Energie besparing levert geld op

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing 28 Reacties»

Van 13000 kWh naar 1400 kWh, een besparing van € 2320 per jaar….

Plaatje van 500 euro biljet

Nadat ik enthousiast ben geworden over de opbrengst van mijn eerste zonnepaneel ben ik me eens gaan verdiepen in het elektriciteits verbruik in mijn huis.

Al snel kwam ik erachter dat mijn elektriciteitsverbruik de afgelopen jaren sluipend is toegenomen, tot een extreem hoog verbruik van 13000 kWh/jaar. Dat betekent een elektriciteitsrekening van meer dan 2600 € per jaar! Toen is mijn actieplan ontstaan om energieneutraal te gaan worden….

Even als vergelijking, het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden (2.4 personen) in 2004 was 3346 kWh/jaar. Een groter gezin gebruikt in het algemeen meer elektriciteit zie onderstaande tabel:

Het verbruik naar gezinsgrootte per jaar is:

  • 1 persoons huishouden 2220 kWh
  • 2 persoons huishouden 3095 kWh
  • 3 persoons huishouden 3875 kWh
  • 4 persoons huishouden 4345 kWh
  • 5 persoons huishouden 4910 kWh
  • 6 of meer persoons huishouden 5295 kWh.

bron: milieu centraal

Het werd dus hoog tijd om te achterhalen waar dit hoge elektriciteitsverbruik vandaan kwam….

Op de website van milieu centraal staat ook een mooi overzicht van de grootste stroomverbruikers in een huis. Dit heb ik als leidraad gebruikt om mijn stroomverbruikers op te sporen.

Apparaat Gemiddeld jaarverbruik in kWh Gemiddelde jaarkosten
€ 0,20 per kWh (enkeltarief prijspeil 2006).
Waterbed 200-1000 € 40,- tot € 200,-
Wasdroger 599 € 120,-
Verlichting 540 € 108,-
Kooktoestellen 55 – 530 € 11,- – € 106,-
Elektrische boiler (80 -100 liter) 1900 € 380,-
Koel/vrieskast 2-deurs 462 € 92,-
Diepvrieskist 380 € 76,-
Koelkast met vriesvak 286 € 57,-
Wasmachine 231 € 46,-
Vaatwasmachine 305 € 61,-
CV-pomp (moderne ketel) 270 € 54,-
Computer 146 € 29,-
Televisietoestel 138 € 28,-
Video 108 € 22,-
Koffiezetapparaat 80 € 16,-
Stofzuiger 54 € 11,-
Audioapparatuur (midiset) 52 € 10,-

Op basis van bovenstaande lijst heb ik een inventaris gemaakt waar ik allemaal op kon bezuinigen zonder (veel) comfort in te leveren.
Dit heeft tot de volgende besparingsacties geleid:

Apparaat Voor Nu Besparing
Droger 2 x week droger (1.8 kWh / beurt) het hele jaar door droogmolen buiten 50% jaar, droger 50% jaar 0.26 kWh / dag
Verlichting 2 x gedimde halogeen lampen (160W), 5 halogeen spotjes (100W) 3 design lampen met spaarlampen (25W), 3 reflector spotjes (21W), 2 led spotjes (2W) 0.85 kWh / dag *
Koelkasten koelkast, vrieskast en een koel/vries combi (3.3kWh / dag) Nieuwe koel/vries combi A+ (0.6 kWh / dag) 2.7 kWh / dag
Computers multimedia pc (100W), gateway pc (60W), server (250W), desktop pc (180W) allemaal continue aan multimedia pc (60W), laptop (30W), server (100W) waarvan alleen de server continue aan staat 11.76 kWh / dag
Airco Split unit Airco (1250W), 4 maanden / jaar continue Passieve koeling door plaatsing rol-luiken 9.86 kWh / dag
Totaal 25.43 kWh/ dag

* Aanname: lichten branden gemiddeld 4 uur per dag.

Door bovenstaande besparing is mijn energieverbruik terugebracht van 13000 kWh naar 3718 kWh. Dit scheelt dus € 1856,- per jaar.

De overige besparing heb ik verkregen door het plaatsen van zonnepanelen. Deze leveren ongeveer 2280 kWh per jaar.

28 reacties op “Energie besparing levert geld op”

Hallo

Toch even meegeven dat ik als “eenpersoonsgezin” wel rondkom met 1100 kw/u in een jaar..
Mvg.

Hoi Urvanis,

Goed werk! 1100 kWh per jaar is bijzonder weinig.

Heb je iets speciaals gedaan om zo weinig elektriciteit te gebruiken? Nog tips?

Dag Jeroen,

Ik neus vaker op jullie site rond, maar zie dit voor het eerst. Goed werk! 13.000 is ook wel abnormaal veel stroom, dus dat je daarover na bent gaan denken, is in één woord geweldig.

Sinds ik met vrouw en dochtertje van 2 een huis heb gekocht, ben ik steeds meer gaan opletten op ons stroomverbruik. Nadat ik een wattmeter aangeschaft had, ging er een wereld voor me open. Opeens begon ik te begrijpen waar die 2 kWh per dag heenging tijdens de vakantie: Naar de ketel, vloerverwarmingpomp en dimmers. Afgelopen jaar verbruikten we 2400 kWh (en 1400 m3 gas). Ik ben nu aan het experimenteren met spaarlampen en LED-verlichting, en nog wat andere dingen, om te proberen dit jaar onder de 2000 kWh te komen.

Ik hou jullie site in de gaten.

Met vriendelijke groet,

Neven

ps Ik ben ook een bedrijfje begonnen dat energiezuinige computers aanbiedt: http://www.wesapo.nl

Hoi Neven,

Dank je voor je complimenten. Het werd inderdaad hoog tijd dat ik iets aan mijn energie verbruik ging doen. Gelukkig is mijn verbruik het afgelopen jaar al fors afgenomen.

Binnenkort zal ik een artikel plaatsen met daarin een overzicht van elektriciteits verbruik vanaf het moment dat ik met mijn energie-neutraal plan gestart ben.

Een verbruik van 2000 kWh voor een 3 persoons huishouden is heel mooi. Zeker als je het vergelijkt met een het landelijk gemiddelde van 3875 kWh. Nu nog een paar zonnepanelen en je bent energie neutraal…

Ik heb even op je WESAPO site gekeken. Ziet er goed uit!

Ik zie dat je een AMD Sempron 3200 gebruikt in je zuinige computer. Wat is het verbruik van de processor in idle/full load? Is er nog winst te halen door een AMD Geode 1500 NX te gebruiken? Wat voor type voeding gebruik je? Weet je wat de efficiency is?

Dag Jeroen,

Neem me niet kwalijk dat ik nu pas weer reageer. Ik loop een boel ballen te jongleren die ik nooit eerder heb vast gehad.

Ik had ook niet op de site gezien dat er een artikel is over energiezuinige servers. Dat is nog eens interessant! Als ik ooit energiezuinige servers wil gaan aanbieden, kom ik hier zeker terug. Ik weet namelijk heel weinig van (hardware van) servers.

Maar goed, om op je vragen in te gaan: Ik weet niet precies wat de Sempron op zichzelf verbruikt. Afgezien van mijn gebrek aan electrotechnische kennis, heb ik volgens mij ook nog eens ergens erg gelezen dat het lastig is om het verbruik van alleen een processor te meten. Het systeem waar de Sempron in zit, verbruikt echter in z’n totaliteit op idle 28 watt en op load 41 watt. De TDP van deze Sempron is 65 watt, dacht ik, maar dat is alleen maar een maximum gebruik. Het daadwerkelijke gebruik is veel lager.

Ik denk dat er wel winst te behalen is met een Geode (of een Turion, of een VIA-processor, of een mobiele Intel-processor). Het punt is alleen dat de computer dan duurder wordt, maar tegelijkertijd (flink) minder performance biedt. Dat maakt de boel nog moeilijker verkoopbaar dan het in wezen al is. Wat ik heb gedaan, is een simpele office-huis-tuin-en-keuken-computer bouwen, maar dan zo zuinig mogelijk. En dan kom je een heel eind.

In de eerste plaats door de processor. De Sempron is een prima processor waar mensen, nu er een soort ondergrens in performance is bereikt, echt nog heel wat jaren mee door kunnen. Vroeger verdubbelde de kracht en performance van computers zo’n beetje om het jaar. Die tijd lijkt nu een beetje voorbij (al proberen ze Jan met de korte achternaam natuurlijk wel een E6600 Core2Duo-systeem aan te smeren, als het even kan). Nu proberen ze zoveel mogelijk performance per watt te bereiken. De grootste kracht van de Sempron is echter het socket. AM2, en dit weten heel veel mensen niet, is namelijk revolutionair als het op energiezuinigheid aankomt. Onder andere door het gebruik van DDR2 als werkgeheugen, wat een tikkeltje zuiniger is dan DDR1 (DDR3 schijnt nog weer wat zuiniger te zijn, en alle beetjes helpen, nietwaar). Een andere reden die mij voor het nieuwe AM2 deed kiezen, is de upgradability: Mensen zitten de komende vijf jaar gewoon goed met AM2, en de kans is groot dat ze tegen die tijd niet eens een compleet nieuwe computer hoeven te kopen. Wat mijn systeem ook zuiniger maakt, is het feit dat de chipset op het moederbord uit één chip bestaat, in plaats van twee. Uit tests bleek dat dat op idle al zo’n 7-8 watt scheelt.

Dit was dus voor mijn project de ideale processor. Niet duur, prima performance voor simpele taken, maar bovenal: Heel goed te tweaken aangezien er geen sprake van een Vcore-lock is (zoals bij veel Athlons). Overklokken (en vaak dus ook overvolten) is de mode onder gamers en hobbyisten. Je kunt het echter ook omdraaien en kijken hoe ver je kunt gaan met [u]onder[/u]klokken en -volten. De Sempron in mijn systeem draait op idle stabiel op een voltage van 0.8, en op load is 1.0 volt al voldoende om op stock speed te draaien. Dat scheelt ten opzichte van Cool ’n Quiet op idle 4 watt en op load 21 watt (!).

Wat de voeding betreft: Seasonic maakt de beste voedingen en heeft dan ook verreweg de meeste voedingen in het [url=www.80plus.org]80+-programma[/url] staan. In mijn systeem zit voorlopig een 300W SFX-voeding van Seasonic. Ik weet niet hoe efficiënt hij is op zulke lage loads, maar echt denderend zal het niet zijn. Ik mag blij zijn als het 65% is. Daar valt dus nog wel wat te winnen. Toevallig heb ik tijdens mijn research-omzwervingen contact gelegd met de man achter [url=www.silentpcreview.org]Silent PC Review[/url] en hij voorspelt dat er ook in de wereld van voedingen een lichte ommekeer zal komen. Al die 500W, 700W, 1000W voedingen (hoeveel procent van de computergebruikers heeft dat nou nodig?) worden alleen maar vanuit marketingtechnisch oogpunt gebouwd. Hopelijk verandert dat ook echt en komen er weer 150W-250W voedingen die superstil en super-efficiënt zijn.

Tot slot: Ik ben met mijn wattmetertje naar de Mediamarkt gegaan, heb daar alle TFT-schermen doorgemeten en vond zo m’n 16 watt-monitor. Veel lager dan dat vind je ze niet, volgens mij. En zo heb ik een systeem gebouwd wat met z’n 45 watt tot wel 75% zuiniger is dan andere computers. Alleen Macs doen het beter.

Als ik m’n site heb neergezet en genoeg contacten heb gelegd, ga ik trouwens proberen de zuinigst mogelijke desktop bouwen. Misschien kom ik dan weer bij de Geode uit, al verwacht ik dat niet echt. Het wordt waarschijnlijk een (mobiele) Core Solo of zoiets. Dat wordt een heel gezellig fanless kastje, zoiets als de Mac Mini maar dan anders. Dat wordt weer een hoop research voor mij als relatieve leek, en daar heb ik nu helaas geen tijd voor. 🙂

Zo, en nu ga ik nog even de metingen van het verbruik van je server doorkijken. De spannendste info zit altijd in kleine hoekjes verscholen. 🙂

Groet,

Neven

Doe mee en bespaar energie met de PC

Een pc of laptop is een behoorlijke energievreter in het gebruik. Daarmee levert iedere computergebruiker een bijdrage aan het broeikaseffect, bijvoorbeeld door de pc onnodig aan te laten staan. Met Local Cooling, zie http://www.energiecommunicatie.nl wordt het energieverbruik van een computer overzichtelijk in beeld gebracht. Wat verbruikt de monitor, de harde schijf, de processor, de grafische kaart en andere zaken zoals geluid.

Local Cooling pakt dit probleem concreet aan en zet de energiebesparende maatregelen van pc, monitor en harde schijf op scherp. Een keurige interface geeft aan hoeveel CO2 er te besparen is. Die besparing wordt weergegeven in aantallen bomen, liters brandstof en in kWh. Local Cooling maakt energie besparen leuk en inzichtelijk, bovendien bespaar je met de huidige hoge energieprijzen ook nog eens de nodige euro’s.

Hoi Jeroen,

Ik had laatst een heel stuk geplaatst met antwoorden op je vragen. Misschien was het iets te uitgebreid, want het is niet tevoorschijn gekomen. Is misschien maar beter ook. 😉

Anyway, ik heb hier een link van een Duitse review van een miniPC (Geode, zoals jij al zei) gevonden die op idle 7 watt gebruikt: http://www.minitechnet.de/dtresearch166lx1.html

Met vriendelijke groet,

Neven

Of het noodzakelijk is is eigenlijk afhankelijk van je woning; hoeveel ‘natuurlijke’ ventilatie is er, hoeveel vocht wordt er geproduceerd, etc. Ik denk dat het zonder een onderzoek van iemand die er verstand van heeft niet verstandig is om het zomaar uit te zetten. Vochtproblemen in je woning zijn niet leuk.

Wat misschien wél een optie is: de wisselstroommotor (laten) vervangen door een gelijkstroommotor. Dat schijnt veel elektriciteit te besparen bij een gelijke luchtstroom.

Nou, ik heb geen last van vocht in het huis. De HYRO meter blijf is meestal op 50% staan.
In de woon kamer staan er twee ‘natuurlijke’ ventilatie en in de keuken maar 1 ‘natuurlijke’ ventilatie. Een open keuken die verbonden is met de woonkamer.
Twee slaapkamers waar elke 1 in zit.

En ik mag de wisselstroom niet vervangen ik heb een huur huis

Maar die de wisselstroommotor is behalve naast keuken/wc geur alleen nog voor de vocht in huis???

En ik mag de wisselstroom niet vervangen ik heb een huur huis

Er is tegenwoordig niet zoveel meer wat ‘niet mag’ in een huurwoning. Als een bepaalde handeling een woningverbetering is heb je goede kans dat het wel mag. Het kan wel zo zijn dat je toestemming moet vragen. Zo heb ik heb ook toestemming gevraagd en gekregen voor de plaatsing van mijn zonnestroominstallatie.

Maar die de wisselstroommotor is behalve naast keuken/wc geur alleen nog voor de vocht in huis???

Onder andere. Het ventilatiesysteem zuigt lucht af uit je woning zodat door kieren en ventilatieopeningen verse lucht de woning binnenkomt. Verse lucht is van belang voor de bewoners van het huis, als het CO2 (of, erger nog, CO) niveau te hoog wordt is dat niet goed voor je.

Verder is verse, droge lucht ook belangrijk is voor de verwarming. Droge lucht warmt veel sneller op dan vochtige lucht. Je zou dus mogelijk een klein beetje elektriciteit kunnen besparen door de ventilatie uit te zetten en vervolgens meer gas kwijt zijn om te stoken. Dat is niet handig…

Ik zou zelf niet zonder overleg met iemand die er verstand van heeft de ventilatie uitzetten. Maar dat moet natuurlijk iedereen voor zich weten.

Okey, bedankt voor de tip
Maar mijn bedoeling was als ik niet thuis ben, om het dan uitzetten.

Maar ik ben wel wijzer geworden. Ik laat het gewoon aan staan. Misschien neem ik de gelijkstroommotor een keer in overwegen.

Ongeveer een jaar later is de prijs van een kWh gestegen naar € 0,25. Hoe meer wij besparen hoe hoger de tarieven. Kortom: Minder leveren voor een hogere prijs.
Energiebesparing is dan per definitie alleen maar interessant om het broeikas- effect te verminderen.

Ongeveer een jaar later is de prijs van een kWh gestegen naar € 0,25. Hoe meer wij besparen hoe hoger de tarieven. Kortom: Minder leveren voor een hogere prijs. Energiebesparing is dan per definitie alleen maar interessant om het broeikas- effect te verminderen.

En dat zie je toch verkeerd, vind ik. Als je een energiebesparende maatregel neemt (van isolatie tot spaarlamp) gaat dat juist elk jaar meer geld besparen! Een maatregel die je dit jaar € 100 bespaart zal je volgend jaar misschien wel € 110 besparen en het jaar daarop € 120

Dus een stijgende energieprijs is juist reden om te gaan besparen. De Nuon heeft ons voor 2007 op een maandbedrag van €30 gezet. Dus alleen voor het broeikaseffect? Ik dacht het niet, mijn portemonnee wordt er ook zeer zeker beter van!

Je ziet helaas wel een trend dat energiemaatschappijen het vastrecht steeds meer verhogen, terwijl ze bij het adverteren alleen de kale stroom kosten laten zien waardoor het lijkt dat ze heel goedkoop zijn.

In het artikel De terugverdientijd van zonnepanelen staat een overzicht van de werkelijke kWh kosten van de afgelopen 10 jaar (bron cbs). Daar zie je dat de werkelijke kosten een stuk hoger zijn dan de energiemaatschappijen ons doen geloven. Dit geldt dus ook voor de variabele kosten.

De stijging van de kWh kosten heeft meer te maken met het feit dat de meeste electriciteit nog op een niet-duurzame manier wordt opgewekt (gas en steenkool).

De gas prijs is de afgelopen jaren, door de koppeling met de olieprijs, de afgelopen sterk gestegen. Zie hiervoor ook het artikel Stijgende olieprijs. Nu we geen orkanen van betekenis hebben gehad is de olieprijs toch weer boven de 80 euro geklommen. Het is opvallend hoe weinig aandacht dit peakoil probleem aandacht krijgt in de media.

Landen die wel fors geinvesteerd hebben in duurzame energie opwekking (windenergie) hebben hun kWh prijs zien dalen.

hoi,

Ik ben van plan een airco aan te schaffen met als hoofdbedoeling mijn woonkamer te verwarmen.Ik heb zonnepanelen geplaatst die normalerwijze meer kWh/jaar zullen opbrengen dan mijn huidige kwh jaarverbruik.Op deze wijze zal ik mijn zelf geproduceerde energie nuttig kunnen gebruiken waardoor mijn gas (verwarming)faktuur ook zal dalen.
Momenteel verbruik ik gemiddeld 20000 kWh aan gas (+/-1800 kubiek),waarvan 80%aan verwarming = 16000kwh(veronderstelling).
De verschillende leveranciers die al over de vloer zijn gekomen raden een airco aan van +/- 5kW (koelvermogen),6 kw verwarmingsvermogen.Mijn woonkamer is 100M3+40M3van de keuken waarvan deur altijd open staat, dus 140m3.Nu blijkt dat deze toestellen een COP van ongeveer 3.2 hebben, waardoor mijn verbruik bij verwarmen ongeveer 1.875 kWh zou zijn. Stel dat ik 1600 uur in één jaar wil verwarmen betekend dit een verbruik van 3000kWh. Klopt deze redenering ?,ik heb er moeite mee daar ik 16000kwh nodig heb als ik met gas verwarm?

hoi,

Ik ben van plan een airco aan te schaffen met als hoofdbedoeling mijn woonkamer te verwarmen.Ik heb zonnepanelen geplaatst die normalerwijze meer kWh/jaar zullen opbrengen dan mijn huidige kwh jaarverbruik.Op deze wijze zal ik mijn zelf geproduceerde energie nuttig kunnen gebruiken waardoor mijn gas (verwarming)faktuur ook zal dalen.
Momenteel verbruik ik gemiddeld 20000 kWh aan gas (+/-1800 kubiek),waarvan 80%aan verwarming = 16000kwh(veronderstelling).
De verschillende leveranciers die al over de vloer zijn gekomen raden een airco aan van +/- 5kW (koelvermogen),6 kw verwarmingsvermogen.Mijn woonkamer is 100M3+40M3van de keuken waarvan deur altijd open staat, dus 140m3.Nu blijkt dat deze toestellen een COP van ongeveer 3.2 hebben, waardoor mijn verbruik bij verwarmen ongeveer 1.875 kWh zou zijn. Stel dat ik 1600 uur in één jaar wil verwarmen betekend dit een verbruik van 3000kWh. Klopt deze redenering ?,ik heb er moeite mee daar ik 16000kwh nodig heb als ik met gas verwarm?

@Geert,

Heb je ook welleens overwogen om vloerverwarming en een warmtepomp te gebruiken.

Dat is een veel efficientere manier om je huis elektrisch te verwarmen.

Een airco verwarmt alleen de lucht op een 1 locatie in je huis. Dit is veel minder behaaglijk dan een groot vloer oppervlak die middels stralingswarmte de ruimte verwarmt.

Dit is een terechte opmerking, maar ik heb een bestaande woning (10jaar oud), goed geisoleerd zonder vloerverwarming.
Kunt u antwoord geven op mijn vraag?
Als ik met gasverwarming (doorstromer) 16000kwh nodig heb om te verwarmen, heb ik dan ook 16000kwh nodig als ik gelijk welke andere verwarmingsbron gebruik of kom ik toe met die vooropgestelde 3000kwh als ik met airco verwarm ?

Als de airco 6 kW opwarmings vermogen heeft met een COP van 3.2 (320% rendement) dan zal deze op dat moment 1.875 kW aan energie opnemen uit het elektriciteitsnet.

Als die airco dan inderdaad 1600 uur aanstaat komt je op een jaarverbruik van 3000 kWh.

Echter, ik neem aan dat het hier gaat om 1 enkele airco unit?

De vraag is dan of 1 airco unit (vergelijkbaar met 1 radiator in je huis) evenveel warmte confort geeft als een centrale verwarming waar in elke kamer een radiator hangt waarbij de warmte gelijkmatig in het (hele) huis wordt afgegeven.

Het gaat inderdaad over één aico unit (één binnen en één buiten element) en inderdaad enkel in mijn living.Ik ga ervan uit dat 90% van mijn verwarmingskost ook naar deze ruimte gaat , in de slaapkamers enz staat de centrale verwarming praktisch nooit aan.

U moet weten dat het mij om te doen is om mijn “overschot” aan opgewekte elekr energie te gebruiken.
Ruwe schatting aan overschot energie: “1500kwh”, als ik met 3000kWh mijn living kan verwarmen (1600uur verwarmen in één jaar is toch wel ruim voldoende denk ik), dan moet ik maar 1500kWh betalen ; Of ik kan mijn airco gebruiken totdat ik net boven mijn “overschot zit” en dan de rest van het jaar met gas verwarmen.

@Geert
COP van de airco is een getal bij bepaalde condities, net als de auto met een verbruik van 1 op 15 dan mag je niet hard op het gas trappen enzo.
COP wordt deels bepaald door het temperatuursverschil wat over je installatie aanwezig is dus buitentemperatuur en binnentemperatuur.
Ik sluit me verder aan bij Jeroen vwb de warmtepomp en vloerverwarming/lage temperatuurverwarming.

Ons verbruik van gas en stroom is in een jaar drastisch gedaald.
De eindafrekening geeft het volgende resultaat
De rekeningen zijn tot en met oktober, dus van januari t/m oktober 2006 en zo ook van januari t/m oktober 2007.
Dit in verband met een eindafrekening door een verhuizing.

2006 gas:214,94 euro
Elektriciteit: 148,36

2007 gas: 69,71 euro
elektriciteit: 83,60

We hebben dit enkel kunnen bereiken door het vervangen van 5 lampen in spaarlampen, en zowel de waterkranen als ook de douche voorzien van spaarkoppen. (gasbesparing)
Nu willen we een zonneboiler, eventueel met hotfill erbij.

Ik heb zelf geen airco, maar het idee om hem te gebruiken als warmteterugwinning vanuit de buitenlucht klinkt interessant. Elektrische energie is een factor 3,5 duurder dan energie m.b.v. een HR-ketel op aardgas.
Als de COP van een airco 3,5 is zou dat interessant kunnen zijn. Ik begrijp echter dat de COP afhangt van het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en af te geven binnenlucht. Als het vriest is de COP dus vrij laag. Dan is er nog de vraag of de elektrische energie voor de compressor naar buiten gaat of binnen blijft. Verder vraag ik me af hoe je de opgewekte warmte op de kamers krijgt waar je hem wilt hebben.
Dan kom je al gauw uit op vloerverwarming en/of radiatoren.

Hahaha, wij hebben (vriend en ik) net de rekening binnen en hebben over een jaar 555 kWh in laag tarief en 806 kWh in normaal tarief. Das dus 1361 kWh.
Dikke win! We hebben btw 2 pc’s en een laptop :p

Hallo Yvet, 1261 Kwh voor 2 personen vind ik heel netjes al zijn er mensen die daar nog wel iets onder duiken. Zelf kom ik met vier personen uit op ongeveer 2400 kwh excl mijn warmtepomp maar ik heb er heel wat voor moeten aanpassen.
Ik heb alleen nog led en spaarlampen, Een A++ diepvriezer, koelkast en wasmachine. Een vaatwasser met hotfill en een TV die maar 56 watt verbruikt.

Mijn grootste verbruikers blijven het elektrische koken, de balansventilatie, vaatwasser, wassen en strijken en ongeveer 400W Wh voor 2 laptops per dag omdat ik hele dagen thuiswerk. Zonder echt op comfort in te leveren is dit voor mij wel het maximum. Toch ben ik ook heel wat hoger begonnen; 3 jaar geleden zat ik op 5300 Kwh en heb dit dus bijna weten te halveren. Het nu resterende verbruik aan overige elektriciteit ga ik vanaf volgende maand helemaal met PV opwekken zodat dan alleen de energie voor de warmtepomp overblijft. Ik ga nog wat extra isolatie toepassen aan mijn dak en de vloer zodat er op de volgende afrekening hooguit 1200 Kwh aan totaal verbruik over blijft. Daarmee ben ik dan nog niet passief maar veel scheelt het dan niet meer. Let wel, dat is dus inclusief alle verwarming.

Jerry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *