Go Green Super Small 11W E27 (spiraal)

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Spaarlampen 2 Reacties»

Een mooie kleine spaarlamp van Technea Duurzaam (productcode: slNHSAR11). De buis is mooi gekruld, en ondanks dat deze lamp klein is, geeft deze veel licht. Tevens heeft deze lamp een hoge efficiëntie.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

OliNo OK: Juni 2008


Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 2866 K Warmwit.
Lichtsterkte Iv 87 Cd Redelijk fel.
Stralingshoek rondom .
Vermogen P 11.2 W .
Power Factor 0.59 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.4 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF.
Lichtstroom 680 lm Dit is veel licht dat van deze kleine lamp afkomt.
Efficiëntie 61 lm/W Erg efficiënt.
CRI_Ra 81 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.45 en y=0.42
Fitting E27
Diameter 45 mm Gemeten op het breedste punt van de lichtbuis.
Lengte 88 mm .
Algemene opmerkingen Lamp is klein en geeft veel licht.

Verlichtingssterkte, vermogen en kleurtemperatuur zijn een beetje afhankelijk van de spanningsfluctuaties.

Het opwarm-effect duurt ongeveer 10 minuten waarin de verlichtingsstekte fors toeneemt (100 %) en bij gelijkblijvend vermogen daarmee ook een toename van de efficiëntie.

De spanningsvorm en stroomvorm zijn gemeten waaruit blijkt dat de afgenomen stroom gepiekt is, wat de lage PF verklaart.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand.

Deze lamp heeft een afstraalprofiel dat in eerste instantie behoorlijk constant blijft en bij hoeken van meer dan 90 graden snel afneemt. Vanwege het grote vermogen is er veel licht, en omdat de lamp klein is, is deze redeljk fel; 87 Cd maximaal, wanneer van de zijkant tegen de lamp gekeken wordt.

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 42.5 cm

Op internet zijn vele sites te vinden die een uitleg geven over wat er aan minimale verlichtingssterkte nodig is voor de verschillende werkzaamgheden, zie bijvoorbeeld dit artikel over lichtgrootheden.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand.

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

De gegevens van deze berekening voor deze lamp 1 zijn in deze spreadsheet te vinden, 681 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 681 lm, en een opgenomen vermogen van 11.2 Watt, levert een efficiëntie van 61 lm/Watt.

Met de powerfactor van 0.59 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.4 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.

Netspanning 230 V
Lampstroom 83
Vermogen P 11.2 W
Schijnbaar vermogen S 19.1 VA
PF 0.59

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer.

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. In één scherm staan het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte vermeld. Dit zijn de begrippen die in het artikel over lichtgrootheden staan uitgelegd.

De lamp geeft een warmwit licht van ongeveer 2900 graden Kelvin. Het spectrum is erg piekig, wat normaal is voor Tl-buisachtigen (in het Engels: Compact Fluorescent Lights).

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het licht is warmwit en ligt nabij het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,45 en y=0,42.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp is onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters.

Het opgenomen vermogen, de verlichtingssterkte en de kleurtemperatuur zijn afhankelijk van de spanning over de lamp, echter niet veel. Men zal geen verschil in verlichtingssterkte zien agv fluctuaties op het net, daarvoor is de afhankelijkheid te klein.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp.

Het licht afkomstig van deze lamp heeft een kleurweergaveindex van 81. Dit is goed overeenkomstig met de kleurindruk die gekregen wordt met licht van een gewone gloeilamp. Omdat het spectrum zo gepiekt is, zijn er altijd wel kleuren die niet goed weergegeven worden, , zie daarvoor enkele kleuren die in het plaatje staan waarbij een lage waarde staat.

Opwarm-effecten

Van deze lamp zijn de opwarm-effecten doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Het effect van opwarmen op bepaalde lampparameters.

Deze grafiek laat zien dat de verlichtingssterkte E_v na het inschakelen sterkt toeneemt. Dit is bekend van TL-achtigen bij het opwarmen.

Spanning- en stroomvorm

De stroom is in fase met de spanning, echter de stroom is gepiekt. Dit is heel normaal is voor kleine voedingen die in de lamp zijn gebouwd; het zijn de laadstromen van de condenstor die deel uitmaakt van de interne voedingsunit. Deze condensator zorgt voor een stabiele spanning voor de leds die eruit gevoed worden. De stroomvorm is daarmee niet gelijkvormig aan de spanningsvorm, en vandaar dat de powerfactor ook lager dan 1 is.

Als de stroom nu mooi sinusvormig was geweest, dan had met een lagere maximale stroomwaarde ook dezelfde hoeveelheid vermogen getransporteerd kunnen worden, wat dan efficiënter is. Nu in dit geval, met de gepiekte stroom, is de piekwaarde hoog, en alle leidingen, en nettransformatoren etc moeten gedimensioneerd worden op deze piekstroomwaardes, die ze vervolgens maar heel af en toe te verwerken krijgen.

2 reacties op “Go Green Super Small 11W E27 (spiraal)”

Hi Marcel: Our gas & electric company has given a sample of this bulb to every one of their customers to try out because they believe it is a much more energy efficient bulb. They even gave us coupons to purchase more of them and encouraged us to put them in our outside porch lights. Do you yourself use this one? I notice that it it dim when first turned on but then becomes quite bright in about 5 minutes or so.

Hi Jeanne,
This lamp is a very good one, it received also our “thumbs up” logo, since it has a high efficiency. I would consider using this lamp. However some of my applications require light at switch on and some of my applications do switch off and on very often, which make this lamp not the best choice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *