Constanza-lamp met dimbare spaarlamp

Geplaatst door Arie Groenveld in Energiebesparing, Zelfbouw 29 Reacties»

Met een eenvoudige ingreep blijkt het mogelijk om in een Constanza-lamp met sensordimmer een spaarlamp te plaatsen, waardoor het jaarenergieverbruik met 120 kWh kan worden gereduceerd.

Beginsituatie

Een achttal jaren geleden hebben we bij een goed-wonenzaak twee Constanza-lampen van Luceplan aangeschaft, een tafelmodel met schakelaar en een vloermodel met een sensordimmer. Bij ons streven naar een structureel laag energieverbruik hebben we al een paar jaar geleden in onze woonkamer zoveel mogelijk lampen vervangen door spaarlampen met warmwit licht. Het vinden van de juiste kleur lamp was niet eenvoudig, want er zijn nogal wat typen spaarlamp in omloop. Zo hebben we vanwege de voor ons acceptabele kleur gekozen voor de Tornado ESaver van Philips die in meerdere wattages verkrijgbaar is. Bovendien heeft dit type lamp door de specifieke vorm een hogere lichtopbrengst aan de onderkant van de lamp dan andere typen. In de Constanza-tafellamp is daarna een 12W Philips Tornado ESaver geschroefd waarvan de lichtopbrengst overeenkomt met een gloeilamp van circa 50W.


De Constanza-lamp

Bij de Constanza-vloerlamp met sensordimmer kan door het aanraken van de sensorstaaf de lichtsterkte trapsgewijs op vier niveaus worden ingesteld. Het gebruik hierin van een gewone spaarlamp bleek niet mogelijk, want er trad onmiddellijk een flikkering op. Het kunnen dimmen van deze lamp is functioneel, want deze lamp moet zowel kunnen dienen als leeslamp en als schemerlamp. Voor het lezen is een 100 Watt gloeilamp zeker gewenst. Om het energieverbruik te beperken hebben we toen maar een lamp van 75 Watt toegepast en in een later stadium de Philips Eco Classic lamp van 53 Watt, maar de lichtsterkte hiervan bleek voor het lezen eigenlijk te gering.

Met spaarlamp

Toen ik recent ontdekte dat er in een bouwmarkt ook een 20 W dimbare Tornadolamp van Philips werd verkocht, zocht ik naar mogelijkheden om deze te gaan gebruiken.


Een Philips 20W dimbare Tornadolamp

Het gebruik van deze dimbare spaarlamp in de Constanza-lamp gaf ook een flikkerend licht.
Ik heb toen bij de Gamma-bouwmarkt een stekkerdimmer gekocht, waarop ik de dimbare lamp heb aangesloten. Het dimmen bleek uitstekend (en ook traploos) te functioneren. Na het inwinnen van informatie bleek het niet mogelijk om de sensordimmer van de Constanza-lamp te vervangen door een schakelaar zoals die op ons tafelmodel is toegepast. De sensordimmer zou er met enige behendigheid wel uit moeten kunnen worden verwijderd. Door de lampfitting aan de bovenkant van de lamp los te schroeven werd het printje met de elektronica van de sensordimmer zichtbaar. Dit printje heb ik losgeschroefd en de stroomkabel daarna rechtstreeks op de lampaansluiting geschroefd. Na de plaatsing erin van de dimbare lamp van Philips en het steken van de lampstekker in de stekkerdimmer bleek de dimfunctie uitstekend en ook traploos te werken.

stekkerdimmer

Stekkerdimmer

Besparing

Door deze ingreep is het gemiddeld verbruik van de lamp gedaald van 70 Watt naar 15 Watt. Bij een gemiddeld gebruik van de lamp van 6 uur per avond kom ik op een jaarlijkse energiebesparing van 6 x 365 x 55 Wattuur is 120 kWh, hetgeen bij een kWh-prijs van € 0,22 overeenkomt met € 26. De kosten van de dimmer + lamp bedroegen circa € 25 euro. De investering is in één jaar terugverdiend.

29 reacties op “Constanza-lamp met dimbare spaarlamp”

In zo een grote kap kun je ook 2 spaarlampen parallel monteren waarbij een met een aan uit schakelaar zodat je 2x zoveel licht kunt maken.
Als je een lamp dimt met een dimmer blijft de meter even hard draaien en dat heb je met een aan/uit schakelaar niet.

Wij hebben een vloerlamp met leeslamp gekocht, die beide een ingebouwde LED hebben en dimbaar zijn. Nu valt me op dat het gedeelte met de dimmer en draaiknoppen best wel warm wordt. Mijn vraag is of hier niet energie verloren gaat en hoeveel dit in verhouding is. We hebben juist deze lamp gekocht om te besparen en als dat niet het geval is, kunnen we hem nog retourneren en ons verder orienteren.

Beste Micha,

Om het energieverbruik te kunnen beoordelen, zou je het beste een energiemeter (Cresta bij Kijkshop of Gamma, € 10) kunnen kopen. Zet hem voor de dimmer en je weet het totaal energieverbruik. Als je hem tussen de dimmer en led-lamp zet (indien mogelijk), weet je het lampverbruik.
Het verschil verdwijnt in de dimmer.
Een led-lamp verbruikt niet zoveel, dus zal de dimmer m.i. ook niet zoveel kunnen gebruiken.

Beste Arie, Ik heb ook zo’n costanza vloerlamp en zou graag de dimmer verwijderen, omdat de lamp nogal fel zoemt. Ik heb hem opengemaakt, maar het lijkt me iets minder eenvoudig dan gedacht. Zou je me iets meer kunnen toelichten wat ik precies moet doen om de dimmer ervan tussen te halen? Ik zie de printplaat en de draadjes, maar weet niet precies hoe ik verder moet. Bedoel je dan met dat ik de draadjes moet losmaken en herverbinden met een wit blokje zodat bovenste en onderste draadjes aaneen kunnen worden gekoppeld? Alvast bedankt voor de hulp. Groeten, Deborah

Beste Deborah,
Het is inmiddels al weer een tijd geleden dat ik de elektronische dimmer heb verwijderd.
Maar als het goed is zit daaraan een kabel met twee draden (een blauwe en een bruine) vast.
Die maak je los van de dimmer en bevestig je aan de lampfitting nadat je de ronde cilindervormige lamphouder die aan de bovenkant zit hebt losgeschroefd.
Soms krijg je die niet gemakkelijk losgeschroefd, maar dan moet je met een klein schroevendraaiertje de borging (een lipje dat onderdeel uitmaakt van de witte fitting) aan de binnenkant iets naar binnen kantelen.
Daarna kun je het geheel weer in elkaar zetten.

Ik gebruik momenteel in de Constanza een Philips Tornadolamp van 12 watt, maar er zijn ook Philips spaarlampen van 20 watt die dimbaar zijn. Die kun je dimmen in combinatie met losse dimmers die je in het stopcontact kunt steken en dan steek je de lampstekker in het contact van die dimmer.

Hoi Deborah,

Zou ik de dimmer van je kunnen kopen?
De onze is stuk gegaan en de winkel geeft geen service.

Groet,

Lars

Arie,

Ik wil de dimmmer ook verwijderen, kun je iets specifieker zijn hoe de dimmer te verwijderen? Ik heb de lamp nu open en zie dat de sensordimmer vastzit met een kleine verbinding. Ik zie geen blauwe en bruine draad zoals jij beschrijft.

Groet,
Kai

In onze oude Costanza vloerlamp met sensordimmer een Philips Master LED-bulb DimTone 15 watt (=100 watt) gemonteerd. Laat zich prima dimmen. Kleurtemperatuur neemt af van 2700-2200K). Maar, het werkt. Een zelfde lamp met een lagere wattage werkt NIET naar behoren.

Eindelijk gevonden, dat lijkt mij nieuws om te delen.
Een dimbare led Lamp voor de Constanza!

Dimbaar zonder geknipper, difuus licht en de lamp is niet zichtbaar door de kap.
Merk: Calex Holland

Beste C. Hamelink. Helaas benoem je deze Calex lamp niet. Een dimbare ledlamp (…Watt , …..V)?0

Hartelijk dank voor de tip van de heer Jan Hadders. We hadden de Philips bulb dimtone 15-100W besteld en mijn man kon niet geloven dat het zou werken. Maar het werkt prima! We hadden diverse gespecialiseerde verlichtingszaken gebeld maar deze konden geen antwoord geven. Toen ben ik op internet gaan speuren en kwam de tip tegen!
Dus verlichtingszaken geef goed antwoord inzake dit probleem want het is een grote besparing als je iedere avond 2 x 150 en 3 x 100 wat aan doet of 5 x 15 wat!!

Inderdaad ook dank voor de tip van Jan Hadders. Met de Philips Master LEDbulb DT 15-100W A67 E27 827 FR (+/- 10€) werkt de sensor dim-functie in 4 stappen perfect zonder verdere bewerkingen te moeten doen aan de vloerlamp. Hoe lang dit zal werken zal het dagelijks gebruik moeten uitwijzen.

Ik ben blij dat ik dit bericht heb gevonden. De Philips Warmglow ledlamp 13,5 Watt met artikelnummer 8718696706978 werkt inderdaad perfect met de Luceplan Constanza.

Deze week heb ik de bovengenoemde lamp Philips Master Ledbulb 15-100w E27. aangeschaft.
Echter na een tijdje ( ws. als ie warm is) gaat hij knipperen. Dus bij mij werkt het niet.
Ook als ik de lamp steviger aandraai blijft ‘ie knipperen.
Heeft iemand een oplossing hiervoor.

Hallo allemaal. Had dezelfde “flikkering” problemen met deze lamp in combinatie met een Philips Hue white & color lamp. Door de ingebouwde touch dimmer bleef deze knipperen en was de lamp niet te gebruiken.. Dus ook de dimmer geby-passed zoals hierboven beschreven. Je schroeft het volgende los:
1. De hals van de fitting, het gedeelte boven de kaphouder en het dimstaafje.
2. Er zit een zwart klein rond plugje op de aluminium stang net onder de zwarte fitting in het geribbelde halsje. Deze kan je losdraaien met een kleine electro schroevendraaier.
3. Helemaal onderaan deze stang bij de voet zit ook een geribbelde sokkel. Deze kan je losdraaien, zodat hij los van de voet komt. Dit is nodig om het witte fittingsplaatje kabel ruimte te geven. Het zwarte snoer moet dus vrij door de buis kunnen schuiven.
4. Wip voorzichtig het witte fittingplaatje op, je ziet dan dat er 2 draadjes met 2 schroefjes vastzitten, verbonden met het witte fitting plaatje en het printplaatje van de dimmer. Schroef de 2 draadjes los.
5. Nu kan je voorzichtig het printplaatje omhoog trekken. Dit plaatje zit vast met 3 snoertjes, waarvan er 2 met schroefjes los the draaien zijn. Een blauwe en een bruine. Schroef deze los. Het 3de draadje laat je zitten en heeft geen verdere functie.
6. Maak de bruine en blauwe draad nu rechtstreeks vast aan het witte fitting plaatje.
7. Duw voorzichting het (nu nutteloze) printplaatje terug in het zwarte fittinghuis. Dit gaat nu lastiger omdat het electr. Snoer er langs loopt.
8. Duw het witte fittingplaatje terug in het huis en draai de zwarte hals er weer op.
9. Nu is de dimmer en aan/uit schakelaar er tussenuit en als je nu de lamp erin draait en de stekker in het stopcontact doet, brand de lamp meteen. Het uitschakelen, dimmen en verkleuren van de Hue lamp gaat toch via de app of remote dimmer.

Succes!

De Constanza blijkt een HGSGS 105/140Watt lichtbron te vragen, geen idee wat dat inhoud maar waarschijnlijk heeft de dimmer een range van 105/140 Watt. Halogeen peertjes doen het prima, maar niet de gangbare sfeer verlichting van 38-42Watt, die flikkeren. Inmiddels zijn we in 2019 beland, mag alleen de oude voorraad halogeen verkocht worden maar niet meer gefabriceerd en kan je dus al je dure, speciaal en specifiek uitgezochte designlampen weg flikkeren omdat die LED teringzooi niet werkt, goed bezig met z’n allen, pleur je dimmers het huis uit en ga lekker vol in dat koude/kille 2700-3000K spotlight licht zitten. Wat een zooitje.

Ik vind de oplossing met de genoemde WarmGlow 15-100W lampen nog niet top omdat ze niet de gehele kap aanlichten, het onderste gedeelte blijft donker. Verder zijn deze types wel ideaal omdat ze zich laten dimmen met de ingebouwde dimmer die helemaal niet voor LED is ontworpen en ook vanwege het sfeervolle WarmGlow (of Dimtone) effect. Een beter lamp heb ik nog niet gevonden. De allernieuwste WarmGlow lamp van Philips 8,5 – 60W helder, levert weliswaar een veel betere lichtverdeling maar laat zich helaas niet dimmen door de ingebouwde dimmer. Bovendien vraagt zo’n helder type lamp om toepassing van de
speciaal voor de Costanza ontwikkelde “diffusore”, eigenlijk bedoeld om heldere halogeen lampen mooi te kunnen toepassen. Dat werkt ook prima voor heldere LED-filament lampen.
De ideale LED-lamp voor de Luceplan Costanza bestaat volgens mij nog niet en ik vraag me af of hij ooit komt.
Iemand ervaring met de Osram 4058075801417 Parathom Retrofit ADV Classic A 7-55W E27 GLOWdim ?

IK heb de Costanza als tafelmodel en als vloermodel. Deze lampen heb ik sinds ca 2005. Het tafelmodel is indertijd standaard geleverd met zekeringhouder in de snoer. Het vloermodel niet. Het tafelmodel werkt perfect met de dimbare LED-lamp van Philips. Dus heb ik dezelfde dimbare LED-lamp ook gekocht voor het vloermodel. Maar helaas, deze flikkert. IK overweeg nu hier ook een zekeringhouder tussen lamp en stopcontact te monteren. Leverbaar voor minder dan 2 tientjes. De Costanza is 4 standen dimbaar. DE Philips dimbare lamp geeft prima licht. Het gaat om de A60, 13W E27 “warm glow”.

Beste JanMic,
Ik heb net ook die zelfde Philips lamp erin gezet; werkt goed, maar knippert heel soms even.
Wat bedoel je met die zekeringhouder?
Die verbetert de werking van de dimmer bij een oude Constanza met LED-lamp?
Waar koop je die?

Alvast bedankt.

Bij ons werkt de Ikea Ledare Led 1600 lm 16 W E27 (100W) beter in de Constanza vloerlamp dan in de Constanza tafellamp. In de vloerlamp horen wij een lichte bromtoon, maar die is goed te verdragen. Dat in tegenstelling tot dezelfde lamp in het tafelmodel: niet om aan te horen.
Wel is het zo dat het dimmen niet in 4 gelijke stappen gaat. De eerste stap is bijna niet waarneembaar.
Goede tips zijn dus nog steeds van harte welkom.

Ik had bij de Lady Costanza telescopische vloerlamp ook last van flikkeren na installatie van een ledlamp, zelfs als de lamp helemaal uit was begon ze na een tijdje af en toe te flikkeren.
Ik heb dan via designtopics.nl de vervangmodule voor LED dimmer besteld en vandaag geïnstalleerd. Dit is vrij simpel dankzij het videofilmpje dat zij op hun site delen.
Wat de site niet vermeld is dat je de elektronica-module onderaan de stekker er ook tussenuit moet halen, deze vervang je best door een zekeringhouder die je ook via hun site kan bestellen.
Alles werkt nu prima en de lamp kan nog in verschillende standen gedimd worden.

De Philips lamp werkt wel in de Constanza maar geeft een donkerdere rand in de kap door de hoge bakelieten rand van de lamp.

@Lodewijk: ik heb vorig jaar 2 originele dimmers vervangen door LED dimmers. Vrij eenvoudig te doen. Op dit moment bied ik 2 LED inbouw dimmers voor Costanza wegens overcompleet aan op marktplaats.. 😉

In de tafellamp Constanza werkt de Philips Led warm white 5.9W =60W WarmGlow dimmable het best op de laagste stand. Mooi zacht licht. Helaas is de hoogste stand niet goed, deze flikkert en gaat uit. Stand 2,3 en 4 dus wel mooi! Wil je alle standen goed hebben, dan de 100W variant nemen. Wij vinden de laagste stand te nog te hoog ( feller dan bij een 125W halogeen ). De kap voor de heldere halogeen lamp, kan er weer uit!

Goede ervaringen met de volgende dimbare lampen:
Philips warm glow 13,5 watt e27 en osram parathom dim classic A100 van 14 watt. Beide lampen hebben een lichtopbrengst van 1521 om. Van de osram is ook een 18, een 20 watt beschikbaar. Het licht zit wat hoger in de kap, daarom probeer ik nu de nieuwe OLED lamp van osram. Deze is 20 watt dimbaar maar geeft andere soort licht. De moeite van het proberen waard me dunkt.

Mijn twee staande LucePlan Costanza lampen, aangeschaft in 2000, heb ik succesvol omgebouwd naar een voor LED geschikte variant met sensor. In de voorbereiding ontdekte ik dat de oorspronkelijke lamphouder niet geschikt is voor LED, het was een type waarbij de sensor alleen werkte als de steker goed om in het stopcontact stak. De dim-cyclus was bij het activeren als volgt: eerste touch gaf de zwakste stand en bij de volgende drie sensor-aanrakingen ging de lamp steeds wat harder branden om daarna weer uit te gaan.
Via Lampenmaster.nl heb ik originele vervangonderdelen voor de Costanza kunnen bestellen. De bestelling ging aanvankelijk wat lastig, maar dankzij goede instructies die ik van ze kreeg, is dat goed gelukt.
Voordat ik de nieuwe lamphouders met sensor wilde inbouwen ben ik die eerst in een winkel met LED-lamp gaan uitproberen, zo vanuit de verpakking. Het was met een Philips dimbare lamp 10.5W (=100 W equivalent) 1521 lumen warm wit (nr 9290030117). Die lamp deed het uitstekend.
Bij de nieuwe lamphouder zaten goede ombouwinstructies. Per lamp had ik ongeveer 30 minuten nodig en nu draai ik op LED. Voor mij was het verrassend dat dimstanden in omgekeerde volgorde gaan. Bij de eerste touch gaan ze aan in de hoogste stand, en daarna zakt het lichtniveau steeds een beetje.
Het artikelnummer bij Lampenmaster.nl is 8032706719261. De prijs per stuk is € 158,== incl. Btw. Omdat het een originele vervanging is, ben ik er blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *