Nu kiezen voor aankoop van elektrisch fornuis of kookplaat!
Geplaatst door Danny Steenhorst in Energiebesparing 8 Reacties»Op vele voorlichtingssites staan nog discussies over wat voordeliger is, “Koken op gas of elektrisch koken”. De discussies kunnen gesloten worden, want we gaan binnenkort over op all-electric en dat betekent dat een investering in een nieuw gasfornuis of een oven die werkt op gas zonde van het geld is. Lees hieronder meer over waarom:
Tijden van ons energievoorziening zijn veranderd
De energiebelasting op stroom is deels verschoven naar belasting op aardgas, dit betekent dat het financieel nu ook niet meer voordeliger is om je water te koken op aardgas. Bovendien vergt de verbranding (van het relatief schone gas) zuurstof en veroorzaakt daarbij onder andere waterdamp en stikstofdioxide en daarom moet er extra geventileerd worden, wat de stookkosten doet toenemen. Voordeel van water koken met een goede elektrische waterkoker, is dat dit sneller gaat dan met een fluitketel op gas.
Aardgasfornuizen zorgen voor veel hitte in de keukens van restaurants. Met inductie kookplaten wordt de energie efficiënter gebruikt: 80 tot 90% van de energie uit de kookplaat wordt dan benut terwijl dit bij koken op gas maar 50 tot 60% is.
Stroom wordt voor een steeds groter deel duurzaam opgewekt en steeds meer mensen maken zelf stroom op hun dak met zonnepanelen. Met een (gedeeltelijke)west-opstelling van de zonnepanelen kan er een groot deel van het jaar direct op zelf opgewekte zonnestroom worden gekookt.
De komende jaren gaan we gestaag van het gas af, een gasfornuis of gasoven zal dan waarschijnlijk bijna niets meer waard zijn!
Kiezen voor koken met inductie techniek
Koken op inductie geeft meer comfort en is zuiniger dan gewoon elektrisch koken. Haal je de pan van het vuur op een inductiekookplaat dan is deze zeer snel afgekoeld, wat de veiligheid bevordert.
Hopelijk nemen alle keukenleveranciers dit artikel serieus en houden rekening met deze verandering van ons energiesysteem. Het zou zonde zijn als vele mensen nu een verkeerde keuze maken en over een aantal jaar hun gasoven en gaskookplaat alsnog moeten vervangen. Bijkomende kosten zijn er ook voor het weghalen van de gasleidingen en eventueel de warmwaterleidingen en deze moeten dan alsnog vervangen worden door extra elektriciteitskabels en extra groepen in de meterkast.
8 reacties op “Nu kiezen voor aankoop van elektrisch fornuis of kookplaat!”
Mooie stelling. Even inpikken vanuit Vlaanderen.
In Vlaanderen is het net omgekeerd, de belasting op elektriciteit swingt de pan uit, taksen op injectie voor de PV eigenaren en binnenkort een capaciteitsaansluiting om basiskosten van de distributiebeheerders te dekken. Immers bezuinigen op stroom (gas) betekent minder inkomsten voor hen.
Indien alle gasfornuizen plots inductieplaten worden dan is dit mooi meegenomen om de groene energie (PV, Wind en WKK) te verbruiken, echter indien de natuurelementen ontbreken genereer je een serieuze piekbelasting.
Alsnog heb je een energie nodig om je SWW te bereiden. Met een elektrische doorstromer heb je netaansluiting nodig van minimaal 12kW enkel en alleen om SWW te bereiden, dan mag er geen enkele andere verbruiker opstaan, dus ga je snel naar 27kW aansluiting vanwege het comfort. Bij een gasdoorstromer heb je dit probleem niet.
Om over te schakelen naar een elektrische (zonne)boiler, hou rekening met de stilstandverliezen, de energie nodig om het water op temperatuur te houden. Reken maar aan 1kWh/24u/100l, wat niet verwaarloosbaar is voor een 2 persoonsgezin. Een WP boiler doet het beter indien hij geen gebruik maakt van warmte uit de verwarmde schil van de woning, de verliezen zijn even groot echter gezien het WP gedeelte een factor COP lager, maar toch.
Hoe iets eenvoudigs toch niet zo eenvoudig meer is en gestuurd wordt door …. belasting op in plaats van goed zijn voor. En nog even de kop in het zand steken voor elektrische energieopslagmethodes. Of hoe politici niet durven gaan voor wat echt nodig en belangrijk is.
Ben het wel eens met Marksken.
Het gas verbruik voor koken en warm water is echt een fractie van het deel benodigd voor verwarmen. Nieuwe panden met LTV(lage temperatuur verwarming) en de nieuwste isolatie en ventilatie systemen zouden wel goed zonder (CV) op gas kunnen. Met een warmtepomp systeem bv, maar voor de oudere panden met HTV(Hoge temperatuur Verwarming=radiatoren), wordt t nog een hele uitdaging…
Het mag duidelijk zijn dat gas (of kolen) met warmte omzetten in stroom en die stroom gebruiken om water te koken erg onduurzaam is, zeker zolang de meeste stroom afkomstig is van fossiele bronnen. Hoe moeilijk kan het zijn?
In het algemeen is het efficienter om met gas te verwarmen ipv met elektriciteit, omdat centrale elektriciteit met veel warmte wordt opgewekt. Twee keer omzetten is twee keer verlies. Jaren geleden inductie kookplaat geïnstalleerd omdat gasvlam te vaak uit ging bij laag pruttelpitje. Inductie is efficiënte elektrische manier van koken.
Warm water kan het beste met een zonneboiler opgewekt worden. Naverwarmen kan met HR-combiketel en koken kan op de inductieplaat. De zogenaamde ‘qoocker’ (heetwater kraan) kan niet anders dan een dure luxe zijn, want het water moet elektrisch op kooktemperatuur gehouden worden. Net als een elektrische boiler in het keukenkastje is dat een dure manier. Alleen als je helemaal elektrisch gaat (met veel zonnepanelen) kan het interessant zijn.
Hierbij wat metingen aan het verwarmen van 0,5 liter water (500cc). Identieke omstandigheden zoals kraanwater temperatuur.
Modern Siemens gasfornuis: 671 kJ
Modern ATAG gasfornuis: 546 kJ
Oud gasfornuis: 439 kJ
Inductiekookplaat: 310 kJ
Waterkoker: 216 kJ
De waterkoker speelt wel een beetje vals omdat daar geen pan opgewarmd hoeft te worden.
Die waterkoker speelt helemaal niet vals 🙂
Dat is nu juist de clou!
Elke keer een hele ketel of pan mee opwarmen, om een beetje warm water te krijgen is jammer van de energie. Dus een waterkoker (liefst van kunststof met een lage soortelijke warmte!)is helemaal zo gek nog niet. Misschien is een theeglas met water in de magnetron nog wel beter, maar dat heb ik niet gemeten.
Hoewel, zo simpel is het allemaal ook weer niet, als je er eens goed over nadenkt.
De warmte die je in het pannetje of keteltje hebt gestopt, komt nadien weer vrij en draagt (in het stookseizoen) bij aan de verwarming van je huis. Als je het pannetje of keteltje elektrisch verwarmd hebt, is dat echter wel weer een dure manier om je huis te verwarmen. Met gas is goedkoper.
Buiten het stookseizoen, is de warmte die uit het pannetje of keteltje komt wel verloren. In het ergste geval, moet je dat zelfs met een airco weer wegkoelen!
Je ziet wel, niets is zo simpel als het lijkt……..
Voor mijn zonnestroom betaal ik 6 cent per kWh. Gas kost me minimaal 8 cent per kWh.
En die warmte gaat bij mij voor een groot gedeelte via de afzuigkap naar de vogeltjes.
Ook hier helaas weer een overheidsmaatregel die de prijs en beslissing van de consument bepaald. Zolang de overheid probeert dergelijke zaken te reguleren zullen we met z’n allen duurder uit zijn. In Frankrijk is er, bijvoorbeeld, veel minder overheidsingrijpen in de energiemarkt met als gevolg dat een kWh stro slechts 8 cent kost. Gas is daar duurder in het buitengebied doordat niemand een gasleiding heeft. Dit alles geeft een veel eerlijker beeld van de kosten dan het Nederlandse model van eeuwig schuiven met extra belastingen en subsidies. Daarnaast kost dit schuiven de gemeenschap ook nog eens nodeloos veel geld aangezien het ambtenarenapparaat, dat nodig is voor dit schuiven van geld, ook betaald moet worden…