Uitbreiding van mijn PV installatie van 1620 Wp naar 3300 Wp

Geplaatst door Stefaan in Zonne-energie 5 Reacties»

In 2008 heb ik mijn bestaande PV installatie uitgebreid door er 8 paneelkes bij te plaatsen. De nieuwe paneelkes zijn van het merk Trina en type Polys en hebben elk een 210 Wp ,wat goed is voor een 1680 Wp. Totaal komt mijn installatie nu uit op 3300 Wp.

sizedimg_0663-2


Deze nieuwe panelen liggen op een dakhelling van een 35°, daar mijn eerste installatie op een dakhelling van een 45° liggen.Beiden liggen ze op de zelfde oriëntatie,wat mij het gemakkelijker maakt wat en wie er nu meer groene stroom maakt. Het type van omvormer is van het merk Fronius en het type de IG 15.

sizedimg_6855-2
De nieuwe Fronius IG 15 omvormer.

Waarom deze uitbreiding.Daar we met onze eerste installatie de helft van ons verbruik konden zelf produceren is de link vlug gelegd om er extra bij te plaatsen.De prijs was al serieus gezakt en de eventuele premies en belasting voordelen zijn nog steeds van kracht. En omdat mijn spaarcenten meer opbrengen op het dak dan op de bank voor de moment. Voor het milieu zal het zeker ook wel goed zijn,maar ik ben niet zo naïef om nu te denken dat de wereld morgen gezonder gaat worden.

sizedimg_6634-2
Aan zie mijn zonnecenter 🙂

In de midden mijn zonneboiler anno 2006 ,
rechts mijn 1620 Wp Sharp Monos, dakhelling 45° anno 2007,
links mijn 1680 Wp Trina Polys, dakhelling35° anno 2008

En ik kan gerust zeggen dat de nieuwe panelen het iedere dag opnieuw ietsje beter doen dan de dan de andere,en in feite zou het net andersom moeten zijn.Tevens zie ik nu in de zomer en winter periode het verschil daar ze op een verschillende dakhelling liggen.

sizedimg_6853-2
Mijn eerste omvormer met links ervan het GSC teller kastje

Twee analoge tellers die de groene stroom van de omvormers bijhouden. Of zeg maar zoals het is ,de tellers die bijhouden hoeveel euros we verdienen. Want moest het niet zijn van vanwege die Groene stroom certificaten zou dat hier een 30 jaar duren eer ik mijn centen terug zie (zonder pech),nu in een jaar of 6-7 gaat dat moeten lukken.

Samen zijn ze goed voor 2800 kWh per jaar. Wat eigenlijk wil zeggen dat ik vlot mijn jaarlijks verbruik moet knn zelf produceren. En ook een beetje te veel maken want door mijn diverse besparingen hier in huis is mijn verbruik toch serieus gezakt.

Vergeet alvast mijn site niet ff te bezoeken en deel te nemen aan mijn forum die voor de moment de grootste van België is qua zonnepanelen.

Vriendelijk groene groeten vanuit België
stef

5 reacties op “Uitbreiding van mijn PV installatie van 1620 Wp naar 3300 Wp”

Misschien worden de rendementen van zonnepanelen steeds beter waardoor ze per m2 steeds meer elektriciteit opwekken. Eigenlijk hoop ik dat het rendement de komende jaren gaat verveelvoudigen, zodat ik zelf eventueel een zonnepaneeltje kan plaatsen. Helaas heb ik zelf niet zoveel mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen, dus als het rendement verder verbetert wordt een zonnepaneel ook voor mij interessant.

Als zonnepanelen ook in de winter (!) veel stroom kunnen leveren, dan gaat dat in de toekomst zeker enkele elektriciteitscentrales uitsparen. En dát is goed nieuws voor het milieu!

Ik vind het heel goed dat mensen zoals Stefaan hebben geïnvesteerd in zonne-energie en dus in het milieu. Ik zou zeggen: ga zo door!

Voor de gewone man niet te betalen, tenzij er een huur of lease regeling komt. Vroeg of laat komt die er, omdat PV door gaat breken de komende tien jaar. Tenminste, dat hoop ik van harte.

Hopelijk wordt er eens een artikel geplaatst over de ontwikkelingen in de PV industrie. Bijv. de nieuwe bedrijven rsi-silicon.com en 6nsilicon.com die zeer goedkope solar grade silicium gaan maken. Momenteel is solar-grade silicon nog een soort ‘afvalproduct’ van de electronica silicium fabrieken, waarvan er wereldwijd slechts 6 zijn. Silicium met 99,9999% zuiverheid is ‘solar-grade’ terwijl voor ICs het silicium 99,999999% zuiver moet zijn. Kortom, die nieuwe Si fabrieken maken het silicium 100x minder zuiver, dus veel goedkoper en veel minder energie-intensief. Dus wordt zowel het energetische rendement als het economische rendement van silicium zonnecellen veel beter, dankzij deze nieuwe fabrieken.
Eigenlijk is belangrijkste reden van de te dure zonnecellen een kunstmatige: het silicium wordt 100x te zuiver gemaakt voor de PV productie.
Een brood van 30 euro koop je niet, omdat het gebakken is van veel te zuiver meel.
Wanneer gaan we met zijn allen eisen dat er in Nederland ook een paar van dergelijke Si fabrieken komen? Kost slechts 50 miljoen per fabriek, en dat is een schijntje. Wanneer worden we eens wakker?

Even aan Cornelis (zie hogerop)
Ik ben maar ne simpel werkmens die al 24 jaar zijn boterhammen meedoet naar zijn werk en de vroege en late shift draait en ja zelf ooit de nacht .
En je hebt wel gelijk ,moest het niet zijn dat ik 450€ krijg per 1000kwh zelf gemaakt ,dan gingen die dure panelen daar zeker ook niet gelegen hebben of toch niet zoveel.Beetje hobby ook van me Het boeit me wel(zie kinderjaren) LOL
Groeten stef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *