Laatste update dec 2023

Nieuws

  • Nieuwe adres OliNo Labs

Professionele lampmetingen

Heeft u interesse in het professioneel laten doormeten van de nieuwste energiebesparende lampen? OliNo biedt deze dienst aan voor iedereen. We zijn zeer compleet in het meten van de lampen en in een standaard meetrapport zit oa: lumentotaal, kleurtemperatuur, efficientie, opgenomen vermogen, power factor, mate van knipperen, SP ratio, PAR waarde, eulumdat fotometrisch bestand, invloed dag-nacht ritme, blue light hazard groepering, x,y waarde, EU classificatie, InfraRood metingen, opstartgedrag, spanningsafhankelijkheidsgedrag. Zie ook de vele voorbeelden op deze site. We bieden een korting als u meehelpt onze missie te verwezenlijken, door middel van het toestaan de meetgegevens te publiceren. Zie hiervoor het kostenoverzicht.

Meetapparatuur

Voor de metingen bij OliNo maken we gebruik van zeer geschikte meetapparatuur. Meer informatie hierover kun je vinden op de meetapparatuur pagina. Voor onze lichtmetingen maken we gebruik van twee geautomatiseerde door een computer aangestuurde robots.

kleurspectrometer Jeti SpecBos 1211
Kleurspectrometer Specbos 1211UV
Meetrobot
De geautomatiseerde door een computer aangestuurde robot

Eigen risico

Het doormeten van lampen is op eigen risico. Bij OliNo betrachten we uiterste zorgvuldigheid en voorzichtigheid met de lampen bij het uitvoeren van de lampmetingen. De kans dat er iets misgaat is dan ook uiterst klein. Echter indien een lamp kapot gaat terwijl deze in het bezit is van OliNo dan is OliNo niet aansprakelijk voor de schade.

Promotiemeting

Bij de keuze voor een promotiemeting wordt het meetrapport gepubliceerd op de OliNo website met een link naar je eigen website. Ook wordt de bijbehorende lamp gepromoot op de LampenPortal met een link naar je website. Voor het promoten van lampen heb je een promotieabonnement nodig. Bij een promotiemeting krijg je ook nog eens een forse korting op elke lampmeting.

Confidentiële meting

Bij de keuze voor een confidentiële meting blijven de meetgevens confidentiël en komen niet publiekelijk op de OliNo website te staan. Dit is ideaal voor prototype ontwikkelingen of testlampen.

Lampen duurtesten

Vaak komen we op verpakkingen van o.a. ledverlichting tegen dat deze zeker 30.000-50.000 uur zouden moeten meegaan. Maar is dat ook echt zo? Het is inderdaad mogelijk dat een goed ontworpen LED lamp 10 jaar zou moeten meegaan. Echter dan heb je een heel goed lampdesign nodig. Het is namelijk van cruciaal belang bij een LED lamp dat de warmte goed afgevoerd wordt. Gebeurt dat niet, dan gaat de levensduur van de LED aanzienlijk achteruit. Ook de kwaliteit van de elektronica is van belang. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een goede lamp die lang meegaat? Om hier meer inzicht in te krijgen kun je bij OliNo lampen langdurig testen.

Onduidelijkheden

Indien er onduidelijkheden bestaan over de meet resultaten of wanneer er verschillen zijn ten opzichte van uw eigen meetgegevens dan zijn we altijd bereid om hierover in gesprek te gaan.

Dimbare lampen

Indien een fabrikant of leverancier aangeeft dat het om een dimbare lamp gaat dan kunnen wij dit ook testen. Hiertoe maken we gebruik van een dimmer die werkt middels faseaansnijding en faseafsnijding. De dimmer wordt in 9 verschillende standen gezet die overeenkomt met bepaalde mechanische posities (vergelijk met een dimmer in de muur, die met draaien in een bepaalde stand wordt gezet). Per dimstand wordt er gemeten wat de hoeveelheid licht (lichtstroom), het opgenomen vermogen (watt), de kleur temperatuur (K) en de efficiency is van de lamp uitgedrukt in procenten ten opzichte van de ongedimde lamp. De resultaten worden samen weergegeven in een duidelijke grafiek.

De dimbaarheid van de lamp wordt uitgebreid getest

Hogere nauwkeurigheid

Voor een normale meting maak de meetrobot stappen van 1 resp 5 graden voor de kantelhoeken (gammahoeken) en draaihoeken (C-vlakken). Dit levert al 6500 metingen op voor een nauwkeurige lichtverdeling. Voor grotere lampen of naar keuzen kunnen metingen gedaan worden waarbij iedere 1 graad draaihoek gemeten wordt. Dan kunnen fotometrische bestanden als eulumdat en ies tot ruim 35.000 meetwaardes bevatten.

Omrekenen eulumdat files

Het komt ooit voor dat men een lamp heeft laten meten en daarvan een eulumdatfile heeft. Echter men wil weten wat het stralingspatroon zou zijn wanneer (delen van) het lichtgevende gedeelte van de lamp onder een hoek geplaatst zouden worden. Een voorbeeld is een platte plaat die normaliter aan het plafond wordt gemonteerd en naar beneden straalt. Echter men kan deze plaat in tweëen delen en onder een kleine hoek naar buiten plaatsen. Het is dan mogelijk om een bestaande eulumdat om te rekenen naar een eulumdat file die behoort bij de gedefinieerde lamp met de platen onder een bepaalde hoek.

Het omrekenen van een eulumdat levert zo al inzicht in resultaten zonder dat daarvoor een prototype lamp gemaakt moet worden.

Zie hierbij het stralenpatroon van de lamp onveranderd (links), en daarna het stralenpatronen waarbij de lamp 90 graden is gedraaid en daarna 10 graden gekanteld.

Zo kunnen dus nieuwe eulumdat files berekend worden op aanvraag.

Prijzen

Metingen (dit zijn enkelstuks prijzen. Informeer voor prijzen bij meer metingen ineens)Prijs in euro
Volledige promotiemeting incl eulumdat. Levertijd link naar meetgegevens binnen 1 week (let op, abonnement nodig)€ 165 – 215 */**
Eulumdat only. De eulumdat bevat ook CCT / CRI informatie. Levertijd binnen 1 week.€ 165 – 215 **
Confidentiële, volledige meting incl eulumdat. Levertijd link naar meetgegevens binnen 1 week.€ 215 – 265 **
Extra opties
Dimbaarheidstest€ 40
Terugsturen lamp(en). Indicatie voor 1 pakket met standaardpakketdienst te versturen. Geef van te voren aan. Ophalen kan ook op voorwaarde dat dit gebeurt uiterlijk binnen 1 week na afmaken meting.€ 22 – 29 ***
Optie: PDF rapport in NL, DU, FR, SP, EN. Opties kunnen achteraf besteld worden.€ 14 per taal, € 12.0 vanaf 3 stuks
Optie: UGR tabel (S2H ratio 0.25)€ 10
Lampduurtest van 6 maanden (meer info)vanaf € 400
Bepalen LORL waarde armatuurprijs op aanvraag
Losse metingen (Knipper OF InfraRood OF PF+U+I+Harmonischen)€ 40
Losse metingen (CCT+CRI+ x + y)€ 50
Omrekenen eulumdat files€ 25
Converteren van Eulumdat IES€ 10
EU Energielabel maken uit bestaande toegeleverde Eulumdat file€ 10/stuk. Minimum 4 stuks
Blauwlichtschademeting, incl rapport€ 75/stuk

* Alleen in combinatie met een promotieabonnement
** Afhankelijk van opbouwtijd, gewicht en afmetingen lamp
*** 
Werkelijke verzendkosten worden gerekend plus 16 euro handling per drie pakketten.

Stappenplan

Stap 1

Lampmeting aanvraag

Stap 2

Wacht op bevestiging

Stap 3

Verstuur de lampen

Stap 4

Meting wordt uitgevoerd en resultaten worden opgestuurd

Stap 5

Betaal de factuur

Opsturen lampen

De lampen kunnen opgestuurd worden naar het volgende adres:

OliNo Labs
tav Marcel van der Steen

Achter Oventje 25A
5411 NM Zeeland
Nederland

Metingen

Na ontvangst van de lampen wordt de meting ingepland. De doorlooptijd van de meting (buiten vakantieperiode) is 1 week.

Resultaten

Zodra de lampmeting klaar is zullen de meetresultaten per email verstuurd worden. Na 5 dagen gaan ze automatisch online. Indien er gekozen is voor een promotiemeting dan wordt het meetrapport gepubliceerd op OliNo.org en wordt de lamp getoond in de LampenPortal