Energie besparen met een standby-killer
Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing 15 Reacties»Veel mensen kennen het probleem. Je wilt zuinig omgaan met energie en je vind het ook leuk om elektronische gadgets in huis te hebben. Nu blijken de meeste van deze elektronische gadgets ook nog eens een sluipverbruik te hebben in de standby stand. Een doorn in het oog dus bij een energiezuinige levensstijl. Gelukkig is hiervoor een eenvoudige oplossing: een zogenaamde standby-killer. Ik heb recent zo’n ding aangeschaft en in dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen.
Standby verbruik
Als je rondkijkt in een gemiddeld huishouden dan vind je veel elektronische apparatuur die een sluipverbruik heeft. Dit sluipverbruikt treedt op zodra een apparaat in de standby stand staat. Dit kan varieren van een paar tienden-Watt tot tientallen Watts!. Dit laatste is natuurlijk absurd maar helaas bestaan er nog steeds apparaten in de markt die in de standby stand helemaal niet afgeschakeld worden. Een voorbeeld hiervan is een setop-box die in de standby alleen zijn video output uitschakeld waardoor het “lijkt” dat het apparaat uitstaat. Het “voordeel” hiervan is dat de gebruiker niet lang hoeft te wachten bij het aanzetten van het apparaat. Ondertussen blijft het apparaat wel tot 20W verbruiken in de standby stand. Een goede indicatie van sluipverbruik is om te voelen hoe warm een apparaat is in standby stand. Warmte = verlies. Dus hoe warmer hoe hoger het sluip verbruik. Nog beter is om het verdachte apparaat door te meten met een eenvoudige energie meter. Deze kost ongeveer 25 euro en kun je eenvoudig in het stopkontact steken. Het apparaat steek je dan in je energiemeter. Je kunt dan mooi zien hoeveel vermogen (Watt) een apparaat verbruikt in standby stand.
De Energy Check 3000 energiemeter
Kosten elektriciteit
Op dit moment is elektriciteitsprijs ongeveer 30 cent / kWh. Van dit getal zullen de meeste mensen schrikken. Dat kan niet waar zijn….Ik betaal toch maar … (vul zelf maar in) cent bij mijn leverancier. Echter wat de meeste mensen niet weten is dat de elektriciteits leveranciers alleen adverteren met het variabele kWh tarief (nu rond de 7 cent / kWh). Echter daar komt nog bovenop de energie belasting, transport tarief, BTW, etc.. Het resultaat is een elektriciteitsprijs van ongeveer 30 cent / kWh in het 4e kwartaal van 2009. Bron: www.cbs.nl
Kosten sluipverbruik
Dus hoeveel kost dat sluipverbruik nu eigenlijk. Een eenvoudige vuistregel kun je hanteren dat elke Watt (W) aan vermogen die je 24 uur laat aanstaan 7 dagen in de week ongeveer 2,50 euro per jaar kost. Stel nu je hebt een gemiddeld sluipverbruik van 50W per dag (van al je apparatuur samen). Dan kost je dat meer dan 125 euro per jaar. Weggegooid geld dus.
De berekening: 1 W sluipverbruik x 0.30 euro/kWh x 24 uur x 365 dagen = 2.63 euro. Om de vuistregel berekening handig te houden kun je rekenen met de factor 2.5
Standby-killer
Levering
De standby-killer heb ik gekocht via de webshop van de energiebespaarshop. Een paar dagen na mijn bestelling werd mijn standby-killer afgeleverd. Bij het openen van de doos krijg ik mijn eerste positieve verrassing. De spullen waren verpakt middels een 100% biologische afbreekbaar materiaal van gemaakt van gemodificeerd zetmeel van mais. Een zeer goede zaak!
De standby-killer is verpakt met 100% biologische afbreekbaar materiaal
Op een bijbehorend briefje staat dat dit verpakkingsmateriaal oplost in water. Dat hebben natuurlijk gelijk uitgeprobeerd. Zie onderstaande video
OliNo heeft getest hoe het 100% biologische materiaal afbreekt in water
Werking
De standby-killer is een stekkerdoos die werkt volgens het master-slave principe. Zodra de master uitgeschakeld wordt, in mijn geval de versterker, dan worden alle andere apparatuur die in de betreffende stekkerdoos gestoken is ook uitgeschakeld.
De versterker wordt dus aangesloten op de master-aansluiting.
De master-aansluiting van de stekkerdoos
Via een stelschroefje moet je eenmalig instellen hoeveel vermogen het apparaat gebruikt wat je als master schakelaar wilt laten werken. Middels een led indicator kun je heel snel zien of het stelschroefje goed staat. Het instellen was binnen 15 seconde klaar. Ideaal.
Het instelschroefje en ledje voor het instellen van de master schakelaar
Zodra nu de versterker utgeschakeld wordt, dan wordt al mijn randapparatuur ook volledig uitgeschakeld. Omdat de apparatuur geen stroom meer krijgt heb je ook geen sluipverbruik meer. Het werkt perfect. Ik moet er nog wel aan wennen, vroeger liep ik altijd nog even na de TV om deze volledig uit te zetten via de knop op de voorkant, dat hoeft nu dus niet meer.
Besparing
Bij een sluipverbruik meting van al mijn apparatuur in mijn “audio/video kast” meet ik totaal 45W. Hier is dus flink wat winst te halen. Door nu de standby-killer in te zetten kan ik een groot gedeelte van mijn sluipverbruik killen. Op mijn standby-killer heb ik de volgende apparatuur aangesloten: TV, Actieve Subwoofer, Nintendo WII, Mediacenter, Component-VGA converter, Radio, Dreambox satelite receiver en mijn Sonos Music System. Bij het opnieuw doormeten, waarbij de standby killer de sluipverbruikers afgeschakeld heeft, meet ik nog 14.3W
De sluipverbruikers zijn nu aangesloten op de standby-killer
Die 14.3W wordt veroorzaakt door apparatuur die ik helaas niet kan afschakelen omdat deze aan moet blijven. Het gaat hier om mijn wireless router (9.4W), basis station draadloze looptelefoon (2.9W), RF schakelaar (1W). Mijn versterker zelf, die als master gaat functioneren, heeft een sluipverbruik van 0.9W.
Met deze meetgegevens kan ik nu de besparing uitrekenen:
De besparing is 45W – 14.3W = 30.7W x 2.63 euro = 80.74 euro per jaar. De standby killer kost 21.96 euro. Mijn terugverdientijd is dus minder dan 3,5 maanden.
De besparing komt vrij aardig overeen met de besparing die gemeld staat op de verpakking van de standby-killer: “Save up to 26 euro per year”.
Standby-killer voor je mobiel
Voor de oplader van mijn mobiele telefoon wilde ik ook een oplossing. Deze oplader zit vaak continue in het stopcontact en dat sluipverbruik zat me dwars. De oplader zit naast mijn nachtkastje en voordat ik ga slapen sluit ik vaak mijn telefoon aan. Het is lastig om de oplader elke keer uit het stopcontact te halen zodra ik klaar ben met opladen. Ook het handmatig afschakelen (met een stekker schakelaar) werkte niet handig omdat ik vaak vergat om de schakelaar weer uit te zetten. De oplossing is een standby-killer voor mobiel.
De standby-killer voor de oplader van je mobiel
De standby-killer voor de oplader van je mobiel werkt heel eenvoudig. Zodra je de telefoon aansluit op je oplader druk je eenmalig op het zwarte knop van de standby-killer. De standby-killer zal dan aanschakelen en de oplader krijgt stroom. Na 8 uur zal de standby-killer automatisch afschakelen waarbij er geen sluipverbruik meer optreedt van je oplader.
Dit werkt ideaal. Ik heb nog geen besparings berekening gemaakt maar op de verpakking staat dat ik tot 3 euro per jaar kan besparen, dus ik slaap nu weer een stuk beter 🙂
Door op het zwarte knopje te drukken gaat standby-killer 8 uur lang aan
Conclusie
Met het gebruik van een standby-killer kunt je veel sluipverbruik voorkomen en enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Je kunt op je Nederlandse klompen aanvoelen dat de elektriciteitsprijs binnenkort weer (fors) gaat stijgen nu de olieprijs weer aan het stijgen is. Dit blijft doorgaan zolang het grootste gedeelte van onze energie nog fossiel opgewekt wordt. Hierdoor zal de besparing, uitgedrukt in euro’s, dus alleen nog maar toenemen. De investering van de standby-killer stekkerblok heb ik er binnen 3,5 maanden al uit. De standby-killer voor mijn mobiel gaat wel wat langer duren maar geeft me betere nachtrust :). Dat is onbetaalbaar. Deze reductie in energieverbruik gaat ervoor zorgen dat ik weer een stapje dichter bij mijn doel kom om energieneutraal te leven. Oftwel, evenveel energie zelf opwekken dan ik zelf verbruik in mijn huis.
15 reacties op “Energie besparen met een standby-killer”
Is de tijd van de GSM-lader-standbykiller ook aan te passen? Als je s’nachts deze benut (ca. 8 uur), dan heeft het ‘uitschakelen’ weinig op te leveren, omdat je dan opstaat, en de GSM ontkoppelt.
Je kan dan net zo goed na de nachtrust de lader zelf verwijderen? Anders wordt het, indien je kan aangeven dat deze standbykiller na bv. 3-4 uur uitschakelt (of kan instellen).
@Niels,
Ik heb geen optie gezien om de tijd aan te passen. Het voordeel van de standby-killer voor mobiel is dat je niet kunt vergeten om de adapter eruit te halen of een schakelaar uit te zetten. De standby-killer schakelt vanzelf de oplader na 8 uur uit. Daar zit de winst.
@Niels,
Hoi Niels, zou idd een toevoeging zijn.
Ik zelf gebruik gewoon een schakelklokje.
Scheelt ook nog een erg veel in prijs en is eenvoudig in te stellen.
Voorbeeld:
de GSM-lader-standbykiller € 9,75 (http://www.groene-energiewinkel.nl/Elektriciteitsproducten/TV+%2F+video+%2F+audio+%2F+GSM+%2F+MP3/Standby-killers%2Fsavers+%26+Master-Slave+schakelaars/34010020.html?sid=7ff41b75a9b8e05e4ff184)
de SCHAKELKLOK STEK. 24U vaste ruiters € 2,25 (http://www.elektrostunt.nl/(S(lnwmdnzomfzloh45orbq3w45))/Default.aspx)
En waarschijnlijk gunstig qua brandveiligheid.
Ik heb nog ergens een digitale schakelklok liggen… Als het verbruik erg laag is, dan is een combinatie van beide apparaten misschien een bruikbare optie voor de vergeetachtige mens (van 6:00 tot 8:00 en van 16:30 tot 23:00 stroom inschakelen. Uiteraard de computer tijdig / automatisch uitschakelen…).
Toch eens meten! Komt er misschien toch nog zo’n akelige router in huis :-).
En wat het verpakkingsmateriaal betreft. Zakje poedersuiker erbij en het smaakt naar pop corn. Oplossen is toch zonde…
Leuk filmpje, maar duft de maker ervan nu ook het water op te drinken? Dat zou de ultieme climax in deze miniproductie geven!
Goede producten!
Zelf houd ik het bij al lang in ons bezit zijnde stekerdozen met schakelaar, hergebruik dus.
Die schakelaars doen we zelf aan en uit, da’s een beetje stenen-tijdperk-oplossing (ja ik weet dat er toen geen electriciteit was), maar het helpt ons bewustzijn omtrent deze materie scherp te houden en de voorlopige uitkomst van de evolutie vraagt nu eenmaal regelmatige inzet van ons bewegingsapparaat…
Een makkelijkere oplossing is mijns inziens gewoon een aparte schakelaar voor de stekkerdoos/dozen die in een keer de hele boel uitschakelt. Dat heb ik in gebruik voor mijn computer plus randapparatuur (printer, monitor, ADSL router, scanner etc.) en audio/video toren.
Gegarandeerd geen sluipverbruik (dus ook niet het restverbruik van de standby-killer), simpeler en daarom waarschijnlijk een lagere “ingebedde energie” (zie http://tinyurl.com/yewlyhq) voetafdruk. Enige nadeel dat ik kan zien is dat je er wel aan moet denken de schakelaar uit te zetten, voor mij geen probleem, het is een routine geworden en als ik het een keer vergeet zie ik de LEDjes nog wel en gaat de schakelaar alsnog uit.
Wat betreft de “ingebedde energie” is bijvoorbeeld volgens onderzoek “het opladen van een mobieltje goed voor slechts 5 tot 15 procent van het totale energieverbruik.” de rest gaat op in de productie, verpakkingsmaterialen en het verschepen. (Niet elk jaar een nieuwe mobiel dus en langer doen met laptops/computers ;-). Hoeveel “ingebedde energie” zou zitten in de standby-killer?
@Mike,
Als je de mogelijkheid hebt om een stekkerblok te gebruiken met schakelaar zonder dat deze lelijk in het zicht zit dan is dat zeker een goed alternatief.
Bij mij is de standby-killer weggewerkt in mijn audio/video kast (waar al mijn apparatuur in zit). Ik kan dus niet zo eenvoudig bij een schakelaar van een stekkerblok. Verder moet een gedeelte van de apparatuur aan blijven (zoals mijn router). Dus een schakelaar op alle apparatuur in de kast zou ook niet werken.
Daarom is voor mij de standby-killer een ideale oplossing. Bij het uitzetten van mijn versterker (met zijn eigen afstandsbediening) worden gelijk alle aangekoppelde sluipverbruikers afgeschakeld. Ideaal.
Wat betreft de “ingebedde energie” verwacht ik niet dat dit (veel) meer is dan een normaal stekkerblok. Aangezien er geen grote mechanische (en sterke) schakelaar op zit zou het best kunnen dat het energetisch voordeler is om een standby-killer te maken.
Inderdaad die energieprijzen staan genoemd bij het CBS.
Maar wat ik betaal kan ik uitrekenen en dat is wel degelijk veel minder.
http://www.energieprijzen.nl – Greenchoice 3 jaar vast zit onder de 21ct/kwh
(variabele kosten)
Heel leuk artikel is positief.
Mocht je de standby-killer voor je mobiel hebben (aangeschaft), je kan hem natuurlijk ook toepassen op bijvoorbeeld het laadstation van je elektrische tandenborstel! (tip van Patrick H. uit mijn directe omgeving)
@Patje, wanneer je kiest voor vast energieprijzen had je ze1lfs nog minder betaald dan 21 cent. Bij het vergelijken van energie op http://www.overstapgids.nl/ zag ik dat leveranciers voor het vastzetten een hoger tarief rekenen dan wanneer je een variabel contract zou afsluiten. Het is vaak verstandiger om te kiezen voor een variabel energiecontract met een looptijd van 1 jaar. Dan heb je én het laagste tarief én kan je ieder jaar kiezen voor de goedkoopste energieleverancier.
Volgens mij reken je je zelf nu rijk. Je berekening gaat uit van 24 uur. Ik neem aan dat je je apparatuur ook gebruikt. Deze tijd moet je dus van besparing af trekken. Zeg 4 uur per dag in gebruik is je besparing €67,-. Blijft natuurlijk ook mooi meegenomen.
@Jeroen, duidelijk verhaal! Op internet zoek ik de standby-killer stekkerdoos en de standby-killer voor de oplader van je mobiel, Ik zie een aantal alternatieven, maar niet zo mooi als jij op de foto hebt. Heb je een merk of type? of misschien webshop waar we deze kunnen bestellen?
Een standby killer van Marbeco is een voor 2,50 verkrijgbaar………..schakelt na een minuut of vijf alle apparaten meteen in één keer uit.