Test batterijen

Geplaatst door Henk Termeer in Duurproeven 11 Reacties»

Voor mijn project fijnstof meten,wil ik 8 uur lang aan één stuk kunnen meten. Nu verbruikt de meter circa 300 mA bij een spanning van 10 V. Om 8 uur te kunnen meten, heb ik dus 8 batterijen nodig die minimaal 8 uur lang maal 300 mA = 2400 mAh kunnen leveren. Mijn oude Sanyo batterijen zijn leeg voordat de acht uur durende fijnstofmeting is afgerond. Het is dus tijd om op zoek te gaan naar nieuwe batterijen.

Voor mijn hobby bestel ik met enige regelmaat elektronica in China via onder andere  deze webshop, ook nu weer voor oplaadbare batterijen.

2500 mAp batterij 1,2 volt

Mijn keuze viel op BTY battery 2500 mAh. Binnen 2 weken lagen de batterijen op de deurmat en ik heb ze direct in mijn lader gestopt. Wat mij opviel was dat ze erg weinig wegen, namelijk 68 gram per vier stuks. Mijn vier oude Sanyo penlite batterijen wegen samen 123 gram.

De batterijoplader

Als lader gebruik ik een vrij luxe Volcraft IPC-1L, hiermee is het mogelijk batterijen te laden maar ook te ontladen. De micro-elektronica in de lader bewaakt de stroom, meet de tijd en vertelt je zo tijdens de testmodus wat de capaciteit van de batterijen is. Dit gebeurt per batterij en dat was schrikken. De beste was 600 mAh, dit is maar liefst ruim 75% minder dan de beloofde 2500 mAh.

Batterijoplader

Gemiddeld meet ik dat de capaciteit ongeveer 10% minder is dan aangegeven.

Ik heb deze batterijen als fake/fraud gemeld en 10 minuten later kreeg ik de melding dat mijn geld wordt teruggeboekt. Ik ben blij dat mijn geld terug komt, maar nu moet ik op zoek naar nieuwe en goede batterijen. Ik vind alkaline batterijen van DURACELL geen oplossing voor deze toepassing, niet duurzaam en niet economisch. Als ik een Duracell batterij neem ben ik voor iedere 10 uur meten ongeveer 5,60 Euro kwijt, als het kouder is gaan de batterijen minder lang mee en aan het einde van de week heb ik weer 8 lege batterijen die gerecycled moeten worden.
Een oplaadbare batterij kan ik na iedere meting weer opladen, zodat ik 100% zeker weet dat ik gedurende mijn fietstocht fijnstof kan meten zonder onderbreking. Mijn zoektocht naar echte 2400 mAh batterijen met een goede prijs/kwaliteit verhouding gaat verder.


Henk Termeer Twitter

11 reacties op “Test batterijen”

ik zou even kijken in de wereld van de modelbouw wereld, daar gebruiken ze o.a. lipo’s om model vliegtuigen en raceauto’s van energie te voorzien en deze kunnen snel opladen

Hallo Erik en Marksken, de Eneloop batterijen was ik ook al tegen gekomen evenals de lipo’s. Ik kan idd 8 Eneloop batterijen gaan gebruiken wordt wel wat prijzig maar zal zeker werken. Lipo’s 3 stuks zal ook werken, ik ben zelf nog niet zo bekend met lipo’s wel begrepen dat je voorzichtig moet zijn met de onbeveiligde cellen.
Er is ook al voorgesteld om een gel accu te gebruiken, ook dat gaat werken maar is wel weer zwaarder bij het zelfde aantal Ah.
Het wordt tijd voor een tabel met alle voor en nadelen.

Ik zou er een voeding voor nemen en die aansluiten aan de verbindingen van de batterijen in het batterjvakje. Dan heb he zowiezo geen probleem meer met energiehoeveelheid en kun je je effort richten op je meting waar het om ging.
Niet dat ik je info over batterijen niet interessant vind, integendeel.

Hallo Marchel, ik gebruik voor het testen nu ook een voeding maar als ik straks tussen thuis en het knmi/rivm aan het fietsen ben wil ik geen verlengsnoer achter mij afrollen en terug weer oprollen ;-). Het moet een mobiele meting worden die gedurende een werkdag zonder onderhoud (batterij wissel ed.)kan werken.

Ik ken je meetapparatuur niet, maar is het mogelijk om deze wat zuiniger te maken? Veel apparatuur meet continu maar zou best elke minuut kunnen meten. Zelfs elke seconde, maar dan wel een meting van 1 ms en de resterende 999ms in low power. Sommige (CO2) sensoren moeten opwarmen en gebruiken veel energie. Je fietsdynamo is geen optie?

Hallo Ard, helaas geen sleepmode voor mijn Arduino, hij werkt zich een ongeluk, iedere seconde de gps uitlezen, temperatuur en luchtvochtigheid en nog 2 interrups van de fijnstofmeter. Ik ga wel testen met 1 ventilator ipv 2 maar als dat niet voldoende is kom ik toch terug op 300mA verbruik.

Henk,
Volgens mij is de simpelste oplossing met een 12 volt 5 Ah loodaccu en een 7810 omzetter. Dan heb je 10 volt. Eventueel met wat meer elektronica aan te passen naar 9.6 volt. Kost je wel wat meer geld maar gaat dan makkelijk 2 dagen mee. Is dat geen betere oplossing?

Hallo Jerry, een loodaccu kan ook ik heb al een schakelende omvormer in de opstelling zitten dus alles tussen 7 en 30 volt is ok. Nadeel van een loodaccu is het volume en het gewicht. Maar je hebt gelijk met 5 AH kan ik ruim vooruit. Voor de lange duur en niet mobiele meting kom ik zeer zeker op een loodaccu uit.

Aangezien je op de fiets bent lijkt mij een grotere accu geen probleem. Een RC accu 11,1V 5000mAh, LiPO cel weegt 380 gram. kost wel bak met duiten (E60) en dan een kleine omvormer er bij voor de 5v die de arduino nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *