Laatste update dec 2023

Nieuws

  • Nieuw adres OliNo Labs 
  • Neem contact op bij vragen of eventuele wensen.

1. Professionele lampmetingen

Heeft u interesse in het professioneel laten doormeten van de nieuwste energiebesparende lampen? OliNo biedt deze dienst aan voor iedereen. We zijn zeer compleet in het meten van de lampen en in een standaard meetrapport zit oa: lumentotaal, kleurtemperatuur, efficientie, opgenomen vermogen, power factor, mate van knipperen, SP ratio, PAR waarde, eulumdat fotometrisch bestand, invloed dag-nacht ritme, blue light hazard groepering, x,y waarde, EU classificatie, InfraRood metingen, opstartgedrag, spanningsafhankelijkheidsgedrag. Zie ook de vele voorbeelden op deze site. We bieden een korting als u meehelpt onze missie te verwezenlijken, door middel van het toestaan de meetgegevens te publiceren. 

Metingen (dit zijn enkelstuks prijzen. Informeer voor prijzen bij meer metingen ineens)Prijs in euro
Confidentiële meting, volledig. Levering, binnen 1 week, van private links in NL en ENG naar webartikel.€ 215 – 265 *,***
Promotiemeting, net zo compleet als confidentiële meting, resultaten worden publiek in onze lampenportal en op onze site. Benodigd is een promotieabbonement**.€ 165 – 215 *,**,***
Eulumdat only (incl CCT en CRI info). Levering binnen 1 week, bestanden IES en eulumdat geleverd per mail.€ 165 – 215 *,***
Extra opties
Dimbaarheidstest (eventueel toe te voegen aan een volledige meting)€ 40
Terugsturen lamp(en). Handling 15 euro per maximaal 3 pakketten. Daarnaast komen daarbij de verzendkosten. Geef van te voren aan. Ophalen kan ook op voorwaarde dat dit gebeurt uiterlijk binnen 1 week na afmaken meting.€ 22 – 29
Optie: PDF rapport in NL, DU, FR, SP, EN. Deze optie kan achteraf besteld worden.€ 14 per taal, € 12 vanaf 3 stuks
Optie: UGR tabel (S2H ratio 0.25)€ 10
Lampduurtest van 6 maanden (meer info)vanaf € 400
Bepalen LORL waarde armatuurprijs op aanvraag
Losse metingen (Knipper OF InfraRood OF PF+U+I+Harmonischen)€ 40
Losse metingen (CCT+CRI+ x + y)€ 50
Converteren van Eulumdat naar IES of terug€ 10
EU Energielabel maken uit bestaande toegeleverde Eulumdat file€ 10/stuk. Minimum 4 stuks
Blauwlichtschademeting, incl rapport€ 75/stuk

* range is afhankelijk van grootte lamp (< of > dan 600mm) en lichtstralingsbereik (0-90 graden of 0-180 graden). Bij gewicht boven 20 kg (dit is incl gewicht voor montagehulpmiddelen) geldt 60 euro extra en gewicht boven de 30 kg worden niet meer gemeten.

** promotieabbonement: uitleg is hier te vinden.

*** kortingsregeling: bij 2 metingen 5 % korting over de metingen, oplopend tot bij 8 metingen 20 % korting over de metingen.2.5

2. Ledchipmetingen

Naast het meten aan armaturen kunnen ook enkele leds gemeten worden. Dit bij een junctietemperatuur van 25 graden of anders indien aangegeven. 

De led wordt gemonteerd op een thermo-elektrische koeler (Peltier-elementen) waarvan de temperatuur regelbaar is. Middels een aantal ms durende stroompuls wordt de verlichtingssterkte gemeten. Deze verlichtingssterkte wordt inzichtelijk gemaakt en middels een fotogoniometrische meting gerelateerd aan de lichtstroom. 

Een voorbeeld van een verslag met de uitleg van hoe gemeten is, is hier te vinden.

Prijs is op afspraak.

3. Diffusieplaatmetingen

Er kan aan diffusieplaten gemeten worden. Minimale afmetingen zijn 50×20 mm. De parameters die worden opgeleverd zijn:

– de halfwaardehoek

– de diffusiekonstante

– polarplot en diagram luminantie in % afhankelijk van de hoek

– polarplot en diagram luminantie/invallende verlichtingssterkte (q-waarde in cd/m^2/lx) afhankelijk van de hoek

Kosten: eenmalig 100 euro setupkosten, daarna 35 euro per plaatje

Afstraalprofielen van diffusorplaatjes:

Tevens kan het plaatje (minimale afmetingen 50×50 mm) op een Lambertiaanse lichtbron gemonteerd worden en het resulterende afstraalprofiel gemeten worden. Hieruit kan een eulumdat bestand gemaakt worden en tevens een UGR tabel. Hiertoe moeten de lichtstroom en de lichtafgevende afmetingen voor de eulumdat wel gekozen worden, bijvoorbeeld 3600 lm bij 36W en 540×540 mm.

Wanneer bovenstaande voor meerdere diffusieplaatjes wordt gemeten dan geeft dit een goed inzicht in de UGR potentie van de diffusorplaatjes. De transmissie kan ook bepaald worden, door het lumentotaal van de Lambertiaanse bron te bepalen en dat wanneer de diffusorplaat erop gelegd wordt, en deze twee op elkaar te delen.

Kosten: 50 euro voor de eulumdat (afstraalprofiel), de UGR is 10 euro. transmissie is 15 euro (echter daarvoor is de eulumdat wel nodig).

Het plaatje kan ook op een lichtspot gemeten worden (bron met sralingshoek van ong 10 graden), en dan kunnen dezelfde metingen op afstraling en UGR gedaan worden.Dit geeft inzicht in hoeverre de stralingshoek van de bron een invloed heeft op het UGR gedrag van de diffusor die erbovengeplaatst wordt.

4. Meten op locatie

Beschikbaar is een luxmeter met sensor met klasse A (vermits gemeten tussen 15 en 25 graden C). Daar kunnen ook luminaties mee gemeten worden. Meetprotocol zoals gewenst kan bepaald worden en metingen uitgevoerd on site.

Kosten zijn 35 ct per gereden km en de werkuren (voorbereiding en on-site) zijn 60 euro per uur. Daarna volgt vaak een meetverslag (kosten afhankelijk van verslaggrootte, richtbedrag 60 euro).

5. Omrekenen eulumdatbestanden

Er is een aantal opties mogelijk wanneer eulumdatbestanden niet zijn zoals gewenst. We kunnen het volgende uitvoeren:

– kantelen van de lichtbundel (een gamma-hoek aanpassing).

– draaien van de lichtbundel (een C-vlak aanpassing)

– symmetrisch maken van de lichtbundel

– uitrekenen van resultaten van het samenvoegen van 2 of meer eulumdatbestanden

Kosten zijn nader overeen te komen.

Meetapparatuur

Voor de metingen bij OliNo maken we gebruik van zeer geschikte meetapparatuur. Meer informatie hierover kun je vinden op de meetapparatuur pagina. Voor onze lichtmetingen maken we gebruik van twee geautomatiseerde door een computer aangestuurde robots.

kleurspectrometer Jeti SpecBos 1211
Kleurspectrometer Specbos 1211UV
Meetrobot
De geautomatiseerde door een computer aangestuurde robot

Eigen risico

Het doormeten van lampen is op eigen risico. Bij OliNo betrachten we uiterste zorgvuldigheid en voorzichtigheid met de lampen bij het uitvoeren van de lampmetingen. De kans dat er iets misgaat is dan ook uiterst klein. Echter indien een lamp kapot gaat terwijl deze in het bezit is van OliNo dan is OliNo niet aansprakelijk voor de schade.

Lampen duurtesten

Vaak komen we op verpakkingen van o.a. ledverlichting tegen dat deze zeker 30.000-50.000 uur zouden moeten meegaan. Maar is dat ook echt zo? Het is inderdaad mogelijk dat een goed ontworpen LED lamp 10 jaar zou moeten meegaan. Echter dan heb je een heel goed lampdesign nodig. Het is namelijk van cruciaal belang bij een LED lamp dat de warmte goed afgevoerd wordt. Gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de LED aanzienlijk achteruit. Ook de kwaliteit van de elektronica is van belang. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een goede lamp die lang meegaat? Om hier meer inzicht in te krijgen kun je bij OliNo lampen langdurig testen.

Onduidelijkheden

Indien er onduidelijkheden bestaan over de meet resultaten of wanneer er verschillen zijn ten opzichte van uw eigen meetgegevens dan zijn we altijd bereid om hierover in gesprek te gaan.

Dimbare lampen

Indien een fabrikant of leverancier aangeeft dat het om een dimbare lamp gaat dan kunnen wij dit ook testen. Hiertoe maken we gebruik van een universele dimmer (heeft zowel faseaansnijding en faseafsnijding). De dimmer wordt in 9 verschillende standen gezet die overeenkomt met bepaalde mechanische posities (vergelijk met een dimmer in de muur, die met draaien in een bepaalde stand wordt gezet). Per dimstand wordt er gemeten wat de hoeveelheid licht (lichtstroom), het opgenomen vermogen (watt), de kleur temperatuur (K) en de efficiency is van de lamp uitgedrukt in procenten ten opzichte van de ongedimde lamp, plus nog de powerfactor. De resultaten worden samen weergegeven in een duidelijke grafiek.

De dimbaarheid van de lamp wordt uitgebreid getest

Stappenplan

Stap 1

Lampmeting aanvraag

Stap 2

Wacht op bevestiging

Stap 3

Verstuur de lampen

Stap 4

Meting wordt uitgevoerd en resultaten worden opgestuurd

Stap 5

Betaal de factuur

Opsturen lampen

De lampen kunnen opgestuurd worden naar het volgende adres:

OliNo Labs
tav Marcel van der Steen

Achter Oventje 25A
5411NM Zeeland
Nederland.

Contact

Bij vragen of verzoeken: Marcel van der Steen, marcel@olino.org, of tel: +31 6 1112 7789