Ligfiets als vervoersmiddel

Geplaatst door Niels Thijssen in Transport 3 Reacties»

Sinds een jaar orienteer ik mijzelf al op een nieuwe fiets, om zo naast mijn drukke (kantoor)baan toch nog aan de broodnodigeoptima-stinger lichaamsbeweging te komen. Om eens te ervaren hoe het ligfietsen is, ben ik gestart met een dagje ontdekken via het huren van zo’n ligfiets. Na een dagje toeren in Eindhoven en omgeving (dankzij “De Liggende Hollander”), was het vuurtje opgestookt: “DIT is pas lekker fietsen!”.

optima-stingerLater dat jaar de beurs “Cycle Vision” in Tilburg bezocht, en meer ligfietsen in alle vormen, soorten en maten bewonderd. Met de nodige informatie onder de arm start het zoeken naar een goede tweedehandse ligfiets. Uiteindelijk leidde dat in begin november tot de aanschaf van mijn eerste ligfiets: een Optima Stinger die ik samen met een vriend opgehaald heb in Medemblik bij Ted de Lange. Optima is een nederlands ligfietsmerk, waarbij dit model (Stinger) een low-rider is met bovenstuur. Ik zit op ongeveer 37 cm boven de grond, en heb het stuur voor me liggen/staan. De banden, 20 inch, zijn van het formaat wielrenfiets: licht van gewicht, en slicks er op. Opgepompt tot 6 bar zijn ze in staat ook in natte omstandigheden duidelijk grip te bieden. Om tot stilstand te komen zijn er in beide wielen kabel-bediende remschijven in beide wielen gemonteerd. Met een klein bagagerekje is dit model ook geschikt om een bescheiden hoeveelheid aan bagage mee te nemen. Iets wat ik overigens nog niet gedaan heb.

Door deze opbouw van een ligfiets, heb je als fietser al circa 50% minder luchtweerstand, waardoor je makkelijker hogere snelheden kan aanhouden met dezelfde inspanning. Met mijn nog matig gestelde conditie lukt het mij makkelijk om continue rond de 30-32 km/u aan te houden op normale paden. Met sprinten op een mooi recht, plat stuk fietspad kan ik al 36 km/u behalen.

Na de aanschaf

Na de aanschaf heb ik de ligfiets aangepast naar eigen smaak. Zo is het standaard foam matje vervangen door een beter ventilerende en passende “Ventisit”. Ook heb ik een Trek fietscomputer geplaatst, zodat ik een oog kan houden op o.a. totaal gereden afstand sinds aanschaf (met het oog op periodiek onderhoud). Als extra, en om mijzelf te stimuleren er vaker op de fiets uit te gaan, een Garmin Etrex Vista C GPS. Deze laatste heb ik via een kennis over mogen nemen, en voorzien van kaartmateriaal uit 2008. Overigens, dit model is uit produktie, maar werkt nog steeds goed om er dagtochten in te programmeren die je begeleiding verzorgen tijdens het fietsen.

Om mijn zichtbaarheid te vergroten heb ik de zijkanten van de ligfiets voorzien van 3M Scotchlite folie. Door het zwarte frame, vallen de stroken overdag niet op, maar ’s avonds (en bij schemer) zal het verkeer mijn zijkant zeker beter kunnen onderscheiden. Voor de verlichting, daar ben ik nog orienterende, maar voorlopig fiets ik vooral overdag langere afstanden (ca. 30-50 km per rit).

Woon-werkverkeer?

Nu ik handiger word op de ligfiets, zie ik het nut er van in om met een dergelijke ligfiets ook woon-werkverkeer te kunnen realiseren. Helaas voor mij is de werkgever vooralsnog in regio Utrecht gevestigd, en zitten onze klanten door het gehele land. Maar wel ervaar ik dat het eenvoudig is om afstanden van 20-30 km in een prettige tijd te kunnen overbruggen.

Ook is het mogelijk om gewoon enige zaken op de ligfiets te vervoeren, zeker op dit model waar de bagagedrager geintegreerd is op het frame (het frame is een buisconstructie op aluminium-basis (met mogelijk nog een 2e metaal voor legering)).

Daarnaast spaart een ligfiets je een abonnement op de sportschool/sportclub uit, aangezien je met een hoge cadans (trapritme) fietst. Dit is bevorderlijk voor je uithoudingsvermogen en je hart, en je verbrand flink wat energie door de lange ritten. Ter indicatie: in 3 weken ben ik ruim 8 kg. kwijt geraakt. Wel aanvullend is ook mijn eetpatroon veranderd (in bewuster eten, zoutarm), maar het geeft wel een goede indruk: Fietsen IS gezond! 🙂

Op dit moment van schrijven heb ik in de weekenden reeds ruim 120km gefietst, en ga nog steeds met een grijns op pad. Het is gewoon schitterend om te zien hoe mensen reageren, aangezien ze de definitie van fiets weten, maar niet direct herkennen bij het zien van een ligfiets. Vooral kinderen zijn zeer enthousiast en laten dat duidelijk merken: “Wow, dat is vet cool man!”.

Rijden in het verkeer gaat verder ook prima: binnen bebouwde kom rijd ik zelf defensief en houd rekening met het aanrijden naar de kruising toe. Ik pas mijn snelheid aan, en zorg dat ik duidelijker in het zicht kom van o.a. automobilisten. Tot op heden heeft dit geen problemen gegeven, en gaan andere verkeersdeelnemers daar ook goed mee om (zover ik kan ervaren).

Momenteel heb ik op mijn website zelf nog een aparte categorie beschikbaar waar ik mijn verdere ervaringen van en met de ligfiets zal verwoorden.


Niels Thijssen, Weblog: Renewable Energy: NOW

3 reacties op “Ligfiets als vervoersmiddel”

na 1.500 km ‘achter de rug’ te hebben, is mijn conditie super geworden. Ik kan nu lange ritten met hartslag 140-145 bpm volhouden. Dit heeft ook groot effect op mijn verbranding: inmiddels 12 kg lichaamsgewicht verloren, vetpercentage van 25+ % naar 20% gekregen (en bloeddruk naar normale waarden gekregen).

Dus of je een ligfiets pakt of een gewone fiets: ’t is dus echt gezond als je met een stevig tempo doortrapt! Die auto kan echt wel een dagje zonder u! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *