Ervaring met spaarlampspotjes

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Spaarlampen 13 Reacties»

Het gaat bespaarders niet altijd van een leien dakje…

Plaatje van spaarlampspot

De lamphouder

Thuis heb ik drie plafondlamphouders zelf gemaaakt met wat mooie panelen van een doe-het-zelf zaak. Ik heb gaten in de panelen gezaagd waar de spots doorheen kunnen en deze met een mooie bevestiging aan het plafond bevestigd. De spots die ik al een paar jaar gebruik zijn 50 W 230 V halogeenspots.
Zie hier een foto van hoe een lamphouder eruit ziet.

Plaatje van de lamphouder

Je ziet dat het een open geheel is. De spotjes zitten in een houder en van de zijkant kan men de achterkant van de houder zien. Je ziet dat het plafond wat rood kleurt, dit komt vanwege de rode placemats die op de tafel liggen, ze geven een iewat rode reflectie die je dan weer terugziet op het plafond. Ik moet zeggen dat in werkelijkheid het minder rood overkomt dan hier op de foto, maar ik laat het maar zo om straks goed een vergelijk te treffen.

De spaarlampspot

Nu zei ik al dat de spotjes 50 W per stuk verbruiken, en dus 150 W voor de drie spotjes die je per lamphouder ziet. Ik wilde daarop besparen, en vond mooie spaarlampspotjes met dezelfde diameter. Zie hier een visueel vergelijk met de halogeenspotjes.

Plaatje van halogeen en spaarlampspot

De spaarlampspot is van het merk Megaman, compact reflector GU10 met codes MM14122 en BR0707i, verbruiken slects 7 W en zouden een warmwit licht moeten geven met een kleurtemperatuur van 2700 K.
Je kunt goed de spaarlampbuis zien in de voorkant van de (rechtse) spot. Het zijn mooie spotjes en ze zijn 1 cm langer (totale lengte 65.4 mm) dan de oorspronkelijke halogeenspots. Let daar dus wel op wanneer je je halogeenspotjes wilt vervangen door spaarlampspotjes; het moet wel passen! Ik heb wat moeten verbuigen aan mijn houders maar dat was gelukkig zo gebeurd. Het plaatsen was verder geen probleem.

De besparing

Met deze spots zou ik dus een besparing kunnen halen van 150 – 21 = 129 W. Ik reken even door dat ik gemiddeld 3 uur per avond die lamp aan heb staan, dat is dan 365 x 3 h x 0,129 kW = 141 kWh besparing per jaar. Dat komt overeen met ongeveer 141 x 0,22 € = 31 € per jaar. Omdat de spots zelf zo’n 11 € per stuk kostten, zou ik het dus in 1 jaar terugverdienen.

Foto’s van het effect

Vol goede moed ben ik dus de spaarlampspotjes gaan installeren. Het was zo gebeurd, en toen het effect….
Ik laat jullie nu twee foto’s zien, namelijk de kamer met de halogeenspotjes en de spaarlampspotjes. Daarna een boek dat op tafel staat en belicht met de halogeenspotjes en de spaarlampspotjes.

Plaatje van kamer onder halogeenlicht

Plaatje van kamer onder spaarlamplicht

Met halogeenlicht ziet het er allemaal wat rood achtig uit, wat komt door de rode placemats die op de tafel liggen. In werkelijkheid moet ik zeggen dat het allemaal niet zo rood overkomt. Wat je goed ziet is dat bij de spaarlamspotjes de gehele kamer verlicht is (tot aan het plafond en bovenkant binnenmuur), en dat bij de halogeenspots aleen maar de tafel en de directe omgeving wat verlicht is.
Verder nog een vergelijk van een boek, wat geplaatst is op de tafel.

Plaatje van boek onder halogeenlicht

Plaatje van boek onder spaarlamplicht

Hier kun je zien dat het boek meer verlicht is met de halogeenspots, en dat bij de spaarlamspots het licht op het boek en de tafel minder is, en op de muur meer is.

De ervaring

Ik kan je vertellen dat de ervaring van de spaarlampspots niet zo positief is. Ik had het gevoel in een werkplaats te zitten, met allemaal felwitte tl-bakken boven me. De gehele ruimte leek egaal verlicht en juist niet voldoende voor het fijn kunnen lezen. Het was dus helemaal niet gezellig om aan tafel te zitten. Ik heb nohh geprobeerd met kleurfilters het felle licht (dat blauwig aanvoelde) wat warmer te maken, maar dan verlies je meteen echt wit bij bijvoorbeeld het lezen van je boeken. Ook heb ik geprobeerd het licht wat meer te bundelen, maar afgezien dat het er dan niet zo mooi uitziet, was het effect dat ik had met de halogeenlampen niet te verkrijgen.

De conclusie

Ik heb uiteindelijk maar weer de halogeenspotjes teruggeplaatst, omdat ik toch meer hield van het warme gevoel dat ik kreeg van het licht van deze lampen. Helaas mocht het niet lukken met de spaarlampspots.

13 reacties op “Ervaring met spaarlampspotjes”

Is het mogelijk om het met de Led spots wel een besparing te halen en ook het mooie lichteffect te houden?

Hoi Wilbert. De ledspots hebben een veel lagere lichtopbrengst. En zelfs ledspots die direct op de 220 V werken, zijn vaak nog maar 1 Watt vermogen. Dat is niet te vergelijken met een 50 W halogeenlamp. Of je gaat heel veel ledspots monteren, dan krijg je wel meer licht. Ik ga binnen een week de meetresultaten geven die wij met onze luxmeetopstelling hebben gemeten aan ledspots, halogeenlampjes en spaarlampspots. Dan kun je meteen zien hoe het zit met de lichtopbrengst en de bundeling ervan.

Ook ik heb dezelfde ervaring dat de spaarlampen van Megaman met 2700 K, geen warmwit licht uitstralen. Ik heb tot dusver nog geen spaarlamp ontdekt die gewoon warmwit licht uitstraalt en dat is gewoon erg jammer. Spaarlampen hebben nl. geen rood component in het licht, waardoor onderanderen de houtnerven van meubelstukken gewoon wegvallen. Ik heb kleine rode reflector kapjes toegepast en dan gaat het wel beter. Maar ben nog steeds niet helemaal tevreden. Dit komt o.a. doordat de dimbare megaman spaarlamp groter is dan een gewone gloeilamp en hierdoor het licht weer meer wordt verspreid dan met een gewone gloeilamp.

Helaas zijn er grote verschillen in de kwaliteit van spaarlampen. Dit uit zich in betwouwbaarheid (vooral onbekende merken kunnen hun claims niet waarmaken) maar ook in de lichtkwaliteit: vaak niet zuiver wit maar blauw- or groenachtig, etc. De Philips Softone lampen komen qua kleurbeleving erg dicht bij die van gloeilampen. Verder geven energiebesparende spotjes obv spaarlamp-technologie een meestal niet wenselijke spreiding van het licht, simpelweg omdat het geen puntvormige lichtbron is die nodig is om een mooi gedefinieerde bundel te creeren. In de toekomst kunnen witte LED’s uitkomst bieden, van ‘vandaag’ is de kleurweergave nog minder van van spaarlampen, en de lichtopbrengst (nog) te beperkt.
Er zijn (en komen) energiebesparende halogeenspots in de markt. Informeer bij speciaalzaken.

Weet er iemand hoe of de spaarlampspots tegen een regelmatige uitschakelfrequentie kunnen? Ik heb namelijk gehoord dat spaarlampen in het algemeen niet tegen een regelmatige aan/uit frequentie kunnen?

@ Kristof
Bij mijn weten is het de voorschakelelektronica die zo gemaakt moet worden dat een softstart gebeurd. Dit wil zeggen dat de buis aan beide einde voorgegloeid wordt en dat er daarna pas een beheerste spanningspiek op de buis gezet wordt, waardoor deze beheerst aangaat en geen oververhitting en daardoor slijtage vertoont. Er zijn denk ik best wel wat spaarlampen die een softstart hebben, wellicht eens een aanrader om daar eens naar te kijken.

Wij hebben dezelfde spotjes van megaman in de keuken geinstalleerd. Ook bij ons een teleurstelling: het licht was veel minder warm dan te verwachten was op basis van de kleurtemperatuur op de doos. De lampen toch maar laten zitten en kijk! Na enkele dagen begon de kleurtemperatuur te verschuiven. Na een tiental dagen gaven de spotjes licht dat maar weinig verschilt van de halogeenspotjes in de eetkamer ernaast (tenzij je die halogeentjes dimt, dan worden ze ‘geler’). Ondertussen zijn we heel tevreden van die spotjes.

Heej wat typisch. Dus de lampjes zakken nog in kleurtemperatuur wanneer ze een aantal uren hebben aangestaan! Ik zou toch verwachten dat de verkoper dat duidelijk zou melden op de verpakking, want ik heb niet het geduld gehad om te wachten. Heb je misschien ook het kleurtemperatuur-verloop gemeten? Anders moet ik dat eens doen.

@ Pieter, stuur me eens de link van de lampspotjes die je hebt gekocht, dan koop ik er eens eentje en ga die eens doormeten.

@Pieter,

Weet je zeker dat het geen gewenning is?

Een mens kan heel duidelijk onderscheid maken tussen twee verschillende lichtbronnen als ze tegelijktijd branden (relatieve kleur verschillen), maar als je ze een voor een laat branden met redelijk tijd ertussen dan wordt het verschil al een heel stuk lastiger (absolute kleur verschillen).

Misschien wat laat, maar 50 watt Halogeen spot vervangen door een 7 watt spaarlamp is niet juist, de 7 watt spaarlamp staat voor 25 watt halogeen, dus de helft minder opbrengst. In deze vergelijking had je de 11 watt spaarlamp moeten nemen.

Mvg,

Jan Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *