Schakelaar uit en toch ledlamp nog aan, of knippert?

Geplaatst door Marcel van der Steen in Ledlampen, Reparatie, Uitleg 41 Reacties»

crosstalkTot tweemaal toe hoorde ik van installateurs het probleem dat een ledlamp zeer zwakjes aanbleef of knipperde, terwijl de schakelaar op uit gezet was. Het probleem kwam door inductieve of capacitieve koppeling van nabijgelegen spanningvoerende kabels waardoor er energie overgedragen werd naar de lamp die daardoor zwakjes brandde of ging knipperen. Dit is afhankelijk van de toepassing erg hinderlijk en in dit artikel leg ik uit hoe we de ledlamp toch uit kregen of het knipperen konden oplossen.

Ledlamp aansluitschema en omgeving

Een ledlamp aansluitschema is in principe eenvoudig.

Schema_LEDLAMP_1

Links de AC bron, de lichtnetspanning van 230 V AC. En dan een enkelvoudige schakelaar en dan leidingen naar de ledlamp. Schakelaar open is ledlamp uit en schakelaar dicht is ledlamp aan. Let wel, voor de ledlamp moet nog een driver zitten om de led van een constante stroom te voorzien. Ik denk die even in de L1 ingebouwd.

Branden of knipperen

Het probleem van een ledlamp aan is wanneer de schakelaar uit is en toch de ledlamp flauwtjes licht geeft. Dit is dan echt weinig licht; kijkende naar de ledlamp kun je zien dat ie licht geeft, dus dat ie helder is. En als de leds in de ledlamp direct zichtbaar zijn (wanneer er een heldere transparante kap is toegepast) dan zijn de leds als zwakke lichtpuntjes zichtbaar. Ook kan het voorkomen dat de lamp knippert, dit kan met een frequentie van 2 keer per seconde zijn maar kan ook sneller of langzamer gaan. Het is dan wel goed zichtbaar dat de lamp knippert. Veel licht geeft de lamp niet af maar het verschijnsel is wel vervelend.

Er is ook gemeten aan de spanning die over de ledlamp staat wanneer de schakelaar uitstaat, en die kan best wel eens oplopen tot 42 V. Hierover later meer.

Overspraak

Het probleem is, dat er overspraak plaatsvindt. Dit wordt in het volgende plaatje weergegeven, wat dat betekent.

Schema_LEDLAMP_2

Nu hebben we een extra verbruiker aangesloten aan dezelfde lichtnetbron (zeg even dezelfde fase uit de lichtmeterkast) en de stroomvoerende leiding loopt voor een gedeelte erg dicht langs een gedeelte van een aanvoerdraad naar de ledlamp toe. In dit stuk kan er overspraak plaatsvinden. Dat houdt in dat er een gedeelte van de energie van het systeem AC net – Motor, naar de draad naar de ledlamp overgaat. Door de lucht wel te verstaan. Een stukje draadloos energieoverdracht. En dat is maar een klein beetje, maar dat kleine beetje kan genoeg zijn om de ledlamp heel flauwtjes op te laten lichten.

Ook kan de ledlamp gaan knipperen. Dit komt dan omdat de overspraak langzaam de driver van de ledlamp energie geeft totdat er zoveel is dat de driver heel eventjes de ledlamp kan aan laten gaan, waarna alle energie weer even op is en de ledlamp uitgaat. Ondertussen is de overspraak er nog steeds en zal langzaamaan weer genoeg energie overgedragen worden voor een tweede keer dat de ledlamp kort aankan. Dit uit zich dan in knipperen van de ledlamp.

Dubbelpolige schakelaar

Een mogelijke oplossing is om een dubbelpolige schakelaar toe te passen. In dat geval wordt niet alleen de fasedraad uitgeschakeld maar ook de nuldraad die van de ledlamp terugkomt en naar de nulleider van het lichtnet gaat.

Schema_LEDLAMP_3

Hierbij is dus de overspraak van de aanvoerende leiding naar de ledlamp nog steeds aanwezig (afkomstig van het circuit lichtnet – motor) echter de terugvoerleiding is ook onderbroken en dus kan de ledlamp nu niet aan gaan of knipperen.

Deze oplossing is niet altijd eenvoudig uit te voeren, want men kan niet altijd goed een dubbelpolige schakelaar voor verlichting aanbrengen.

Ook kan het zijn dat een retourleiding van, in dit geval het motorcircuit, ook dichtbij de retourleiding van de ledlamp licht zodat ook hier weer overspraak kan plaatsvinden en de ledlamp toch weer aangaat ondanks dat de dubbelpolige schakelaar uitstaat. Zie hiervoor het volgende plaatje.

Schema_LEDLAMP_4

De overspraakenergie weg laten vloeien

Een andere oplossing is, om de energie die als gevolg van overspraak op de leidingen van en naar de ledlamp komt, weg te laten vloeien, en dan niet door de ledlamp maar door een weerstand. Ik had gehoord van een installateur dat er 42 V over de ledlamp stond wanneer de eigen schakelaar uitstond. En klaarblijkelijk is die 42 V voldoende om de ledlamp/de ledjes zach te laten aangaan of te laten knipperen. Het idee dat ik had was dan om parallel aan de ledlamp een geschikte weerstand te laten installeren die dan de energie zou laten wegvloeien waardoor de ledlamp zelf niet meer aan kon gaan of kon knipperen.

Schema_LEDLAMP_5

In het plaatje is het aangegeven als een weerstand R1, die parallel aan het ledarmatuur staat dat bij open schakelaar toch nog zwak licht geeft of knippert. Deze weerstand zou dus zo bepaald moeten worden dat de energie door overspraak overgedragen, weggenomen wordt door de weerstand.

Berekening weerstandswaarde

De berekening van de weerstandswaarde is gedaan door een bepaalde aanname. Er was bekend dat de spanning over het armatuur in de orde van 40 V was waarbij het ledarmatuur iets van licht gaf of knipperde. Ik nam dan aan dat de stroom door de leds zelf iets van 0.2 mA was, net hoog genoeg om de leds zichtbaar te laten zijn en in het donker ook een ledlamp met matwitte kap zichtbaar te hebben (of te laten knipperen).

Welnu, als ik nu een weerstand parallel zou toevoegen die bij een spanning van 40 V een stroom van 1 mA zou trekken, dan zou ik daarmee verwachten dat die 40 V dus inzakt omdat de overspraak niet in staat is om 1 mA aan stroom te leveren. En als de spanning inzakt dan zal daardoor de ledlamp niet meer gaan branden.

Bij deze aanname is nu de weerstand uit te rekenen. 40 V / 1 mA = 40 kOhm. Neem een bekende waarde als 39 kOhm of 47 kOhm. Met een dergelijke weerstand wordt dus voorkomen dat de spanning tot 40 V oploopt. Wel moet de weerstand zo gedimensioneerd zijn dat wanneer de lampschakelaar aan staat en er 230 V AC op staat, dat dan de weerstand goed tegen dit vermogen kan.

Een weerstand van 39 kOhm, wanneer er 230 V AC overheen staat, dan wordt in deze weerstand het volgende vermogen verbruikt: 230V x 230V/39kOhm = 1.35 W. Dus bijvoorbeeld een 5 W of een 10 W type moet dit vermogen goed kunnen hebben. Dit is overigens wel verlies, een verlies dat we op de koop toenemen om geen knipperend of licht brandend armatuur te hebben wanneer de schakelaar uitstaat.

Oplossing

De resultaten bij beide situaties (1x zacht branden bij een spanning van 42 V en eenmaal knipperen bij een spanning van 35 V) waren positief: het armatuur ging geheel uit en brandde niet meer en knipperde ook niet meer.

De weerstand moet voldoende vermogen kwijtkunnen dus neem er eentje van 5 of 10 W. Zorg ook ervoor dat de weerstandsdraden niet zomaar aangeraakt kunnen worden. Dus isoleer deze draden, wanr er staat wel degelijk de 230 V AC spanning op.

 

 

41 reacties op “Schakelaar uit en toch ledlamp nog aan, of knippert?”

Wel zonde om bij zuinige LED-verlichting een elektrische kachel te plaatsen die nota bene niet eens licht geeft 🙂
Zou een condensator, van zeg 100 nF (32 kOhm), in deze situatie ook werken?

Sowieso zou de weerstandswaarde uit dit artikel (39 kOhm) wel wat omhoog kunnen, de spanning zal nu ruim onder de 40 Volt liggen.

Het verschijnsel is overspraak en de harmonische is 50 Hz, dus je verwacht in de leidingen waar spanning geïnduceerd wordt ook 50 Hz. In dat geval zou een condensator ook moeten werken.
Mbt hogere R waarde: ik had een tweetal weerstandswaardes voorgesteld, maar ze hebben het zekere voor het onzekere genomen en de laagste genomen. ze wilden van het probleem af. Echter voor langere termijn is er dus minder verlies bij een hogere weerstand. Nu is er in dit geval 1.35 W verlies, wat op jaarbasis mogeljk op 5 kWh komt.

En als je een dubbelpolig-om schakelaar neemt en andersom aansluit?
Poolpaar 1 aan 240V, poolpaar 2 aan de weerstand, tongen aan L1. In stand 1 (‘aan’) nemen de tongen energie af van de 240V polen, in stand 2 (‘uit’) sluiten ze het circuit over R1 kort. Geen verlies in bedrijf, geen licht in uitgeschakelde toestand.

Ard, ik kan je volgen als je bedoelt, een enkelpolige schakelaar met aan en uit contact. En dan is de loper verbonden met de lamp, op het contact voor “AAN” zit de fase van 230 V AC en op het contact van “UIT” zitten de N (neutral) van de 230V AC én de N (neutral) van de lamp.
Staat het geheel op “UIT” dan is de lamp kortgesloten. Staat het geheel op “AAN” dan is er een gewone situatie waarbij de fase aan één kant van de lamp komt en de N (neutral) aan de andere kant zit en dus de lamp aan is.
Dit is een mogelijke oplossing, je moet dan wel de Neutral, Schakeldraad én de Fase bij de enkelpolige schakelaar hebben. Die zijn er als je van te voren een dubbelpolige schakelaar had. Die zijn er echter niet wanneer er van te voren een enkelpolige schakelaar zat, want dan zou er alleen maar de Fase en de Schakeldraad geweest zijn.

Interessant, kunnen er ook andere oorzaken zijn dan overspraak van een andere kabel?
Bij klusjes in de tuin om bij te lichten gebruik ik LED floodlights (10W,20W en 50W, aldan niet met PIR) die ik tegenwoordig maar aansluit via een korte kabel 1-2m 0,75mm2 met steker op een langere verlengkabel 10 of 15m 2,5mm2(voorheen op met lange kabel 10m buitenkabel)op één buiten stopcontact met enkelpolig schakelaar binnen.
Daarbij heb ik regelmatig, nog niet uitgevonden wanneer precies, dat de leds zacht blijven gloeien en zo nu en dan opflitsen als ik niet de stekkers er uittrek.
Er is geen vaste elektra binnen 10-15m in dat deel, enigste bijzondere in omgeving is een vrijstaande GSM zendmast op ca 90M, die draadloos oplossing aardig inperkt van oa Wifi(plekafhankelijk 2-3m max bereik), KlikAanKlikUit, deurbel, weerstation etc. Ook al de nodige drivers vervangen bij die ik semi-mobiel gebruik.

Wie weet wil. Je hebt nu een oplossing voor geïnduceerde spanningen. (of weerstand of een condensator). Als het een DC spanning is die je aanbiedt dan moet je weten welke spanning dat is om te berekenen welke weerstand je dan nodig hebt.

Ik houd het in gedachten en als ik de kans heb eens kijken wat ik kan meten, alsook vast een verlengkabel van afgeschermde LiYCY stuurkabel maken
Wil af van halogeen buitenverlichting, als ik er zo over nadenk heb ik alleen in dat deel van erf en nog één plek last van dat ze raar doen en eigenlijk binnen maand of 6 de driver kan vervangen, de rest 34 stuks heb ik pas 1 driver in 3 jaar hoeven vervangen.

Mijn WC lamp heeft dit, ik vermoed dat de bruine en zwarte draad samen tussen lamp en schakelaar door een buis lopen en zo overspraak veroorzaken. Het is niet eens zachtjes blijven gloeien maar gewoon in iets gedimde toestand verder branden. Al jaren zie ik het als ‘gratis’ nachtverlichting.

Waarschijnlijk laat ik het zo maar als oplossing in mijn geval zie ik de bruine draad in de buis door een blauwe vervangen. Alleen vervelend (en mogelijk verboden) dat er dan continue spanning op een poot van de lamp staat. Andere oplossing is een armatuur met trekschakelaar toe passen of een kaku.
Ook is het mogelijk om er weer een (gloei)lamp in te draaien die dus iets meer vermogen trekt. Het is een WC licht, zoveel uur brandt ie niet als het goed is.
5 Kwh per jaar verspillen via een shunt om het s’nachts wat donkerder te hebben ga ik zeker niet doen. k denk dat ik de rest van mn leven ’s nachts het licht niet hoef aan te doen op de WC 🙂

Ik heb het volgende voor, op een kruisschakeling knipperen mijn led lampen
ik heb dezelfde berekening gemaakt om de weerstand te vinden ervanuit gaande dat op 1 kabel van de kruisschakeling 140V rust. met een stroom van 1mA
ik kom uit een weerstand van 140kOhm.
let een verlies van 0.38W

mijn vraag is, gaat deze weerstand niet enorm opwarmen?
en is dit wel een veilige langdurige oplossing (warmteverhaal)?

Zorg voor een 1 W type weerstand. Weerstand warmt wel op maar kan er goed tegen. Wanneer toegepast, zorg dat je de ledlamp aanzet en bekijkt hoe warm de weerstand wordt. Raak hem niet aan tenzij je hem goed geïsoleerd hebt. Als het iets meer dan handwarm is wordt ie niet warmer dan 50 graden. Maar voor de weerstand mag het ook best nog warmer worden.

Heb een wisselschakelaar met led verlichting. (Siemens Delta-I )
probleem is dat de led lampen die erachter zijn blijven knipperen bij uitstaan van de schakelaar. Led diode in de schakelaar werkt op de 2de schakeldraad in de schakelaar die gebruikt hij als fase en de lampdraad (zwart) gebruikt hij als nul. Dus er loopt ten alle tijde een spanning door de lamp heen. bij gebruik van 2 schakelaars is er geen probleem. Lamp knippert dan niet. Alleen bij gebruik van 1 schakelaar op 1 lamp. Hoe zou ik dit probleem kunnen oplossen ?

Ik heb led peertjes 400lm van IKEA en die knipperen ook. Nu heb ik een hoog ohmige weerstand gemaakt van 2 conventionele weerstanden in serie. Dit om binnen de spanning te blijven die veilig is voor het type, in dit geval dus de halve netspanning per weerstand. Tot mijn verbazing werkt zelfs 2 x 470k Ohm goed dus maar 56 mW verlies als de lamp aan staat. Voor mij een goede oplossing.

Bedankt voor de tip!
Ik had een gelijkaardig probleem met een LED lamp (7,5W, Philips 2700K, 68mA, 220-240V).
Na afschakelen van de fase loopt de spanning over de lamp op van 40 tot 70VAC. De lamp flitst als de spanning terugvalt tot 40VAC. De periode is ongeveer 5 seconden.
Door een weerstand in parallel over de lamp te plaatsen blijft de spanning erover beperkt en is ze volledig uit.
R = 330k geeft 35VAC, 660k geeft 50VAC en 1M geeft 57VAC.
Ik gebruik de laatse optie: drie keer 330k (0,5W) in serie.

als ik het licht in de kelder aanzet ( klassieke TL lamp )
gaan de led spots in de keuken uit en aan op het ritme van de starter.
dit probleem stelt zich enkel als de led spots aan zijn …
verlichting keuken en kelder staan op dezelfde kring.
Probleem was er ook niet met vorige spots die halogeen waren.
Iemand een idee waarom en/of oplossing

Als de leds aanstaan en dan, bij het aanzetten van een nabijgelegen TL armatuur, uit en aangaan, dan denk ik dat het ligt aan de driver van de leds. Deze driver zal neem ik aan een blokje zijn dat aan de ene kant 230V AC verbindt en aan de andere kant met de leds verbindt (geeft dan een constante stroom of spanning aan de leds). Ik ben bang dat deze driver gevoelig is voor de elektromagnetische storing afkomstig van het aanzetten van de TL bak. Deze storing zal kunnen leiden tot spanningspieken die de driver van de leds verwart.
Ik denk er dan aan om een andere driver voor de leds te kopen. Misschien eentje van metaal, die al beter bestand is tegen velden. En eentje die wat beschemringscomponenten in zich heeft (een varistor) zodanig dat pieken de voeding niet stukmaken. Het zal een driver dan zijn van een merk, bijvoorbeeld MeanWell (zijn van metaal).

@Stef, kopt en de stroom is gewoon te klein voor de gloeilamp om er zichtbaar licht voor te genereren. Zoals je al zegt.
Verder zou je ipv een weerstand dus ook een condensator kunnen toepassen, het voordeel is dat er dan geen vermogen wordt verbrast. Het nadeel is dat je dan wel de powerfactor verlaagt van de lamp.

Ik heb dit probleem bij bedlampjes die ik heb ingebouwd in een hoofdbord bij het bed. Sinds ik daar bij 1 exemplaar een 2W filamentlampje in heb gedraaid verspreidt hij in de uitstand nog vrij veel licht (bij 4 W is het vrijwel niet meer te zien).
Is het probleem ook op te lossen door kabels af te schermen? Of door de kabels in het hoofdbord verder weg te leggen? Kan dit probleem ook worden veroorzaakt doordat de schakelaar verkeerd is aangesloten, dus niet de fasedraad maar de nuldraad onderbreekt?

@ Lucas. Het probleem komt door capacitieve pickup van nabijgelegen draden. Door een dubbele schakelaar te gebruiken dichtbij de lamp, om beide draden los te koppelen van het lampje, kan ervoor zorgen dat er geen licht meer gegeven wordt omdat er niets meer opgepikt wordt. Afschermen is mogelijk en verleggen ook. Echter een weerstand of beter nog een condensator toepassen is ook mogelijk.

Nogmaals dank. Ik had nog wat liggen, geschikt voor 600 V, dus dat zit wel goed.
100 nF parallel aan de lamp; even een flits toen ik de lamp erin draaide bij uitgeschakeld contact), maar dat was eenmalig. Lamp schakelt keurig aan en uit.
Geen spooklicht meer ’s nachts. Perfect!

ik heb 4 ledspots parallel aangesloten (in de tuin) is dan 1 condensator van 100nf / 250v parallel over de lampen voldoende?

@Paul, mij lijkt van wel. De 100 nF zou overeenkomen met een impedantie van 32 kOhm en vergelijkbare waardes worden in het artikel genoemd.

Zou een relais dicht bij de lamp niet ook uitkomst bieden?
Je hebt dan wel een pulsschakelaar nodig, en twee draden naar de lamp (of een RF-ontvanger).
De bedrade oplossing lijkt me zowel veiliger dan schakelen op de min, als efficiënter dan een weerstand parallel aan de lamp.
Overspraak op massa lijkt me vrij onwaarschijnlijk…?

@Kevin. Een relais met dubbelpolige en dar dichtbij de lamp, zou ook prima moeten werken. Zie ook uitleg in t artikel over een dubbelpolige schakelaar, maar dan dichtbij de lamp.

Ik heb de lampen in mijn trapportaal vervangen door ledlampen.nu duurt het ongeveer 10 sec. voordat de lampen gaan branden. als de lampen branden en ik ze uit en direct weer aanzet heb ik dit probleem niet. het betreft hier een hotelschakeling met 4 schakelaars en 4 lampen. als ik met een duspel de spanning meet die op deze schakeling staat .vliegen al mijn aardlekschakelaars eruit ook die niet op deze groep staat.heeft iemand enig idee hoe dit op te lossen

Is dit eigenlijk ook van toepassing bij een 3×230 net. Ik heb namelijk eenzelfde probleem met een Philips led armatuur met 2 of 4 spots erin.
Met de led armatuur uit dezelfde Philips-lijn met maar 1 spot is het geen probleem.

Het gebruik van een condensator heeft bij wisselspanning hetzelfde effect als een weerstand.
Bij een weerstand vormt dit een ohmse belasting, bij een condensator is het een capacitieve belasting, in beide gevallen gaat er een (wissel)stroom lopen, dus in beide gevallen energie verlies.

Ik heb drie armaturen met dezelfde ledlampen . Nu was er één kapot en toen ik deze verving (zelfde typenummer en vermogen , maar nieuwer model) begon deze te knipperen terwijl de dimmer uit stond . Wat kan hier de oorzaak zijn ? Ik heb reeds die nieuwe lap omgeruild , maar ze blijft knipperen .

Ik heb ergens gelezen dat de (tijd)schakelaar nog een lichte spanning geeft waardoor bij spaarlampen of led’s een licht branden of knipperen kan ontstaan. En dat je dit oplost door de schakelaar om te draaien (bij een tijdschakelaar die je in de wcd steekt is dat eenvoudig natuurlijk)

Mijn kerstverlichting in de tuin knippert nu niet meer en is echt helemaal uit. Simpel door de tijdschakelaar te draaien dus.

Dochter had een identiek probleem. Na controle van alles besloten er een dimbare LED lamp op dat circuit te plaatsen, probleem opgelost. Heb hen de instructies gegeven op ieder lichtcircuit minstens één dimbare LED te plaatsen indien knipperen van LED zich voor doet. Oorzaak is inderdaad inductie indien een onder spanning staande geleider naast die van het lichtcircuit loopt. Verlies nu is enkele mA.

Wat je kunt doen om dit tegen te gaan is een relais
Op te nemen in het circuit
Die schakeld mee met de lamp en onderbreekt beide
Fases van de stroom bij uitschakelen

Wij hebben led spotjes en een armatuur met ledlichtjes. sinds korte tijd gaan de spotjes aan, de knop is dimbaar en is niet aangeraakt. de ene moment gaan ze weer uit, de andere weer aan. Kan niet zeggen sinds wanneer maar is niet altijd zo geweest. We hebben sinds twee jaar een nieuw plafond,gyproc met de spotjes. HOe kunnen we dit verhelpen. Is geplaatst door een erkend vakman

Ik had begrepen dat de spanning van zo’n condensator minimaal 325 volt zou moeten zijn ivm spanningspieken. √2 x 230V = 325V Iemand enig idee?

Ik heb hier even alles zitten lezen, omdat ik een schemerlamp op mijn dressoir heb staan, waar een ledlamp inzit. Hiervan heb ik de stekker er nu aldoor uit, behalve als ik m nodig heb, omdat hij knetterde geregeld voor eventjes. Maar dat doet hij dus nog steeds, zonder dat de stekker er in zit. Naast de lamp, staat mn DVD speler, ook niet aangesloten op het lichtnet. Naast de DVD speler, staat de tv, en die is als enige wel aangesloten op het lichtnet. De snoertjes komen echter niet bij elkaar in de buurt. Dichtbij de lamp is een contactdoos. Zelf heb ik ook zitten denken aan iets van ‘spannigsgoverdracht’ van de tv naar de lamp, al blijf ik t een raar fenomeen.

Heb sinds vanmorgen hetzelfde probleem.
Kerstverlichting die al anderhalve maand naar volle tevredenheid werkt begint ineens te knipperen.
Stekkers omgedraaid beide snoeren(transformators) doen hetzelfde.
Tot de schemerschakelaar inschakeld dan is alles oké.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *