bij fabrieksruimtes.
Lichtsterkte Iv 201 Cd Het is een felle led-TL buis.
Stralingshoek 100 ° Een breed lichtveld.
Vermogen P 7.8 W
Power Factor 0.72 Een power factor van 0.72, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er ook 1 VAr aan blindvermogen is.
Lichtstroom 921 lm
Efficiëntie 84 lm/W Een heel hoge waarde. De heldere leds (hoge kleurtemperatuur) hebben eerder kans om een hoge efficiëntie te halen dan leds die warmwit uitstralen.
CRI_Ra 76 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,32 en y=0,35
Fitting TL TL-buis fitting
Diameter 30 mm
Lengte 600 mm
Algemene opmerkingen Er zit een sensor op deze lamp die het omgevingslicht meet en de lichtintensiteit van de leds zelf wat bijregelt. Het regelbereik is marginaal; verwacht er niet te veel van.
Verlichtingssterkte en kleurtemperatuur zijn niet afhankelijk van de spanningsfluctuaties.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_174_led_6000k_small.jpg

E_v op 1 meter afstand

LLE<i>TL_174</i>led<i>6000k E</i>v op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand bij directe aansluiting op 230 V lichtnet

Het is een felle led-TL buis. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.

Verder heeft de lamp een brede stralingshoek van 100 graden. Dit is wat we gewend zijn van TL buizen, dat ze een brede stralingshoek hebben. Een voordeel is verder dat deze led-TL buizen niet rondom licht afgeven, dus reflectoren in de armatuur zijn niet nodig.

Bij het meten aan deze lichtopbrengst kan het zijn dat de netspanning heeft gefluctueerd. Bij deze lamp heeft dit nauwelijks invloed op de verlichtingssterkte; zie ook dit gedeelte over de spanningsfluctuaties.

E_v als functie van afstand

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_174_led_6000k_lux_en_afstand_small.png

De verlichtingssterkte als functie van de afstand; led-TL direct op het net

De E_v is niet berekend maar gemeten, omdat ik niet mag uitgaan van een puntbron. De TL is een lijnbron, en daarbij geldt het kwadratisch verband tussen afstand en verlichtingssterkte niet. Zie ook dit artikel voor meer uitleg over het waarom.

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de led-TL. Deze zijn dan om te rekenen in een lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting.

Hierbij de link naar de ruwe meetgegevens:

Link naar spreadsheet voor lampmetingen aan Led-TL in conventioneel TL armatuur.

Efficiëntie

Een heel hoge waarde van 84 lm/W. De heldere leds (hoge kleurtemperatuur) hebben eerder kans om een hoge efficiëntie te halen dan leds die warmwit uitstralen. Dit komt vanwegen het gebruikte principe van fosforen in de LEDs. De leds geven, wanneer ze niet behandeld zijn met fosforen, een blauw of ultraviolet licht af. Door gebruik te maken van fosforen is het mogelijk om dit blauwe licht om te zetten in andere kleuren. Bij gebruik making van twee fosforen krijg je zo twee dominante kleuren, die tezamen dan wit licht opleveren. Zie ook het spectrum van deze lamp.

Het felwitte licht bestaat uit veel blauw en minder rood/groen/geel, en bij warmwit licht is dit andersom. De fosforen gebruikt voor omzetting naar blauw licht hebben minder verlies dan de fosforen die omzetten naar rood/groen/geel. Vandaar dat warmwitte leds minder efficiënt zijn dan felwitte leds.

Een power factor van 0.72, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er ook 1 VAr aan blindvermogen is. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen.

Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 47 mA
Vermogen P 7.8 W
Schijnbaar vermogen S 10.8 VA
PF 0.72

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_174_led_6000k_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 6000 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_174_led_6000k_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is helder wit, en ligt redelijk wat vandaan van het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,32 en y=0,35.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/LLE_TL_174_led_6000k_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is nauwelijks afhankelijkheid van de netspanning; de verlichtingssterkte, het vermogen en de kleurtemperatuur blijven allen goed stabiel (kijk naar de percentagesop de y-schaal). Dat is prima.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis
Kleurweergave-index van het led-Tl licht met de led-TL direct aangesloten op het lichtnet

4 reacties op “LLE 60 cm TL met 174 Leds 6000K”

These articles would reach such a larger audience in English and benefit so many people, as I’ve said before. Excellent graphics!

I totally agree. This is the best and most practical online information I’ve found on LED lighting by FAR !!!

Deze lamp is ronduit geniaal.
Ik heb hem inmiddels alweer bijna een jaar in de keuken hangen en in mijn 2-kamer appartement heeft ook de woonkamer er profijt van als hij aan staat. Prachtige lamp, fel licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *