Drogen met ‘Dryerballs’

Geplaatst door Lexi in Energiebesparing 16 Reacties»

Na het wassen met de wasmachine moet de was natuurlijk ook worden gedroogd. Veel mensen gebruiken een droger en het zou mooi zijn als je hierop kunt besparen. Er is een product met de naam Dryerballs van Ecozone die beweert 25% te besparen op droger kosten en merkbaar de was te verzachten zonder gebruik te hoeven maken van chemische wasverzachters. Het verminderen van vouwen en kreuken en minder pluizen in het droger filter achter te laten, behoort ook tot een van de punten achter op het doosje. Dat wilde we dus uittesten.

We hebben een sample van Bespaarbazaar.nl ontvangen om uit te proberen. In het toegezonden doosje zitten twee ballen met nopjes, ‘Dryerballs’. Een met de kleur groen en de ander met de kleur geel. Als we de groene bal goed bekijken heeft deze vierkante nopjes en de gele bal ronde nopjes. Volgens de verpakking hebben deze nopjes een wasverzachtende werking, maar volgens ons hoogst waarschijnlijk een psychologische functie. Na een droogbeurt van ongeveer 60 minuten waren onze kleren wel kastdroog. Dit met een droogprogramma waarbij de was normaal gesproken lichtvochtig blijft. De ballen hebben een diameter van 6 cm exclusief de nopjes en zijn redelijk hard, maar voelen licht aan. De ballen nemen de warmte veroorzaakt door de droger goed op waardoor er efficiënter met de hitte wordt omgegaan tijdens het drogen. Hierdoor kan de droger op een verkort programma worden ingesteld met hetzelfde resultaat. Wij hebben de eerste droogbeurt niet voor het verkorte programma gekozen, maar voor een droogstand lager. Bij de tweede droogbeurt is wel voor het verkorte droogprogramma (¾ van het normale programma) gekozen. Dit werkte ook prima. In beide gevallen is de was droog en wordt er elektriciteit bespaart.


De dryerball in de droger

Na het product te hebben uitgeprobeerd, kunnen we zeggen dat alle besparingspunten die op de verpakking van de Dryerballs staan juist zijn. We zijn alleen niet merkbaar minder pluizen en kreuken tegengekomen, maar ook niet meer. We waren met name verrast met het droog resultaat. Het enige minpuntje is dat de Dryerballs wanneer de temperatuur van de droger de eerste keer blijkbaar iets te hoog wordt gezet, de ballen een klein beetje beginnen te ruiken naar een plastic geur. Dit is te voorkomen door de droger de eerste keer een standje lager te zetten. De plastic geur roken we alleen bij de eerste droogbeurt. Daarna niet meer. Ook niet als de droger op een normale of hogere droogstand wordt gezet in het geval van het verkorte programma.

Hoelang de Dryerballs meegaan is niet bekend. Ons vermoeden is dat ze zeer lang mee kunnen gaan. Tenzij er eentje zoek raakt, want ze vormen samen een paar.

Update: Inmiddels is een meer uitgebreide test uitgevoerd met metingen die de bevindingen van de consumentenbond tegenspreekt. Zie het artikel Uitgebreide test met wasdrogerballen

Door Lexi, toekomstinvestering.nl

Gerelateerde artikelen

16 reacties op “Drogen met ‘Dryerballs’”

Wil je echt besparen dan gebruik een waslijn! Dat is pas echt goedkoop! En ja, dat werkt prima, zelfs met een baby met wasbare luiers, weten wij uit eigen ervaring!

De artikels op deze website over verlichting zijn wetenschappelijk onderbouwd en daar heb ik ook vertrouwen in de geleverde informatie. Dat geldt niet voor dit artikel dat mij meer een verkoopspraatje voor een artikel lijkt waarvan ik de werking erg betwijfel. (Het doet me ook denken aan wasballen, waterverzachtingsmagneten en ander consumentenbedrog.)

En zoals Paul al terecht aangaf, probeer zoveel mogelijk op een waslijn te drogen en je bespaart massa’s energie. En als je dan toch een droogkast ‘nodig’ hebt, koop dan een erg energiezuinig toestel (met aardgas of een condensatietoestel met warmtepomp).

Ik heb al in de gaten dat jullie aardig wat wetenschappers rond hebben lopen ;-). Het is nou eenmaal geen artikel waarin allerlei bevindingen zijn geconstateerd aan de hand van energie meters. Het is een artikel naar gebruikerservaring. Misschien een uitdaging voor jullie om de ballen te testen aan de hand van wetenschappelijke metingen.

Wij gaan meer voor de holistische dan voor de reductionistische gedachte op dit moment.

Tja, ik moet toegeven ook wat skeptisch te zijn over zulke produkten. Een meting moet toch gewoon kunnen, of niet? Neem een was, droog ‘m zonder de ballen voor een vaste droogtijd en weeg de was daarna. Vervolgens alles terug in de wasmachine en een extra spoelslag en centrifugeren, en dan daarna weer in de droger voor dezelfde periode, maar dan met de ballen. Daarna weer wegen en je weet het. Niet moeilijk lijkt me, en dan weten we het allemaal zeker. Als er echt 25% besparing mogelijk is dan moet dat makkelijk vast te stellen zijn.

Wetenschap is niet moeilijk!

Maarten

En als je gaat meten, kijk dan goed naar de omgevingscondities. Test onder precies dezelfde omstandigheden. Is de lucht in de woning droog of vochtig? De afgelopen dagen grote schommelingen geweest doordat de buitenlucht qua rlv (relatieve luchtvochtigheid) en qua temperatuur nogal varieerde. Deze factoren bepalen voor een belangrijk deel het drogend effect van de droger.

Zonder goed te meten kan je nooit zeggen of iets werkt en is het artikel deze perfecte site NIET waardig (sorry).

Deze site wordt net zo betrouwbaar als Wilders door dit soort internetverkopers met onzinartikelen toe te laten!!

@Henk,

Kun je uitleggen wat je hiermee bedoelt? Het artikel is niet geschreven door een internetverkoper (zie link). Verder is het geen onzin artikel omdat het wel degelijk een positief effect heeft. Zie ook positieve reacties in het commentaar.

Natuurlijk is het beter om helemaal geen droger te gebruiken (zie ook de links onderaan het artikel), maar sommige mensen willen toch geen afstand doen van hun droger en dan zouden deze dryer ballen een mogelijkheid zijn om op hun energie verbruik te besparen. Niets mis mee zou ik zeggen.

@Evert,

Bedankt voor je deze goede informatie. Blijkt toch weer meten = weten.

Wel vreemd dat sommige mensen dan persoonlijk een goede ervaring met deze ballen hebben. Ik vraag me af wat daarvoor de verklaring is.

Wij zien op OliNo graag feiten. Het lijkt erop dat het onderzoek van de consumentenbond degelijk uitgevoerd is en dat de was ook gewogen is op vocht inhoudt.

Ik vind dat uit beide tests voorbarige conclusies worden getrokken. Op de foto van de Olinio test zie ik slechts een kleine hoeveelheid wasgoed, daarbij werd er getest op volledig droge was. In de consumentenbond test werd er getest op strijkdroog (=klamme lappen). Beide tests gecombineerd lijkt het er op dat de ballen het beste werken bij weinig wasgoed en waarschijnlijk goed helpen bij het laatste gedeelte van het droogprogramma (kurkdroog). Voor een goede test zouden er meer variabelen getest moeten worden lijkt mij zo.

Maar waarom zouden de ballen werken? Ik kan me twee verschijnselen voorstellen:
1. De was wordt door de ballen beter opgeschud, zodat het vocht makkelijker uit het textiel verdampt.
2. Aan de ballen hecht zich een waterfilm (er op \gestempeld\ door de was) die door het grote oppervlak makkelijker verdampt vanaf de bal dan vanuit de kleding.

Ben zelf wel nieuwsgierig geworden en ga het ook testen!

Zo is het Jeroen,meten is weten,dus ga niet af op positieve reclame van verkopers en gebruikers.
Sla dit in de wind(vogel)en blijf scherp op de aangeboden vermeende energiebesparingen!

Probeer te verklaren waarom het zou kunnen werken. De veronderstelling van Merijn lijkt mij wel mogelijk. Het wasgoed moet niet op of in elkaar geplet zijn, zodat de lucht er goed doorheen kan. Bij de metingen gaat men misschien altijd voor kastdroog, soms zijn er dan toch nog katoenen artikelen die niet geheel droog zijn. Die worden dan even over de verwarming gehangen. Je wilt graag dat het waar is. Dus meten is weten.
Tweemaal dezelfde hoeveelheid wasgoed, liefst katoen, wegen, natmaken, centrifugeren en vervolgens drogen. Weer wegen. De tests achter elkaar uitvoeren onder dezelfde omstandigheden. Tweemaal het verbruik meten.
Ik ben benieuwd.

Beste mensen,

Veel ophef over bovenstaand artikel, echter het originele artikel staat op http://www.toekomstinvestering.nl/node/237 . Hier wordt niet gesproken over een test, maar over het uitproberen van.

—Na het wassen met de wasmachine moet de was natuurlijk ook worden gedroogd en na het drogen komt het strijken. Gelukkig is de droger binnen handbereik, maar wat zou het makkelijk zijn om wat minder te hoeven strijken. Daarom hebben we van Bespaarbazaar.nl wederom een sample ontvangen om uit te proberen.–

Het zou aardig zijn als er ook wat reacties kunnen worden ontvangen op de site waar het originele artikel gepubliceerd is.

Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *