Maximaal 600 W op een bestaande elektriciteitsgroep

Geplaatst door Marcel van der Steen in Uitleg, Zonne-energie 86 Reacties»

Dit artikel legt uit waarom er maximaal 600 W aan zonnepanelen mag worden aangesloten op een bestaande groep.
Noot: “vanaf NEN1010:2015 is het niet langer meer toegestaan om een PV-installatie bij te voegen op een bestaande groep. Ivm standaardisatie en europese afstemming dient een PV-systeem (ongeacht het aantal panelen of vermogen) op een aparte (dedicated) groep te zijn aangesloten”

Plaatje waarschuwing

NOOT 4 april 2010: volgens Milieucentraal mag er tot 600 Wp aangesloten worden. Zie hier de snapshot uit de webpagina:

uitlegmilieucentraal

Lees in de rest van het artikel voor 500 W dan dus 600 W. De stroom die dan van de inverter kan komen is maximaal 600 W / 230 V = 2.6 A.

Je zult zien dat dit is om brandgevaar als gevolg van te hoge stromen, te voorkomen. Misschien klinkt dat gek, te hoge stromen van die 500 W (waarvoor je al veel geld hebt moeten investeren in panelen), maar lees gerust verder…

Een normale groep, maximaal 16 Ampere

In het plaatje staat een schematische voorstelling van een groep, met 230 V draden die naar een verbruiker gaan. De groep is afgezekerd met 16 A. Let wel, dit is een bestaande groep, waarop verschillende stopcontacten zitten waarop verbruikers aangesloten kunnen worden.

Plaatje van een normale groep

Ik heb voor het gemak even de aardelijn weggelaten. Je ziet links komt de net-fase binnen, wordt afgezekerd met 16 A en loopt dan via twee leidingen (de fase en de nul) naar de verbruiker. De verbruiker mag maximaal 16 A trekken, voordat de zekering eruit slaat.
Een verbruiker kan dus van alles zijn, een elektrisch kacheltje, een wasmachine, etc.

500 Watt extra door toevoegen van zonnepanelen

In het geval dat er zonnepanelen worden ingekoppeld in de groep, dan zullen de zonnepanelen, afhankelijk van de zonneinval en het aantal panelen, dus energie leveren aan het net. Stel dat er op een gegeven moment 500 W wordt gegenereerd.

Plaatje van groep met 500W extra

Wanneer er nu dus het maximale zonnepaneelvermogen wordt geleverd (in dit geval 500 W), dan is het mogelijk dat de verbruiker 18,2 A trekt zonder dat de zekering afgaat. Je kunt zien dat de 18,2 A die door de verbruiker gaar, opgebouwd is uit 16 A vanuit de meterkast (die afgezekerd is op 16 A) en 2,2 A van de zonnepanelen. Nu is 18,2 A blijkbaar nog veilig genoeg om niet tot ontoelaatbare stromen en hitte te leiden in de leidingen.

Wil je meer dan die 500 W genereren, dan moet je een aparte groep (laten) aanleggen. Deze aparte groep moet dan niet toelaten dat er verbruikers op aangesloten worden; er mogen alleen maar vermogen genererende zonnepanelen op aangesloten worden. Dus, alleen maar stopcontacten waarop de convertors van de zonnepanelen aangesloten worden.

86 reacties op “Maximaal 600 W op een bestaande elektriciteitsgroep”

Beste Marcel @50,
kun je met dit document wat? Legt eea uit over de maximaal toelaatbare stroom door 1.5 en 2.5 mm^2 kabels bij veschillende installatiemethodes en komt uit de 5e editie van de NEN1010.

@Marcel Dank voor de info. Wat dit betreft zit ik in ieder geval aan de veilige kant. Nu schijnt er in de NEN ook nog een stukje te staan dat betrekking heeft op otovoltaische systemen. Heb je hier toevallig ook nog iets over ?

Bedoel je deze norm? NEN-EN-IEC 62446:2009 en?
Ik zal eens kijken of ik die heb. Kom er nog op terug.

Hierbij wat in de norm NEN-EN-IEC 62446:2009 en in Scope en object staat:

This International Standard defines the minimal information and documentation required to be handed over to a customer following the installation of a grid connected PV system. This standard also describes the minimum commissioning tests, inspection criteria and documentation expected to verify the safe installation and correct operation of the system. The document can also be used for periodic retesting.
This standard is written for grid connected PV systems only and not for AC module systems or systems that utilize energy storage (e.g. batteries) or hybrid systems.
NOTE It is expected that additional information and commissioning tests will be required in some circumstances, e.g. for large commercial installations.
This standard is for use by system designers and installers of grid connected solar PV systems as a template to provide effective documentation to a customer. By detailing the expected minimum commissioning tests and inspection criteria, it is also intended to assist in the verification / inspection of a grid connected PV system after installation and for subsequent re-inspection, maintenance or modifications.

Van alles dient genoteerd te worden (welke paneeltypes, vermogen, installateur etc). Verder een hoofdstuk 5.4 over testing.
The following tests shall be carried out where relevant and should preferably be made in the following sequence:
a) Tests to all AC circuit(s) to the requirements of IEC 60364-6.
Once tests to the AC circuit(s) are complete, the following tests shall be carried out on the DC circuit(s) forming the PV array.
b) continuity of protective earthing and/or equipotential bonding conductors, where fitted (see 5.4.2);
c) polarity test (see 5.4.3);
d) string open circuit voltage test (see 5.4.4)
e) string short circuit current test (see 5.4.5)
f) functional tests (see 5.4.6);
g) insulation resistance of the DC circuits (see 5.4.7).
Deze tests worden verder uitgelegd in de norm.
Verder wordt er iets verlangd van verslaglegging. En in Annex D wordt nog (als informative) info gegeven over PV array infrared camera inspection procedure waarbij er stromen moeten lopen en met een IR camera wordt gekeken of er hotspots zijn.

@Mvdsteen zei: “stroom neemt de weg van de minste weerstand. Dus eenmaal na de convertor van de panelen omgezet naar 230 V AC gaat het naar die verbruiker die het dichtste bijzit. Als jij in dezelfde groep of huis elektriciteit verbruikt, dan gaat de opgewekte elektriciteit daarnarto. Heb je geen verbruiker, dan zoekt het naar anderen.”

Het dichtst bij is niet hetzelfde als de minste weerstand. Het openbare net heeft een bijna oneindig lagere weerstand dan de verbruikers in jouw woning. De stroom wordt volgens de normale regels verdeeld over deze parallelle kringen. Het overgrote deel gaat dus altijd het net op. Om electronen richting het net te laten stromen is echter wel een minimaal hogere spanning aan de leverende kant nodig. Als je dit al zou kunnen meten betekent dit dat de verbruikers in je woning een iets hogere spannning zien en daardoor ook een fractie meer gaan verbruiken als ze niet geregeld worden voor vemogensbegrenzing.

Diverse suggesties met betrekking tot de 600W grens spreken over het zekeren van de gebruikers op de zelfde groep. Wat je ook zou kunnen doen is een 8 ampère zekering in de meterkast en een 8 ampère zekering bij de panelen. Je kunt dan bijna 1850 watt leveren op die groep. Kortsluiting is de enige situatie waarbij de weerstand bij jou als afnemer kleiner is dan in het openbare net. Er kan dan maximaal 16 ampère in de groep vloeien. Het is niet praktisch om in deze groep een verbruiker aan te sluiten die meer dan 1850 watt verbruikt. Tenminste niet als je deze verbruiker ook wilt kunnen gebruiken als de zon niet schijnt.

Naschrift. Je zult dan echter wel zien dat de zekering naar het net als eerste gaat en waarschijnlijk gaat de zekering bij de panelen helemaal niet, omdat de convertor vast wel een elektronische regeling heeft welke de convertor offline haalt voordat de zekering gaat. Niet in de laatste plaats omdat er geen referentiespanning meer is.

Beste mensen, morgen komen ze bij ons zonnepanelen leggen, om precies te zijn 7 stuks van elk 200Wp.
Ik heb op zolder al een aparte groep liggen voor de wasmachine en volgens degene van de zonnepanelenzaak kunnen de panelen op die groep erbij aangesloten worden omdat het maar een kleine instalatie is van 1400Wp.
Ik heb er dus echt de ballen verstand van maar ik hoop wel dat dit echt kan… ik ben me nu pas aan het verdiepen, is wel laat natuurlijk maar ik ga er vanuit dat zo’n leverancier wel weet wat ie doet…
Hopelijk krijg ik geen problemen…

Beste Ciske,
Er moet heel veel fout gaan wil het echt tot problemen leiden. Die wasmachine moet een fout krijgen waardoor deze veel meer stroom gaat trekken. Dan moet dat gebeuren op een moment dat jouw zonnepanelen het maximaal aan vermogen leveren, dus 1400 Wp. Dan mag jouw wasmachine dus die 16 A van de stop in de meterkast trekken EN de 1400W/230V = 6 A van je zonnepanelen erbij. Er loopt dan op dat moment 22 A door de leidingen. Deze zouden daardoor mogelijkherwijs teveel opwarmen. Echter, daar moet het dan lang genoeg goed zonnig voor blijven zodanig dat je panelen 1400 Wp blijven genereren. Daarnaast moet jouw wasmachine, die stuk is gegaan, niet meer stroom willen trekken dan 22 A want wil ie meer trekken (door een kortsluiting) dan wordt de stroom gewoon veel hoger en slaat de stop door in de meterkast.
Dus het moet allemaal wel heel precies fout gaan wil het leiden tot oververhitting van je draden.
Daarnaast nog een tip. Je spreekt over 1 groep en slechts 1 verbruiker, namelijk die wasmachine. De draden van je groep lopen van je meterkast naar je wasmachine. Als je nu zorgt dat je zonnepanelen niet verbonden worden TUSSEN de meterkast en de wasmachine maar NA de wasmachine, dan heb je al niet een risico van oververhitting van je installatiedraden. Dus dan lopen je draden van de meterkast naar het stopcontact van je wasmachine, en van dit stopcontact laat je draden lopen naar het aansluitpunt van je converter voor je 1400Wp zonnepanelen. Dan kan er geen oververhitting optreden in de draden van de installatie.
Er is nog een andere oplossing, misschien veel beter. Als je nu eens in je meterkast een stop van 10 A plaatst (ipv die van 16 A), want je wasmachine is toch de enige verbruiker en die moet dan dus kunnen werken met 2300W aan vermogen (wellicht minder denk ik maar dat weet je installateur wel). Dan is die stop van 10 A genoeg om je enige wasmachine te laten werken. En wanneer je zonnepanelen dan 6 A leveren is het totaal toch niet meer dan 16 A, Dus geen probleem.

Hoe dan ook, ik verwacht in het geheel geen probleem.

Hallo Marcel, bedankt voor je snelle antwoord, degene van de zonnepanelenzaak is hier 5 weken geleden komen kijken voor het aansluiten en vertelde al dat dit makkelijk kan maar ik ben aan het twijfelen gebracht doordat ik gisteren bij iemand ben gaan kijken die zes panelen heeft liggen van elk 240Wp en daar hebben ze een apparte groep geplaatst.
Onze wasmachine is een energielabel A, niet nieuw meer… de droger staat op een andere groep aangesloten ,staan trouwens nooit tegelijk aan.
Ik zal het morgen voor de zekerheid nog navragen dat hij echt zeker weet dat het kan want ik wil geen problemen krijgen of kopzorgen als ik weg ben en de zon schijnt….
Ik heb er vannacht een beetje slecht van geslapen doordat ik zoveel verschillende verhalen lees op internet.

Hoi Ciske, als je zeker geen probleem wilt hebben, en je houdt het bij alleen maar de wasmachine op dat stopcontact, en de wasmachine kan met 2000W vooruit (mij lijkt zeker van wel met energielabel A) dan zou ik gaan voor deze oplossing en dan kan er nooit een probleem ontstaan:
Er is nog een andere oplossing, misschien veel beter. Als je nu eens in je meterkast een stop van 10 A plaatst (ipv die van 16 A), want je wasmachine is toch de enige verbruiker en die moet dan dus kunnen werken met 2300W aan vermogen (wellicht minder denk ik maar dat weet je installateur wel). Dan is die stop van 10 A genoeg om je enige wasmachine te laten werken. En wanneer je zonnepanelen dan 6 A leveren is het totaal toch niet meer dan 16 A, Dus geen probleem.
Je kunt zelfs nog voor 600Wp extra aan zonnepanelen bijsteken.
PS: ik hoop dat je weer goed kunt slapen.

Hai Marcel, ik zal het hem morgen allemaal eens voorleggen wat jij hier nu schrijft, van die zekering van 10 amp, ik hem gewoon dit verhaal zien… misschien denkt hij wel “van ik weet wat ik doe” ja zo zal het wel zijn…
Slapen kan ik morgenavond pas wanneer het allemaal aangesloten is, ik ben helaas een echte stresser en mij hebben ze altijd zo op de kast, ik wou dat het anders was 😀
Het weer ook daar maak ik me druk over,hopelijk is het morgen om acht uur in de ochtend droog tot en met een uur of één,..zodat er niets tegen zit.
Nogmaals bedankt, ik zal morgen wanneer het allemaal aangesloten is en werkt (ik weet niet of ik dat zo kan zien met dit bagger-weer) wel even een berichtje plaatsen.

Prima, laat maar eens weten hoe het is gegaan. Die laatste optie zal de installateur wel begrijpen (dat van de 16 A schakelautomaat naar de 10A versie toebrengen). Hij moet dan wel een 10A schakelautomaat bij zich hebben. Misschien dat je hem vandaag even informeert, dat hij er alvast eentje meeneemt.
Je hebt een 1400Wp installatie. Bij weer zoals vandaag komt daar altijd nog wel wat uit. Mijn installatie is 1920Wp en geeft met dit volledig bewolkte miezerende weer nog 150W. De inverter doet het dus en laat mooi dit wattage zien. Ik verwacht dat jouw installatie, onder dezelfde omstandigheden, toch nog wel 100W zal laten zien. Komt goed.

We zijn al een aardig eindje opweg, het weer zit lekker mee!
De haken/beugels zijn al op het dak bevestigd incl de houders.
Erg spannend allemaal…. ik laat het straks weten als alles werkt… de opbrengst zal wel niet echt hoog zijn vandaag, het is zwaarbewolkt, het zal de 100w wel worden waar je het gisteren over had.

Hier in Veldhoven is het miezerig. Heb nauwelijks meer dan 100 W, maar hoe dan ook, jij gaat wel een opbrengst kunnen zien (mijn inverter werkt vanaf iets van 10 W).
Wat had de installateur gevonden van je opmerkingen/voorstellen? Wat is zijn voorstel?

Inmiddels wordt het steeds lichter, de zon zal wel niet komen vandaag… al zou dat wel mooi zijn.
Ik zit trouwens in west-brabant, regio Steenbergen.
De instalateur kwam trouwens met het indentieke plan, hoefde hem niets te vertellen, vergat ik net nog even te melden inderdaad, wordt dus 10amp gezekerd.

Mooi, heb jij geen zorgen meer. Als je nog eens meer verbruikers zou willen aansluiten op de groep dan is het goed om te weten wat je wasmachine maximaal verbruikt. Dan weet je dat je nog bijvoorbeeld een computer, tv of radio kunt aansluiten (wat dan tegelijkertijd aan kan staan). Een stofzuiger of haarfohn kan ook, alleen dan moet je zeker niet tegelijkertijd ook de wasmachine aanhebben. Anders gaat je stop uit en ben je spanningsloos (totdat je de stop weer aanzet in de meterkast).

Ik kan niet meer verbruikers op de groep aansluiten… zit geen stopcontact op dus die fout kan ik gelukkig niet maken.
Ze zijn trouwens klaar nu… ik ben alleen vergeten te vragen hoe de inverter (zo heet die kast toch) eigenlijk werkt…
er branden nu twee groene lampjes op en je kan in het menu bladeren zeg maar, ik zal zo eens beter gaan kijken allemaal..

Mooi dat het gedaan is. De inverter is een kwa gebruik eenvoudig apparaat. Net zoals je zegt, even door de menu’s heen. Heb je geen misbaksel dan even zoeken op internet met het merk en typenummer. Succes.

Ik ben er al een beetje uit, het merk is niet echt heftig denk ik, is een china geval, het merk is CEHE ??? … maar ja er zit 5 jaar garantie op (ziet er wel mooi uit trouwens maar daar gaat het niet om natuurlijk), daarna zien we weer wel, momenteel is m’n opbrengst maar liefst 167 w zag ik net 😀
Ik hoop dat we een goede keuze gemaakt hebben, de prijs was ook niet echt te gek, in totaal met het leggen erbij 2759 euro, daar moet de subsidie nog af, dus -349 euro dacht ik.
Tja het wachten is nu op het betere weer.
Er kan trouwens ook nog wifi op die inverter dus das misschien ook nog wel eens leuk om te nemen inplaats van heel de tijd naar boven te moeten lopen, ik heb me nog niet verdiept in de nieuwe meter die ze pas hebben aangesloten, is nu ook een digitale, een “slimme” meter, schijnbaar is daar niet iedereen gelukkig mee maar ja… in de toekomst krijgen we die allemaal was het antwoord van Enexis.

Ja dat doet ie ook, staat een pijl op dat ie terug aan het leveren is… je kan ook het aantal kilowatts aflezen wat je teruggeleverd hebt.

In principe denk ik niet alleen voor het momenteel opgeleverde zeg maar, ik had net een uur geleden wat zonnestralen tussen de wolken door en hij heeft nu een keer de 578w gepiekt (was geen felle zon meer te noemen rond dit tijdstip), dat moet ik wel op zolder gaan bekijken, zit toch te denken voor die wifi aansluiting, de installateur/verkoper had het over 90 euro, dan kun je het op de notebook aflezen al zei hij ook dat dit leuk is voor een paar weken en dat je er daarna niets meer mee doet….

Die installateur heeft gelijk. Leuk voor even en daarna 90€ weggegooid. En het verlies van kapitaal (grondstoffen). Beter niet doen.

Extra groep niet altijd nodig en soms overbodig!

N.a.v. de discussies over dit onderwerp wil ik opmerken dat bij meer dan 600W het dikwijls zinvol is een wasmachine of garage aansluiting, die reeds op een aparte meterkastgroep zit, te voorzien van een ONDERVERDELING, bv met 2x 16A groepen, 1x voor de wasmachine en de 2de groep voor de zonnepaneel-omvormer. De onderverdeling is een kleine 2-groeps kast met zekeringen en schakelaars welke geplaatst kan worden bij de wasmachine-wandcontaktdoos, op een veilige plaats. Nu kan er onder geen enkele omstandigheid meer dan 16A nominaal lopen en de bestaande zekering van 16A in de meterkast kan gehandhaafd blijven. Als klein nadeel kan genoemd worden dat bij een optredende kortsluiting het niet direct duidelijk is waar de zekering eruit is; in de meterkast of op de onderverdeling op zolder Dus weliswaar niet selectief gezekerd, maar wel veilig onder alle condities!

Deze 2 of 3 groeps schakelkastjes zonder aardlekschakelaars worden veelvuldig op marktplaats aangeboden voor dumpprijzen!

De mijne kostte E10 en door de schakelaar is afschakelen van de zonnepanelen erg eenvoudig. Wel een naamplaatje aanbrengen en vermelden dat er zonnepanelen leveren via groep XX !

Succes Piet

Beste Piet.
De oplossing die jij hier weergeeft is niet toegestaan volgens de NEN normen. Dit komt omdat er in de door jou voorgestelde constructie geen “selectiviteit” meer zit zoals dit volgens de normen wel vereist is. Als je een dergelijke groepenkast wilt plaatsen moet de groep waarop deze is aangesloten minimaal 2 stappen hoger afgezekerd zijn ,dus 25 ampere. Let ook op dat gewone bedrading in buis niet afgezekerd mag zijn met 25 ampere dus ook deze moet dan worden vervangen. Niet aan beginnen dus.

@ Energiebewust:
1) waarom zou selectiviteit een harde eis zijn? Het gaat toch om veiligheid in eerste instantie? Die wordt nog steeds verzogd bij het doorgaan van 1 van de twee zekeringen.
2) men kan toch nog altijd een 10 A nemen voor de extra te installeren in de onderverdeling.

@ Energiebewust
Er staat nergens in de Nen normen dat het afschakelen van een groep niet met meerdere schakelaars op meerdere lokaties (Nen-meterkast en b.v. garage/zolder) mag gebeuren, evenals dat het afzekeren van een groep niet met meerdere zekeringen in serie zou mogen gebeuren. Uiteraard dienen alle materialen geschikt te zijn voor hun taak.
In de voorgestelde situatie is de veiligheid onder alle omstandigheden gewaarborgd!

De vereiste selectiviteit in de NEN1010 is en eis. zie hiervoor bijvoorbeeld http://www.e-veiligheid.nu/vraag-antwoord/view/3-badkamers.html?id=257&view=answers en http://www.e-veiligheid.nu/vraag-antwoord/view/3-badkamers.html?id=183&view=answers.
Men rekent voor het gemak dus met twee stappen. Een zekering van 10 ampere mag dan achter een zekering van 20 ampere gebruikt worden. dit kan dan nog wel met standaard bedrading in buis. Het gebruik van meerdere zekeringen in serie mag best maar dan blijft de selectiviteit die vereist is een punt van aandacht. Echter meer dan 600 W opgewekt vermogen is ook dan nog steeds niet toegestaan.

Overigens is het in nieuwe installaties voor elke verbruiker vanaf 2000 Watt verplicht een aparte groep aan te houden.

De reden dat voor een PV installatie de grens lager ligt is eenvoudigweg omdat de maximale belastbaarheid van draad in buis 20 Ampere is. Stel nu dat ergens in de groep een overbelasting ontstaat dan is langdurig 16 ampere uit het net en dus via de zekering en 4 Ampere uit de PV installatie geen probleem voor de bedrading. Zekerheidshalve houdt men hier 600W aan. Daarboven schakelt de zekering van de groep vroeger of later uit.

Stel nu dat ik een PV installatie van b.v. 2 kWp aansluit op een bestaande groep met een zekering van 16 ampere waarbij de PV installatie via een eigen onderverdeelkastje met een 10 ampere zekering is aangesloten. bij overbelasting kan dan een totale stroom van 26 ampere door de bedrading lopen zonder dat een zekering aangesproken wordt. Dit kan op langere termijn voldoende zijn om brand te veroorzaken.
De enige goede en veilige oplossing is het trekken van een kabel (3×1,5 mm) is ruim voldoende naar de omvormer en deze op een nieuwe groep aansluiten waar niets anders op zit. Het is wat werk maar dan ben je ook veilig bezig.

@ Energiebewust.
Bedankt voor de uitleg. Toch vraag ik me nog steeds af:
1) waarom is selectiviteit een EIS?
En, het is een norm, die kan nooit tot wet verheven worden. Dit kan alleen maar aanbevolen worden door de wetgevende instantie.
Ik zou wel graag willen begrijpen waarom selectiviteit een verplichte noodzaak is die deze nen 1010 stelt.
2) Verder kunnen we eventueel nog steeds 10 A nemen in de onderverdeelkast (de factor 1.6)? De stroom van 26 A kan niet lopen omdat de bewuste man in kwestie (nr 75, Piet) al aangaf dat er alleen maar 1 verbruiker was en die komt ook achter een zekering van 10 A te staan.

@ Energiebewust
Maak een kleine tekening.
Een reeds aanwezige exclusieve 16A wasmachinegroep (dus zonder andere wandcontactdozen) wordt op lokatie (zolder, garage etc) aangesloten op een 2-groeps onderverdeling voor a) verbruiker bv de wasmachine en b) Pv-installatie. Er kan in geen enkele bedrading meer dan 16A (of 10A) lopen zoal betoogd in 75/78, dus veilig.

Dit is wezelijk anders dan het aansluiten van een PV-onstallatie op een niet-exclusieve groep met meerdere wandcontactdozen met kans op overschrijden 20A. Dus logische en terecht PV beperking tot 600W.

@mvdsteen
1. Selectiviteit wordt dus genoemd in de NEN 1010 omdat in een situatie waarbij bijvoorbeeld in groep 1 meer dan maximaal belast wordt en in groep 2 ook een behoorlijke stroom loopt dit al gauw te veel wordt voor de bovenliggende zekering. De norm is zeker geen wet maar de wet (lees bouwbesluit) verwijst vervolgens wel keihard naar de norm. Wikipedia zegt hierover: De NEN 1010 is op zich dus niet verplicht. Het ministerie van VROM verklaart dit ook expliciet. Het is echter wel verplicht aan te tonen dat met eventuele “eigen” oplossingen dezelfde veiligheid wordt bereikt.
2. Voor deze heb je een punt maar als je de artikelen leest waar ik naar verwees zie je dat je dan flink rekening moet houden met zaken als karakteristieken e.d. reden waarom men in de praktijk dus 2 stappen hoger gaat zitten in de bovenliggende zekering.

@Piet, normaal heb je helemaal gelijk echter er kan zich altijd een storing in de machine voordoen waarbij je een grotere stroom krijgt dan de normale 14-16 ampere. Dit hoeft geen kortsluiting te zijn want dan is de stroom zo groot dat de zekering snel aanspreekt maar een verwarmingselement waarvan de isolatie gedeeltelijk doorbrand kan ook een veel te grote stroom trekken. Na enige tijd spreekt dan normaal gesproken de zekering aan. is er op dat moment een 2e stroombron van b.v. 10 ampere uit de PV installatie dan zal dit niet of niet vlug gebeuren en heb je dus in het gunstige geval oververhitte bedrading en in het slechtste geval een brand!

@energiebewust
Bedankt. Ik snap het idee nu achter selectiviteit. Echter geen issue voor de veiligheid dus ik zou er ook niet van wakker liggen om de voorgestelde oplossing van mijnheer Piet, met toepassing van 16 A, te gebruiken. Gewoon veilig en in zijn situatie komt het issue van te hoge gezamenlijke belasting gewoon niet voor (in normale situatie), want hij heeft een set van zonnepanelen die leveren (niet meer dan 16 A) en een wasmachine die opneemt.
Is er eentje of beiden fout, dan kan er in totaal nooit meer dan 16 A opgenomen worden (gedurende langere tijd) want dan spreekt ofwel de eigen ingevoegde zekering aan ofwel de stop in de meterkast. Gewoon dus een prima oplossing voor zijn situatie.
Selectiviteit is het voorkomen van het snel doorbranden van de hoofdzekering. Het is geen eis voor veiligheid. Dus vind ik ook niet dat het als eis verheven moet worden.

er mag 600W op een groep gestoken worden, voor alle duidelijkheid, is dit dan per zekering of per zekeringskast?
indien dit per zekering zou zijn zou ik bij wijze van spreken 3x600W kunnen plaatsen zolang deze dan verdeeld is op 3 zekeringen van bijvoorbeeld 20A?
ik heb namelijk niet de mogelijkheid om alles terug open te breken om een volwaardig systeem te plaatsen en denk er aan om kleinere simpele systemen aan te sluiten die me toch iets zou opbrengen

Beste Steven, dit artikel was ten tijde van 2006 geldig. Inmiddels is het volgens mij niet meer toegestaan om op dezelfde groep als waar andere verbruikers zitten, nog zonnepanelen bij te steken.

Inderdaad, vanaf NEN1010:2015 is het niet langer meer toegestaan om een PV-installatie bij te voegen op een bestaande groep. Ivm standaardisatie en europese afstemming dient een PV-systeem (ongeacht het aantal panelen of vermogen) op een aparte (dedicated) groep te zijn aangesloten. Misschien een idee om in de inleiding nadrukkelijk een vermelding te (laten) plaatsen dat dit inderdaad inmiddels verouderde situatie betreft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *