Energiezuinig autorijden

Geplaatst door Frank Bovens in Transport 15 Reacties»
Energie onderwijs.
Energie onderwijs.

In een gemiddeld gezin verbruikt de auto ongeveer evenveel energie als datzelfde gezin ook aan energie voor aardgas en elektriciteit verbruikt. Vaak is er zelfs sprake van twee auto’s. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rijden we in Nederland gemiddeld 20.000 kilometer per jaar met onze auto(s).

Bij 20.000 kilometer per jaar, een gemiddeld benzineverbruik van 1 op 14 (dit is 7,1 liter voor 100 km) en een literprijs van € 1,63 (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs, GLA) voor Euro 95 benzine, komt dit neer op een kostenpost voor brandstof van ruim € 2.300,- per jaar. Voorwaar een flinke kostenpost, waar met wat eenvoudige gedragsmaatregelen meer dan 10% besparing mogelijk is. Ik geef hierna een aantal adviezen en eenvoudige tips om zuiniger te rijden. Nog meer tips vind je in mijn boek ‘De Energiemeester vertelt: energie besparen doen je zo …’. Als je daarmee aan de slag gaat, levert je dat al snel zo’n € 250,- aan besparing op brandstofkosten voor de auto(s) op. Voor het milieu betekent dit dan een reductie in de CO2-uitstoot van meer dan 265 kilogram per jaar. Ieder jaar weer. En dat tikt uiteindelijk lekker aan.

Minder brandstof gebruiken om hetzelfde doel te bereiken is gemakkelijk.

Veel besparingen vragen doorgaans enkel alleen om een andere manier van rijden, anders omgaan met de auto of goed onderhoud van de auto. De aarde heeft miljoenen jaren nodig gehad om fossiele brandstoffen te maken; in dat kader is het eigenlijk zeer merkwaardig dat wij die brandstoffen in een paar jaren, uren, en soms zelfs maar in een paar minuten, verbranden! Ik zelf rijd in mijn eigen auto, met energielabel A (VW Up!), in de praktijk gemiddeld 1 op 21 (Euro 95) bij een gelijke mix van stadsverkeer en autosnelweg. Voor mij is het een sport geworden om te proberen steeds zuiniger te rijden. Hierna geef ik een aantal concrete adviezen en tips; deze zijn deels gebaseerd op informatie die ook op het publieke domein beschikbaar is.

Gebruik voor korte afstanden de fiets, of de benenwagen

Een koude automotor verbruikt veel meer brandstof dan een warme en vervuilt dus ook meer. Veel korte afstanden rijden betekent verder extra slijtage van de motor. Een algemene richtlijn voor een ‘korte’ afstand is 5 kilometer of minder. Afstanden van 1 tot 2 kilometer zijn heel goed te belopen. Ga voorzichtig te werk met een koude motor. Een koude motor verbruikt twee keer zoveel benzine als een warme motor, en slijt sneller. Rijd het eerste kwartier extra kalm, totdat de motor zijn bedrijfstemperatuur heeft bereikt.

Rijd lange afstanden en combineer zo nodig ritten

Rij zo mogelijk het eerst naar de verst afgelegen bestemming, dan kan de motor goed warm worden. Zoals hiervoor al gemeld, verbruikt een koude motor meer; door meerdere korte ritten te combineren ontstaat een lange rit met een warme zuinigere motor.

Gebruik zoveel mogelijk cruise control

Indien er een cruise control aanwezig is, zeker op de wat langere stukken op de auto(snel)weg. Of probeer in ieder geval zoveel mogelijk gelijkmatig gas te geven. Liever continu 120 kilometer per uur dan een onregelmatig lager tempo met veel remmen en dan weer gas even.

Kies de juiste versnelling

Als de motor rustig loopt heb je de juiste versnelling gekozen. Zuinig rijden is vaak het aanvoelen van de motor; als de motor rustig en gelijkmatig rondloopt (men zegt dan: ‘de motor loopt lekker’) zal de motor veelal efficiënt draaien. Tussen 1500 en 2500 toeren is de richtlijn. Kies bij voorkeur een zo hoog mogelijke versnelling, zonder dat de motor ‘onder’ zijn toeren komt. Bij veel auto’s wordt in het dashboarddisplay met een versnellingsindicator aangegeven wanneer je kunt opschakelen. Houd je aan de handleiding van de fabrikant.

Houd de ruiten gesloten.

Gebruik voor de broodnodige ventilatie de ventilatieopeningen en zet desgewenst de ventilator (ook wel aanjager genoemd) iets hoger. Fabrikanten hebben al het mogelijke gedaan om de luchtweerstand (CW-waarde) van auto’s zo laag mogelijk te krijgen. Door de ruiten te openen wordt de stroomlijn van de auto verstoord, met als resultaat lawaai en 5 tot 10% meer brandstofverbruik. Demonteer de ski-box, imperial of andere obstakels zo snel mogelijk als je die niet meer nodig hebt. De stroomlijn van de auto is van invloed op het benzineverbruik en wordt door dergelijke windvangers verslechterd.

Handelingen voordat je vertrekt.

Ga zitten, controleer en stel de spiegels, doe de gordel om, zet de radio aan, zet zo nodig een zonnebril op, neem een snoepje, lees de routebeschrijving, pleeg het laatste telefoontje (en leg daarna je gsm weg) en start dán pas de motor. Wederom: een koude motor verbruikt veel meer benzine en moet zo weinig mogelijk stationair draaien. In winterse omstandigheden is niets erger dan eerst de motor te starten en dan pas de ramen te krabben: het kost jou geld aan extra brandstof, vervuilt het milieu door extra uitstoot en irriteert de buren door het langer op hoog toerental draaien van de motor. Mijn oplossing: ik plaats ruim een kwartier voor vertrek een elektrisch ventilatorkacheltje in de auto, op een plek in het compartiment zodanig dat de warme lucht goed en vrij kan circuleren. Dit levert geheel ontdooide ramen rondom op, plus een voorverwarmd compartiment zonder krabben en geluidsoverlast. En met groene stroom is deze methode ook nog eens relatief milieuvriendelijk.

Een ontspannen bestuurder verbruikt minder benzine.

In een ideale situatie rijdt de auto altijd met dezelfde snelheid, zonder dat de bestuurder ooit hoeft te remmen of extra gas te geven. Kijk zo ver mogelijk vooruit (dit heet anticiperen) om zoveel mogelijk de snelheid te behouden (of eigenlijk: geen snelheid kwijt te raken die later weer moet worden opgebouwd met het bijbehorende extra brandstofverbruik).

Een extreem gestelde regel is: ‘Wie moet remmen ging te hard’.

Rij kalm!

Bij korte ritten, tot ongeveer een uur, blijft het tijdsverlies ten opzichte van de maximale toegestane snelheid klein. Als je constant 90 km/u rijdt verlies je 1 minuut per 10 kilometer afstand. Dit is slechts 20 minuten van Maastricht naar Amsterdam! Daarbij bevordert relaxed rijden ook nog eens de verkeersveiligheid. Als je sneller rijdt nemen de gevolgen voor verbruik, vervuiling en lawaai snel dramatisch toe:

 

snelheid (km/u)  verbruik  vervuiling  lawaai
80 100% 100% 100%
100 121% 119% 133%
120 135% 148% 156%
130 142% 154% 170%
140 148% 158% 181%

Bron: Novem

Tenslotte

Het begint natuurlijk bij het begin: de aanschaf van een nieuwe auto. Kies dan voor een auto met een zo gunstig mogelijk energielabel, bij voorkeur energielabel A. Zo’n auto is per definitie ontworpen en geschikt om er optimaal energiezuinig mee te kunnen rijden.

Het is een cognitieve denkfout, die ons laat denken dat de verhoging van maximaal 120 km/u naar 130 km/u ons meer oplevert dan bijvoorbeeld 60 km/u te gaan rijden waar we eerst 50 km/u mochten. We hebben moeite om de daadwerkelijke tijdswinst in te schatten en hebben het idee dat het versnellen op hogere snelheid ons relatief veel oplevert.
De Time Saving Bias in experimenten

Dit werd wetenschappelijk onderzocht in 2008, door Svenson. In het experiment werd deelnemers gevraagd welke maatregel de meeste tijdswinst op zou leveren in het verkeer:

Plan A dat het mogelijk maakt om 40 km/u te rijden waar nu 30 km/u is toegestaan
Plan B dat het mogelijk maakt om 110 km/u te rijden waar nu 70 km/u is toegestaan

De deelnemers kozen in meerderheid voor het tweede plan, daarvan hadden ze het idee dat het de meeste tijdswinst op zou leveren. Toch is dat niet het geval, de beide plannen leveren over een afstand van 10 kilometer namelijk de volgende tijdswinst op:

Plan A: van 20 minuten (30 km/u) naar 15 minuten (40 km/u) = 5 minuten winst
Plan B: van 8,5 minuten (70 km/u) naar 5,5 minuten (110 km/u) = 3 minuten winst

Wetenschapper Svenson stelt dat dit te maken heeft met de manier waarop we hier vuistregels voor gebruiken. We kijken naar de relatieve snelheidsverhoging, zonder rekening te houden met de afstand die we moeten rijden. Een snelheid van 40 km/u is slechts 33% sneller dan 30 km/u, terwijl een snelheid van 110 km/u maar liefst 57% sneller is dan 70 km/u. Dit leidt tot verkeerde inschattingen, waardoor het psychologisch heel prettig voelt om op de snelwegen 130 km/u te mogen rijden in plaats van ‘slechts’ 120 km/u.

*Bron http://consumentenpsycholoog.nl/

De adviezen, tips en trucs die ik in mijn boek in het hoofdstuk over energiezuinig rijden heb beschreven kun je samenvatten in één rijstijl-methodiek, die ook door Rijksoverheid en diverse brancheverenigingen, zoals ANWB, BOVAG, 3VO (VVN), RAI-vereniging en Consumentenbond, wordt aanbevolen: ‘Het nieuwe rijden’.

Ik wens iedereen veel energiezuinige en vooral veilige autokilometers toe.

15 reacties op “Energiezuinig autorijden”

Ik rij op diesel en zie mijn verbruik bij een verhoging in snelheid van 80 naar 120 met 35% verhogen. Dit ter zijde gelaten en mij even focussen op vaststellingen bij mijn rijgedrag en opgemeten met de boordcomputer. Indien deze gereset wordt bij aankomst oprit snelweg, over de snelweg heen valt het verbruik mee en wordt gebruikt als referentie.
Indien gemeten met reset aan de voordeur tot en met de aankomst op de werkplek dan is het totaalverbruik toch zo’n 10-15% hoger. Het optrekken vergt hier namelijk veel energie. Kijken op de boordcomputer haal je toch wel kortstondig verbruiken van 10l/100km en hoger, waar het totaal gemiddeld verbruik net geen 5l bedraagt.
Nu vraag ik me af waarom de fabrikanten nog geen verbruikslimieter hebben ingebouwd. Een instelling dat de gebruiker kan instellen, bv max 6l (bereik tussen 6-15l/100km). Hiermee zou je de optreksnelheid en bijhorend verbruik kunnen beperken en zo minder verbruiken op de totale rit.
En gezien ik toch aan het dagdromen ben, waarom heeft tot op heden nog niemand gedacht aan een kaartgerelateerde cruisecontrol, in combinatie met de huidige versies natuurlijk. Immers we gaan dagelijks ettelijke keren omhoog en omlaag, bekijk maar je instant verbruiksmeter rond bruggen e.a.), iets sneller de afdaling en iets trager de helling op zou toch ook al veel schelen. Waar het verbruik voor de brug aan 80 rond de 3l draait, oploopt tot meer dan het dubbele om op de brug te komen (op cc) om na de brug de kraan volledig dicht te draaien en af te remmen op de motor (foei weg die energie).
De eerste stappen zijn ondertussen wel al gezet maar enkel voor wie in de duurdere klassen van EV’s aan t kijken is.

Marksken, ik vrees dat de fabrikanten hele andere prioriteiten hadden dan een ‘verbruikslimieter’. Zie maar de sjoemelsoftware/dieselgate. Zo is ook intelligente Snelheidsadaptatie, kortweg ISA, technisch mogelijk, maar ook dat is nog niet breed ingevoerd. Zie bv. http://transitienu.blogspot.be/2015/12/een-smartphone-als-copiloot-naar-een.html (wat wel meer gaat over veiligheid, dan over verbruik). De vrije markt kan blijkbaar niet voor alles zorgen…

Een prima artikel. En nu de eerste nachtvorst zich weer aandient, ga ik zeker een testje doen met de voorverwarmkachel…

Verbruiklimieteren bij optrekken lijkt me een van de slechtste ideeën ooit. Ten eerste levert het nagenoeg niets op want de versnelling moet toch behaald worden. Of je nu 1 minuut 10 liter verbruikt of 2 minuten 7.5 liter. Sterker nog ik ben er vrij zeker van dat dit averechts werkt. Vlot een constante snelheid bereiken is veel belangrijker.

Als mensen trager optrekken kunnen de personen erachter die wel goed hun snelheid afgestemd hebben met het op groen gaan van een stoplicht in de remmen.

Langzamer optrekken betekend ook meer file.

En het is levensgevaarlijk bij inhalen om een optrek limiet of snelheid limiet te hebben.

4 redenen waarop ik voorstel om iedereen die een dergelijke aanpassing ziet zitten zijn rijbewijs af te pakken. Veel beter voor het milieu.

Ik hoop ook dat je berekening Maastricht Amsterdam niet klopt want ik rij altijd 110 op de teller na correctie niet te hard en dan zou ik er 40 minuten sneller zijn terwijl mijn verbruik nagenoeg gelijk of lager is als bij 90.
Die kleine rotmotertjes die verbruiken veel teveel op de snelweg. VW Up en dergelijk zouden niet op de snelweg moeten mogen. De 1.4 tsi van Volkswagen verbruikt meer dan een 3 liter BMW op de snelweg.

Sowieso is een Volkswagen UP niet goed te praten uit ecologisch perspectief, te nieuw. Het verlies van grondstoffen en milieubelasting treed het meest op bij de productie van een auto. Niet bij het gebruik.
Daarom is de Prijs ook zo’n milieuterrorist.

“een gemiddeld gezin verbruikt de auto ongeveer evenveel energie als datzelfde gezin aan energie voor aardgas en elektriciteit verbruikt”
Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 KWh en 1500 m2 aardgas.
Voor 20.000 km heb je zo’n 4000 KWh nodig.

De bewering is onjuist

Verbruik limiteren bij optrekken lijkt me ook niets. Inzage is juist wel van belang en juist hierin blinken auto’s als de Prius en Auris echt uit. Continue zie je het effect van je rijstel op het verbruik en als je er op let kan je met een grote auto het verbruik van een UP evenaren of zelf verbeteren. Ik haal soms met een Auris een verbruik van 1 op 21 aan de pomp.
Toen ik in 2010 diverse artikelen schreef voor Olino reedt ik een Peugeot 5008. Met de Auris die ik nu rij kan ik hetzelfde meenemen maar verbruik ik ruim de helft minder brandstof dus ergens gaat iets toch wel een stuk beter.

Toch is de juiste en meest milieu vriendelijke keuze heel individueel. Kan je zonder auto naar je werk en je verdere leven leiden dan heb je misschien wel genoeg aan af en toe een huurauto.

Rij je weinig kilometers maar wel langere afstanden over de snelweg dan is een niet te oude gebruikte auto met een niet te kleine motor vaak een verstandige keuze. Misschien een gebruikte Prius?

Rij je net zoals ik een leaseauto omdat je voor je werk al 30.000 KM per jaar moet rijden dan is een zuinige leaseauto misschien wel een oplossing? En ja ik ga ook nog met het openbaar vervoer.

Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt jaarlijks inderdaad 3500 kWh. Daarna gaat Roland helaas de mist in. Zo’n zelfde gezin verbruikt ook 1500 m3 (niet m2 !!!) aardgas. Dat komt overeen met een energetische inhoud van 12.500 kWh (bij een gastoestel met een jaargemiddeld omzettingsrendement van 80%). Bij elkaar is dat 16.000 kWh. Dat een gemiddelde auto ongeveer evenveel aan energie verbruikt laat ik hierna zien. Bij een gemiddelde rijstijl rijdt een gemiddelde automobilist in Nederland circa 1 op 14. Voor 20.000 km per jaar betekent dat hij jaarlijks circa 1400 liter benzine moet tanken. De energetische waarde van 1400 liter benzine is circa 13.000 kWh.

Nu kunnen we appels met appels vergelijken: 13.000 kWh ligt namelijk niet zo heel veel van 16.000 kWh vandaan. Waar meneer Roland aan refereert met zijn 4000 kWh voor 20.000 km geldt dat alleen voor elektrische of plug-in hybride voertuigen. En die auto’s vormen helaas nog niet de standaard op ons Nederlandse wegennet.

Bovendien zijn de kosten voor elektriciteit en aardgas bij een gemiddeld gezin circa 1800 euro per jaar (150 euro per maand). De kosten voor 1400 liter aan benzine zijn circa 2000 euro per jaar. Ook deze twee bedragen liggen redelijk bij elkaar in de buurt.

De bewering is dus wel degelijk waar!

Meneer Roland moet voortaan iets beter zijn huiswerk doen voordat hij maar lukraak een reactie schrijft!

“in winterse omstandigheden is niets erger dan eerst de motor te starten…”
Is er een alternatief? Als ik ramen vrij krab, daarna onmiddellijk wil wegrijden, slaan de ramen direct aan omdat de airco het niet haalt. Stoppen dus, en wachten met draaiende motor. Voorverwarmen via een extra kacheltje is geen optie wegens geen elektriciteitsaansluiting beschikbaar.
Iemand ervaring met 12V kacheltjes?

Sinds ik mijn rijbewijs heb gehaald bij http://autorijschoolspitz.nl hebben mijn ouders een Kia voor mij gekocht. Meteen toen ik ermee begon te rijden, reed ik al energiezuinig. Ik ben namelijk een student en heb het een beetje krap bij kas. Best grappig eigenlijk terwijl ik gewoon een autobezitter ben. Overigens hebben mijn ouders die Kia gekocht bij http://www.leendertvdborn.nl

Handige tips om zo goed mogelijk met je brandstof om te gaan. Ik heb zelf een diesel en rij er heel zuinig mee en je kan veel kilometers rijden op een diesel dat is ook heel fijn. Met deze tips erbij komt het helemaal goed!

Ben nu sinds een tijdje in bezit van een eigen auto en ja ik schrok wel even van de dieselprijzen. Ook de maandelijkse kosten zijn niet mis. Als ik nu ergens in de buurt moet zijn pak ik snel de fiets. Voor mij werk kan ik vaak met een collega mee rijden en dan rijden we om de beurt. Dat scheelt allemaal best wel veel kosten.

Heel nuttige tips! Straks ga ik autorijden leren en natuurlijk wil ik zo duurzaam en “zuinig” mogelijk rijden! Persoonlijk wist ik niet dat de versnelling een van de belangrijkste factoren is en erbij kan helpen. Nu hoop ik dat een instructor mij alles over deze tips zal vertellen en ik genoeg kennis zal hebben om goed en duurzaam te rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *