Skinande Ikea vaatwasser stuk

Geplaatst door Marcel van der Steen in Reparatie, Uitleg 28 Reacties»

DruksensorDe vaatwasser op error 10. De manual zegt een probleem met wateraanvoer. Nogmaals aanzetten levert foutcode 30 op, lekkage. En die had ik toen ook, water kwam uit de druipbak van de vaatwasser.
Enig onderzoek leverde het foutieve component op, een sensor.

Foutomschrijving

De vaatwasser volgeladen en aangezet. Ik hoor hem kort daarna wat rommelen, wat duidt op het afzuigen van eventueel nog aanwezig water door de afzuigpomp. En dan even stil, waarna een continue gepiep. Negeren helpt niet, apparaat blijft doorpiepen. Dan maar de deur open, en geeft het display foutcode 10 aan.
20150808_174722
Display waarop foutcode 10 te zien was.
De manual zegt:
Foutcode10

Echter wanneer ik de klep open heb en binnenin kijk, dan staat het vol met water! Dus dat van water niet binnenkrijgen is niet correct.

Ik zet het apparaat uit en aan, en dan blijft ie piepen. Ik haal de stekker eruit, wacht even, en zet hem weer aan. Gaat ie van voren af aan door. Hij pompt weer af, en ik neem aan dat ie weer bijvult. Echter na een tijdje geeft ie foutcode 30. En dat betekent het volgende:

Foutcode30

En dat bleek: er kwam gewoon water dat viel uit de zijkanten van de voorklep. Dus uiteindelijk de zaak maar stopgezet, stekker eruit en verdere analyse gedaan.

 Analyse

De vaatwasser naar buiten gehaald en de zijkanten er vanaf geschroefd. Ook aan de benedenvoorkant een plaat weggehaald, zodanig dat de lekbak goed te zien was en de verschillende onderdelen ook.

20150808_174600

De linkerkant van de vaatwasser, met de aangegeven onderdelen.

Na de start van een nieuw programma wordt eventueel water in de binnenbak eerst weggepompt, en daarna komt vers water het labyrint binnen en via de toevoer water aan bak, komt het binnenin de vaatwasser terecht. Water gaat deels ook door de regenerator heen.

20150808_174610

De voorkant/onderkant. De onderdelen die zichtbaar zijn zijn genoemd. Alles zat goed vast, en mijn verdenking was eigenlijk de druksensor. Deze zou niet goed werken waardoor het water, dat in de centrale bak gespoten werd (vanuit het labyrinth) niet opgemerkt werd.

20150808_174701

Rechterkant van de vaatwasser. De afvoerpomp werkte goed, en als ik water in de centrale bak deed en daarna de klep dicht en een programma startte, dan werd dat water ook prima afgepompt.

De verdenking lag dus aan de druksensor. Deze registreert niet de drukopbouw die wel gebeurt wanneer water in de vaatwasser wordt gepompt. Na een bepaalde tijd dat de vaatwasser aan het pompen is maar tegelijkertijd ziet dat er geen drukopbouw is, gaat dan de vaatwasser in storing 10. Er is in dit geval wel water binnengekomen maar de sensor heeft dat niet gezien.

Doorgaan met het programma houdt in dat er nog meer water bijgepompt wordt waardoor het waterniveau binnenin te hoog wordt en water uit de voorkant stroomt. Ook via de lekbuizen in de lekbak komt, en uiteindelijk komt de vlotter omhoog waardoor de machine foutcode 30 afgeeft.

Monteur

Aangezien er garantie op het apparaat zat en ik voor mezelf duidelijk had dat het niet aan mijzelf lag (verstopte aanvoer of afvoer of verstopt filter) heb ik de monteur laten komen. Deze had aan de foutomschrijving genoeg en nam al meteen een nieuwe druksensor mee. Volgens hem is het een bekend euvel van deze machines, dat de druksensor verstopt raakt. Daardoor werkt deze niet meer en gebeurt dus deze foutmelding. De nieuwe druksensor heeft een verbeterd design en een extra slangetje aan de voorkant dat verstopping moet voorkomen.

Conclusie

Een sensor stuk of verstopt en dat al binnen 2 jaar. Dat noem ik snel. Gelukkig dan nog binnen 2 jaar en niet net daarna, want dan viel het buiten de garantie. Overigens is de sensor goed te koop op internet, zie ook de allereerste foto en zoek op de code die op het component staat.

De monteur meldde nog dat het gebruik van (all in one) tablets niet goed is, beter is het om waspoeder te gebruiken. Daar kan er meer van in het bakje en lost ook beter op. De tablets zouden niet altijd goed oplossen waardoor er eerder verstoppingen gebeuren. Bij gebruik van deze tablets adviseerde hij om dan steeds het hoge temperatuurprogramma te kiezen, waardoor de tablet beter oplost.

max_stand

 

 

 

 

 

 

28 reacties op “Skinande Ikea vaatwasser stuk”

Binnen twee jaar is inderdaad snel, maar IKEA geeft 5 jaar garantie op dit apparaat, niet de vermelde 2 jaar.

Weer een mooi succesverhaal, en dan nog positiever: de fabrikant kon nog ondersteuning geven en niet alleen dat, ze hebben een bestaand apparaat doorontwikkeld op een manier die retrofit van verbeteringen mogelijk maakt (het extra slangetje).
Je apparaat is nu dus beter dan hij was!

ook een IKEA vaatwasser ik de slangen naar het pomphuis ook al moeten vervangen
binnen 3 jaar door gerot whirlpool maakt slechte vaatwassers
slangen vervangen voor auto Radiator slang van 5 millimeter dik
whirlpool maak bewust een keus dat de slangen en sensor niet lang mee gaan

Hoi Ruud,
Het zou kunnen wat je zegt. Ik kan het van mijn machine nog niet bevestigen. Mbt het component dat mij bij niet goed functioneerde, de druksensor, daarvan hadden ze een verbeterde versie gemaakt. Met een extra voorziening waardoor deze minder snel verstopt raakt. Dus eigenlijk een design foutje dat door de klant (wij dus) uitgetest moest worden, en wat niet door de fabrikant zelf goed getest was. Of, in de geest van wat jij met de slangen stelt, is het door de fabrikant expres zo ingedesigned, om zo het product te laten malfunctioneren na een bepaalde tijd. Dat weet ik zo niet.

Zelfde probleem hier. Vaatwasser 6/7 maanden oud. Geen service in het weekend. Maandag bellen voor een afspraak…

Exact hetzelfde verhaal hier. 1 jaar oud. Door deze hele duidelijke omschrijving heb ik kunnen vaststellen dat de sensor ook in mijn vaatwasser het niet doet. Hij blijft gewoon net zo lang water in de vaatwasser pompen, tot de zaak overloopt en dan komt de code i30. Voorste plaat eraf geschroefd en toen zag ik in de ‘lekbak’ dat de zaak onder water stond. Nieuwe sensor opvragen dus.

Bedankt voor deze heldere uitleg. Hier precies dezelfde storing met water onderin de bak. Na het vervangen van de drukmeter, waren alle problemen verdwenen.
Nogmaals bedankt !!

Voor de mensen die alleen een code 30 krijgen, doe het volgende.
– front verwijderen (zijkant klep 2 schroeven achter blindplaatje)
– nu kun je aan de onderzijd het frontje verwijderen (zoals op deze site al op de foto te zien is.)
– bij mij stond er een laagje water op de bodemplaat.
– eenvoudig droogdeppen met een handdoek. Deze kun je er behoorlijk ver indrukken. (Met beleid natuurlijk!)
– zodra het vocht weg is, deed bij mij de machine het weer.
– Er zit volgens mij een watersensor in, geen vlotter meer.
Frontplaatjes er weer op en draaien maar!

Geweldig mee geholpen, alleen heb ik de sensor eerst schoongemaakt en dat werkt gelukkig ook al.
scheelt toch weer 25 euro.

mijn skinande stroomde ook over, toen aan de onderkant het voorpaneel onder de deur met 6 kruiskoppen er af gehaald. Toen de lekbak droog gemaakt en het werkte weer. Wat ik wel verdacht vond is dat het net lijkt of dat “slang vanaf voordeur afvoer overtollig water” verbonden moet worden of was gebroken met “lekbuis rechterkant voordeur”. Als je deze op elkaar zet passen ze ook perfect aan elkaar, maar ze moeten natuurlijk allebei los in de lekbak uitmonden.

Het kan ook aan de witte slang met de blanke klemmen er om liggen. deze zat bij ons vol zeepresten en bijna dicht. even schoonmaken en ook de tule waar de slang op zit. daarna deed hij het weer prima

Wij hebben een foutmelding 0.50 en wat nu blijkt is dat de circulatie pomp kapot is hierbij is het lager eenzijdig ingesleten waardoor de pomp niet meer kan rondpompen. Vervangende pomp kost 200 euro kan men bijna nieuwe voor kopen. Jammer

Ook bij ons zelfde problemen. Zaterdag 30-12-2017 terug van een minicruise stond de keuken blank. Bij het aanzetten van de vaatwasser, een in december 2012 gekochte skinande, verscheen eerst fout code 10 en daarna 30. Filters nagelopen, die zagen er goed uit. Vervolgens diverse malen geprobeerd de machine weer aan het draaien te krijgen echter foutcodes en piepen bleven aanhouden. Dan maar het eerder genoemde advies opgevolgd, losmaken van de voorzijde door losdraaien 6 kruiskopschroeven, plastic bodemplaat helemaal drooggemaakt door een vaatdoel steeds als dweil te gebruiken totdat al het overtollig water verdwenen was. Je krijgt vanzelfsprekend wel weer een lading water op je vloer maar dat is niet te vermijden. Voorkant erop, en vervolgens met een middel van HG Onderhoudsmonteur vaatwas-, en wasmachine, het zeepbakje gevuld en de machine doet het gelukkig weer. Ff afkloppen.

Ik heb zelf te vaatwasser skinande..hij geeft steeds error ,50 wat betekent dat staat niet op handleiding?

goedemorgen wij hebben een probleem met onze vaatwasser. doet het niet zo goed. het plastic frontje is gebroken waar door de bovenste knopjes het niet doen als je het display aan zet valt het uit.
heeft u een extra plastic frontje over voor ons?

blijft water in de afwasmachine staan kan de bediening knoppen niet gebruiken staan te knipperen hij heeft een halve draai gedaan wat kan het zijn?

Bij mij ook code 30, bak onder vaatwasser vol water, dit droog gemaakt en kwam er achter dat slang naar druksensor compleet dicht zat met zeepresten, dit gereinigd, opnieuw gemonteerd en toestel werkt weer als van ouds

Mijn afwasmachine werkt ook niet meer naar behoren en ik denk dat de pomp kapot is. Ik merk ook dat er veel water achterblijft in de machine. Wellicht kan ik de storing oplossen door te kijken of er wel genoeg druk is.

Goed Artikel. Zeer duidelijk en uitgebreid uitgelegd. Dit probleem komt ook vaak voor bij AEG vaatwassers, Indesit en Electrolux, als ik me niet vergis.
Makkelijk te verhelpen maar heeft wel even tijd nodig. Dus aan de slag dan maar!

Bevestiging bovenstaande. Bij onze Skinande waterlekkage langs deur onderzijde uiteraard. Deur open,veel te veel water in de kuip. Druksensor vervangen. Opgelost. Frontplaat onder openmaken, kijk naar de kuip. Als eerste vooraan zie je een groene sensor. Die is voor temperatuur. Links daarachter zit de druksensor. Water er uit halen, druksensor loshalen via de klip, nieuwe kost ong 25 Euro. Opgelost.

Tip: Als je om een of andere reden de kuip moet losmaken ( schroeven aan binnenkant onderin kuip losdraaien) realiseer je dan dat je vooraf eerst de rubberring die de kuip afdicht nieuw moet bestellen. Zon ring wordt na veel wasbeurten dikker en langer en krijg je niet meer goed op zijn plek. Kost bijna niets dus meteen bestellen

Bedankt voor je uitleg! Hier ook een vieze verstopte druksensor. Door deze uitleg de vaatwasser van mijn schoonmoeder zelf kunnen repareren. Zij is er blij mee, en ik dan automatisch ook.

Mocht je het probleem hebben: schoonmaken kan ook voldoende zijn !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *