De groei van het aantal bezoekers van de OliNo NL site, de launch van de internationale OliNo website en het continue groeiend aantal artikelen op onze website hebben ervoor gezorgd dat we weer uit ons jasje zijn gegroeid. Dit is ook duidelijk te merken aan de performance van onze website, deze is af en toe veel te traag. Er moest dus iets gebeuren.
De keuze is inmiddels gemaakt, we gaan OliNo in de wolken zetten. Voor insiders ook bekend als Cloud Computing. Dit geeft ons een veel hogere performance (lees snellere website), grotere betrouwbaarheid en last but not least een duurzame hosting oplossing. De migratie gaat dit weekend gebeuren.
Cloud Computing
Met Cloud Computing wordt gedoeld dat een hele grote groep computers aan elkaar koppelt wordt en deze beschikbaar maakt voor zeer veel mensen. De Cloud kijkt zelf hoeveel fysieke servers er hoeven te draaien om te voldoen aan de vraag van alle gebruikers van het systeem. De Cloud verspreidt zich over meerdere datacenters en zelfs over meerdere geografische locaties. Dit is ultieme voorbeeld van gedeelde resources. Indien de vraag naar resources afneemt in de Cloud zullen er ook minder fysieke machines hoeven te draaien waardoor je ook minder kWh nodig hebt per gebruiker.
Amazon Web Services (AWS)
Voor onze wolk (Cloud) gaan we gebruik maken van Amazon Web Services (AWS). Dit biedt ons de volgende voordelen:
- Sneller website
- Hogere beschikbaarheid van de data
- Goede opschaal mogelijkheden
- Meer mogelijkheden voor de toekomst
Snellere website
De hoofdreden waarom we onze server gaan migreren naar AWS is vanwege de overbelasting van onze huidige server. Het aantal bezoekers is het afgelopen jaar met 135% gestegen, we hebben een internationale OliNo website gelanceerd waarvoor we veel extra bezoekers verwachten en het aantal artikelen blijft continue groeien. Momenteel hebben we meer dan 300 artikelen en meer dan 2400 commentaren op de website staan.
Met AWS krijgen we een virtual instance (lees virtuele computer) waarvan de kleinste variant al veel sneller is dan onze huidige hosting oplossing. Dit moet ervoor gaan zorgen dat de site continue snel bereikbaar is.
De nieuwe OliNo server in de computer cloud
Hogere beschikbaarheid van de data
In het AWS gaan we ook gebruik maken van Elastic Block Store (EBS) volume voor de opslag van onze data. Hierdoor wordt de data van de webserver automatisch verspreid over meerdere locaties. Als er een server uitvalt dan blijft de data nog steeds beschikbaar vanaf de andere locaties. Tevens wordt er elke nacht automatisch een snapshot gemaakt van dit volume, zodat we in geval van nood weer zeer snel up-and-running zijn. Ter vergelijk, een gemiddelde harddisk heeft een jaarlijkse uitval percentage van 4%. Een EBS volume heeft ongeveer een jaarlijks uitval percentage van 0.1% – 0.5%. Dit is dus 800% – 4000% keer zo betrouwbaar als dataopslag op een harddisk.
Goede opschaal mogelijkheden
Met behulp van de cloud kunnen we ook heel eenvoudig opschalen door zwaardere instances te laten draaien en/of door meerdere instances (lees parallele computers) die het werk onderling verdelen (load balancing) te gaan gebruiken. Hoe meer instances je opstart, hoe lichter de belasting per instance en hoe meer bezoekers je kunt verwerken. Binnenkort komt AWS met automatic-scaling. Hiermee worden er automatisch meer of minder instances opgestart geheel op basis van de load op je server. Zodra er plotseling meer bezoekers komen kunnen er meerdere instances opgestart worden en zodra ze weer weg zijn worden de instances weer gestopt. Je betaalt bij AWS alleen voor elk uur dat je een instance draait. Je betaalt dus alleen wat je ook daadwerkelijk gebruikt.
Meer mogelijkheden voor de toekomst
Behalve de mooie opschaalmogelijkheden die we in de toekomst misschien nodig gaan hebben bieden ze in het AWS ook de mogelijkheid voor distributed content delivery middels CloudFront. Hiermee wordt de statische content (zoals foto’s, grafieken, css bestanden, javascripts bestanden, etc..) die door gebruikers over de hele wereld opgevraagd wordt gecached op een server in hun regio. Hierdoor neemt de load af op de hoofdserver en wordt de content sneller afgeleverd bij de bezoekers van de OliNo website. Voorlopig denken we dit nog niet nodig te hebben, maar toch leuk om te weten dat deze service beschikbaar is.
Distributed content delivery met Amazon CloudFront
Kortom met de overgang van OliNo naar AWS maken we weer een mooie stap voorwaarts en zijn we goed voorbereid op de toekomst.
De migratie
De migratie naar de nieuwe omgeving zal in het weekend van 20 december gaan plaatsvinden. Tijdens de migratie zal de oude website wel bereikbaar blijven maar kunnen er geen commentaren geplaatst worden op de artikelen. De verwachting is dat de migratie binnen 24 uur afgerond is.
4 reacties op “OliNo in de wolken”
Mmm. Maarrruhh, hoe zal ik het zeggen, bovenstaande hosanna klinkt als een glossy vierkleurenfolder. Hoe zit het met de d u u r z a a m h e i d? Is Groter Altijd Beter? Ik ben om maar eens wat te noemen het woord ‘energieverbruik’ (nog) niet in de aangehaalde tekst tegengekomen. Kan het niet slimmer, anders, eh, Beter?
@Ruud,
Goede opmerking.
Zoals ik in het artikel duidelijk heb proberen te maken is cloud computing het ultieme voorbeeld van resources sharing. Oftewijl, je gebruikt de computers allemaal samen. Indien je een stukje van de computer (cloud) niet nodig hebt (bijvoorbeeld omdat de OliNo bezoekers liggen te slapen), dan wordt dat gebruikt door iemand anders die hem op dat moment harder nodig hebt. Kortom de computers en andere resources in het netwerk worden zo optimaal mogenlijk benut.
Dit in tegenstelling tot een traditionele hosting oplossing waarbij een computer vaak op vol vermogen idle staat te draaien. Hierdoor ben je dus kWh aan het verstoken op de momenten dat je het niet nodig hebt.
De verwachting is dan ook dat het energie verbruik in kWh per gebruiker in een cloud lager is dan bij traditionele hosting oplossingen.
Gefeliciteerd heren, dit is een grote stap voorwaarts. Uitbreiden vanwege bezoekersaantallen is altijd goed. Ga zo door 😉
@Robert,
Dank je voor de felicitaties.
Nu nog hopen dat de migratie een beetje vlotjes gaat verlopen.
Ik ben blij om te zien dat http://www.energieportal.nl ook weer in de lucht is.
We zullen een plekje voor jullie vrijhouden in AWS… 🙂