Regelmatig wordt me de vraag gesteld of ik als bezitter van een zonnestroominstallatie niet bang ben dat een stevige hagelbui de panelen beschadigt. Dit artikel maakt duidelijk dat de kans op schade niet groot is, en zelfs als een eens-in-eeuw hagelbui de panelen zou beschadigen dan dekt de verzekering de schade. Dit is niet iets waar bezitters van een zonnestroominstallatie wakker van hoeven te liggen.
Dit artikel is eerder verschenen op mijn eigen website www.solarwebsite.nl
Ik krijg nog wel eens de vraag of ik niet bang ben dat onze zonnestroompanelen door hagel beschadigd worden. Ik ben daar niet zo bang voor, om meerdere redenen:
- Zonnestroompanelen worden getest op o.a. hagelbestendigheid. Vrijwel alle in Nederland verkochte panelen voldoen aan de IEC61215-teststandaard en één van de eisen waaraan een gecertificeerd paneel moet voldoen is bestand zijn tegen een hagelsteen van een bepaalde grootte/gewicht die met een bepaalde snelheid tegen het paneel wordt geschoten.
- In de praktijk komt voorzover ik weet hagelschade aan zonnestroompanelen niet vaak voor. De panelen zijn voorzien van gehard glas en kunnen heel wat hebben. Daarbij komen erg grote hagelstenen in Nederland niet heel vaak voor.
- Vanzelfsprekend zijn onze zonnestroompanelen gedekt door de opstalverzekering. De verzekeringsadviseur meldde dat de panelen feitelijk als ‘hele dure dakramen’ gezien worden. Bij schade door hagel wordt de schade op dezelfde manier afgehandeld als in het geval van een beschadigd dakraam. Overigens nemen niet alle verzekeraars zonnestroompanelen in dekking die met ballast op een plat dak staan. In ons geval zijn de panelen ‘nagelvast aan de woning bevestigd’ (verzekeringstechnische term kennelijk) en was het geen enkel probleem.
Onderstaand filmpje laat zien hoe een paneel van het merk Conergy beschoten wordt met een flinke hagelsteen. Het gewicht is me niet bekend maar het ziet er uit als een hagelsteen die hier maar zelden voorkomt. De snelheid is meer dan 120 km/u.
Jeroen Haringman, website Solarwebsite.nl
8 reacties op “Hageltest op zonnepanelen”
Sterk spul:-). Goed om te eten hoe je e.e.a. het beste kunt verzekeren. Hagel gaat vaak samen met onweer. Gaat de verzekeraar net zo redelijk om met een blikseminslag? Ik vrees dat de bekabeling en de omvormer iets kwetsbaarder zijn.
Ik heb mijn verzekeraar gevraagd hoe het zit. Mijn panelen staan los op het garagedak en vallen gewoon onder de opstalverzekering, ook voor diefstal en stormschade.
@Marian: Dat kan, een aantal verzekeringsmaatschappijen nemen het gewoon in dekking, de mijne destijds niet. Het is goed het (vooraf) na te vragen.
Univé gaf mij recentelijk deze verklaring: http://www.renewable-energy-now.org/2011/07/unive-koppelt-terug-over-zonnepanelen/
Mooi zo! Ik heb sinds kort ook zonnepanelen en ik vroeg mij al af.
Ik ben weer helemaal gerust gesteld.
Wim? Je hebt zonnestroompanelen? En je uitvinding dan? Je vond zonnestroompanelen toch veel te duur?
Maar leuk! Hoeveel Wp heb je liggen?
Weer helemaal gerust gesteld
glas glas zonnepanelen zijn veel beter bestand tegen hagel!
uiteraard kan het frontglas ook sneuvelen, maar daar zit het prbleem niet want valt vaak onder verzekering. Probleem is juist wanneer het frontlglas wel sneuvelt en de cellen beschadigen. Glas-glas zonnepanelen hebben een zogenoemde ‘neutrale zone’, het middelpunt van het zonnepaneel. In deze zone ondervinden zonnecellen de minste druk. En hierdoor kunnen er geen microcracks ontstaan.