Subsidie onzin

Geplaatst door Pascal van Kesteren in Zonne-energie 11 Reacties»

zonnepaneelRecent viel er een brief in de bus. Een brief van de SenterNovem. Een hele rare brief van de SenterNovem. Ik kon het eerst niet geloven. De SDE subsidie 2009 toezegging is 13 weken uitgesteld. Dus naast de normale 13 weken moeten we nu weer 13 weken wachten.

Digitaal

Wat een onzin…..onzin. Dit jaar zou de aanvraag een stuk makkelijker gaan, digitaal wel te verstaan. Dat was ook makkelijk. Een adres met een zonnestroom systeem in Wp uitgedrukt was alles wat nodig was. Het toekennen van de subsidie zou toch niet zo moeilijk moeten zijn. De subsidie is overschreven. Maar dat heeft er niks mee te maken. De regel is heel simpel. Wie het eerst komt het eerst maalt. Wij waren er bij op de eerste dag van de opening van de subsidie. Dus alles moet goed zijn. Het duurde twee volle weken voordat de subsidie overschreven was.

Overschreven

Ook dat is wel wat raar. Subsidieaanvraag periode loopt van april tot oktober. Halverwege april is de subsidie al overschreven. Misschien is er dan toch echt wel meer behoefte aan zonnepanelen dan onze regering wil doen geloven. Even voor uw begrip: Er ging 1,6 miljard naar wind energie (dat is uw belastinggeld) dat gaat naar de energiemaatschappijen om elektriciteit te maken waar u de hoofdprijs voor moet betalen. Er ging 88 miljoen naar zonnestroom, de enige energie waar u de prijs van bepaald.

Vreemde regels

Nog zo een rare regel. U moet subsidie aanvragen voor een nieuw PV systeem. Dus eerst aanvragen en dan pas gaan praten met een bedrijf dat u kan helpen. Voor heel veel mensen betekent dit dat ze zich door een hoop informatie moet heen worstelen. Het gevolg hiervan is dat er daarna op de gok een zonnestroom systeem grote wordt ingevuld. Is dat te klein en u kunt veel meer plaatsen (en het voordeel dus ook groter wordt) dan mag dit niet…… U kunt dan de subsidie teruggeven en het volgende jaar voor een groter systeem inschrijven. Maar u mag dan weer niet het systeem alvast plaatsen… Dus gaat er weer een jaar voorbij waarin u geld had kunnen besparen en het milieu had kunnen helpen.

De oplossing is eenvoudig

Wat zou er dan moeten veranderen. Heel simpel, volg onze buren (oost of zuid), en kom met een goede regeling. Geen subsidie voor een enkeling maar voor iedereen. Geen belemmering op tijdsperiodes en laat de subsidie aanvraag doen door de installateur/zonnestroom verkoper. Een goede installateur levert zijn klant het juiste advies en kan dus ook goed bepalen wat er op het dak kan worden gerealiseerd.

Zolang deze zonnestroom subsidie onzin blijft bestaan wordt het nooit wat.


Pascal van Kesteren, Duurzaam Ondernemer, NRGcollect

11 reacties op “Subsidie onzin”

Hoe meer signalen ik van SDE-perikelen lees, hoe gelukkiger ik mij voel dat ik in de situatie mag verkeren zonder subsidies PV te kunnen kiezen…

Sterkte aan hen die dit lijden moeten doorstaan!

Ik ben het met Niels eens: ik heb al mijn zonnestroompanelen en andere duurzame maatregelen zelf betaald, zonder mijn hand op te houden bij de rest van de Nederlanders. Dat geeft een heel goed gevoel, nog afgezien van de problemen die de in en in trieste SDE-regeling veroorzaakt.

Het lijkt er op dat Nederland op zonnestroomgebied nog beter af zou zijn zonder enige subsidieregeling dan met de SDE. Ik heb er eens wat mailtjes over gewisseld met een paar politici zich hiermee bezighouden, maar die zijn allemaal rotsvast overtuigd van de effectiviteit van de SDE.

Waar dat verschil in perceptie vandaan komt kan ik niet begrijpen.

Tip: koop en plaats zonnestroompanelen, maak gebruik van een lokale aanschafsubsidie als die er is maar laat de SDE links liggen. Je bent beter uit.

Jeroen ik ben het met je eens als het gaat over de triestheid van de SDE. Beter geen subsidie dan dit. Door onze activiteiten weet ik dat er in Nederland een enorme behoefte is aan PV. Maar de 88M Euro van dit jaar is een schijntje en levert een oneerlijke situatie op. De ene persoon wel en de andere niet, en waar het niet is gaat men vaak uitstellen.

Jeroen: “Waar dat verschil in perceptie vandaan komt kan ik niet begrijpen.”

Sorry, maar dat is m.i. geen “verschil in perceptie”. Maar het is het voorkomen van politiek gezichtsverlies, met name na de vorige ramp genaamd de MEP.

Politiek gezichtsverlies voorkomen is in Den Haag zo’n beetje de eerste prioriteit. Alle andere zaken, of die door de bevolking nu van levensbelang worden geacht of niet, zijn daaraan ondergeschikt.

Er zijn al heel wat “potentiële goede politici” aan deze dodelijke “Haagse mores” ten onder gegaan.

“Men” heeft zich nu eenmaal “gecommitteerd” aan de SDE. Die niet door politici in elkaar is gezet. Maar die met vol bewustzijn met voorbedachte rade op deze wijze in elkaar is geprutst door de beleidsambtenaren van EZ die ons land al vele jaren lang naar de fossiel-nucleaire afgrond duwen. Zij zijn het die het in dit land voor het zeggen hebben. Zolang daar niet door “de politiek” tegen wordt opgetreden, blijven we dweilen met de kranen open in Nederland.

@polderjongen

Nu krijgen de ambtenaren toch iets te veel verantwoordelijkheid. En zijn zij blijkbaar een soort kwade 4de macht. De politici die EZ moesten besturen en de kabinetten van de laatste 7 jaren waren niet echt geinteresseerd in het verduurzamen van Nederland. Het doel was toch meer het liberaliseren en privatiseren van de energiemarkten. De bedrijven op die markt doen alleen wat aan zonneenergie als zij er aan verdienen. En helaas deden en doen de verantwoordelijke polici alleen wat omdat we in internationaal vooral EU verband wat afspraken hebben liggen. Natuurlijk zijn er ambtenaren die sterk hun eigen voorkeuren door zetten. Maar het is ook de zwakte van de politici die echt een duurzaam Nederland willen maar ondertussen toch niet voldoende kunnen of doen.
En de Nederlander die anders wil moet dan volgende keer ook anders stemmen. Dat is misschien toch meer gevraagd omdat heel veel Nederlanders wel een duurzaam Nederland willen maar er nu nog niet voor willen betalen. Verduurzamen van een samenleving is niet gratis maar leverd ook wat op. De SDE is een slechte regeling en de Nederlandse versie van EEG lijkt mij een beter alternatief. Maar dat is een keuze, ook voor de kiezer straks, die ook wat kost. Als politicus moet je dan wel eens duidelijk maken wat de risico’s en kosten in de toekomst zijn. En vooral wat de opbrengsten zijn van het nu duurzaam investeren. Dat lijkt mij dan geen weg gegooid geld.

De SDE is geen fantastische regeling. Maar twee jaar geleden hadden we helemaal niks. Het grote probleem van SDE is dat ie uit de staats begroting moet komen. Daarom is de duitse regeling zoveel beter. Als de kiezer moet gaan kiezen voor duurzaam, dan zal die kiezer toch echt eerst moeten begrijpen waar duurzaam voor staat. Wij allen hebben nog veel werk te doen.

Naast de SDE regeling zijn er al in heel wat gemeenten lokale subsidies verkrijgbaar die het toch mogelijk maken voor de inwoners van deze gemeenten om zonder SDE subsidie zonnepanelen te nemen. Op de website http://www.greenloans.nl kan je de volledige lijst met lokale subsidies bekijken.

ach, ook hier geldt beter iets dan niets. neemt niet weg dat het allemaal veeeeeel eenvoudiger kan en daar hoef je niet voor naar het buitenland te kijken; de subsidie duurzame warmte is wel zinnig : snel, helder, geen sigaar uit eigen doos. wat betreft de afhandeling : zelf een digibeet 1e klas maar de eerste de beste nerd kan toch een programmatje schrijven wat de elektronische aanvragen direct toetst en indien correct, toewijst? hoezo 13 weken wachten? te koop’een spuitbus met zweetlucht’…..

@Bert:

“Nu krijgen de ambtenaren toch iets te veel verantwoordelijkheid.”

Laat ik het zo zeggen: ga s.v.p. een paar maanden lang (als je het volhoudt) de brieven doorspitten die EZ naar de Tweede Kamer stuurt over energie onderwerpen. En ga vooral tussen de regels door zitten lezen. Ook, helaas, tot de bagage horend die je nodig hebt, is jezelf inwerken in de ronduit verschrikkelijke wet- en vooral: door de ambtenaren te beïnvloeden “secundaire regelgeving” (buiten het parlement om).

Ga eerst maar eens proberen te begrijpen waarom het figuurlijke schuim op de mond van menig Eerste Kamer lid stond toen ze er achter kwamen dat ze helemaal NIETS meer konden doen aan die oh zo reteslim er door gejaste ellende van het capaciteitstarief. En waarom Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP (oppositie) niet in staat was om aan zijn achterban uit te leggen op welke wijze ook hij “genomen” was door de slimme ambtenaren van het alhier besproken ministerie…

… wellicht dat je er dan anders over gaat (leren) denken. Ken uw pappenheimers!

Subsidie? Laat me niet lachen! Kreeg deze week een brief van de Mr Ing Ventieldopje van Senternovem: Ik was ook lavast uitgelot voor de volgende subsidieaanvulling van november a.s.
Allemaal onzin: 601W minimaal enz enz

Ik koop ze nu zelf in en veeg mijn * met deze hele regering.

Het is zonder subsidie ontzettend eenvoudig om de boel te financieren zonder bank of zo.
Rustig opbouwen die handel en je winst maak je vanzelf.

Gr Ton

Mail aan SenterNovem n.a.v. de subsidieregeling in 2008; uiteraard niets van vernomen!

>>>17-03-’08.
Betreft: SDE-regeling.

Geachte dames/heren,

Volgens mij wordt de door u gelanceerde regeling een disaster of mogelijk een
ongeleid projectiel!

Afgezien met de daaraan verbonden en absoluut niet te begrijpen bureaucratische regelgeving welke door een gemiddelde Nederlander nauwelijks is te begrijpen!
Als extra hobbel moet: nieuwe meter met bijbehorende meterhuur, aanmelden als “producent”, betalen voor lidmaatschap als “producent” en betalen voor extra meteropname voor twee telwerken.
Je moet veel betalen voor je mogelijk op termijn iets terugkrijgt.

Mijn aanvankelijk enthousiasme is in deernis en onbegrip omgeslagen.
Nederland “is een beetje dom”
Sowieso is de aanmeldingsprocedure compleet een lachertje met alle formulieren welke daar bij horen!

Kent u het sprookje van de rijstebrijberg?
Je komt door de berg in luilekkerland doch als je je door de berg van aanvraagformulieren graaft en met de regeling in zee gaat, kom je in ellendeland!
Overdrachtelijk dus dat er voor de oplossing van een probleem veel problemen komen!
Dit is een van de vele hindernissen!

Want:
Of je in de toekomst (na 2008) dezelfde vergoeding krijgt is ongewis.
Stel dat de kWh-prijs over 10 jaar € 1.- is (gezien de trend van de laatste 10 jaar
van + 7%/jaar), zou je over 10 jaar mogelijk moeten bijbetalen!!
Heden is de ruwe olieprijs$ 110.-!!

Het is een krankjorume bureaucratische regeling waar de grote commerciële bedrijven met de revenuen gaan strijken en de kleine “producent” het nakijken heeft.
E.e.a. nog afgezien van de hoge “administratiekosten”.
De regeling lijkt wel zeer sterk beïnvloed door de grote el-producenten en deze hebben behoorlijk in Den Haag gelobbyed.
Het lijkt wel of in Den Haag alleen maar alfa-mensen zitten!
Vindt u het vreemd dat de gemiddelde burger hier niet intrapt?

In ’99 heb ik onder de paraplu van het Solarisproject een 6-tal pv-panelen aangeschaft en dacht via de nieuwe regeling uit te breiden doch zie hiervan af om bovengenoemde
redenen.
Hier, net over de (Duitse) grens, zie je tienduizenden m2 op boerderijen, schuren en burgerdaken liggen welke in kader van het EEG-constructie zijn aangeschaft!
Nog afgezien van de vele 10-tallen windmolens onder dezelfde paraplu.
Deze constructie is budgetneutraal en kan in Nederland zonder problemen worden gekopieerd.
‘k Heb contact met een potentiele Duitse leverancier voor eventuele uitbreiding.
Het ware wijs dat men in Nederland terugkomt op de huidige regeling; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!!

Met vriendelijke groet,<<<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *