Citroën C-Zero

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 12 Reacties»

c-zero-1De Citroën C-Zero is een volledige elektrische auto die vanaf de start ontworpen is om elektrisch te rijden. De wagen heeft een bereik van 130 km en een topsnelheid van 130 Km/h. De wagen is voor het eerst gepresenteerd aan het publiek op 8 juni 2010.

Bekend model

Het kan zijn dat dit model bekend voorkomt. De auto is het resultaat van de samenwerking tussen MMC (Mitsubishi Motor Corporation) en PSA Peugeot Citroën. De Citroën C-Zero vrijwel gelijk is aan de Mitsubishi i MiEV. De Citroën C-Zero heeft dezelfde aandrijving, motor en accu’s als de Mitsubishi i MiEV. De verschillen zijn te vinden in interieur en achterzijde van de auto (lichten). De wagen zal later dit jaar in Europa ook uitgebracht worden onder de naam Peugot IOn.

De motor en accu’s

De wagen wordt aangedreven door een elektromotor van 47 kW (64 pk) en een koppel van 180 Nm. Er wordt gebruik gemaakt van een constante overbrenging (6,066:1). Het accupakket bestaan uit Lithium-Ion 10 modules (8-cell type) en Lithium-Ion 2 modules (4-cell type). Totaal 88 cellen in serie. Het totale gewicht van het accupakket is 240 kg. De accu’s hebben een totale opslag capaciteit van 16 kWh bij een spanning van 330V. De accu modules worden gekoeld middels luchtkoeling via de airconditioning (max. 60oC) en zijn geïntegreerd in de bodem van de auto. Het grote accupakket wordt gebruikt voor de elektromotor, airconditioning en verwarming. Er is ook een kleine 12V accu die gebruikt wordt voor de boordcomputer en rempomp. Een omvormer zorgt voor het omzetten van de 330V -> 12V AC/DC.

c-zero-interieur-zijkant
De accu’s zitten onder de stoelen

Opladen

De wagen kan opgeladen worden via het normale stopcontact aansluiting (3kW, 16A, 230V). Het opladen van een volledig leeg accupakket duurt dan 6 uur. Het is ook mogelijk om de wagen op te laden via een snellader (43 kVA, 125A, 400V). Met een snellader is het mogelijk om het accupakket tot 80% vol in 30 minuten. Beide laadsystemen hebben een aparte aansluiting.

c-zero-opladen
Laden met een snellader

Verbruik

Een volle accu met een capaciteit van 16 kWh zorgt voor een bereik 130 km. Hiermee komt het verbruik op 123 Wh/km. Uitgaande van een kWh prijs van 25 cent, kost een volle tank dus slechts 4 euro. Hiermee kun je dus fors besparen ten opzichte van het verbruik van een wagen met brandstofmotor.

De Citroën C-Zero is ontworpen als een Urbain EV waarbij de 130 km actieradius voldoende is voor 90% dekking van het normale dagelijkse verbruik. Een EV heeft in het algemeen veel lagere onderhoudskosten, zie ook het artikel Kosten van elektrische auto. Citroën geeft aan dat de wagen een onderhoudsbeurt nodig om de 15.000 km of 1 x per jaar.

c-zero-side

Specificaties

Verbruik 123 Wh/km
Gewicht 1101 kg
Bereik 130 km
Vermogen 47 kW
Acceleratie 0-50 km/h 5 sec
Acceleratie 0-100 km/h 15 sec
Accu capaciteit 16 kWh
Accu type Lithium-ion
Oplaadtijd accu’s 100% (230V 14A) 6 hr
Snelladen accu’s 80% (400V 125A) 30 minuten
Top 130 km/h
Beschikbaar 4e kwartaal 2010
Prijs €29.550

Ruimte

De wagen heeft een compacte vorm met een lengte van 3,48 m. De wagen biedt plaats aan vier volwassenen. De accu’s zitten onder de zitplaatsen en de aandrijving zit achterin. De bagageruimte achterin heeft een grootte van 170 liter (1,3 m3).

c-zero-kofferbak
Kofferbak

Interieur

De C-Zero heeft één uitrustingsniveau met veel standaard accessoires. Centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrische bedienbare zijruiten voor, elektrisch bedienbare zijspiegels, automatische airconditioning, automatische inschakelende verlichting, Radio + MP3 (bluetooth – USB), eTouch. En een optie voor een semi- geïntegreerd navigatiesysteem.

c-zero-interieur
Interieur

Veiligheid

Vanwege veiligheid en om het zwaartepunt zo laag mogelijk te maken zijn de accu’s onder de zitplaatsten gesitueerd. Verder is de de auto voorzien van de volgende veiligheidssystemen: ABS, ESP, 6 Airbags en 2 isofix systemen.

c-zero-back
Achterkant

Videos


Introduction of Citroën C-Zero, 100% Electric Car

Interessante links

Jouw mening

Wat vind je van deze auto? Laat het weten door een commentaar te plaatsen hieronder.

Meer info

Als je meer weet over deze auto laat het dan weten door een commentaar te plaatsen hieronder. Zet ook de url in het commentaar waar je deze informatie gevonden hebt.

12 reacties op “Citroën C-Zero”

170 liter + 1,3 m3? Dat lijkt me een foutje 🙂

Dit is toch exact dezelfde auto als de Mitsubishi i-MiE V, of niet?

Zeg ik nou zoiets raars als ik 1100kg voor een “stadsauto” veel te zwaar vind? Juist in de stad is er veel actie met zwakke verkeersdeelnemers en die delven het onderspit bij een aanrijding met een dergelijk zwaar voertuig.

Hebben jullie er trouwens zelf al in gereden? De specificaties nagemeten (vooral verbruik)?

Ai… En dan maak ik zelf ook een foutje, ik bedoelde natuurlijk:

170 liter = 1,3 m3? (over de kofferruimte)

@JeroenH,

De wagen is inderdaad identiek aan de Mitsubishi i-MiEV, bedankt voor de tip. Het valt me wel op dat Citroën wat voorzichtiger is met de 130 km actieradius vs de 160 km van Mitsubishi. We hebben zelf nog geen proefrit kunnen maken maar we zijn hiervoor uitgenodigd het einde van het jaar zodra hiervoor een model beschikbaar is.

Het gewicht lijkt me vrij normaal voor een elektrische auto van deze omvang. Wat betreft de 170 liter en 1,3 m3 die komen uit de specificaties van Citroën.

@Joost,

Goede vraag. Ik heb deze doorgestuurd naar Citroën. Als we hierover meer informatie hebben dan plaatsen we het op de website.

@Joost,

Ik heb volgende antwoord gekregen van Citroën Nederland: De prijs is nog niet bekend gemaakt, zodra deze mag worden vrijgegeven, wordt er een persbericht verstuurd.

We zullen de prijs dan ook opnemen in dit artikel.

“Het gewicht lijkt me vrij normaal voor een elektrische auto van deze omvang.”

Tot hij over je heen rijdt, helemaal als je fietser of voetganger bent…

Ik weet uit ervaring dat hij heerlijk (stil, zoevend) rijdt, vlot accelereert, en van binnen verrassend ruim is, veel ruimer dan je zou denken :-), maar hij is helaas nog onbetaalbaar voor de gewone man/vrouw die een kleine middenklasser rijdt of bereid is te gaan rijden. (ik meen 40.000, evt met subsidies terug te brengen tot 30.000. Voor een formaatje van 10.000. Dat is ondoenlijk natuurlijk, maar niet zonder reden – voor de overheid dan- )

Bovendien zijn er m.i. meer dingen aan de hand die het werkelijk van de grond komen van elektrische auto’s naast de te hoge aanschafprijs nog eens bemoeilijken, en dan bedoel ik niet de range want die is al heel behoorlijk wat mij betreft, ik zou hem ZO aanschaffen!

De overheid wil de benzine-auto, de ‘melkkoe” niet zomaar opgeven. Dus houden ze echte vooruitgang tegen TOT er iets van een kilometerheffing is ingevoerd. Ze willen namelijk de auto kunnen blijven belasten ook als die elektrisch is geworden. Dat is moeilijk, als je “thuis” tankt. Vandaar dat men zo zit te springen om die Kilometerheffing. Zo gaat de auto die NU nog zonder wegenbelasting is, dan tòch weer geld opleveren. En dat moet éérst geregeld worden. Zolang de tollenaars dat nog niet “rond” hebben, geen elektrische auto’s dus. Prijzen worden wereldwijd kunstmatig hoog gehouden.

Daarnaast is het niet heel erg verstandig om éérst in elektrische auto’s te gaan investeren en daarná pas te gaan nadenken over hoe al die extra energie opgewekt moet blijven worden. Mijns inziens moet het andersom, en moet men éérst eens zorgen dat wij massaal echt SCHOON gaan opwekken. En dan mag zo’n elektrische auto best onderdeel vormen van de *oplossing* in plaats van een extra probleem te vormen: Alle stilstaande auto’s hangen gewoon overal, thuis, op het werk, bij een parkeergarage “aan het net”, aan het schóne Smart Grid, en die vangen zo met zijn allen de pieken en dalen op van de opgewekte energie.door o.a. zon en wind. Op die manier maak je van de nood een deugd, en kunnen we overstappen op woningbouw die gericht is op het máken van energie, in plaats van alleen maar te verslinden.

Kijk maar eens wat deze man te zeggen heeft:
http://www.youtube.com/watch?v=_x7qzkCjbJQ

Op naar de toekomst mensen! 🙂

=====

wat “betaalbaarheid” betreft omdat er drie verschillende “frontjes” op komen, reken er maar niet op, o.a. om bovenstaande redenen. Werkelijke concurrentie bestaat bovendien niet op deze manier, met exact hetzelfde product. Helaas. Hier een “schatting” die ik vond op een engelse site:

25.00000 British pounds = 29.8258374 Euros

Sja, wel al een heel stuk beter dan die helaas veel te dure Think City, die veel minder ruim is. Dus we komen er wel. Over TIG jaar :s

======

Tenslotte: Wat me opvalt is dat ze blijkbaar iets aan de bagageruimte hebben verbeterd: Ik heb opgemerkt (ik meen bij alle fabrikanten maar tenminste bij Mitsubishi) dat een doorsnee gezinnetje met een compact gezinsautootje, dat lekker met 2 kids en de hond naar het bos wil om te wandelen, dan ook graag die hond (achterin) zou willen meenemen. Dat schept dus ECHT perspectieven! Want wat moet je nou met een stationcar of bijna-busje, alleen voor ALS je 1 keer per jaar met een hoop koffers op vakantie zou willen gaan? Terwijl je vaak alleen rijdt en/of in ieder geval geen waanzinnige hoeveelheden aan bagage meesjouwt. Ideaal zo, en dit is nog maar het begin! Er zullen betere, andere accu’s komen, de techniek zal verbeteren, en alles zal *nog* efficiënter worden.

Maar dat gezegd hebbende, ik blijf erbij: Schone opwekking, energie-autonomie, EERST regelen, en wel heel rap! GroenLinks, als het dan Paars+ word, gooi DAT alsjeblieft niet te grabbel!

Overigens, Mitsubishi gaf bij de introductie van de Imiev ook al feitelijk toe dat de 160 km wat erg “gunstig” gesteld is en weinig realistisch. Zij zeiden toen al dat de werkelijkheid met “gemiddeld” gebruik meer rond de 130 zou liggen. Als je er over een tijdje in gaat rijden, veel plezier, en pas op met verkeersdrempels en ander verkeer dat je niet hoort! 🙂 Nog over het gewicht: Dat zou ongeveer 1000 kg méér zijn dan het gewicht van het benzinemodel waar deze op gebaseerd was, dus dan valt het naar verhouding “nog mee” wat de accu’s aan extra ballast opleveren. Als het tenminste waar is wat ze zeiden 🙂

Wat het niet horen van het verkeer betreft: Wat dat betreft zijn we “verwend” in de zin van dat we het gebruikelijk vinden om auto’s te horen aankomen. Dat is een kwestie van wennen aan een nieuwe situatie, en hoe meer elektrische auto’s er komen, hoe bewuster we ons ook als voetganger en fietser in t verkeer zullen gaan gedragen in plaats van “blind” op ons gehoor af te gaan. Een doof persoon weet niet beter dan dat hij verkeer niet hoort en loopt daardoor ook geen speciaal gevaar.

Een kwestie van accepteren dat degenen die gezegend zijn met *zicht* voortaan moeten *kijken* of er verkeer aankomt, en weer als onze voorouders moeten leren *luisteren* naar de vogeltjes die weer een kans krijgen van zich te laten horen :-))

@Jeroen,

Ik denk dat je bij de alinea over De motor en accu’s, een tikfoutje hebt gemaakt.
Er staat: 16 kWh bij een spanning van 330V. EN het omzetten van de 330V -> 12V AC/DC.
Volgens mij moet dat 230V (twee honderd i.p.v. drie honderd)
Ik zou niet weten waar ze een netspanning van 330Volt hebben.

Op de afgelopen AutoRAI was het mogelijk zelf een proefrit te maken met deze auto (o.a.).
Wat mij opviel in die 20 minuten van rijden is de rust (geen trillingen in de auto van de motor, ook geluid ontbreekt). De acceleratie om even in te halen was ook erg aangenaam vlot te noemen.
Te kort mee gereden om een echt oordeel te vellen, maar lang genoeg voor mij voor een positieve indruk op te bouwen.
Wellicht zijn er nog meer lezers die met diverse elektrische auto’s hebben gereden en hun indruk kunnen beschrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *