Je eigen windenergie: werken aan een betere toekomst EN een vaste prijs voor zestien jaar
Geplaatst door Marcel van der Steen in Windenergie, Zelfvoorzienend 35 Reacties»Ik heb een mogelijkheid gevonden om op een makkelijke manier toch geheel duurzame elektriciteit te genereren en consumeren. Zonnepanelen werken voor mij niet omdat mijn zuiderbuur zijn hoge bomen niet wil wegdoen. Verder heb ik ook niet veel ruimte voor zonneboilersysteem en mijn huis heeft geen laag-temperatuurverwarmingssysteem waardoor een warmtepomp ook niet efficiënt zou werken voor mijn huis.
De mogelijkheid is dat ik aandelen heb van een windmolen (MIJN windmolen) en die mij dus duurzame elektriciteit leveren, tegen een nagenoeg vaste prijs voor de komende 16 jaar. Meedoen? Lees verder.
Coöperatie eigenaar van de windmolen
Ik heb besloten om lid te worden van de coöperatie “Windcentrale”, daarmee kan ik aandelen kopen van de windmolen die de coöperatie wil aankopen. Een windmolen wordt dan opgedeeld in 10.000 aandelen en ieder aandeel levert me dus 1/10.000e van de jaaropbrengst op. Dit is voor deze molen ongeveer 500 kWh per jaar.
Ik heb ingeschreven voor meerdere aandelen, dan heb ik dus per jaar ook meer energie.
–> Er is tot december dit jaar een mooie mogelijkheid om duurzaam je energie op te wekken en daarmee je elektriciteitsprijs vast te zetten voor de komende zestien jaar. Dat is zekerheid in een tijd waarin de elektriciteitsprijzen alleen verder zullen stijgen doordat we nog steeds olie, kolen en gas stoken voor elektriciteit. Dat is ook werken aan een toekomst waarbij we zorgen voor minder belasting van de wereld, omdat deze windmolens veel meer energie opwekken dan dat ze kosten; echt duurzaam.
Kosten
De kosten zitten hem in de volgende zaken:
1. de aankoop van de aandelen windmolen (eenmalig)
2. de onderhoud van de windmolen (iedere maand een vast bedrag per aandeel)
3. de transportkosten van de elektriciteit van je molen naar jezelf
4. de belasting die de overheid nog meent te moeten heffen op de elektriciteit door jezelf opgewekt…
Ik geef hierbij uitleg over ieder item:
Ad 1:
Door nu geld te steken in het kopen van aandelen windmolen heb ik dus betaald voor dat deel van de windmolen dat mijn elektriciteit genereert. Dus de opwekking van ongeveer 500 kWh aan elektricteit is hiermee betaald. Het is een eenmalige investering. Mocht de prijs van de opwekking van elektriciteit stijgen de komende jaren, dan heb ik daar zelf geen last meer van.
De kosten van een aandeel liggen op ongeveer 350 euro.
Ad 2:
De molen heeft onderhoud nodig. Die betaal ik door middel van een klein, vast bedrag per maand per aandeel. Dit bedrag is enigszins variabel de komende jaren (als gevolg van inflatie bijvoorbeeld). Echter het is maar een klein bedrag t.o.v. de kosten voor de opwekking van elektriciteit (zie 1).
De kosten van onderhoud per aandeel liggen ongeveer op 1.2 euro per maand (dit is het gemiddelde over de 16 jaar, nl eerste 10 jaar minder en laatste 6 jaar ongeveer 2 euro per maand).
Ad 3:
Er moet nog transport plaatsvinden van de door mezelf opgewekte elektriciteit door mijn deel van de molen, naar mezelf (mijn huis). Daar valt ook nog de metering onder en het administreren van de elektriciteitshoeveelheden, het sturen van de factuur etc. Voor deze administratieve afhandeling heeft de Windcentrale gekozen voor Greenchoice.
Ad 4:
Eigenlijk is het zo dat wanneer ik zelf iets produceer voor eigen gebruik, dat de overheid daar geen belasting over heft. Bijvoorbeeld de aardbeien in mijn tuin. Ik betaal BTW voor het zaadje dat ik plant, het water dat ik gebruik voor het besproeien en eventueel de voeding die ik geef aan de plant. Echter de aardbeien die erdoor groeien en die ik uiteindelijk zelf opeet, zijn zonder btw. Dit geldt overigens ook voor zonnepanelen die ik op mijn eigen dak heb liggen; de elektriciteit die ik opwek en zelf consumeer (mag zelfs nog tijdelijk aan het net teruggegeven worden en later consumeren) gaat direct in mindering op mijn jaarnota (inclusief de belasting).
De overheid past echter deze werkwijze niet toe op de door mezelf (mijn eigen molen) opgewekte elektriciteit. Dat is jammer want het is niet consistent met het beleid zoals eerder beschreven. Het is een flinke kostenpost, die energiebelasting; deze loopt al snel in de 12 cent per kWh. Nu moet ik die nog zelf betalen. Het is jammer om te zien dat de overheid dit idee van zelf opwekken niet ondersteunt; het zou goed zijn voor BV Nederland; men zou sneller omschakelen op duurzaam wat hard nodig is. Ikzelf heb een tijd meegelopen met coöperatie De Windvogel als projectleider en dan is het jammer om te zien dat gedrag van enkelingen (van een ministerie) het doorvoeren van deze werkwijze enorm kunnen vertragen en zelfs onmogelijk maken. En dat terwijl het belang van Nederland er zo mee geholpen zou zijn.
Meer informatie
Ik noem nog een paar zaken die ik van belang vind.
– Ik koop een deel van een windmolen. Bij storm en bliksem is de windmolen gewoon verzekerd, echter niet voor terroristische aanslagen.
– Ik mag tot 85 % van je eigen jaarverbruik laten opwekken door mijn eigen windmolen. Dit is een regel van de Windcentrale. Uitleg: dit heeft te maken met 2 zaken. De Windcentrale wil niet dat mensen geld gaan verdienen met hun Winddelen door meer stroom te produceren dan te verbruiken. Omdat wind variabel is kan het in een jaar 15 % minder hard waaien maar ook 15 % harder. Daarnaast wil ook de belastingdienst niet dat mensen als “energiebedrijfje” gaan werken. Het is daarom belangrijk dat niemand structureel meer produceert dan hij verbruikt.
– Mijn windmolen gaat dus nog minimaal 16 jaar mee.De windmolen is gecertificeerd voor 20 jaar maar de kans is erg groot dat de windmolen nog jaren langer meegaat. Gedurende die tijd is het mijn productiemiddel. Ik kan, bij verhuizing, gewoon lid blijven van Greenchoice en hen mij de energie laten leveren wanneer ik ergens anders in Nederland woon.
– Mocht ik buiten Nederland gaan wonen, dan kun ik mijn windaandelen verkopen, gezien de levering van energie buiten Nederland niet door Greenchoice verzorgd kan worden. De Windcentrale wil dan hierin bemiddelen (of ik zoek zelf een geïnteresseerde).
– Natuurlijk is het zo dat wanneer er geen wind waait, dat Greenchoice zeker stelt dat ik energie blijft krijgen.
Ik heb aangegeven wat ik belangrijk vond en waarom ik ben begonnen aan het meedoen aan de inschrijving en betaling van de aandelen. Het kan natuurlijk zijn dat jij andere beweegredenen hebt en/of dat je andere aspecten van het model wilt weten. Ik raad je daarom aan om verder de website van de Windcentrale te bezoeken, waar meer info te vinden is. Let op dat nog tot 7 december 2012 doorgegaan wordt met inschrijven en dan wordt bekeken of er voldoende belangstelling is om door te gaan met dit plan.
Meer info
Spreadsheet met berekening (afkomstig van windcentrale.nl): voordeelcalculator (excel)
35 reacties op “Je eigen windenergie: werken aan een betere toekomst EN een vaste prijs voor zestien jaar”
Beste Marcel,
Op zich een leuk initiatief, maar je blijft gedurende de levensduur van de molen wel gebonden aan Greenchoice!
En dat wil ik nu net niet, want ik wil altijd voor een vaste periode groene stroom kunnen kiezen. Ook bij andere leveranciers!
Dus ik doe nog niet mee!
Groeten van Harm
Ik heb zelf zonnepanelen (2500Wp) op het dak liggen waarmee ik mijn volledige elektriciteitsverbruik kan dekken. Echter sinds 1 jaar heb ik een warmtepomp voor de verwarming van mijn warmwater en huis. Hierdoor heb ik geen gas meer nodig (scheelt enorm in de kosten). Echter mijn elektriciteitsverbruik is hierdoor wel weer gestegen. Daarom heb ik me ook ingeschreven bij de windcentrale. Dit is een ideale manier om je eigen elektriciteit op te wekken op een 100% duurzame manier. Mijn plan is dan ook om 100% energie neutraal te worden en daarbij is de windcentrale een mooi aanvulling.
Verder was ik toch al van plan om naar Greenchoice te gaan (omdat ze een van de meest duurzame energiemaatschappijen zijn). Dus de combinatie Greenchoice en Windcentrale is ideaal.
@Harm, ik snap je opmerking. Ik houd zelf ook niet van gebondenheid. Er zijn voor mij twee redenen waarom ik toch doorga (en me dus bind aan Greenchoice), nu ja, misschien wel drie.
1) het leeuwendeel van mijn elektriciteit heb ik voor de komende 16 jaar al betaald, dus er is maar een klein deel dat nog nageleverd moet worden. Ik ben dus niet meer zo afhankelijk van eventuele prijsschommelingen die Greenchoice me eventueel zou doorrekenen.
2) ik hou meer van het idee om een eigen windmolen te hebben dan dat ik het vervelend vind om gebonden te zijn
En de derde zou zijn dat ik Greenchoice op zich wel de fijnste leverancier vind, en met fijn bedoel ik dan diegene die in mijn ogen duurzaam bezig is.
De Van Agten rukken op bij de Windcentrale 🙂
Ik heb geen goede plek voor meer zonnepanelen dan de 1185 Wp die er nu ligt én we gaan over een paar jaar waarschijnlijk verhuizen én ik ben al jaren klant bij Greenchoice en heb helemaal geen behoefte aan een andere stroomleverancier.
Het is altijd goed een beetje terughoudend en kritisch te zijn, maar niet té. Soms doe ik gewoon wat goed voelt (tja, da’s vrouwen eigen hè) en dit voelt goed. Neem eens een risico, ik heb dus 5 Winddelen voor 2500 kWh gekocht, voor mij een prima oplossing.
Ik heb uitgerekend dat ik bij een gelijkblijvende(!) elektriciteitsprijs in 16 jaar ca. 600 euro goedkoper uit ben, uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 2500 kWh per jaar. In de praktijk zal dat dus zeker meer zijn.
De onderhoudskosten van de molens zijn naar verwachting in het begin laag en aan het eind hoger. Deze bedragen zijn net als de opbrengst variabel en worden via de Greenchoicenota afgerekend. Jaarlijks wordt door het bestuur vastgesteld hoe hoog dit bedrag is, zie ledenovereenkomst. Deze variabele kosten maken een belangrijk deel uit van je totale betaling. Voorbeeld: ik betaal vooraf 1775 euro voor 5 Winddelen en ben daarna nog naar schatting gemiddeld 16*79=1264 euro in 16 jaar kwijt voor onderhoud e.d. Dan nog kan het financieel ruimschoots uit.
De Winddelen van de eerste windmolen zijn inmiddels verkocht. Op http://www.windcentrale.nl is te volgen hoe het met de tweede staat. Beide molens moeten compleet uitverkocht worden. Dus hoort zegt het voort…
Tip: Voor je resterende verbruik bij Greenchoice kun je ook nog eens voor 100% windenergie kiezen, in plaats van een vaag mengsel van biomassa en andere bronnen. Je geeft die keuze aan in je online dossier.
@Jeroen, nu ben ik toch erg benieuwd hoeveel kWh per jaar naar jouw warmtepomp gaat?
@Marcel, de molens zijn verzekerd tegen stormschade e.d. dus zo heel snel zul je je productiemiddel niet kwijtraken.
@ Marian, mbt de verzekering tegen stormschade:
Ik zie op de website het volgende over risico. Ik haal daar niet zwart op wit uit dat stormschade is meeverzekerd, wel onheil van buitenaf en dan noemen ze bliksem, maar niet het woord storm…..
“Wat is het risico? Wat als er een orkaan komt of bijvoorbeeld als de turbine omvalt?
Met Winddelen loop je een klein risico en de gevolgen zijn beperkt. Als coöperatie lid heb je uitgesloten aansprakelijkheid, wat betekent dat je nooit aansprakelijk bent voor meer kosten dan de inleg van je Winddelen. De risico’s op een rij:
1. De windmolen is volledig verzekerd, inclusief voor onheil van buitenaf zoals bliksem.
2. Een windmolen kan technische mankementen krijgen. Op deze windmolen zit echter een zeer compleet onderhoudscontract waarin alle onderhoudswerkzaamheden inclusief materiaalkosten volledig worden vergoed.
3. Daarnaast heeft de wind invloed op het voordeel dat je als deelnemer hebt. Berekeningen van de Windcentrale zijn gestoeld op de windcondities van de afgelopen 20 jaar. De wind kan het ene jaar meer opleveren dan de afgelopen 20 jaar of juist minder (±20% als uitschieters). We verwachten echter dat een Winddeel in de 16 jaar dat je Winddelen hebt, gemiddeld 500 kWh per jaar oplevert. Zie ook de brochure “Alles over Winddelen”.”
Allen, ik heb een paar aanvullingen gekregen van De Windcentrale (van Harm) en die noem ik in eerste instantie even hier:
Onderhoudskosten:
De eerste 6 jaar zijn de onderhoudskosten vrijwel nihil en de laatste 10 jaar iets meer dan 2 euro per maand. Dat is gemiddeld over 16 jaar ongeveer 1.2 euro per maand.
Risico:
Een storm is geen probleem. De molen is hier volledig tegen verzekerd. Alleen terroristische aanslag is uitgezonder.
De max van 85 %:
Dit heeft te maken met 2 zaken. De Windcentrale wil niet dat mensen geld gaan verdienen met hun Winddelen door meer stroom te produceren dan te verbruiken. Omdat wind variabel is kan het in een jaar 15% minder hard waaien maar ook 15% harder. Daarnaast wil ook de Belastingdienst niet dat mensen als “energiebedrijfje” gaan werken. Het is daarom belangrijk dat niemand structureel meer produceert dan hij verbruik.
De levensduur die nog te verwachten is:
De windmolen gaat nog minimaal 16 jaar mee. De windmolen is gecertificeerd voor 20 jaar (en daarvan al 4 jaar heeft deze gewerkt), maar de kans is erg groot dat de windmolen nog jaren langer meergaat.
Uiterste inschrijftijd:
7 december 2012.
Marcel,
Om naamsverwarring te voorkomen tussen Harm van de Windcentrale en mij(reactie 3 oktober), hierbij mijn achternaaminitiaal.
Hoewel ik een energiefreak ben, kan ik het niet laten ook de (micro)economische kant van besparende maatregelen te bekijken.
Want, wanneer ga je echt verdienen met 1 Winddeel?
(De gegevens komen van de site van de Windcentrale)
Aankoop: € 351,-
Met een spaarrekening van 2% rente op rente bezit je na 12 jaar: € 445,-
500 kWh geeft per jaar (huidige prijs) een voordeel van 500 x € 0,09 (alleen de “kale” prijs wordt terugbetaald) = € 45,-
Bij een verhoging van de stroomprijs per jaar, zeg 3%, is het voordeel per jaar ook groter en wordt in
12 jaar (€ 54,57 gemiddeld x 12) totaal € 655,- terugbetaald.
De onderhoudskosten zijn € 17,- per jaar, dus na 12 jaar is dat: € 204,-
Resumerend: de windmolen brengt op: € 655- minus € 204,- = € 451,-
Dat is dus slechts € 6,- meer dan de spaarrekening in 12 jaar!
Zo heb ik ook een berekening voor PV cellen en daar geldt het break-even punt na 10 jaar, bij eigen montage!
@ Harm F.
Let erop dat geld minder waard wordt in de toekomst. Dus een inflatie van 1-15 % lijkt me zeer aannemelijk. Dan houdt je van je investering op de bank bijna niets meer over.
Daarnaast is de looptijd geen 12 jaar maar 16 jaar dus meer tijd om geld terug te verdienen.
En wellicht is die 3 % prijsstijging veel te laag ingeschat, je zou eens van 6 % uit kunnen gaan.
Uiteindelijk ga je dan wel besparen, ben je verzekerd van een vaste prijs en dus onafhankelijk van schommelingen en werk je aan een bijdrage aan een duurzame energievoorziening.
De PV panelen renderen in je berekening na 10 jaar omdat daar wel 23 cent per kWh aan besparing is en niet alleen maar de 9 ct. Eigelijk is dat oneerlijk van de overheid (of de belastingdienst) die wel energiebelasting rekent voor je eigen molen die verderop staat.
@ Harm F. Leuk dat geinteresseerd bent in Winddelen en de berekeningen aan het controleren bent. Je maakt echter een fout. Je kan een rendement niet precies vergelijken met een rente%. Zie voor uitleg onze FAQ: https://www.windcentrale.nl/faq?faq=71 . Daarnaast kan ik je vertellen dat al onze berekeningen tot in den treure zijn gecontroleerd door financiele specialisten, accountants, bankiers, MilieuCentraal en een flink aantal van de huidige Winddelers (ik heb heel wat spreadsheets ontvangen).
Als je me een email stuurt naar info@windcentrale.nl (en even refereert naar Olino discussie) zal ik je een spreadsheet sturen waarin je het een en ander kan bekijken.
@Harm F.: eerste punt dat je “vergeet” is het feit dat je de 445 niet 12 jaar lang op je spaarrekening hebt staan, maar dat je daarvan elk jaar 45 euro moet afstaan om je energierekening te betalen.
Je zult dus over de inleg minder rentederving hebben dan je hier zo voorrekent.
Ik heb zelf ook wat kritische vragen gesteld via de mail en die zijn gisteren keurig beantwoord, waardoor mijn twijfels zo goed als weg zijn. Ga alleen ook wel even de spreadsheet opvragen als die zo aangeboden wordt 😉
Inmiddels is de spreadsheet waar Harm Reitsma naar refereerde ook beschikbaar als download onderaan het artikel.
@Harm R. en @Arjan
Inderdaad hebben jullie gelijk voor wat betreft de rentefactor en de terugbetaling.
Nadat ik de spreadsheet – waarvoor dank – had bekeken kwam ik tot de overtuiging dat mijn berekeningen meer uit de losse hand zijn.
Echter afhankelijk zijn van 1 leverancier stuit me tegen de borst.
De afgelopen jaren heb ik door meerdere switches steeds minder voor energieleveranties in plaats van meer. Dit nog buiten een sterke verlaging van de afnames door isolatie en ledlampen. Het komende jaar hoop ik bij ongeveer gelijke afname een 150 euro te besparen. Jullie wens ik in ieder geval veel succes met de duurzame opwekking!
Het lijkt mij toch verstandig dat de windcentrale de rendementsberekeningen eens op hun website zet.
Dus gedetailleerd alle stappen van de berekeningen openbaar maakt
Hier blijven naar mijn idee vragen en opmerkingen over komen.
De opmerking dat het gecontroleerd is door een derde partij lijkt mij niet afdoende.
Rendementsberekeningen kunnen op diverse manieren worden gedaan.!
Door een gedetailleeerde berekening te laten zien kan iedereen zien welke berekening is gehanteerd en dit zelf narekenen./ beoordelen
De consumentenprijs bestaat uit de ‘kale’ prijs van elektriciteit, transport en belasting. Vooral de laatste twee zijn de laatste jaren flink gestegen, de eerste valt wel mee. Zet je bij de windcentrale ook de laatste twee componenten vast, of alleen de eerste?
@job heb je de spreadsheet berekeningen onderaan dit artikel al gedownload en bekeken? Ik hoor graag je commentaar.
@Matthijs Klopt, transport en energiebelasting zijn ook enorm gestegen. De kale stroomprijs echter ook; deze is namelijk afgelopen 10 jaar verdubbeld. Dat betekent met gemiddeld ongeveer 7% per jaar. Als je rekent in het model van de Windcentrale met gemiddeld 3% is je rendement al 8,4%.
Harm ik heb de spreadsheetberekeningen bekeken. Hieruit bljkt duidelijk met behulp van welke methode de rendementen zijn berekend.De methode van de interne rentevoet dus! Methode waarbij men het rentepercentage berekent waarbij de contante waarde van alle inkomsten gelijk is aan de contante waarde van alle uitgaven.Dit komt in het rekenvoorbeeld dus uit op 8,36 %
Op zich een methode waar niets mis mee is.Wel is het zo dat deze methode in het algemeen veronderstelt dat de kasstromen die gedurende de levensduur van de investering vrijkomen kunnen worden herbelegd tegen een rendement dat gelijk is aan de interne renabiliteit die is berekend ( 8,36% dus ). Dat lijkt op dit moment voor de komende jaren mij niet realistisch gezien de huidige bankrentes van ongeveer 2%
Overigens ik hoop wel dat de tweede molen op tijd verkocht gaat worden. ( Al maanden geleden 6 winddelen gekocht als aanvulling op mijn zonnepanelen) Vast spannende tijden voor jullie. Succes
gr
Job
@job, als de, op zich zeer veel gebruikte, methode van contante waarde (net present value) wordt gebruikt, dan is een rentepercentage van 8,36 % wel erg hoog in deze tijden, nietwaar? Waar haal je als prive persoon nog een rendement op je geld van 8.36% ?
Methode van interne rentevoet is een andere methode dan de netto contante waarde methode hoor.!
De 8,36% van de interne rentevoetmethode zul je in het echt bij lange niet halen omdat deze rekenmethode impliciet er van uit gaat dat je al je jaarlijkse cashflows kunt herbeleggen tegen ditzelfde percentage en dat wordt lastig met banken die op dit moment rond de 2 %, geven.
@ Job, wat is het verschil dan? Je hebt het zelf nl ook over contante waardes die met elkaar vergeleken worden (zie je opmerking in 17). Je spreekt over de contacte waarde van de inkomsten gelijk aan de uitgaven.
Omdat je bij de aankoop van de winddelen meteen je geld uitgeeft ben je dus de contante waarde van dit geld kwijt, in het geval van 1 aandeel dus 351 euro.
Je inkomsten na 1 jaar zijn 500 kWh x 10 ct (ongeveer) = 50 euro. Echter deze 50 euro over 1 jaar vertegenwoordigen een kleiner bedrag nu, en als we dus 8.36 % rendement denken te halen op ons geld per jaar, dan is die 50 euro over een jaar dus maar 50/1.0836 waard op dit moment aan het begin van het jaar.
Jij weet dit allemaal wel. Alleen ik dacht dat jij het in putn 17 over dus dit had. Als dat niet zo is, wat is dan de interne rentevoetmethode?
Marcel het voert te ver op deze plaats om een compleet bedrijfseconomieboek uit te leggen.De netto contante waardemethode en de interne rentevoetmethode liggen natuurlijk wel in elkaars verlengde.Werken ook beiden met contante waarden.
Verschil is echter dat bij de IR de uitkomst van de berekening een percentage is ( hier dus 8,36% ) en er bij de NCW een gewenst rendement gesteld wordt( bijv 6% ) en alle toekomstige cashflows daartegen contant worden gemaakt.Houd je een positieve waarde over met het gestelde rendement dan haal je dus het gestelde rendement.
Overigens beide methodes gaan er vanuit dat je de cashflows kunt herbeleggen tegen de percentages waarmee je de berekening maakt.
Dus men gaat bij dit soort berekeningen van een bepaalde veronderstelling uit!Daar moet je je als investeerder/belegger dus wel bewust van zijn.Je cashflows herbeleggen tegen 8,36 % zoals de IR inherent aan deze berekeningswijze doet is in deze tijd niet erg realistisch.Dus is uiteindelijk je echte rendement over je investering aanzienlijk lager natuurlijk!
@ Job, aangezien we de 8,36 % toch niet gaan halen als privepersoon maar veel lager komen, is de terugverdientijd korter. Dit omdat de opbrengsten in de toekomst dan meer waard zijn in geld uitgedrukt van nu.
Marcel leuk hoor maar zo werkt het niet
Kenmerkend van de methode van de terugverdientijd is juist dat alle euros bij elkaar worden opgeteld zonder rekening te houden met de tijdsfactor. Die methode schakelt dus een verdiende euro over bijvoorbeeld 8 jaar gelijk aan de verdiende euro van bijvoorbeeld dit jaar
Rekening houdend met een rentefactor en een inflatiefactor is de echte terugverdientijd dus eigenlijk langer dan de berekende terugverdientijd lijkt mij.
Wel kopen hoor die winddelen.Mooi project en dat rendement moet eigenlijk bijzaak zijn.!
@Harm Reitsma, Je schreef op 6 oktober het volgende:
@Matthijs Klopt, transport en energiebelasting zijn ook enorm gestegen. De kale stroomprijs echter ook; deze is namelijk afgelopen 10 jaar verdubbeld.
Hiermee kan ik het helaas niet eens zijn.
In een excelbestand heb ik de prijzen van de afgelopen 20 jaar genoteerd.
Wat blijkt: Volgend jaar ligt de prijs van electriciteit zelfs onder het gemiddelde van die afgelopen 20 jaar! Het wordt 5,70 eurocent per kWh dag- en nachttarief gemiddeld. Het bestand stuur ik je via de “info”.
Het spreadsheet onder in dit artikel is volstrekt onbegrijpelijk.
Ik reken het rendement als volgt uit (onder aanname van gelijkblijvende leveringsprijs electriciteit):
Koop 4 winddelen = 4 x 351 = 1404 euro
Opbrengst = 4 x 500 kWh = 2000 kWh x 9 cent = 180 Euro/jaar.
Onderhoudkosten: 63 Euro/jaar
Afschrijving van de investering: 1404/16 = 88 Euro/jaar.
Opbrengst = 180 – 63 – 88 = 29 jaar.
Rendement = 29/1404 = 2 % per jaar.
Erik jouw methode is niets mis mee. Niet een erkende methode die in de boekjes is terug te vinden maar zeker niet onzinnig. Dat is ook eigenlijk het probleem met al dit soort berekeningen.Er zit in het algemeen wel een kern van waarheid in.(Bezwaar tegen jouw methode kan bijvoorbeeld zijn dat de tijdsfactor niet meespeelt – alle verdiende euro s zijn dus aan elkaar gelijk gesteld.
Als je de cijfers bekijkt is het dus van belang om te weten wat de manco’s/nadelen/vooronderstelingen zijn van die berekenigswijze. Daarna een afweging maken van doe ik mee of niet.
Harm R. van de windcentrale heeft met het bschikbaar stellen van de spreadsheet in ieder geval laten zien hoe er gerekend is.(Die berekeningen kloppen naar mijn idee). Er is dus vanuit de windcentrale open en transparant gehandeld.Meer kunnen ze ook niet doen lijkt mij.
Ieder moet verder natuurlijk zijn eigen afweging maken en kan er zijn eigen berekenigen verder op los laten om tot een besluit te komen.
@allemaal, Velen van jullie hebben het spreadsheet bekeken en daar een reactie opgegeven. Op zich ziet het er goed uit, maar is m.i. niet helemaal correct. Kijk even naar cel A24 en A25 (excl. BTW) en vervolgens naar de formule in de cellen B64 t/m B66 (incl. BTW). Zo reken je jezelf snel rijk. Verder ben ik erg benieuwd naar de info van Harm F.(10-10-2012 1.06). Ik vind de gehanteerde kWh-prijs ook aan de hoge kant.
Ik ben momenteel klant van Greenchoice en betaal nu 5,80 eurocent/kWh (excl. BTW). Vul dit in in cel B36, met een verwachte stijging van 3% en 7 winddelen en kom tot de conclusie dat de winst is weggewaaid.
Ik ben dus nog niet overtuigd.
Ik heb niet direct een mening over wat de juiste berekeningsmethode is en ben het job eens, transparantie is belangrijk en verder moet ieder moet verder natuurlijk zijn eigen afweging maken.
Graag zou ik wat meer aandacht zien voor “Ad 4”. Ik neem aan dat dit de zogenaamde Regulerende energiebelasting is, https://nl.wikipedia.org/wiki/Regulerende_energiebelasting. Wat naar mijn idee echt schandalig is, is dat grootverbruikers (en producten?) een factor 2,7/10,3/228 maal minder betalen (>10 MWh/50 MWh/10000 MWh). Ook de windmolen als geheel (5 MWh) valt dus nog onder het hoge tarief. Een goed overzicht van die soort gekkigheden (soms verdedigbaar vaker niet en zeker niet in de huidige vorm) is te vinden op http://groenlinks.nl/files/Fossiel%20schandaal,%2018%20voorstellen%20voor%20een%20groene%20doorbraak.pdf
Wat betreft transparantie mis ik een nog twee dingen:
1. Wat gebeurd er na de 16/20 jaar of langer wanneer de molen uit bedrijf wordt genomen? Zijn je winddelen dan waardeloos?
2. Krijgt de windmolen subsidie in een of andere vorm?
Op zich hoeft 1) geen probleem te zijn mochten de opbrengsten zo zijn dat je over de looptijd je het bedrag terug krijgt.
Zelf kies ik voor Meewind i.p.v. de Windcentrale, minder doorzichtig maar geen limiet en het voelt ook goed.
@Robert Als je de spreadsheet goed bekijkt dan zie dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met inclusief BTW bedragen, dus ook in cellen A24 en A25. Bij de omschrijving van de cellen A24 en A25 staat echter foutief exclusief BTW. De bedragen kloppen echter wel.
De bedragen die wij gebruiken als vergelijking zijn de exacte bedragen die je nu moet betalen bij Essent, Eneco en NUON voor hun variabele tarief. Omdat 75% van alle klanten in NL bij hen klant zijn lijkt mij dit een eerlijke vergelijking. Als je nu 5,8 cent excl. betaalt bij Greenchoice is dat fantastisch voor jou. Het op dit moment goedkoopste tarief op de website van Greenchoice is 6,5 cent excl voor een vast tarief. Dus het klopt, als je al bespaart door bij Greenchoice klant te zijn dan is je voordeel relatief gezien iets minder groot. Maar rendement blijft zelfs bij goedkoopste Greenchoice tarief nog 5,72%.
@Robert. Als je info wilt hebben over de energietarieven van de afgelopen 20 jaar, mail me even want een excelbestand kan ik – technisch gezien – niet in de discussie plaatsen. frisconsult@gmail.com.
Voor iedereen die graag wil weten of de energietarieven de afgelopen jaren sterk gestegen zijn: nee, niet de tarieven van de energiebedrijven, maar wel de opslagen van de overheid, te weten de energiebelasting en de btw!
Zie het volgende overzicht wat ik gemaakt heb: Energieprijzen 1994 – 2012 (excel)
Ik ben erg nieuwsgierig naar de opbrengsten in Kw van de molens over de afgelopen 4 jaar. Iemand enig idee ?
Via de Vastelastenbond heb ik in juli een 5 jarig contract afgesloten bij Energiedirect voor alleen stroom, want we hebben helaas stadswarmte van Eneco. Mijn tarieven zijn daar: hoog €0.05324 en laag €0.03554. Dus ongeveer gemiddeld €0.04439. Dus dat is de eerste 5 jaar goedkoper. Over 5 jaar kijk ik dan wel of een windmolen interessant is qua prijs.
Wel een goed initiatief en flexibeler als zonnepanelen wanneer je gaat verhuizen.
ik ben me aan het informeren wat de beste investering is om zelf elctra te produceren.
tot mijn verbazing lijkt de investering in windmolenaandelen haast 50% goedkoper dan zonnepanelen.
heeft iemand dit ook ondervonden, klopt dat?
Margalit, de winddelen geven, volgens de berekening op de eigen website zelf, een terugverdientijd van ruim 8 jaar bij een prijsstijging van 6 % per jaar. Een zonnepaneel zou, als je het zelf op het dak legt en je koopt niet al te duur in, ook eventueel terugverdiend kunnen zijn in 8 jaar. Het voordeel van de zonnepanelen is dat de opbrengst geheel in mindering wordt gebracht op je verbruik. Dus een kWh is daarmee een besparing van de volledige energieprijs die je betaalt, inclusief de energiebelasting (ongeveer alles bij elkaar 22 ct). Bij je windmolen is alleen de elektriciteitsprijs zonder belasting datgene wat je uitspaart (ongeveer 9 ct per kWh). Dus je besparing is daarmee per kWh veel lager bij je eigen windmolen.