Reparatie Magimix M190 Nespresso

Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg 115 Reacties»

apparaatIets duurzaams gedaan, namelijk een koffiezetapparaat gerepareerd. Het is de Magimix M190 Nespresso. Probleem met het apparaat was dat bij het koffie zetten er zo’n 20 % koffie uitkwam uit het tuitje en daarnaast ook nog 80 % water. Een ander probleem is dat reparatie door Nespresso niet loont; zij vragen 150 euro voor het opsturen en daarna nog apart de reparatiekosten. Niet erg duurzaam en vooral gericht op nieuwverkoop.

Dit artikel legt de oorzaak uit en de reparatie die erop volgde.

Update: toevoeging Pro-manual (met dank aan Gniler).

Magimix M190 Nespresso

Een mogelijk bekend apparaat, dat werkt met zogenaamde Nespresso capsules. Het probleem was dat bij het koffiezetten er wel wat koffie uitkwam, maar vooral ook veel water. Het water en de koffie die eruit kwamen waren wel warm. Verder viel het op dat wanneer een gebruikte capsule eruit gehaald werd en weer erin gedaan, dat er dan veel minder water apart van de koffie eruit kwam.

Openmaken

Het openmaken is dan vooral een probleem met dit soort van apparaten. Ik kon in de bodemplaat geen schroeven vinden, ook niet onder de buffertjes. Dan maar de schroevendraaier voorzichtig geplaatst in de benedenhoeken tussen buitenplaat en bodemplaat.

UPDATE 16 september: dit kan beter, door gebruik te maken van de juiste tooling (met dank aan Ton 55 zijn opmerking 5). Zie onder de eerste twee plaatjes.

apparaat_2

plaatsenKap1

#### Hierbeneden de juiste methode met het juiste tool; blijkt dat de metalen dopjes aan de onderkant van de bodemplaat met een tool open te maken zijn ####

openen_1

onderkantDeelsVerwijderen

De onderplaat kan zo wat naar beneden waardoor de beide witte kappen weg tehalen zijn. Het bleek dat het ook nodig was om de zilverkleurige schenktuit eraf te halen.

Zonder de kap werd het een stuk makkelijker: eerst de schakelaars weg aan beide kanten van de kop (de schakelaars voor de koffie grootte) en daarna een achterplaat eraf die ook de bovenkant bedekte. In  het plaatje hieronder is dit het linkse deel. Door het indrukken van pallatjes was deze goed weg te halen.

overzicht

Daarna zie het volgende plaatje:

demontage

Eerst links de schenktuit eraf halen, door gebruik te maken van het indrukken van palletjes (ook aangegeven de tweede pijl van links). Dan de schroeven eruit om de brouwunit eraf te halen en om de unit helemaal van het apparaat af te halen is het nodig om de slang te verwijderen. Dat gebeurt door een borgpen weg te halen en dan voorzichtig het slangetje wegtrekken.

De browunit is hiermee verwijderd en in onze handen.

brouwunit

De hendel staat nu open. Bovenaan is de voorkant van de browunit, daar waar de capsule ingedaan wordt (als de hendel openstaat) en bij het omlaagdrukken van de hendel wordt de capsule gericht naar de voorkant en tegen de voorkant aangedrukt, die door zijn eigen reliëfpatroon gaatjes drukt in het zilverkleurige folie van de capsule. De achterkant van de capsule wordt door drie pennen doorboord en het eerder losgehaalde slangetje levert dan onder hoge druk het warmte water die dan door die drie gaten heen moet, door de koffie in de capsule en dan aan de voorkant er weer uit via de voorkant van de brouwunit. Hieronder de brouwunit waar je duidelijk in de achterkant de drie pinnen ziet. Een gehele brouwunit is te koop via onderdelenshops op internet en die kost ongeveer 37 euro.

brouwunit_zonder_stempel

Reparatie

Je ziet op de foto boven ook rechtsonder de stempel, die ik uit de brouwunit gehaald heb. Deze stempel is de unit die met de hendel naar vorengedrukt wordt en die de capsule aligned met de voorkant van de brouwunit.

stempel

Deze stempel zit in de brouwunit gemonteerd, en tegen de achterkant van de brouwunit. De achterkant van de capsule komt in deze stempel en wordt zo door drie pinnen doorboord. Er zit ook, dichtbij deze pinnen, het gat waardoorheen het hete water komt. Nu moet deze stempel ervoor zorgen dat, naast het alignen van de calsule, ook dat er geen heet water langs de capsule stroomt van achterin de brouwunit naar voorin de brouwunit. Hiertoe is zichtbaar rondom de stempel een rubberen ring aangebracht. Die zag er nog goed uit maar ik heb hem verhoogd door onder de ring witte tape aan te brengen en tweemaal rond te plakken.

stempel_2

Zie de pijlen van boven naar beneden die de ring aangeven en de pijlen van beneden naar boven die de witte tape die eronder zit, aangeven.

Nu ligt de rubberen ring hoger en kostte het ook meer moeite om deze goed terug in de brouwunit te plaatsen. Dat is dan een goed teken dat de ring nu wel afsluit.

Terugbouw

Het in elkaar bouwen was niet zo moeilijk en de geinverteerde weg terug. Alleen het plaatsen van de buitenkappen was niet eenvoudig. Hiertoe nog een foto hoe deze geplaatst worden en daarna weer met de schroevendraaier tussen onderkant buitenplaat en de voet van het koffieapparaat om de palletjes op zijn plek te krijgen.

UPDATE: zie zoals bovenaan al vermeld bij UPDATE, plaats de witte kappen terug en plaats dan de voet terug en schroef de 6 bodemplaatschroeven weer aan.

plaatsenKap0

Conclusie

Het was de moeite waard om deze unit te repareren. Het is altijd wat lastig om een unit open te maken en af en toe helpt het te zoeken op internet. Misschien dat je iemand vindt die daar iets over uitlegt (zoals in dit verslag nu).

Het is jammer dat een Nespresse niet dergelijke reparaties wil uitvoeren, ze zijn vooral gericht op het nieuw verkopen; het reparatiekanaal dat ze aanbieden is in mijnogen niet relevant, daar voor een onderzoeksprijs van 150 euro je al een nieuw apparaat koopt. Gelukkig zijn er wel onderdelenshops die vele onderdelen voor je verkopen. In dit geval was dat niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

115 reacties op “Reparatie Magimix M190 Nespresso”

Hallo, mijn hendel zit vast, mijn zoon had een vervul capsule van aluminium in de machine gedaan en die zit vast. Wat kan ik hieraan doen?

Beste,
Hoe geraak ik aan dergelijke tool om de schroefjes los te maken?
Of werkt een ovalen kopsleutel voor andere types koffiemachines ook?
Mvg, Elise

Beste,
Hoe geraak ik aan dergelijke tool om de schroefjes los te maken?
Mijn machine lekt en ik wou het open doen zonder schade te berokkenen.
Mvg,
Dirk

3mm gat in een stuk draadeind boren en ietsje plat slaan, zodat er een ovale opening ontstaat. hiermee kunnen de ovale schroeven losgedraaid worden.

goedemiddag , onze magimix 11306 wil niet meer aan . blijft dus in off staan zonder lampjes . de melkschuimer werkt wel . wat te doen . is er een reset mogelijk , zekering vervangbaar ? ik heb hem uit elkaar gehaald maar zie niets bijzonders . vrgr , andre

Goedeavond dit gaat om een andere apparaat
Ik hoop dat ik hier ook terecht kan
Het gaat om de delonghi nespresso en750.mb
Ik heb zelf de Brouwunit Zetgroep vervangen om dat hij lekte toen heb ik als weer in elkaar gezet toen ik hem aan zetten gingen er paar lampjes branden daarna snel weer uit toen verscheen er op de display reparatie nodig wie kan mij daar bij helpen ik baal er echt van het is een duur apparaat geweest

Goedemiddag, ik heb een nieuwe originele brouwunit gemonteerd maar deze lekt ook
net als de oude, het gaat om de Magimix M190,

Ik heb mijn megamix succesvol in de container
gegooid , en een nieuwe gekocht.
Totaal geen stress gehad.
Voor ongeveer 200 / 250 Euro weer een nieuwe
Gekocht.
Al deze machines zijn zo ontworpen dat ze
niet gerepareerd kunnen worden.

Mijn apparaat, een Magimix M190, is van 2010. De brouwunit net voor de tweede keer vervangen. De koffie verdween opeens voor de helft in het lekbakje. De ovale schroeven kun je vervangen door gewone kruiskoppen. De onderste schenktuit wil er pas af na demonteren van de brouwunit.

Mijn apparaat lekt uit de watertank…dus da afdichting van deze laatste lijkt mis. Mogelijks een dichting?…
De watertank zelf, los van het apparaat, is nog intact en waterdicht.

ik heb je reparatie verslag gelezen wat betreft de rubberring,
weet je ook waar ik deze rubberenringen kan kopen of weet je mischien de maten hier van?

@Johan. Stoere reactie hoor, maar je ziet dat deze machines prima te repareren zijn. Wat doe je hier als het zogenaamd niet kan? maar ja… veel plezier met je nieuwe machine de -250euro.

5 jaar geleden heb ik de onze op deze manier gerepareerd, toen heb ik meteen met een dremel van die vreselijke ovalen schroeven gewone schroeven gemaakt. Ik had overigens toen een buisje een beetje ovaal geklopt om ze de eerste keer los te maken.

Nu lekt ie weer en ik heb al een nieuwe brew-unit klaarliggen. De schroefjes zullen nu simpel losgaan.

Dus een tip voor alle mensen die het voor het eerst gaan doen. Pas de schroeven aan voor de volgende keer, of doe wat @Henk zegt, vervang ze door normale schroeven.

Ook ik zou graag de onderstaande vraag beantwoord willen hebben.

ik heb je reparatie verslag gelezen wat betreft de rubberring,
weet je ook waar ik deze rubberenringen kan kopen of weet je mischien de maten hier van?
Hartelijk dank

Wij hebben er meerdere staan in onze Tiny Houses, het probleem ligt bij ons ook aan de rubberenringen en hebben er gelijk meerdere besteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *