Na de introductie van de Tesla Coupe, de elektrische sportwagen van Tesla Motors, zijn veel mensen anders gaan denken over elektrische auto’s. Het stereotype beeld van een trage elektrische invalide wagen is snel aan het veranderen naar een blitse snelle sportwagen waarmee zeer zuinig gereden kan worden.
Inmiddels is er op de Nederlandse markt een nieuwkomer bijgekomen. De 100% elektrische Lotus Elise ECE. De specificaties zijn indrukwekkend: In < 4,7 sec van 0 naar 100 km/h, actieradius van 325 km en een top van 215 km/h. De wagen is per direct leverbaar.
Electric Cars Europe
Electric Cars Europe (ECE) is een nieuw opgerichte Nederlandse producent en importeur van technische hoogwaardige elektrische auto’s. Inmiddels zijn ze begonnen met het in serie ombouwen naar 100% elektrisch van de volgende modellen: Lotus Elise, VW Golf en overige ‘Merk’-ece op aanvraag. De Lotus Elise-ece is een standaard Elise die omgebouwd is om op 100% elektrisch te kunnen rijden.
Fossiel vs Elektrisch
Waarom zou je een snelle fossiele Lotus Elise willen ombouwen naar een 100% elektrische variant? Om hier wat inzicht in te krijgen is het wel interessant om de specificaties van de Lotus Elise S benzine uitvoering te vergelijken met de Lotus Elise ECE, de 100% elektrische uitvoering.
Specificaties
Lotus Elise S (benzine) | Lotus Elise ECE (elektrisch) | |
---|---|---|
Top snelheid | 205 km/h | 215 km/h |
Acceleratie 0-100 km/h |
6.1 s | 4.7 s |
Vermogen | 100 kW | 150 kW |
Actieradius | 524 km | 325 km |
CO2 uitstoot | 196 g/ km | 0 g/km1 |
Verbruik | 1L / 12 km | 113 Wh/km |
Reken zelf even uit hoeveel je bespaart door 1L / 12 km en 113 Wh/km in te vullen in de besparing calculator |
1 Mits de elektriciteit opgewekt is met 100 % duurzame energie
Als je de berekening hebt gemaakt dan zie je dat de veel snellere elektrische Lotus Elise ECE ongeveer 5x zo goedkoop is aan “brandstof”. Met de huidige hoge en steeds doorstijgende olieprijzen is dit een zeer interessant aspect.
Verder is de Lotus Elise ECE 100% elektrisch en kan dus voorzien worden van 100% duurzame energie (wind, zon, hydro) Hierdoor heb je dus geen CO2 uitstoot tijdens het rijden, ook niet indirect. Een voorwaarde hierbij is natuurlijk wel dat we als een speer zullen moeten gaan investeren in 100% duurzame energie opwekking in plaats van het vasthouden aan onze fossiele verslaving (gas, kolen, olie). Overigens valt kernenergie niet onder 100% duurzaam, enerzijds omdat de voorraad uranium / thorium eindig is en anderzijds omdat er wel degelijk CO2 vrijkomt in de nucleaire brandstof cyclus.
Het “nadeel” van de elektrische uitvoering is de kleinere actieradius van 325 km (tegen de 524 km van de benzine uitvoering). Voor de meeste mensen is dit geen probleem omdat ze dagelijks minder kilometers maken. Zeker als je na de heen rit de wagen met een stekker aan het lichtnet koppelt (bijvoorbeeld bij je bedrijf) zodat je daarmee dagelijks 650 km kunt rijden. Dit laatste zal nu nog vreemd in de oren klinken (de baas ziet je al aankomen) maar zal binnen afzienbare tijd meer normaal worden door het steeds meer beschikbaar komen van publieke laadpunten.
Video’s
Introductie van de Lotus Elise ECE op het circuit in Assen.
De Lotus ELise ECE in het programma Hart van Nederlands (SBS 6)
11 reacties op “Lotus Elise ECE”
Heel interessant, en stoer geluid van die Lotus ook!
Enige idee wat zo’n auto kost?
@Siarhei: zoals je op de site van ECE kunt zien (http://www.ececars.nl/) kost de Lotus € 108.750,-.
Ikzelf ben meer benieuwd naar de actieradius-cijfers die het bedrijf op zijn site geeft. Onder welke omstandigheden zijn die gemeten? Met 50 km/u voortsukkelen? Of onder reeële omstandigheden?
Ik vind het aanbod van ECE nog wat onbeholpen en arrogant.
Je moet zelf een auto kopen, zij slopen de verbrandings motor er uit en die krijg je er vervolgens weer los bij geleverd.
Je hoeft bij een nieuw omgebouwde auto dan wel geen BPM te betalen, maar ECE is zo verschrikkelijk duur, dat je zonder BPM toch meer betaalt dan met BPM.
Het zou elegant zijn van ECE als ze de motor weer voor een goede prijs aan de fabriek of een andere partij verkopen.
Ik heb met ze ge-emailed, en mijn indruk is dat ze minstens zo arrogant zijn als Essent en vooral gericht op het leveren van een paar dure sportauto’s voor de incrowd van venture capitalist UMG.
Door net te doen alsof ze een bedrijf zijn, kunnen ze van alles aftrekken van de belasting. En dat zou wel eens het hoofddoel kunnen zijn.
Verder doen ze een week over het ombouwen, waar zoiets in de fabriekslijn in ca 30 minuten zou gebeuren.
Qua fabricage moeten ze nog veel leren bij ECE.
Het wachten is op een concurrent die het op een economisch relevantere manier aanpakt.
@Henk : Ik begrijp dat één en ander een beetje arrogant overkomt. De Lotus-allure’s zijn natuurlijk niet uit de lucht. Naar mijn gevoel heb je wellicht overschot van gelijk. Maar… de eerste video-recorders waren OOK schrikbarend duur, en enkel te slijten middels de juiste arrogantie en dito aanpak. Dus is mijn devies : laat die jongens maar rustig doen, ze zorgen ervoor dat de boel toch een beetje in de juiste richting beweegt. Nadien komen wij dan wel aan de beurt voor een (financiëel) haalbare electrische auto. Met de allerbeste groet !
Kijk even naar Duracar.nl Die zijn normaal bezig.
Dit is de tijd om als ondernemer aan de slag te gaan, de vraag is er (eindelijk) en de concurenten werken inefficient en maken teveel winst !
Het grote probleem is de macht van de grote olie minded industrieen, waaronder ook de grote autofabrikanten !
Nu komer er allerlij kleine nieuwe bedrijven om de hoek kijken die het wiel nog moeten uitvinden op autogebied…
Het wordt tijd dat de bekende autofabrikanten deze nieuwe technologie zullen toepassen met al ruim 100 jaar auto industrie ervaring…
Iemand de laatste tijd nog de film “Who killed the electric car?” gezien. Nog maar een paar jaar oud. Daar wordt je niet vrolijk van. De macht van het grote geld en de slappe knieën van de bestuurders maken drukken de groeipotentie van dit soort ontwikkelingen (wat ontwikkelingen? De allereerste auto’s 100 jaar gelden waren electrisch….).
Iemand enig idee wat de actieradius is van die Lotus Elise ECE op het circuit (circuitomstandigheden)?
Ik denk dat het een goede weg is die we zijn ingeslaan.
Maar heb drie vragen hoelang gaat de accu mee, wat kost een nieuwe?
Kan de accu worden gerecycled?
Hoop dat iemand deze vragen kan beantwoorden?
mvg
Ok kort maar krachtig alle argumenten
Accu is door fabrikant gegarandeerd tot 200.000 km of 7 jaar minimaal
Kosten accu pakket lotus 35.000 euro (topkwaliteit in energie inhoud)
Accu wordt door fabrikant gerecycled.
Actieradius bij 120 km/uur vlakke weg, geen tegenwind, dak dicht.
Op het circuit 16 rondjes met 80% geladen accu, starten vanaf stilstand in 4.7 naar 100 en dan door naar 215 km /uur. Ombouw kosten ECE vallen eigenlijk mee gezien de hoeveelheid werk om alles in een Lotus carosserie te bouwen en laten functioneren.
Fabrikanten willen motoren niet terugkopen, Lotus motoren willen nog wel eens gevraagd worden voor de racerij. Wil je goedkoper, denk dan eens aan Daihatsu Cuore. Actieradius 200 km. top 120. Nieuw + omgebouwd 40.000, waarbij geen bpm, geen wegenbelasting en € 2,21 voor 200 km rijden. Veel minder onderhoud, remmen/banden. That”s it. Hebben al 60.000 km ervaring en kunnen ook een aanhanger van 1.5 ton trekken en met range extender naar Zwitserland op vakantie.
PS Nog geen Shell/BP/Total gezien