Trophies led-TL 150 cm Excellent 426 leds 6000-6500K

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen 11 Reacties»

Deze led-TL komt van de firma Trophies LED Import BV. Het is een topper van Trophies. Dit uit zich in een effiënte led-TL buis en een prima powerfactor. Het is ook een mooie ledbuis, waar je niet direct in moet kijken omdat deze een heel fel licht afgeeft. De kleur-weergave index is vergelijkbaar met de daarvoor geoptimaliseerde TL buizen van Philips.

Deze led-TL is tevens te vinden in het lampoverzicht.


Samenvatting meetgegevens

parameter waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 5900 K Dit is een felwitte lamp, die vaak gebruikt worden bij fabrieksruimtes.
Lichtsterkte Iv 384 Cd Het is een hele felle led-TL buis.
Stralingshoek 100 ° Een breed lichtveld.
Vermogen P 17.9 W
Power Factor 0.87 Een power factor van 0.87, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 0.57 VAr aan blindvermogen is. Dus, bij 100 kWh aan afname, heb je ook 57 kVArh afgenomen aan blindvermogen. Bedrijven moeten ook betalen voor blindvermogen, dus hiermee kunnen ze uitrekenen wat ze aan energiekosten kwijt zijn.
Lichtstroom 1488 lm Heel veel licht!
Efficiëntie 83 lm/W Een heel hoge waarde.
CRI_Ra 76 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Zie ook deze uitleg.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,32 en y=0,35
Fitting TL TL-buis fitting
Diameter 30 mm
Lengte 1500 mm
Algemene opmerkingen Er zit een sensor op deze lamp die het omgevingslicht meet en de lichtintensiteit van de leds zelf wat bijregelt. Het regelbereik is marginaal; wanneer ik maximaal op 100 % stel, dan is minimaal 70 %. Dit is wel te zien maar valt niet zo op.
Verlichtingssterkte en afgenomen vermogen zijn afhankelijk van netspanningsvariaties, en lopen op een bepaald moment vast tegen een maximum. De kleurtemperatuur is nagenoeg niet afhankelijk van de lampspanning, zie ook de gemeten waardes.

E_v op 1 meter afstand

tl<i>buis</i>excellent<i>1500mm</i>426leds<i>6000-6500K E</i>v op 1 m

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand bij directe aansluiting op 230 V lichtnet

Het is een led-TL buis met felle verlichting juist onder de buis. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.

Verder heeft de lamp een brede stralingshoek van 100 graden. Dit is wat we gewend zijn van TL buizen, dat ze een brede stralingshoek hebben. Een voordeel is verder dat deze led-TL buizen niet rondom licht afgeven, dus reflectoren in de armatuur zijn niet nodig.

Bij het meten aan deze lichtopbrengst kan het zijn dat de netspanning heeft gefluctueerd. Bij deze lamp heeft dit invloed op de verlichtingssterkte; zie ook dit gedeelte over de spanningsfluctuaties.

E_v als functie van afstand

/wp-content/uploads/2008/articles/tl_buis_excellent_1500mm_426leds_6000-6500K_lux_en_afstand_small.png

De verlichtingssterkte als functie van de afstand; led-TL direct op het net

De E_v is niet berekend maar gemeten, omdat ik niet mag uitgaan van een puntbron. De TL is een lijnbron, en daarbij geldt het kwadratisch verband tussen afstand en verlichtingssterkte niet. Zie ook dit artikel voor meer uitleg over het waarom.

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de led-TL. Deze zijn dan om te rekenen in een lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting.

Hierbij de link naar de ruwe meetgegevens:

Link naar spreadsheet voor lampmetingen aan Led-TL in conventioneel TL armatuur.

Efficiëntie

Een heel hoge waarde van 83 lm/W.

Een power factor van 0.87, wil zeggen dat voor iedere afgenomen 1 kWh aan energie er 0.57 kVArh aan blind-energie is afgenomen. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen, en deze 0.87 behoort tot de beste tot dusver gemeten!

Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 90 mA
Vermogen P 17.9 W
Schijnbaar vermogen S 20.6 VA
PF 0.87

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/tl_buis_excellent_1500mm_426leds_6000-6500K_spectrum_small.png

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 5900 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/tl_buis_excellent_1500mm_426leds_6000-6500K_chromaticity_small.png

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is helder wit, en ligt redelijk dichtbij het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,32 en y=0,35.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

/wp-content/uploads/2008/articles/tl_buis_excellent_1500mm_426leds_6000-6500K_spanningsafhankelijkheid_small.png

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is afhankelijkheid van de netspanning voor de verlichtingssterkte en het vermogen. De helderheidsvariaties als gevolg van een netspanning tussen bijvoorbeeld 225 en 235 V zullen niet merkbaar zijn, omdat de intensiteit minder dan 20 % varieert. De kleurtemperatuur blijft goed stabiel (kijk naar de percentages op de y-schaal).

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

CRI van led-Tl buis

Kleurweergave-index van het led-Tl licht bij de led-TL in een conventioneel armatuur

De waarde van 76 komt erg goed overeen met huidige Philips TL buizen die geoptimaliseerd zijn voor volledige kleurenweergave. Deze halen de waarde 80, dus vergelijkbaar met deze led-TL buis. Er wordt gesteld dat een CRI in de buurt van 80 resulteert in een goede kleurweergave. Echter dat is niet waar CRI voor staat; het is een maat die vertelt in hoeverre de kleurweergave van een 14-tal referentiekleuren door deze lamp, overeenkomt met de kleurweergave van diezelfde kleuren door een gloeilamp. Het is maar de vraag of iedereen zo blij is met de kleurweergave van een gloeilamp. Het is wel iets wat we al sinds lang gewend zijn. Een onderzoek door de organisatie ASSIST, waarin proefpersonen hun voorkeur uit moesten spreken voor verlichte scenes, liet zien dat de voorkeur uitging naar juist niet de halogeen en gloeilampen maar dat leds er beter uitkomen.

Uit dit rapport valt ook uit op te maken dat de CRI waarde van een tweetal leds met een marginaal verschil in spectrum, een groot verschil in CRI laten zien. Dit terwijl er door de proefpersonen perceptief geen verschil werd ervaren.

11 reacties op “Trophies led-TL 150 cm Excellent 426 leds 6000-6500K”

I’ve never seen a lightbulb like this one before and wondered if it’s new technology. I’m surprised you haven’t had any comments about it yet. Is this a lamp that isn’t used very often or is it simply something new.

Jeanne,
The technology is mostly known: 426 small known leds (the small light emitting parts) on a long printed circuit board, and those driven by a piece of power electronics. This power electronics is put behind the printed circuit board where the leds are mounted on.
For the moment mostly companies are interested; they buy the led-tubes as a replacer for the conventional ones. These led-TL tubes are said to have a long lasting lifetime, which makes the companies save quite some money by not having to exchange the tubes too often. Also, the efficiency of these tubes I measure is higher than the conventional tubes, which means that there is saving also on electricity costs.
I expect private persons also to soon start using these tubes as well.

De gebruikte meetmethode om de LEDtube met ‘TL’te vergelijken resulteerd in het vergelijken van appels met peren. Beter zou zijn deze LED tube te vergelijken met gebruik van een ‘TL-buis’ in een armatuur ongeveer dezelfde uitstralingshoek d.w.z. 100graden! Of iets energie-efficient is, en dus een werkelijke bijdrage aan een beter milieu hangt ten eerste af van de lumen/watt verhouding en die is nog altijd beter bij een 58W ‘TL-buis’ die ook een betere kleurweergave en meer keuzemogelijkheden m.b.t. kleurtemperatuur biedt. Daar staat wat mij betreft(enkel) tegenover dat een voordeel van LED kan zijn dat je licht beter kan doseren op plaatsen waar niet te veel lichtsterkte nodig is.

Hoi Paul,
Je hebt gelijk dat er een beter vergelijk mogelijk is wanneer de uitstralingshoek 100 graden of 110 graden is.
Dit zou een mooi vergelijk leveren voor bijvoorbeeld bedrijven die normaliter bakken hebben met reflectoren. Een gewone thuisgebruiker zal waarschijnlijk niet een dure bak met reflector kopen, dus daar is een vergelijk zoals ik heb gedaan meer relevant.
Maar goed, voor een vergelijk met bedrijven zou een genoemde bak wellicht een beter vergelijk geven. Ik heb zo ’n bak helaas niet, als ik die zou kunnen lenen dan is een dergelijke meting mogelijk.

Hoi Paul,
Nog iets over kleurweergave. Er is een meting genaamd CRI of Ra, die weergeeft hoe goed een kleurweergave overeenkomt met die van een zwarte straler met overeenkomstige kleurtemperatuur.
Dus wanneer je een ledlamp hebt van 6000 K dan geeft CRI voor deze lamp aan het vergelijk met een zwarte straler van 6000 K (zonlicht in dit geval, en niet een halogeenlamp).
Echter een CRI van 100 wil niet zeggen dat de kleurweergave nu werkelijk beter is, zie ook dit artikel.

Marcel,

Graag wil ik in contact komen de degene die de led TL getest heeft. Ik heb namelijk een aantal led TL die door een deskundige getest moet worden.

Gaarne zijn of haar email.

Groet,

Law

De lichtopbrengst van de Led buizen van Trophies zijn al weer achterhaald,er zijn andere leveranciers met buizen die een grote lichtopbrengst geven.
De service van Trophies kan ook beter,wat garantie en omruiling betreft.
gr.
Testcees

@Cees,

Op welke lampen / leveranciers doel je precies? Zijn deze al doorgemeten op OliNo?

Zo niet, dan zijn we zeer geïnteresseerd om deze door te meten.

Wat gebeurt er met de blind stromen e.d. Led verlichting lijkt goedkoop, maar als je nu in een kantoor met tl buizen op de grens van 16A zit. en deze vervang je door led verlichting wat gebeurt er dan?

De hoger harmonische van led verlichting worden door de meeste onderschat, de meetse mensen weten niet eens wat het is.

Hoi Erik,
Deze buis heeft een powerfactor van 0.87, dat is niet slecht. Ik meet tegenwoordig de stroomprofielen op en presenteer ook plaatje met de harmonischen erin; zie daarvoor de nieuwste lampartikelen. Het is niet zo dat alle led-TL buizen een lage PF hebben. Maar als ze die hebben, moet je letten op je totale stroomafname dat deze niet te hoog wordt.
Tegenwoordig presteren de led-TLs beter dan gewone TLs kwa efficientie. Let er namelijk op dat bij een gewone TL er ongeveer 50 % verloren gaat agv de TL bak, zie daarvoor ook dit artikel.
Verder was het zo dat de led-TLs minder totaal licht gaven dan de gewone TLs, dus ondanks dat ze efficienter zzijn, gaven ze wel minder totaal licht en zou een installateur bij vervanging van de gewone TLs eigenlijk meet led-TLs moeten plaatsen om genoeg licht te hebben (maar dan nog steeds zijn de led-TLs zuiniger).
Ik zou zeggen, let op de metingen want de led-TLs geven meer en meer licht.

Hallo,
Een paar vragen vooraf.
Waar zijn deze te koop? Wat is de prijs indicatie van deze lamp?
Bvd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *