Hoe vervang ik een 40W gloeilamp door een LED of spaarlamp

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Ledlampen, Spaarlampen 21 Reacties»

gamma_40w_incandescentEen vaak gestelde vraag op OliNo is waar je op moet letten als je een gloeilamp wilt vervangen door een zuinige LED -of spaarlamp. In dit artikel laat ik zien waar je op moet letten als je deze energiezuinige lampen wilt gebruiken als vervanging voor de bekende gloeilamp. Wist je dat je in een periode van 3 jaar ongeveer 35 euro kunt besparen op de elektriciteitkosten per lamp?

Het vervangen van de gloeilamp

In dit artikel ga ik op zoek naar een LED -en spaarlampen die als vervanging zouden kunnen dienen van een 40W gloeilamp. Iedereen weet inmiddels dat een gloeilamp niet zuinig met zijn energie omspringt. Echter, waar moet je nu op letten als je deze wilt vervangen door een zuinige LED -of spaarlamp? Ik probeer in dit artikel antwoord te geven op deze vragen.

De lampparameters

Bij het uitzoeken van een goede vervanging voor de gloeilamp zijn de volgende lampparameters van belang:

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur geeft aan of het een gezellige warme kleur is oftewel een koele witte kleur. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, afgekort K. Hoe lager de waarde hoe warmer het licht.

Een kleurtemperatuur van 4000 K of meer wordt al snel felwit en komt koud over, 3500 K is een beetje een grensgeval, en beneden de 3100 K is lekker warmwit. Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2606 K.

De hoeveelheid licht

De hoeveelheid licht, ook wel de lichtstroom genoemd, die afkomstig is van een lamp wordt uitgedrukt in lumen. Hoe hoger het lumen getal hoe meer licht er uit de lamp komt. Een 40W gloeilamp heeft een lichtstroom van 439 lumen.

Fitting

Vanzelfsprekend willen we een lamp nemen die in dezelfde fitting past als de gloeilamp. Een 40W gloeilamp heeft een grote fitting, ook wel E27 genoemd. We zullen dus op zoek moeten naar een LED -en spaarlamp met hetzelfde fitting type.

Vergelijkbare lampen

We zullen dus op zoek moeten gaan naar een LED -en spaarlamp die ongeveer een kleurtemperatuur hebben van 2606K. Lampen met een kleurtemperatuur onder 3100K geven een lekker warm wit licht af, maar voor de vergelijking zal ik op zoek gaan naar een lamp die zo dicht mogelijk bij de waarde van de gloeilamp zit. In de praktijk zou je dus ook al lampen kunnen nemen die rond de 3100 K of lager zitten om hetzelfde warme licht effect te krijgen als een gloeilamp.

Verder zal de LED -en spaarlamp ongeveer evenveel licht af moeten geven als de gloeilamp, we zijn dus op zoek naar lampen die ongeveer een lichtstroom hebben van van 439 lumen.

Als je naar het lampmetingen overzicht gaat dan vinden we al snel een paar kandidaten. Om een concrete vergelijking te kunnen maken hebben ik een specifieke LED -en spaarlamp uitgezocht die als een mogelijke vervanging zouden kunnen dienen.

Energie besparing

Om energie te kunnen besparen willen we een lamp die zo zuinig mogelijk is, oftewel een lamp die zo efficiënt mogelijk met zijn energie omspringt. Bij lampen wordt de efficiëntie uitgedrukt in lumen / watt. Hoe hoger dit getal, hoe efficiënter de lamp. Een 40W gloeilamp heeft een efficiëntie van 10 lumen / watt. Dus als je een lamp hebt die meer dan 10 lumen / watt heeft dan begin je al energie te besparen.

De kandidaten

Als vervanging voor de 40W gloeilamp heb ik een 7W spaarlamp en een 5,5W LED lamp met vergelijkbare lamp parameters uitgezocht.

Parameter Gloeilamp Spaarlamp LED lamp
Naam Gamma 40W Gloeilamp Go Green Super Small Lemnis Pharox III matte glass
Foto gamma_40w_incandescent
Lichtkleur (K) 2606 2750 3106
Lichtstroom (Lumen) 439 445 372
Vermogen (Watt) 42 6.3 5.5
Efficiëntie (lumen / watt) 10 71 68

Zoals je kunt zien komen de lampparameters goed met elkaar overeen. Alle drie de lampen geven een mooi warmwit licht af met een kleurtemperatuur lager dan 3100 K en de hoeveelheid licht zit bij alle drie de lampen rond de 400 lumen.

De gekozen LED -en spaarlamp zijn puur ter illustratie, er zijn natuurlijk nog veel meer goede spaar -en LED lampen die toegepast kunnen worden als mogelijke vervanging van een gloeilamp.

Het grote verschil zit hem in het energie verbruik. De LED -en spaarlamp hebben een vergelijkbare efficiëntie van ongeveer 70 lumen/watt en zijn daarmee 7x zo efficiënt dan de gloeilamp met 10 lumen/watt.

Kosten

De kosten van een lamp bestaat uit twee aspecten: de aanschafprijs en het energieverbruik tijdens zijn levensduur. Bij een gloeilamp zijn de kosten van het energieverbruik tijdens zijn levensduur vele malen hoger dan de aanschafprijs, dat terwijl de meeste mensen alleen op de aanschafprijs letten bij de aankoop van een nieuwe lamp. Op dit moment zijn spaar -en met name LED lampen duurder in aanschaf vergeleken met een gloeilamp.

Het is dus interessant om te zien wat de kosten zijn van het energieverbruik van de drie lampen tijdens het gebruik. Ik ga in deze berekening uit van een kWh prijs van 23 euro cent. Dit is op dit moment de werkelijke prijs die betaald als je alle kosten meeneemt. Verder neem ik aan dat de lampen gemiddeld (over het jaar heen) 4 uur per dag branden. Op basis van de gemeten vermogens van de lampen, de kWh prijs en het aantal uren die de lampen branden per maand kun je nu uitrekenen wat de kosten van het elektriciteitgebruik is. De resultaten hiervan heb ik hieronder uiteengezet in een grafiek.

kosten-energie-verbruik-lampen
Vergelijking elektriciteitkosten tijdens het gebruik van de lamp.

Zoals je kunt zien in de grafiek lopen de elektriciteit kosten van de gloeilamp fors op tijdens het gebruik. De elektriciteit kosten van de LED -en spaarlamp zijn veel lager. Na drie jaar heeft de gloeilamp al €41,73 verbruikt aan elektriciteit, de spaarlamp €6,26 en de LED lamp €5,46. Kortom de spaar en LED lamp zijn veel goedkoper in gebruik en zijn ongeveer even voordelig.

Nu kun je dus ook uitrekenen hoe lang het duurt voordat je de aanschafprijs van een LED -of spaarlamp terugverdient hebt. Hiertoe vereenvoudig ik het verhaal door een gemiddelde elektriciteit kostprijs te nemen van de LED -en spaarlamp omdat ze elkaar toch niet veel ontlopen. Nu kan ik de cumulatieve kosten besparing per maand uitrekenen als men een 40W gloeilamp zou vervangen door een LED -of spaarlamp.
besparing
De besparing op de elektriciteitkosten bij het gebruik van een LED -of spaarlamp.

Uit de grafiek kun je nu eenvoudig aflezen hoe lang het duurt voordat je de aanschafprijs van een spaar -of LED lamp terugverdient hebt.

Meer licht

Het kan natuurlijk ook zijn dat je meer licht nodig hebt en een 60W of een 100W gloeilamp wilt vervangen door een energiezuinige lamp. Op dit moment is dat alleen nog maar mogelijk met een spaarlamp. Zie ook het lampenoverzicht.

Er zijn nog geen LED lampen met een E27 fitting die een vergelijkbare hoeveelheid licht geven. Er zijn echter wel degelijk LED lampen die meer licht geven, en nog steeds veel efficiënter zijn dan een gloeilamp, maar deze passen niet in een E27 fitting. Je zult dan vaak een andere armatuur moeten plaatsen.

Een voorbeeld van zo’n LED lamp die meer licht afgeeft is de LLE LED Downlight 3×10W WW, dit is een zogenaamde downlighter. Deze LED lamp heeft een lichtstroom van 875 lumen, dat is meer dan een 60W gloeilamp (746 lumen). Deze LED downlighter is met een efficiëntie van 29 lumen / watt, nog steeds 2,4 keer zo zuiniger als een 60W gloeilamp met efficiëntie van 12 lumen / watt.

lle_led_downlight_3x10w_ww
De LED downlighter

Conclusie

Op dit moment is al prima mogelijk om een 40W gloeilamp te vervangen door een energiezuinige LED- of spaarlamp met vergelijkbare lichteigenschappen. Een equivalente LED -of spaarlamp is ongeveer 7x efficiënter met zijn energie dan een 40W gloeilamp. In een periode van 3 jaar kun je ongeveer 35 euro aan elektriciteit kosten besparen door over te schakelen op een LED -of spaarlamp.

Populaire LED lampen

21 reacties op “Hoe vervang ik een 40W gloeilamp door een LED of spaarlamp”

In dit verhaal mis ik de extra verwarmingskosten die ontstaan door het verlies aan warmteproductie bij gebruik van led/spaarlampen ipv gloeilampen in de koelere perioden.

Goed verhaal, spaarlampen van dit vermogen (8W) kosten tegenwoordig nog maar 4 Euro. De levensduur van de spaarlamp is 5 a 6 maal langer dan de gloeilamp, alleen al de aanschaf prijs van de spaarlamp, tijdens de levens duur van 6000 uur , is daarmee goedkoper dan de gloeilamp.
Voor mij is de ledlamp nog niet echt een goed alternatief ,gezien de aanschaf prijs. LED technologie ziet er wel interessant uit , hopelijk is binnen afzienbare tijd de prijs gehalveerd.

Beste,
Toch wat opmerkingen. De LED lamp in het voorbeeld geeft ~ 15% minder licht dan de gloeilamp. De LEDlamp performance op levensduur is onduidelijk, van de gloeilamp (1000h) en spaarlamp(6000h) is dat wel redelijk duidelijk. Lumens halvering (halfwaarde tijd) bij een LEDlamp na een jaar in gebruik is zeer goed mogelijk. Volgens mij worden LED lampen nog steeds niet goed gekeurd door erkende onafhankelijke keuringinstanties zoals KEMA, ik weet dus niet wat ik koop, de echte specificaties wijken heel vaak af van wat er op de verpakking staat. En dan inderdaad de aanschafprijs, garantie voorwaarden enz.
Graag zou ik zien dat een artikel op Uw site (welke ik over het algemeen zeer waardeer!!)zo onafhankelijk mogelijk wordt weg gezet, eerlijkheid leeft het langs.

@Stef,

Dank je voor de complimenten. We doen ons best om op OliNo zo veel mogelijk objectieve informatie neer te zetten. Daarom publiceren we alleen lamp data die we zelf doorgemeten hebben. Meten = weten.

Je hebt gelijk dat de LED lamp in het bovenstaande voorbeeld ongeveer 15% minder licht geeft dan de gloeilamp. Echter deze Pharox III LED lamp is zo ontworpen dat deze meer licht geeft recht onder de lamp (zie ook het gemeten uitstralingsprofiel). In de praktijk zal recht onder deze LED lamp evenveel licht uitgestraald worden als bij de 40W gloeilamp. Dit kan voor sommige toepassingen een prima oplossing zijn.

Over de levensduur kunnen we (nog) weinig zeggen. Wat we wel zien is dat LED lampen een hele lange levensduur kunnen hebben MITS zo lamp zo ontworpen is dat de warmtehuishouding in orde is. Bekende LED chip fabrikanten geven namelijk precies aan waarbinnen de junction temperatuur van de LED chip moet blijven om de opgegeven levensduur van de LED chip te halen. Je ziet dan ook dat de betere LED lamp fabrikanten uitgebreid metingen doen naar de LED junction temperatuur om zo te zorgen voor een optimaal lamp design. We zijn nu aan het uitzoeken of we het meten van junction temperatuur kunnen meenemen in toekomstige metingen, of dat gaat lukken kan ik nu nog niet zeggen.

Verder kunnen mensen, die zelf een bepaalde LED lamp gekocht hebben, nu al via de comments op de OliNo site bij een bepaalde lampmeting aangeven als ze ontevreden zijn over de levensduur van een bepaalde LED lamp. Hier kan de community dus meehelpen om inzicht te krijgen in de prestaties van LED lampen die nu in de markt zijn. Deze feedback gaan we publiceren in het lampen overzicht.

We weten van enkele LED lampen dat deze al gekeurd worden door de Kema. Het zou inderdaad mooi zijn als elke LED lamp op de Nederlandse doorgemeten en/of gekeurd zou worden door een onafhankelijke en betrouwbare instantie. Met OliNo proberen we een positieve bijdrage te leveren door zoveel mogelijk LED en spaarlampen door te meten en de meetgegevens publiek te maken. Steeds meer leveranciers en fabrikanten maken gebruik van onze meetdiensten. De vele lampmetingen van OliNo, inmiddels meer dan 260, beginnen al een positief effect te veroorzaken in de markt.

Wat betreft de lamp parameters van LED en spaarlampen, deze kun je allemaal terugvinden in ons lampmetingen overzicht. ALLE lamp parameters die wij publiceren op OliNo zijn bepaald door daadwerkelijke metingen aan de lampen die we zelf uitgevoerd hebben. Overigens zien we dat deze voor het grootste gedeelte van de LED lampen die we hebben doorgemeten goed overeenkomen met de door de leverancier opgegeven waarden.

Beste hr. v. Agt,
Ik kocht al mijn eerste spaarlampen 24 jaar geleden, die “jampotten” van Philips, nog enkele branden er. Sinds dien heb ik mij telkens afgevraagd als er een gloeilamp stuk ging, kan ik hem vervangen door een spaarlamp, c.q. heb ik de lichtapplicatie vervangen. Nu heb ik schat ik op 80% spaarlampen, nog enkele gloeilampen (waar nog geen alternatief voor is) en nog enkele halogeenlampen.En telkens als ik een gloeilamp vervangde door een spaarlamp kreeg ik in ieder geval de lichtsterkte/hoeveelheid terug wat beloofd werd op de verpakking. Nu doe ik het zelfde met LED lampen, als er een lamp stuk gaat kijk ik of er een LED alternatief is en dat valt erg tegen en val ik terug op de spaarlamp. LED lampen zullen en moeten beter worden, prijs/ kwaliteitsverhouding is gewoon nog niet goed.
Het advies in bovenstaand vergelijk had volgens mij moeten zijn koop op dit moment gewoon een (goede kwaliteit) spaarlamp, de LED lamp specificaties zijn qua lichtopbrengst minder, qua levensduur onduidelijk en niet geverifieerd door een onafhankelijke keuringsinstantie.
Bovendien moet U financieel ook de aanschafprijzen meenemen.
Nog iets om over na te denken.
Stap gloeilamp naar spaarlamp was al heel vlug in de jonge jaren van de spaarlamp rendabel ~ 5x minder verbruik, ~5x langere levensduur, wel is waar 5 tot 10 x duurder, maar wel gebaseerd op eenbekende TL technologie, en wist en weet je nog steeds goed wat je koopt. Met LED heeft de consument geen referentie, voor de hoeveelheid licht uit een spaarlamp heb je veel bijelkaar geplaatste LED’s nodig, dit blijkt steeds weer een daling in totale lichtopbrengst en warmte problemen in de electronica te geven, welke beide de levensduur sterk beinvloeden, daarom nog geen KEMA keuringen. Te grote risico’s om nu een LED lamp te kopen, zeker als ze niet ~ meerdere keren zuiniger zijn als spaarlampen.
Verder ben ik daarom ook zo benieuwd wat U gaat zeggen over de inhoud van het rapport OpgeLED van VSL b.v..

@Stef,

Je maakt de opmerking “…Bovendien moet U financieel ook de aanschafprijzen meenemen..”. Dat hebben we ook gedaan. In het artikel kun je lezen dat de kosten van een lamp bestaan uit twee aspecten: de aanschafprijs en het energieverbruik tijdens zijn levensduur. Daartoe hebben we uitgerekend wat de besparing op de elektriciteitkosten zijn bij het gebruik van een LED -of spaarlamp middels een grafiek. Uit de grafiek kun je nu eenvoudig aflezen hoe lang het duurt voordat je de aanschafprijs van een spaar -of LED lamp terugverdient hebt.

Het is aan de mensen zelf om te bepalen of ze een voorkeur hebben voor een LED of spaarlamp. Blijkbaar geef jij de voorkeur voor een spaarlamp, maar dat hoeft niet voor alle mensen te gelden.

Verder geef je weer aan dat er voor LED geen referentie zou zijn wat de lichtopbrengst zou zijn. Ik denk dat de overzichten een zeer duidelijk beeld geven over de werkelijke prestaties van LED -en spaarlampen.

Na het doorlezen van het meetrapport OpgeLED van VSL zie ik dat ze dezelfde goniometrische meetmethode toepassen als wij bij OliNo. De metingen zien er keurig uit. Uit de metingen aan de LED’s, met een efficiency die varieert tussen de 22 lm/watt tot 48 lm/watt, kun je zien dat ze LED lampen hebben doorgemeten uit de midden-range. Het is wel jammer dat ze niet aangeven om welke lampen het precies gaat. Dit zorgt niet voor de transparantie die we in de LED markt nodig hebben.

In tegenstelling tot VSL publiceren we op OliNo wel precies het type lamp wat we doorgemeten hebben en de naam van de leverancier waar de lamp vandaan komt. De beste LED lampen met een E27 fitting die wij gemeten hebben, halen een effiency van rond de 70 lm/watt.

Overigens haalt de beste gloeilamp (100W) maar 15 lm/watt. Gloeilampen met een lager wattage hebben nog een lagere efficiency. Je ziet dus dat de LED lamp, zelfs de LED lampen uit de midden-range gemeten door VSL, al vele malen efficienter zijn dan de gloeilamp. Het is jammer dat dit niet expliciet gemeld wordt in het rapport.

Het klopt ook dat het spectra van een LED lamp er iets anders uit ziet dan een gloeilamp. Dit geldt overigens ook voor het spectra van een TL of spaarlamp. Deze wijken nog veel meer af tenopzichte van een gloeilamp. Toch is de kleurbeleving prima bij de meeste LED of spaarlampen. Een voorbeeld: het warme licht van de nieuwste GU10 LED lampen is met het oog niet meer te onderscheiden van een halogeenlamp.

Wat ik wel vreemd vind is dat VSL een uitspraak doet “LED lampen minder opbrengst dan verwacht” na het meten van slechts 5 LED lampen. Wij hebben met OliNo inmiddels meer dan 260 LED -en spaarlampen doorgemeten en we zien veel verschillen tussen de aangeboden lampen. Overigens zien we ook dat de specificaties van de betere lamp fabrikanten / leveranciers prima overeenkomen met de waarden die wij meten. Daarom durf ik best de uitspraak te doen “De meeste LED en spaarlampen presteren prima”

@Frank,

Het opwarmen van je huis middels gloeilampen is erg duur. Zie ook het artikel Hoe (on)zuinig is elektrische vloerverwarming?. Verder kun je natuurlijk moeilijk meer / minder lampen gaan aanzetten als je het koud of warm hebt. Geen optimale temperatuurregeling dus.

Het is veel voordelig om je huis te verwarmen met een HR++ installatie. Als je echt helemaal duurzaam en efficiënt je huis wilt verwarmen dan kun je beter je geld investeren in een warmtepomp installatie. Dit soort installaties kunnen tegenwoordig een rendement halen tot 600%. Dit is dus 6x zo efficiënt dan een gloeilamp of een elektrische vloerverwarming.

Beste heer v.Agt,
Ik heb wel begrepen dat de keuze bij de consument ligt wanneer hij het budgetair toelaatbaar vindt om te gaan kiezen voor spaarlampen of LED’s. Voorlopig kiezen voor spaarlampen is mijn advies omdat lichtopbrengst (ik blijf het zeggen, de consument koopt een LED-lamp in de winkel en daar wordt de LED vergeleken met een spaar of gloeilamp lichtopbrengst op de verpakking, en komt dan bedrogen uit, zie VSL rapport(10-30%), en dat zegt niets over de efficientie van de lamp)niet overeen komt met wat er op de verpakking staat.
Misschien zijn er in de top van de LED lampen segment wel LED lampen die aan de lichtopbrengstspecificaties op de verpakking voldoen, maar daar betaal je dan veel meer geld (veel LED’s op een klein oppervlak met complexe electronica en een complexe warmte huishouding) voor en moet je ook weer vergelijken met het TOP segment van de spaarlampen. VSL heeft gewoon lampen uit de plaatselijke middenstand gehaald.
Ik ben het eens dat ze de lampen bij naam en toenaam moeten noemen in een publikatie.
De kleur is tegenwoordig bij spaar en TL lampen in alle soorten kleuren te krijgen, ook in het zogename “gloeilamp” kleur.
Blijft er over voor LED lampen; geen KEMA keur, onduidelijke levensduur zekerheid, onduidelijke lichtterugval, heel vaak niet de lichtopbrengst die op de verpakking gesuggureerd wordt………Als onafhankelijke site zou ik dan toch de spaarlamp adviseren en zeker niet de LED lamp!!.
Blijf bij mij de vraag over, worden jullie gefinancierd door LED fabrikenten?
In iedergeval indirect, want als je negatief adviseert over LED lampen op je site, komen de LED lampen fabrikenten niet meer een (niet in Nl. en internationaal erkende accredicatie verkregen en gecertificeerde) meeting bij jullie uitvoeren.
Nogmaals mijn advies: zorg dat je eigen meting (internationaal) erkend wordt en geef onafhankelijk en het juiste advies.

@Jeroen

Dmv gas of dmv elektriciteit verwarmen?
Een vrij zinloze discussie zolang er geen uitgebreide en nauwkeurige metingen zijn verricht onder gecontroleerde én gelijkwaardige omstandigheden..

Gloeilampen geven licht én warmte wat best aardig is voor de koelere perioden (de CV slaat minder vaak aan..) – in de warmere perioden kan dan bijv. het koelere ledlicht worden gebruikt.

Over spaarlampen staat hier eea genoemd dat tot nadenken stemt en tot terughoudendheid zou moeten leiden in het gebruik ervan: http://www.stopumts.nl/doc.php/Artikelen/1989/spaarlampen_slecht_voor_milieu_-_geen_sprake_van_energiebesparing_%28upd._i.v.m._actualiteit%29

@Stef,

We zijn het grotendeels met elkaar eens.

Echter het valt me een beetje tegen dat je suggereert dat wij niet onafhankelijk zouden zijn. Zoals je hebt kunnen lezen op de diensten pagina kan iedereen bij ons een lamp aanbieden ter meting. Dit kunnen gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen en LED lampen zijn. We hebben zelfs natrium straatlampen doorgemeten. Voor deze metingen vragen we slechts een symbolische bijdrage (geen commercieel tarief!) voor het doen van een meting. De tegenprestatie is wel dat de metingen eigendom worden van OliNo en dat wij deze metingen altijd publiceren. Het doel is dat we zoveel mogelijk lampen metingen publiceren, goede en slechte. Iedereen kan ons lampen aanbieden ter meting.

Het doel van OliNo is de stimulering van duurzame energie en vormen van energie besparing. Dit willen we onder andere bereiken door meer transparantie in de lampen markt krijgen. Daarvoor zorgen wij voor lampmetingen waarbij we gebruik maken van professionele gekalibreerde meetaparatuur. De meetdata wordt publiekelijk gepubliceerd op de OliNo website en is voor iedereen beschikbaar.

Op deze manier krijgen we de transparantie in de markt waar veel behoefte aan is. Immers wij publiceren precies om welke lampen het gaat, wat de prestaties zijn van de lampen en wat de leverancier of fabrikant is van de lamp.

Wij hebben dus geen voorkeur voor een bepaalde technologie. Het gaat ons puur om de prestaties van de lampen. Je ziet in ons overzicht goede maar ook slecht presterende LED -en spaarlampen staan.

Wij doen geen subjectieve uitspraken maar publiceren de werkelijk gemeten prestaties van de lampen. Het is aan de lezer om op basis hiervan zelf een goede keus te maken. Aangezien wij geen zelf duurtesten doen kunnen we daar ook geen uitspraken over doen.

Ik hoop hiermee een beetje duidelijk geschept te hebben over onze doel en missie van OliNo.

Smerige dingen, die spaarlampen:

– de grootschalige productie ervan versnelt uitputting van essentiële grondstoffen;
– dubieuze productiemethoden in lage-lonen landen;
– ‘excuus’ om veel lampen langer te laten branden;
– sterke verontreinigende milieubelasting bij productie en verwerking ervan als afval;
– gezondheidsrisico door het vrijkomen van kwik bij stukgaan;
– koud en irritant knipperend licht;
– sterke, ongezonde elektromagnetische (hoogfrequente) stralingsbron (elektrosmog);
– grootschalige productie en invoering van spaarlampen zullen in het overall plaatje nooit tot energiebesparing en minder belasting van het milieu leiden;
– daardoor is de globale invoering van spaarlampen door sluwe marketingmanipulaties vooral een dubieuze bron van inkomsten voor de producenten ervan.

Verbieden die rommel wat mij betreft.

Lees bijvoorbeeld eens wat anders met een nuchterdere en praktische onderbouwing op:

http://www.lowtechmagazine.be

en

www. stopumts.nl

Een aangepast gebruik van bestaande verlichtingmiddelen levert het milieu per definitie veel meer besparing op.

Hallo,

Laatst hebben wij een lamp vervangen door een exemplaar met een plafondventilator. De lamp was er een van 60W. In de nieuwe mag slechts 40W, waarvoor we nu een spaarlamp geplaatst hebben. Deze geeft echter veel minder licht dan we gewend zijn (logisch, want 60W geeft nu eenmaal meer licht dan 40W). Nu vroegen wij ons af of het mogelijk is in plaats van een spaarlamp van 8W (vergelijkbaar met 40W gloeilamp), een lamp van 11W (vergelijkbaar met 60W) te plaatsen. Dit is immers minder dan de 40W maximaal vermogen die in de fitting geplaatst mag worden, maar we willen eerst meer zekerheid voordat we dat ook daadwerkelijk gaan doen. Kan iemand ons hierbij helpen?

@J.Razenberg,

Je beredenering klopt helemaal.

Die beperking van maximaal 40W heeft te maken met de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij een normale gloeilamp. Aangezien een spaarlamp veel minder warm wordt, is het geen enkel probleem om in die fitting een spaarlamp van 11W te plaatsen.

Hallo,

Ik ben benieuwd hoe jullie de kwaliteit van de spaarlampen van Go Green afzetten tegen die van Philips. Ik zie dat Go Green in jullie metingen als efficiënt uit de bus komen maar zijn er ook minpunten ten opzichte van een Philipslamp van hetzelfde type? Go Green lijkt een stuk goedkoper. Is goedkoop in dit geval duurkoop? Alvast bedankt!

Hoi Pim,

We zijn bij het doormeten van de lampen afhankelijk wat ons aangeboden wordt (zie ook onze FAQ). Op dit moment hebben we nog maar een paar Philips lampen doorgemeten, te weinig om een goede vergelijking te kunnen maken.

De Go Green lampen presteren inderdaad erg goed. Ze hebben een mooie lichtkleur en een erg hoge efficiency met ongeveer 70 lumen/watt.

Binnenkort beginnen we ook met een OliNo duurtest. Dit gaat ook meer inzicht verschaffen over de levensduur van duurzame lampen.

Ik heb in huis op verschillende plaatsen 40 W witte kogellampen (dus kleiner dan normale). Zijn daar ook vervangende spaarlampen voor?

In onze camper hadden we problemen met de verlichting.Een klein TL buisje geeft te weinig licht om te lezen.Het lichtspotje in de hoek biedt wat soelaas, maar op den duur vonden wij dat ook niet prettig.Bovendien kreeg ik problemen met diepontlading van de accu, zodat hij ging sufateren en daardoor nog niet de helft van zijn capaciteit overhield.
Wij staan nl.bijna nooit op een camping of op een plaats met een stroompaal.
Nu heb ik 2m led-strip met dimmer aan het plafond gemonteerd en het probleem is opgelost.Bovendien is de aanschafprijs laag ivm lampen.
Het is gewoon klaarlichte dag en geen problemen meer met de accu.

Waarom wordt er steeds vergeten bij te zeggen dat LED- en spaarlampen niet oneindig schakelbaar zijn?

De voorschakelaar die erin zit kan bij een goede lamp 2-3000 keer geschakeld worden, LED- en spaarlampen zijn pas efficiënt wanneer ze praktisch continu branden.

Hallo. Ik zou graag willen weten of ik in een staande lamp met e27led fitting ook een gezellige ouderwetse gloeilamp bv.Phillips softone(heeft ook e27 dus grote fitting) kan plaatsen.
Ik wordt duizelig van led lampen ik vind ze verschrikkelijk.
Dank voor antwoord.

Hallo,

Ik ben benieuwd hoe jullie de kwaliteit van de spaarlampen van Go Green afzetten tegen die van Philips. Ik zie dat Go Green in jullie metingen als efficiënt uit de bus komen maar zijn er ook minpunten ten opzichte van een Philipslamp van hetzelfde type? Go Green lijkt een stuk goedkoper. Is goedkoop in dit geval duurkoop? Alvast bedankt!

Those who have been using Ledger Wallet for a while now must be aware of the fact that there is no way you can use this wallet without installing Ledger Live on your device.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *