Sluimerverbruik waar je niet wakker van hoeft te liggen!

Geplaatst door Mark in Energiebesparing 13 Reacties»

In veel gevallen is er sprake van meer sluimerverbuik voor communicatie doeleinden dan nodig. Zo ook in mijn situatie. In dit artikel laat ik zien hoe in mijn situatie het sluimerverbruik voor communicatie met een ongeveer factor 3 gereduceerd kan worden.

Fritzbox

Nadat ik behoefte kreeg aan een router en draadloos netwerk, begon ik na te denken over de huidige toestand. Deze is beschreven in onderstaand plaatje.

Start situatie

De onderstaande tabel somt de gebruikte apparatuur en het bijbehorende standby verbruik op.

Apparaat Sluimerverbruik
Antenne versterker (Telenet) 1 Watt
Kabel telefonie (Telenet) 11 Watt
Kabel modem (Telenet/Motorola) 6 Watt
Telefooncentrale (KPN HomeVox 4/2F) 8 Watt
Pilmo ATA
(Analoge Telefonie Adapter, Addpac 200)
3 Watt
DECT telefoon (Philips) 3 Watt
Totaal 32 Watt

Tabel 1: Start situatie: apparatuur en verbruik

Omdat ik het toevoegen van een WiFi/Router aan deze opstelling dan toch echt te gek vond worden ben ik verder gaan kijken. Het blijkt dat de markt van apparatuur voor ADSL breedband internet verder ontwikkeld is dan die voor kabel internet. ADSL modems combineren vaak veel meer functionaliteit dan kabel modems. Hierdoor werd mijn overstap van kabel op ADSL bepaald. Uiteindelijk viel mijn keus op de Fritx!box 7140 van AVM. Daarmee ziet mijn opstelling voor communicatie er als volgt uit:

Gewenste situatie

De Fritz!box combineert dus heel veel van de functionaliteit zoals in fig. 1 getoond. Voor details zie
de website van avm. Daar staat nu al een produkt aangekondigd waarmee ook het losse sluimerverbruik voor DECT wegvalt. Je houdt het niet bij.

Het lijstje van apparauur wordt aangenaam kort:

Apparaat Sluimerverbruik
Fritz!box 1740 8 Watt
DECT telefoon (Philips) 3 Watt
Totaal 11 Watt

Tabel 2: Gewenste situatie: apparatuur en verbruik

Het totale sluipverbruik is hiermee afgenomen tot 11 Watt. Dit is een reductie van bijna een factor 3 ten opzichte van de oude situatie.

Opmerking: de gewenste situatie is voorlopig nog niet bereikt. De Fritz!box 7140 is in NL of BE nog niet verkrijgbaar. Ik heb via eBay een Duits exemplaar gekocht, dat voor een analoge lijn bestemd zou zijn (ADSL Annex A). In Duitsland blijkt de hele telefonie infrastructuur echter op Annex B te zitten, zelfs voor analoge lijnen. Dit betekent dat in mijn situatie de Fritz!box niet als ADSL modem kan fungeren. Ook niet na toepassen van de hacks die op het net te vinden zijn. Hierdoor leverde het streven naar minder sluimerverbruik toch nog slapeloze nachten op….

Uiteindelijk heb ik het ADSL modem in de Fritz!box via een andere hack uit weten te schakelen en fungeert de eerste router-poort nu als WAN-poort. En heb ik er alsnog een ADSL modem voor moeten zetten. Hiermee is mijn totale sluimerverbuik uitgekomen op 16 Watt.

13 reacties op “Sluimerverbruik waar je niet wakker van hoeft te liggen!”

Peter, hoe bevalt de lichtopbrengst? Is er goed onder te lezen? En hoe ver zit je dan van de lamp af? Ik zou ze eventueel willen inzetten als leeslampen, maar wil dan eens weten hoe ver je er vanaf kan zitten waarbij je de hoeveelheid licht nog acceptabel vindt om te lezen.

Peter, nog een vraag: hoe groot is het oppervlak waar je nog goed kunt lezen? Stel je bent 1 meter van je lamp verwijderd, hoe groot is je oppervlak waar je je boek oid nog kunt lezen? Ik heb nl e.e.a. zitten uitzoeken op internet, en kom erop dat ik waarschijnlijk om te lezen toch al gauw op de 500 lux uitkom. Ik lees elders weer dat 1 Candela op 1 meter afstand 1 Lux oplevert (maar dan straalt de bron alle kanten op). Voor de door jouw bedoelde lampjes is het 8 Cd per led, en dus in totaal 21 x 8 Cd = 168 Cd. Dit levert op 1 meter waarschijnlijk meer op dan 168 Lux, omdat ze nog gefocusseerd zijn (vandaar 25 graden hoek). Al met al dus waarschijnlijk het beste om het te ervaren, vandaar mijn vraag.

Peter, geven deze leds inderdaad een mooi warm wit licht? Zo ja, dan wil deze tip opnemen in ons led overzicht.

Marcel, op een ruim een meter is een boek nog goed leesbaar (net in het trapgat geprobeerd)
Ik moet er wel bij zeggen dat ik een vervanger voor halogeen (GU10) heb die mee beter bevalt als de E27 fitting lamp, maar komt omdat ik de gu10 voor een trapgat gebruik en de e27 voor ruimteverlichting in de woonkamer (de e27 geeft eigenlijk te weinig licht, las op nedled.nl later dat dit maar 25 watt weergeeft, kan hier beter spaarlamp voor gebruiken met 7 of 11 watt) Als vervanger voor halogeen ideaal, wordt niet warm (goed bij inbouw ivm plaatsen glaswol in verlaagd plafond etc), soortgelijke focus en een stuk zuiniger (4 tegen 50 watt)
Het licht is wat anders als gewoon warm licht, maar ik vind eea zeker acceptabel (halogeen, spaarlamp, gloeilamp en tl geven mi ook allemaal een ander licht af

Peter, als ik je verhaal goed begrijp, dan zeg je dat met de E27 fitting lamp je niet zoveel licht hebt dat je goed kunt lezen, en dat het met de GU10 wel goed gaat (zijn de links juist?) Echter, als ik het op de website van je goed zie, dan is de GU10 versie helder wit licht, en niet warmwit licht. Klopt mijn redenering en is het dan nog wel mooi?
Ik wil je goed snappen, voordat ik weer aan het kopen sla… Alvast bedankt voor de moeite.

Met de E27 lamp (warmwit) verlicht ik naar boven toe (staande lamp die in kamer staat, deze lichtoprengst is gelijk aan ca 25 watt, dus voor een omgeving te weinig (deze vervangt een spaarlamp van 7 watt – 40 normaal)
Met de GU 10 vervang ik een halogeenlamp en die heb ik naar beneden toegericht en heeft een soortgelijke focus als de halogeenlamp(de ruimte is maar een ruime vierkante meter tov de kamer van tig m2)
Een witte lamp geeft een hele blauwe uitstraling, de warmwitte geeft een licht wat ongeveer gelijk is aan de gloeilamp. Je kan beide verkrijgen.
Op ledned.nl zag ik een gu10 lamp met 38 ledjes (beide) ook meer info bij de lamp / led-buy heeft er 12 (wit) of 21 (beide)

Peter, een late reactie van de auteur.
Tijdklokken zijn inderdaad heel doeltreffend voor energiebesparing. Wat ik echter niet in dit verhaal genoemd heb is de factor die altijd nog belangrijker is dan energiebesparing….. geld! Met gebruik van de FritzBox kan ik namelijk voor mijn uitgaande telefonie volledig overgaan op VoIP. Hierdoor reduceer ik mijn kosten voor het aanhouden van een Belgische en Nederlandse telefoonlijn van 27.5 euro tot 8.5 euro per maand.

Beste Mark,

Ik ben al langer op zoek naar de ideale (= goedkope en energie zuinige) combinatie van bellen en internetten. Vorige week heb ik van Xs4all begrepen dat ze in november met een modem komen, waarmee je – zonder PC – direct kunt VOIPen. Is dit een vergelijkbaar ideale oplossing voor dit vraagstuk?

Bedankt voor je antwoord alvast,

Alec
alec@4dw.nl

Beste Peter,

Hoewel het wel in de van Dale staat, vind ik tijdklok maar een vreemd woord. Is tijdschakelaar niet veel esplicieter?

Wel een strakke oplossing voor je energieverbruik. Maar kan men (bijv. leveranciers) dan nog een bericht achterlaten?

Groet,
Alec

Beste Alec,
In het algemeen is een internet modem met VoIP functie inderdaad een ideale oplossing voor dit vraagstuk. Bij mij was er echter sprake van een extra aantal eisen:

  • telefooncantrale voor BE en NL lijn
  • WiFi
  • optie voor network attached storage/printer

Hierdoor kwam ik op de FritzBox uit.

Groetjes,
Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *