Hoogste windturbine in de wereld: 160 meter.

Geplaatst door Jeroen van Agt in Windenergie 5 Reacties»

In Duitsland is ’s werelds hoogste windturbine in gebruik genomen. De ashoogte is 160 meter en de turbine is gemonteerd op een vierpotige vakwerkmast met een basis van 30 meter in het vierkant en een gewicht van 347 ton. De windturbine heeft een rotordiameter van 90 meter, een vermogen van 2.500 kW en zal naar verwachting 7 miljoen kWh per jaar gaan produceren…

windturbine

Op 20 kilometer ten westen van Cottbus, Brandenburg, Duitsland, heeft vakwerkspecialist SeeBa ’s werelds hoogste windturbine op een ashoogte van 160 meter in gebruik genomen. Het is een vierpotige vakwerkmast met een basis van 30 meter in het vierkant en een gewicht van 347 ton. Acht mensen hebben vier weken nodig om alle delen aan elkaar te bouten. Van weg aanleg tot inbedrijfstelling is twee maand nodig.

De mast is nauwelijks te onderscheiden van een drager van hoogspanningsleidingen. Daar bestaan exemplaren tot 230 meter van zoals voor de leidingen over de Elbe bij Hamburg.

/wp-content/uploads/2008/articles/hoogste_windturbine_small.jpg

’s Wereld hoogste windturbine

De mast draagt een windturbine van Fuhrländer met een rotordiameter van 90 meter en 2.500 kW en zal naar verwachting 7 miljoen kWh per jaar zal produceren. In het binnenland wordt de productie volgens berekeningen 35-45% meer dan op een hoogte van 100 meter. Hoe ruwer het terrein rond de locatie en hoe meer in het binnenland, hoe groter de winst met de hoogte.

SeeBa realiseerde tot nu toe ruim 250 windturbines op vakwerkmasten, waarvan de helft met hoogtes van 100 tot 117 meter. De belangstelling geldt vooral locaties in het binnenland van Duitsland waar het vooral om de hoogte gaat en uit het buitenland waar het vooral om de betere transport mogelijkheden gaat. SeeBa is ook ontwikkelaar en exploitant van windparken.

Bron: WSH

5 reacties op “Hoogste windturbine in de wereld: 160 meter.”

Op grote hoogte hoogte waait het over het algemeen harder en ‘schoner’ (minder turbulentie), dus op zich een goede ontwikkeling. Meer opbrengst.

Natuurlijk moet je het altijd wel afzetten tegen het extra energie- en materiaalverbruik van een hogere mast.

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik een dergelijke vakwerkmast lelijker vindt dan een ‘normale pijp’. Maar bij dergelijke hoogtes zullen de krachten op de mast dusdanig zijn dat je niet onder dit type mast uitkomt, vermoed ik. Of je moet gaan tuien en dat is ook niet mooi.

Als laatste zal de anti-windturbine lobby dit wel weer aangrijpen om te zeuren dat deze turbine vanaf veel grotere afstand zichtbaar is etc. Ik zou zo’n ding zó in mijn achtertuin laten zetten als het kon.

Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb liever een windmolen dan een vieze kolencentrale in mijn “achtertuin”.

Overigens wekt deze enkele windmolen genoeg energie op voor meer dan 2000 gezinnen.

(jaar opbrengst 7 miljoen kWh / jaar verbruik gemiddeld gezin 3346 kWh = 2092 gezinnen)

[i]Overigens wekt deze enkele windmolen genoeg energie op voor meer dan 2000 gezinnen.[/i]

Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt… Ons huishouden (2 pers.) verbruikt < 1000kWh/jaar. Deze windturbine zou meer dan 7000 van dergelijke huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. Besparen is belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *