De vele lampmetingen, inmiddels meer dan 150, die zijn uitgevoerd door OliNo beginnen een positief effect te veroorzaken in de markt.
Alleen de beste lampen komen op de markt
Sommige leveranciers laten voortaan hun nieuwe lampen eerst doormeten voordat ze besluiten om deze op te nemen in hun assortiment. Dit heeft als voordeel dat consumenten de beste (meest duurzame) lampen krijgen en dat de slecht presterende lampen steeds minder op de markt komen. Het voordeel voor de leverancier is dat ze weten wat ze in huis halen voordat ze het op de markt zetten.
Onafhankelijke metingen
Overheden en bedrijven beginnen te eisen dat lampen eerst doorgemeten moeten zijn door een onafhankelijke organisatie zoals OliNo voordat een leverancier of fabrikant ze mag aanbieden.
In het verleden moest je maar aannemen dat de metingen van de fabrikant klopte en dat deze niet beïnvloed zijn door verkoop praatjes. Natuurlijk zijn er ook fabrikanten die keurig hun lampen doormeten volgens de vastgelegde normen, maar helaas zien we af en toe ook specificaties van fabrikanten die absoluut niet overeenkomen met onze eigen metingen.
Hulp aan leveranciers
Een aantal leveranciers van LED lampen doen hun eigen lamp design of laten dit design door een externe partij uitvoeren. Via lichtmodellen wordt berekend hoeveel licht zo’n lamp dan zou moet afgeven en hieruit kan dan ook de efficiency van de lamp bepaald worden. Vaak laten deze leveranciers hun proef modellen eerst doormeten door OliNo, om te verifiëren of de berekeningen ook overeenkomen met de werkelijkheid. Dit blijkt niet altijd het geval. Deze informatie kan dan meteen gebruikt worden in een (klein) re-design om wel het gewenste resultaat te hebben.
Hulp aan fabrikanten
Metingen door OliNo hebben al een productiefout in een lamp aan het licht gebracht bij een grote fabrikant van LED lampen. Inmiddels wil deze fabrikant al hun lampen laten verifiëren door OliNo.
Meer bewustwording
Er komt meer bewustwording dat de kwaliteit van het lamp design zeer belangrijk is voor de levensduur van een LED lamp. Er zit momenteel nog veel verschil in kwaliteit tussen de verschillende LED lampen. Uit het veld horen we dat de levensduur tussen verschillende typen LED lampen kan variëren tussen de 1000 uur en 30.000 uur. Door feedback te geven op de OliNo site kunnen we hier meer inzicht in krijgen.
Efficiency
Hoe efficiënter een lamp omspringt met zijn energieverbruik, hoe duurzamer de lamp is. Uit onze metingen blijkt ook dat er een groot verschil is in efficiency bij verschillende lampen. Deze varieert momenteel tussen 85 lm/w (beste) en 10 lm/w (slechtste). In ons lampen overzicht kun je heel eenvoudig zien welke lampen het meest efficiënt zijn.
Meer informatie
Heb je zelf een aantal lampen die je graag doorgemeten wilt hebben, kijk dan eens op onze diensten pagina.
Het resultaat van de lampmetingen kun je vinden in het lampen overzicht. Vanuit dit overzicht kun je doorklikken naar de lampmeting zelf. Hier heb je ook de mogelijkheid om je eigen feedback te geven over de lamp.
8 reacties op “Eerste effecten van lampmetingen OliNo”
Op de diensten pagina wordt de Eulumdat file niet vermeld; mogelijk is dit met name voor fabrikanten een feature die doorslaggevend kan zijn.
@maarten,
Goede opmerking.
Het toevoegen van uitleg over de mogelijkheid om een eulumdat file te laten maken stonden al gepland voor de nieuwste diensten pagina (die binnenkort online komt).
De beschreven ontwikkeling naar daadwerkelijke en onafhankelijke metingen is vanzelfsprekend toe te juichen. Wat hebben wij energie-kritische consumenten daar aan?
Al een jaar of vier experimenteer ik met LED-verlichting. Mijn energiehuishouden is, als ik het zelf mag zeggen, tamelijk duurzaam. Dat begon vrijwel 30 jaar geleden met het indraaien van de eerste spaarlampen die ik meteen op zoveel mogelijk plekken installeerde. Oh ja, twee ervan zijn nog steeds in gebruik, één ligt als reserve in een doos met oude lampen… Dat nu pas op grote schaal dit type lampen bij het brede publiek wordt gepromoot spreekt boekdelen over de werkelijk rampzalige attitude van de diverse overheden over energieverbruik in Nederland. Maar dat ter zijde.
Mijn ervaringen met LED-verlichting die ik in huis heb gehaald zijn tamelijk negatief. Verschillende lamptypen over ongeveer 4 jaar heb ik uitgeprobeerd. Vanaf de eerste bijna blauw licht gevende lampjes tot telkens ‘verbeterde’ modernere, vaak kostbare, typen. In totaal zullen het zo’n 25 lampjes geweest zijn (spijtig genoeg niet de Pharox-lamp die ik nooit te pakken heb kunnen krijgen). Niet meer dan een persoonlijke ervaring derhalve en natuurlijk weinig zeggend over de hele branche van LED-verlichting, maar wel voldoende om vragen op te werpen.
Die eerste ‘blauwe’ lampjes werken allemaal nog. Ik gebruik ze op plekken waar dat nare licht geen groot bezwaar is. Zij geven niet heel veel licht, maar verbruiken ook maar slechts 0,9 Watt. Alle overige daarna aangeschafte lampen hebben het niet overleeft. Kapot dus. Sommige al na minder dan enkele tientallen uren.
Als ik de zaak evalueer en probeer met mijn boerenverstand de OliNo-metingen te interpreteren, dan krijg ik de indruk dat qua efficiëntie de nieuwste LED-lampen steeds dichter bij de nieuwste spaarlampen in de buurt komen. Met andere woorden: de verschillen qua lichtopbrengst en aanschaf- en verbruikskosten mee gerekend, zijn gering of vallen misschien zelfs in het voordeel uit van de beste spaarlampen. Althans voor huishoudelijk gebruik. Het verlies door kapotte vaak dure lampen leg ik maar even terzijde, omdat zo’n nieuwe techniek ook wel enige credit verdient om zich te ontwikkelen.
Uiteindelijk heb ik na wat typen te hebben geprobeerd, in huis zoveel mogelijk de beste mij bekende spaarlampen geïnstalleerd. In acht van de tien gevallen heel kleine 5 Watt spaarlampjes van Megamann op tamelijk veel lichtpunten. Want als je eens wat meer licht nodig hebt dan schakelijk je eenvoudig wat meer lampen aan. Op echte leesplekken en waar gewerkt moet worden zoals de keuken 1, 2 of drie lampen van rond 11 Watt. Mijn energieverbruik voor licht komt daarmee nauwelijks hoger uit dan 5 % van het totale elektriciteitsverbruik.
De moraal van het verhaal: LED-verlichting zal als de techniek redelijk volwassen is geworden wat energie-efficiëntie betreft waarschijnlijk gelijkwaardig zijn aan de goede – en goed geïnstalleerde – spaarverlichting? De (zeer) hoge verwachtingen van LED-verlichting zijn niet te rechtvaardigen?
Ruud
Het is een goede zaak als fabrikanten hun LED-produkten verbeteren door onafhankelijke metingen. Dat hierbij olino.org een bijdrage levert is uitstekend!
Aan de LED-lampen ben ik nog niet begonnen, omdat
1) de lichtopbrengst voor mij te gering is en
2) de kleur niet bepaald fijn is.
Bij mij in de kamer hangt een daglicht-spaarlamp (die heeft de juiste kleur licht!) en die verspreidt het licht regelmatig naar alle kanten, zonder op bepaalde plekken zeer fel te zijn. Het is een spaarlamp van 24 watt (!) en voor mijn ogen is dat ’s avonds, als ik langere tijd hier moet zitten, heel fijn.
Hoewel ik weet dat spaarlampen ook negatieve effecten hebben (zoals ongebruikte extra stroom van de centrale en de afvalstoffen als de lamp kapot is) kan ik pas overstappen op LED-lampen zodra deze hetzelfde kunnen presteren en daarbij ook een schappelijke prijs hebben.
Zolang er nog niet zoveel bekend is over de feitelijke levensduur van LED-lampen durf ik de aanschaf van dergelijke lampen ook niet snel aan.
Daarom is het heel noodzakelijk dat fabrikanten hun LED-produkten blijven verbeteren! En hopelijk blijft olino.org de lat hoog leggen w.b. de kwaliteit van lampen!
Wat ik vooral zo goed vind van de tests op olino is dat ze zo compleet zijn. Niet alleen letten op lichtopbrengst en efficientie, maar ook numerieke data over afstralingsprofiel, kleurspectrum en CRI. Die laatste twee vind ik eigenlijk nog wel het meest interessant.
Wat dat aangaat zou ik graag eens een test zien van de T5 True Lite buizen van naturalite.nl Niet goedkoop, maar ben erg nieuwsgierig naar hoe deze “ouderwetse” TL buizen zich houden in vergelijking tot LED buizen en strips.
Als “experimentend consument” kijk ik met veel interesse regelmatig op jullie site. Ik heb het afgelopen jaar een aantal ledlampen (in)gebouwd op basis van losse led componenten.
Op basis van mijn praktische ervaring en wat ik momenteel in de detailhandel zie verschijnen denk ik dat de bredere acceptatie bij consumenten vooral afhankelijk is van de informatie die producenten/leveranciers geven over het kleurenbeeld van ledlampen, in combinatie met de lichtopbrengst. Deze informatie moet eenvoudig en accuraat zijn – en hierdoor vertrouwen geven. Een standaard zou wenselijk zijn, zodat je bij aanschaf van een bepaalde norm uit kunt gaan. Dit is met name van belang als er geen mogelijkheid is om een lamp bij het “point-of-sale” te bekijken. “Warm-wit” bijvoorbeeld blijkt vaak een blauwzweem te hebben en ver van een warm halogeen kleurenbeeld af te staan.
Denken jullie dat het mogelijk en nuttig zou zijn om (samen met de industrie) een beperkt aantal “kleurklassen” te definieren en deze bij ieder type lamp te vermelden?
Een klasse op basis van nanometer zegt waarschijnlijk niet zoveel, met name omdat het niet aansprekend is, geen referentie biedt voor de consument en er praktisch gezien verschillende golflengtes door leds geproduceerd worden.
Voor lichtopbrengst zou als referentie het vergelijkbare vermogen van een halogeen of gloeilamp genomen kunnen worden.
Voor de consument telt ook de vraag wat je onder zo’n lamp kan doen. Is dat hetzelfde als onder een goede spaarlamp (zoals boek lezen, computeren, etc.) of wijkt het daarvan af? Hebben die LED-lampen zoveel bereik dat je ook wat verderweg van de lamp je hobby of je werk kan doen? Of moet je precies onder de stralenbundel blijven?
Wat kleur betreft kan de grote spaarlamp die in mijn kamer hangt de norm stellen. De spaarlamp is een prima daglichtlamp, niet te geel/rood en ook niet te wit.
Ook wat betreft de spreiding van de stralen kan deze spaarlamp als norm dienen. Misschien dat andere mensen graag de kleur van de gloeilamp hebben (met dus wat meer rood erin) maar voor die mensen zou ook een LED-kleurvariant ontworpen kunnen worden.
Ik hoop alleen dat het niet zoveel jaren meer duurt voordat de LED-lamp voldoende ontwikkeld is om de consument tevreden te stellen. Bij de spaarlampen heeft het ook al enige jaren geduurd voordat er echt goede kwamen op de markt.
Wat lichtopbrengst betreft zou men het vergelijkbare vermogen van een gloeilamp kunnen nemen, veel mensen weten in de praktijk wat een gloeilamp ‘doet’.
Al denk ik dat men ook de standaard van de spaarlamp als uitgangspunt zou kunnen nemen nu het grote publiek er steeds meer vertrouwd mee raakt.
Maar voorlopig is het allerbelangrijkste dat de LED-lampenindustrie:
1) die nare blauwe kleur verwijdert
2) de levensduur van LED-lampen flink verhoogt (zodat de feitelijke levensduur overeenkomt met de veronderstelde levensduur)
3) de LED-lampen in alle opzichten zuiniger zijn dan spaarlampen, en tevens een grotere lichtopbrengst hebben.
Uiteraard snap ik dat LED-lampen niet zomaar dit resultaat zullen kunnen bereiken, maar ik hoop wel dat het niet nog eens 7 jaar duurt voor we als consument ècht bruikbare LED-lampen zullen krijgen……
Wim, wat is het merk van jouw daglicht-spaarlamp?
Sinds kort gebruik ik twee “vol-spectrum” spaarlampen van Viva-Lite (18W), en die bevallen goed. Het principe van de lampen is vergelijkbaar met de True Light. Hoewel het geen perfect daglicht is (het licht geeft een beetje een grauwsluier), ga ik niet meer terug naar geel.
Het verbaast me overigens dat ik niet meer lees over meerkleurenleds. Daar zou je toch een mooi spectrum mee moeten kunnen produceren, maar de markt kiest blijkbaar liever voor blauwe leds met fosfor-coating. Die zijn natuurlijk ook een heel stuk simpeler.
(@olino… ik heb hier nog een nieuwe Viva-Lite spaarlamp liggen, als jullie eens een daglicht-spaarlamp willen doormeten wil ik hem wel doneren.)