De terugverdientijd van zonnepanelen

Geplaatst door Jeroen van Agt in Energiebesparing, Zonne-energie 124 Reacties»

Met de stijgende olieprijs en de daaraan gekoppelde elektriciteitsprijs is het interessant om eens te kijken wat nu precies de terugverdientijd is op zonnepanelen. Wat blijkt, zelfs voor particulieren zonder subsidie is het nu al interessant om te investeren in een PV systeem. Het blijkt dat een PV systeem zichzelf al ruim voor de gegarandeerde levensduur kan terugverdienen en dat op langere termijn de besparing op de elektriciteitskosten 7x zo hoog kan worden als de investeringskosten. Voor mijn eigen PV systeem van 2500 Wp zou ik dan op een netto kosten besparing van € 68.933 komen…

Grafiek besparing PV systeem

Stijgende elektriciteitsprijs

De afgelopen jaren is de elektriciteitsprijs elk jaar sterker gestegen dan de inflatie. Gemiddeld is deze stijging 7% geweest.

Jaar prijs per 1000  kWh Stijging
1996 € 100,50
1997 € 102,25 2%
1998 € 103,25 1%
1999 € 110,00 7%
2000 € 125,50 14%
2001 € 158,25 26%
2002 € 162,25 3%
2003 € 167,25 3%
2004 € 175,00 5%
2005 € 188,50 8%
2006 € 199,00 6%

Bron: cbs.nl

De verwachting is dat door het aankomende peak-oil probleem de prijs van olie nog fors gaat stijgen. Door de stijgende olieprijs zal de gasprijs, door de koppeling met de olieprijs, ook sterk gaan stijgen.

De sterk groeiende economieën in Azië en de hoge olieprijs zullen ervoor gaan zorgen dat de vraag naar steenkool gaat toenemen. Dit heeft tot gevolg dat ook de prijs voor steenkool zal gaan stijgen. Aangezien het grootste gedeelte van onze elektriciteit helaas nog steeds conventioneel opgewekt wordt middels gas -en steenkool centrales zal dit gaan zorgen voor sterk stijgende elektriciteitsprijs.

Het is dus interessant om te kijken hoe snel we onze PV systeem weer terug kunnen verdienen als we rekening houden met deze stijgende elektriciteitsprijs. Daartoe gaan we eens kijken hoeveel een PV systeem nu eigenlijk oplevert.

Watt piek

De maximale vermogen van een PV systeem wordt vaak uitgedrukt in Watt piek (Wp). Dit is het maximale vermogen wat zo’n systeem kan opwekken onder optimale omstandigheden. Om PV systemen met elkaar te kunnen vergelijken wordt vaak gekeken naar de prijs / Wp.

Jaar opbrengst

Als richtlijn kun je het Watt piek vermogen vermenigvuldigen met een vaste factor om daarmee de gemiddelde jaar opbrengst in kWh uit te rekenen. Afhankelijk van het type zonnepaneel, bijbehorende inverters en de jaarlijkse hoeveelheid zonneschijn zit er wel variatie in deze factor. De factor die hiervoor in Nederland vaak gehanteerd wordt ligt tussen de 0.8 – 0.9. Zelf heb ik met mijn PV systeem ervaren dat deze factor voor mijn installatie 0.9 is.

Voorbeeld: een PV systeem van 1000 Wp met een opbrengst factor van 0.9 levert een jaar opbrengst op van 900 kWh.

Langer termijn

Op dit moment is het onduidelijk hoe hard de elektriciteitsprijs gaat stijgen door het aankomende peak-oil probleem. Daarom zal ik voor de berekening uitgaan van twee verschillende scenario’s:

Scenario 1

De elektriciteitsprijs blijven met een normale trend van 7% per jaar, zoals de afgelopen 10 jaar, stijgen. Dit scenario kan optreden als we toch ineens veel olie / gas gaan vinden of wanneer we in staat zijn op korte termijn geheel onafhankelijk te worden van olie/gas voor onze elektriciteitsproductie.

Scenario 2

De elektriciteitsprijs gaat steeds harder stijgen vanwege de sterk stijgende olieprijs en de daaraan gekoppelde gasprijs. Deze stijging wordt veroorzaakt door het peak-oil probleem en zal zeer lang durende effecten hebben. In de berekening voor scenario 2 ga ik ervan uit dat de prijzen gemiddeld met 14% per jaar gaan stijgen.

Terugverdientijd

Voor de berekening van terugverdientijd van de investering in een PV systeem ga ik uit van de volgende aannames:

Prijs / Wp € 5
factor Wp : kWh 0,9
PV Systeem 2500 Wp
Opbrengst kWh 2250 kWh
Investering € 12500
Huidige elektriciteitsprijs € 0,20

Grafiek Besparing PV systeem 2500 Wp

Zoals te zien is in bovenstaande grafiek zit er een groot verschil tussen scenario 1 en scenario 2 op de langere termijn.

De uiteindelijke besparing op de elektriciteitskosten is in scenario 1 meer dan 2x zo hoog dan de investeringskosten. In scenario 2 is dat zelfs 7x zo hoog.

Verder blijkt uit de grafiek dat het PV systeem zichzelf ruim voor de gegarandeerde levensduur van 25 jaar terugverdient heeft.

  Jaarlijkse stijging elektriciteitsprijs

Terugverdientijd Netto kosten besparing na 25 jaar
Scenario: 1 7% 16 Jaar € 15.962
Scenario: 2 14% 12 Jaar € 68.933

Zelf uitrekenen

Voor diegene die zelf willen uitrekenen hoe lang het duurt voordat hun (toekomstige) PV installatie is terugverdient staat hieronder de spreadsheet met data die ik gebruikt voor bovenstaande berekening.

De orginele spreadsheet is in OpenDocument formaat en kan o.a. ingelezen worden door het gratis verkrijgbare openoffice.org pakket.


Doe't legaal. Neem OpenOffice.org

Voor diegene die geen openoffice.org kunnen installeren heb ik de spreadsheet ook in excel formaat opgeslagen. Hierbij kan wat opmaak informatie verloren zijn gegaan.

Gerelateerde artikelen

124 reacties op “De terugverdientijd van zonnepanelen”

@Roland,
Leuke link. Uiteraard heb ik commentaar.
Blz. 28 :”Aangezien zonlicht bestaat uit meerdere kleuren en het gebruikte materiaal slechts gevoelig is voor bepaalde kleuren gaat een deel van het zonlicht dwars door de cel heen.”. Nee, die word direct omgezet in warmte of gereflecteerd. Afhankelijk van het cel type word 5% tot 20% omgezet naar elektriciteit.
De module temperatuur zou 3,5% verliezen geven. Maar dat is ook weer afhankelijk van het type cel.

Nog even over de dakpannen. Heb je witte dakpannen dan reflecteren ze licht. En s’nachts stralen ze minder IR uit. Temperatuurverschillen zijn dan veel lager. Eigenlijk zou je de pannen van kleur moeten kunnen veranderen, afhankelijk van het weer, de tijd en het seizoen.

@Jeroen,
Hoe koel je met warme lucht?
De Wp meting word gedaan met 1000W/m² bij 25° cel temperatuur. Dat komt nooit voor in NL. Maar goed voor de verkoop.

Een terugverdientijd van 10 jaar lijkt me persoonlijk niet rendable als de prijs de laatste 3 jaar met 30% is gezakt.

[quote]
De verkoopprijs van zonnepanelen is flink gedaald. Lang: “Deze ligt nu op zo’n 30% van de prijs drie jaar geleden. Ik verwacht dat de prijsdaling doorzet, maar de meest kostenefficiënte bedrijven kunnen hun positieve marges behouden. Goede voorbeelden zijn Yingli** uit China en Canadian Solar**, dat ook in China produceert. Zij exporteren nu 97% van hun producten, want China zet zonne-energie nog niet in eigen land in. Wij gaan ervan uit dat dit wel gaat gebeuren en dat is gunstig voor deze bedrijven.”
[/quote]

http://www.nubijlage.nl/anders-kijken-naar-beleggen/2592148/zilvergebruik-in-zonnecellen-kost-goud.html

“In de zonnecellenindustrie is heel veel geïnvesteerd in een betere efficiëntie” Een vreemde eenzijdige benadering, het zou moeten gaan op een lagere prijs per kWh.
“China zet zonne-energie niet in eigen land in” ook veelzeggend!

De terugverdientijd van zonnepanelen zit bij mij toch onder de 10 jaar. Als ik uitga van een KW prijs van € 0,23 per KW. en ik reken geen stijging van de elektriciteit prijs, dan zit ik met de aanschaf van de set die ongeveer 500 KW peak haalt (gangbare situatie) onder deze grens. de panelen zijn in Nederland gekocht, zonder subsidie, etc. Ik heb ze wel zelf gemonteerd. Zou ik een grotere installatie hebben gekocht, dan zou ik nog goedkoper zijn uit geweest. Het gaat hier om fatsoenlijk materiaal met garanties etc. Het is maar hoe je rekent, ik kan echter met zonne panelen meer geld “besparen” dan dit op de bank zetten. Los van alle andere voordelen van zonne energie.

Voor ondernemers is het helemaal interessant. Ik had net voor een klant met een horecazaak een netto-terugverdientijd uitgerekend van 3,5 jaar. Prijsstijging elektriciteit nog eens meegerekend. 70% Belastingvoordeel.

Op CompareMySolar.nl is het mogelijk om voor je eigen dak te bekijken wat de terugverdientijd is van zonnepanelen. De website neemt als uitgangspunt je adres of postcode, vraagt je om je eigen dak te selecteren, een aantal vragen te beantwoorden over je dak en geeft als resultaat de ‘zonnepotentie’ van je eigen dak.

Vervolgens wordt er gekeken welke installateurs jou in hun werkgebied hebben zitten, welke systemen ze verkopen die op je eigen dak passen en dan het belangrijkste: CompareMySolar berekent wat het systeem op jouw dak opbrengt.

Meegenomen in de berekening: lokatie, grootte en richting van het dak, dakhoek, zoninstraling op je eigen dak, energieinflatie, algemene inflatie en paneeldegradatie.

Al deze info is openbaar en gratis te bekijken.

Stefan Ruiter – oprichter CompareMySolar.nl

Rekenvoorbeeld KLOPT NIET!
Wat ik als particulier mis in deze discussie is dat je als normaal sparend persoon je geld tenminste op een spaarrekening hebt staan. Als je dat voor een tijdje vast zet krijg je daar op dit moment 3,5% rente over – vermogenrendementsheffing dan houd je er ongeveer 2% aan over. Dus dat betekent dat je over een looptijd van 20 jaar 50% rendement op hebt. Dan zou de kostenteller in dit voorbeeld dus staan op 18800 euro. Je opbrengst is dan nog minimaal!!! Mocht iemand mij het tegendeel kunnen bewijzen dan hoor ik het graag. Panelen zijn alleen rendable als INVESTERING INDIEN er een FORSE subsidie op zit. Anders blijft het verstandig om te sparen en je vermogen flexibel te houden. Daarbij is de investering in je huis niet 1-1 terug te verdienen.

@Michiel, het klopt wel. Voorbeeld: 1 set zonnepanelen (zelf plaatsen) € 1100,00 Set levert jaarlijks ca. 475 KW a € 0,22 = € 95,00 Als ik € 1100,00 op de bank zet tegen 4% (ik ga even lekker hoog zitten) dan krijg ik € 44,00 rente. Rendement van de paneeltjes zit dus op ruim 8% uitgedrukt in geldwaarde. Aangezien de stroomprijzen niet zakken, zal het rendement stijgen. Natuurlijk kleven er nadelen aan. Je geld ligt (letterlijk) op je dak en 1x uitgegeven, kun je het niet terugdraaien. Het is maar hoe je iets berekend. Los van alle voordelen voor het milieu, is dit voor particulieren zeer interessant. Energie zal een steeds zwaardere maandlast worden.

@Michiel,
Je zonnepanelen kun je ook nog verpatsen via marktplaats oid.
Het is niet iets dat snel waarde verliest.
@Ruud
475 kWh neem ik aan. Mooi rekenvoorbeeld, maar volgens mij je de inverter nog vergeten.

In de voortdurende discussie mis ik één puntje van (enig) belang bij bepalen van rendement e.d. En dat is het gegeven dat – onder meer bij een grootschalig onderzoek in Californië – is vastgesteld dat DE WAARDE van het huis in vergelijking met zo’n zelfde huis zonder PV panelen tot wel 10% hoger is. 🙂

Maar de belangrijkste motivatie is ‘een stukje terug’ al gegeven: als we NIETS doen kunnen we ‘straks’ (lees: volgende generaties) nèt als nu al in de uiterwaarden stukken kust ‘terug geven aan de natuur’ simpelweg omdat het niet meer te beschermen valt bij de verwachtte zeespiegelstijging. Pessimistisch? Zoek maar eens op welke zeespiegel er gemeten is bij de huidige GHG ‘stand’ van 400 ppm… want dit is eerder voorgekomen.

@Fastbreak,
Beter nog dan zon-pv is minder energie verbruiken, goedkoop, gemakkelijk en snel moglijk! Een vermindering van 20 tot 30% is zeker haalbaar. Als we steeds meer verbruiken voor vervoer en verwarming zal zon-pv weinig helpen tegen zeespiegelstijging

@Wim, dat is incl. een Steca 500 (heb ‘m zelf). 475 KWH (even de H erbij gezet) is wat er op jaarbasis wordt opgewekt. Heb de set wel zelf moeten plaatsen.

Hallo,

Ik zat dit artikel te lezen en bedacht toen ineens dat het wel heel hard gegaan is. In het begin werd er gesproken over 5 a 6 euro per watt peak. Nu wil ik zelf ook pv panelen installeren en zag ik op http://www.solsun.nl al een 4600 waat peak installatie staan voor 5699 euro compleet. Dat is dus nog maar 1.24 cent per wat peak. Dat is dus een prijs daling van bijna 80%. Terwijl de kwaliteit en opbrengst gesteg zijn en ook de energieprijs en vergeet niet 4 jaar hoge inflatie. Ik denk dat als dit zo doorgaat je over 10 jaar gewoon niet meer om zonne-enrgie heen kan en je een dief van je portomonee bent als je het niet doet.

@Jeroen

Jeroen je hebt idd gelijk. Ik denk dat het enige wat mensen nu nog tegen houd de investering is. Nu zag ik dat het b.v. in de verenigde staten al mogelijk was om een pv system te leasen. Je betaald dan minder voor je energie als bij een energie leverancier maar hoeft het pv systeem niet zelf aan te schaffen. Dit is volgensmij een mooie manier voor mensen die tegen de investering opzien en op deze manier wordt het ook voor huurders intressant. Echter heb ik in nederland nog geen bedrijven gezien die dit doen. Denk dat dit ook in nederland wel mogelijk moet zijn

Dit is echt te kort door de bocht. Er wordt geen rekening gehouden met tijdswaarde van geld, en er wordt uitgegaan dat de zonnepanelen eenzelfde waarde houden als de aanschafwaarde. Ze gaan zo’n 25 jaar mee, en dan moeten ze dus vervangen worden. Waarde na 25 jaar is dus 0 euro, en je spaargeld blijft na 25 jaar gewoon bestaan. Wanneer dit verschil verdisconteerd wordt zijn zonnepanelen al minder ‘interessant’ dan sparen. Het hogere rendement gaat op aan het kopen van nieuwe zonnepanelen over 25 jaar. Dus kasstromen zijn over de gehele lengte al niet hoger dan sparen, laat staan als je het risico ook meeneemt. Wat als een paneel defect gaat na 6 jaar??

Zonnepanelen zijn er voor een beter milieu, niet voor het behalen van een met tijd en risico verdisconteerd rendement.

@Financiering: dat er 25 jaar garantie op een paneel zit, wil zeker NIET betekenen dat het paneel daarna niets meer doet. Sterker nog: de eerste cellen/panelen uit de jaren 60-70 zijn recent door (ik meen) het duitse vakblad Photon getest en ze deden het nog steeds uitstekend.

@Evi,

Klopt helemaal. De berekening hierboven (uit 2006) ging nog uit van een kWp prijs van €5,- Inmiddels kun je al een PV systeem kopen van €1,50 of minder (afhankelijk of je het zelf installeert). Hierdoor is de terugverdientijd veel korter geworden.

Maar eigenlijk is het beter om naar het financieel rendement te kijken van zonnepanelen. Als je uitrekent wat je bespaart aan elektriciteit gedurende de levensduur van de PV panelen en wat dan het rendement is van je investering zit je al snel boven de 5% (of hoger). Bij de bank krijg je nu minder dan 1%. Kortom het loont zich ook financieel om te investeren in duurzame PV panelen. Als we dit massaal gaan doen in NL kunnen we met zijn allen ook een flinke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Win – Win dus.

Ik lees wel eens die prijzen in dit soort discussies en daar kan ik alleen maar van dromen. Een uitstekend systeem met prima gegarandeerde materialen verkoop ik als installateur voor 1,05 euro per wp (omvang 10 panelen).
Dat is incl installatie, logging en 10 jaar garantie op de omvormer.

Voor het overige raad ik de mensen aan hun verbruik te verminderen door bijvoorbeeld eens goed te kijken in de vriezer en of die niet eens ontdooit kan worden.

@122 Marco, De stroomprijzen zijn nauwelijks gestegen afgelopen 10 jaar. De prijs van zonnepanelen is wel zeer sterk gedaald. Oftewel de insteek van het artikel dat zonnepanelen voor de particulier lonen, geldt nog steeds. Het voordeel van nu vandaag de dag is dat de investering heel laag is, dus het risico van veel geld ergens in steken is grotendeels verdwenen.

Beste Danny,

Goed en informatief artikel, de cijfers zijn anno 2018 iets anders. Resultaat hetzelfde. Zonnepanelen zijn financieel lonend voor particulieren, echter moeten we rekening houden met de all-in electra terug lever tarief en over een termijn van 25 jaar zou hier weleens een negatief inflatie op kunnen zitten. Vooral veroorzaakt door de energiebelasting verandering. Het zou de website sieren als de cijfers en de uitgangspunten worden veranderd. Mvg Pascal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *