Mijn eerste zonnepaneel

Geplaatst door Jeroen van Agt in Zonne-energie 14 Reacties»

Mijn ervaring met mijn eerste zonnepaneel en hoe dit grote veranderingen in gang gezet heeft…

Plaatje van mijn eerste zonnepaneel

Tijdens de Solaris actie van Greenpeace in 1999 had een vriend van mij 3 zonnepanelen aangeschaft. Echter toen hij ze binnengekregen had bleek dat hij ze niet mocht monteren op zijn balkon van zijn appartement in Eindhoven. De vereniging van woning bezitters vond het geen mooi gezicht.

Toen hij vroeg of ik er 1 van wilde overnemen leek me dat wel leuk. De investering was te overzien (1000 gulden) en ik hoorde dat het paneel zichzelf zou gaan terug verdienen. Dus waarom niet.
Helaas moet ik bekennen dat het paneel daarna 3 jaar ongebruikt in mijn schuur heeft gelegen omdat ik elke keer wel een smoesje kon verzinnen om het paneel niet te gaan installeren, maar daar heb ik nu nog steeds spijt van. Waarom, dat wordt wel duidelijk….

Uiteindelijk ben ik toch begonnen met de installatie van het zonnepaneel. Het ging om een 110 Watt piek zonnepaneel met een eigen invertor. Dit betekend dat ik het paneel zo rechtstreeks in het stopcontact kon steken.

Alt Mijn eerste zonnepaneel

Bij het zonnepaneel zat een montage systeem om het paneel op een platdak te installeren. Dit montage systeem bestaat uit twee driehoekige vormen van een soort composietachtig materiaal (ziet er duurzaam uit) en een onderliggen plaat waarmee de twee driehoekige vormen aan elkaar gemaakt kunnen worden. Het zonnepaneel kan er daarna bovenop geïnstalleerd worden. Het in elkaar zetten was eigenlijk zo gebeurd. Waarom heb ik hiermee zo lang gewacht? Daarna kon dit geheel op mijn plat dak gezet worden en het verzwaard worden met enkele stenen. Richtlijn is ongeveer 50 kg per paneel in het binnenland en 75 kg als je bij de kust woont.

Nadat ik een schuin gat (van buiten-binnen omhoog boren voorkomt dat er water naar binnen kan sijpelen) had geboord door mijn buitenmuur kon ik de kabel naar binnen brengen. Het enige wat ik nog moest doen was een stekker monteren. Eenvoudiger kan het niet!

Om te weten hoeveel het paneel daadwerkelijk opbrengt is het interessant om er een opbrengst meter aan te koppelen.

Alt Energie Check 3000 meter

Door een tip op de site Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV) heb ik een verbruiks meter energy check 3000 bij de firma Conrad gekocht voor 25 euro en de twee draadjes omgewisseld. Hierdoor krijg je een opbrengst meter waar je normaal 75 euro voor moet betalen.

Hoewel het paneel 110 wp is heb ik nog nooit een hogere opbrengst gezien dan 88 watt. Inmiddels ligt het paneel al 3 jaar op mijn dak en doet nog steeds trouw zijn werk. Ik heb nog nooit schoon hoeven maken. De afgelopen 85 dagen heeft ie 24,7 kWh opgebracht. Dit zou betekend dat ie ongeveer 112 kWh / jaar oplevert. Waarschijnlijk iets minder omdat de laatste 85 dagen zich meer in de buurt van de zomer bevinden dan de winter (laatste meetdag 06-06-2006).

Sinds mijn eerste zonnepaneel stroom begon te leveren is mijn enthousiasme over zonne-energie pas echt begonnen. Er is niets zo leuk om te zien hoe op een zonnige dag zomaar 80 watt opgewekt wordt waarvoor je niets hoeft te doen. Je begint dan al uit te rekenen hoeveel spaarlampen hierop kunnen branden…

Natuurlijk wil je weten of je electriciteits meter ook kan terug lopen. Dus wat doe je, zet zoveel mogelijk stroom verbruikers in je huis af zodat je opbrengst hoger is dan het verbruik. Nou dat valt dus niet mee. Nadat ik al mijn grote stroom verbruikers (even) had uitgezet: koelkast, pc, lampen, waterbed, wireless router, etc… besefte ik pas hoeveel sluipverbruikers ik allemaal in mijn huis had draaien: tv op standby, video, verschillende adapters (laptop, mobiel, scanner, telefoon, etc.), batterij oplader. Natuurlijk had ik ook direct de stroom groepen kunnen uitschakelen maar het was erg leerzaam om te ontdekken waar mijn stroom verbruikers allemaal zaten in mijn huis. Na mijn ontdekkingstocht door mijn huis waarbij de apparaten een voor een uitgezet heb werd mij het volgende duidelijk…hier is veel winst te halen in stroom besparing. Zie ook het artikel Energie besparing levert geld op

Uiteindelijk is het me gelukt om voldoende stroom verbruikers uit te zetten zodat mijn officiële electriciteitsmeter achteruit begon te draaien. Wat een mooi gezicht.

Dit alles smaakte naar meer en heeft er toe geleid dat ik inmiddels 12 nieuwe panelen van 125 Watt piek op mijn dak heb staan met een totaal vermogen van 1500 Watt

14 reacties op “Mijn eerste zonnepaneel”

L.S.
Ook ik ben er zeker van dat zonneenergievia electriciteit prima is enkel mijn oorspronkelijke panelen met de OK4 converter zijn nu twee aan twee parallel aangesloten op een \soladin omvormer wat volgens mij een verkeerde schakeling is en minder opbrengst geeft omdat de “start “ingangsspanning voor de converter niet altijd wordt bereikt ,volgens mij omdat niet excact dezelfde panelen parallel demping geven,drie panelen in serie zal altijd starten en leveren.
Ik zoek ondersteunende mede gebruikers.
Jacob

Hallo Jeroen
Ik wil in contact met je komen om je uit te nodigen voor het lagerhuisdebat op 27 februari in Eindhoven bij de Plaza Futura het thema is Duurzaamheid.
groet Jeanne van Beers

Hey hallo Jeanne ik wilde je een SMS sturen maar kwam tot de conclusie dat ik je te niet meer heb!!!! Hierbij wil ik je van harte feliciteren met je project en wens je alle succes.

Groetjes

Hoi Jeroen,
echt veel informatie super.
Ik vroeg mij alleen af of je ook weet waar je zo’n eenvoudig zonnepaneel (jouw eerste paneel) zou kunnen kopen?
groeten Gerben

Ik wil me zo graag meer verdiepen in zonne- en wind energie. Maar ik weet niet waar te beginnen, want ik weet weinig van stroom, dus ook niet wat ik nodig heb of hoe ik het in elkaar moet zetten.
Het uiteindelijke doel is een huisje met land kopen en daar zoveel mogelijk zelfvoorzienend gaan leven.

Waar kan ik het beste beginnen?

Hartelijke groet,
Anne.

@Anne,

Je kunt op deze site veel lezen over zonnepanelen. Klik maar eens op de categorie Zonne energie.

Op de site van Floris Wouterlood staat een mooi overzicht van de prijzen van PV systemen. Hier kun je ook leveranciers vinden die jou verder kunnen helpen met de installatie van zo’n systeem.

Als je nog meer vragen hebt, aarzel ze niet om ze hier te stellen. Dan kunnen andere mensen hier ook nog iets van opsteken.

Hallo ik ben zaenuddin en heb wel zo interesse over zonnepaneel ,ik kom uit sulawesi namelijk waar hellemaal geen elektriciteit maar wel we hebben veel teveel zon mijn vraag is waar kan ik zonnepanneel kopen? Wat zijn de kosten? Of mischien iemand hier wil graag me helpen zonnepanneel op te bouwen in sulawesi?graag kontak opnemen via e-mail : zaenuddin@mitratnet.nl

Zaenuddin
Om iets te weten te komen zal je met trefwoorden moeten gaan zoeken. Bijv zonnepanelen, kijk naar winkels, bijv http://www.pittenspecialist.nl. Deze hebben vaak een set in de aanbieding, de set moet geschikt zijn voor campers of boten. dus 12V of 24V keuze beschikbaarheid. Ook hier een losse omvormer verkrijbaar naar 220V, accu’s, laadregelaar, 12V lampen(aanrader LEDlampen 12V,>www.Conrad.nl.
Voor thuis ook handig asl noodverlichting of de langdurig brandende voordeurlamp. maak er led van, klein zonnepaneel, accu en loopverlichtinh is in de tuin aanwezig zonder meterbelasting.

Groet Hans Drion

Zaenuddin
Bij pittenspecialist staat een campertopset geheel met onderdelenlijst.
Dir is een voorbeeld, ja kan nl zelf ook een set samenstellen voor jouw verbruik en wensen.

ik wil een druppellader op zonne energie aanschaffen

en hierop wil ik een accu aan sluiten

en op de accu wil ik mijn gsm oplader aansluiten

wat is hiervoor de oplossing?

yo zaenuddin,
ik wil je graag helpen met het installeren van zonnepanelen in sulawesi (supergoed idee) maar is dat niet enorm ver fietsen?

lieve mensen,

als student woon ik te amsterdam in een appartement en heb al een tijdje LEd lampen, maar wil graag nog emer besparen. Ik wil als idee graag 1 of 2 zonnepanelen op mijn balkon plaatsen (flat)en de stroom opvangen via een accu en doorgeven aan de koelkast en mijn laptop. Uiteraard zou ik het kunnen aansluiten op de het elektra net van mijn huis, maar moet dan ook nog eens extra kosten maken voor een nieuwe elektra meter om de meter terug te laten draaien als ik de zonnestroom direct terug voer in het stopcontact. Mijn vraag is of het mogelijk is om met 1 of 2 zonnepanelen op het balkon geplaatst mogelijk is om de elektra op te wekken voor de koelkast en de laptop??? Odf moet ik dan een stand alone camper systeem aanschaffen?? Zou erkentelijk zijn als iemand mij hierin advies kon geven. Bedankt alvast

@Richard, het is mogelijk om via een accu je koelkast en dergelijke aan te sluiten. Je hebt dan een omvormer nodig van 12 naar 230 Volt, met een goede accu en regelaar. Echter de opslag en het omvormen naar de juiste spanning geeft meer verliezen dan direct terug leveren aan het lichtnet. kijk eens in je meterkast of je een draaischijfmeter hebt. Als je die hebt is het niet nodig om een andere meter te plaatsen. Op het moment dat de panelen (zon) licht opvangen kun je dit direct terug leveren aan het lichtnet door middel van een inverter. Als je met 2 panelen werkt en je blijft rond de 600 Watt zitten mag je dit zo terug zetten op het net, zonder dat er extra voorzieningen hoeven te worden getroffen. Bedenk als de accu vol is dan slaat de laadregelaar af, bij het rechtstreeks leveren aan het lichtnet, heb je dit niet (los van de extra verliezen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *