Met de fiets naar het werk

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 44 Reacties»

Een jaar geleden heb ik besloten dat ik voortaan met de fiets naar mijn werk zou gaan in plaats van met de auto. Op jaarbasis levert me dat nu besparing op van € 1161 en 402 kg minder CO2 uitstoot.

Als alle Nederlanders die werken in hun eigen woonplaats dit ook zouden doen dan zouden we jaarlijks 4480 ton minder CO2 uitstoot hebben…

Fiets

Ik woon ongeveer 5 kilometer van mijn werk af dus de afstand is geen enkel probleem voor op de fiets. Maar voorheen had ik altijd wel een smoesje (voor mezelf) om met de auto te gaan, hier volgt een klein lijstje:

 • Het is te warm om te fietsen. Ik zit liever in een auto met airco.
 • Het is te koud om te fietsen Ik zit liever in een verwarmde auto.
 • Het regent. Ik zit liever droog in de auto.
 • Ik heb haast (ik dacht toen nog dat de auto sneller was)
 • Ik heb wat spullen bij (ik dacht toen nog dat dat nooit op de fiets paste)
 • Het te glad om met de fiets te gaan.

Zoals je ziet, is er voor bijna elke dag in het jaar wel een smoesje te bedenken om niet met de fiets te gaan.

Nadat ik het besluit genomen had om voortaan elke dag de fiets te nemen naar mijn werk, heb ik ook direct mijn auto in de verkoop gezet. Mijn vriendin en ik hadden elk een auto en als ik mijn auto toch alleen nog maar stil laat staan, dan kan ik hem net zo goed verkopen. Het voordeel is nu ook dat ik mezelf niet kan laten misleiden door mijn eigen smoesjes.

Na een jaar fietsen kan ik tevreden terugkijken op mijn besluit. De smoesjes van hierboven blijken in de praktijk heel erg mee te vallen. Het wordt dus tijd om deze te ontkrachten:

 • Het is maar een paar dagen in het jaar echt zo warm dat fietsen erg onaangenaam is. Het grootste gedeelte van de tijd is het bij warm weer heerlijk op de fiets. Het waait immers altijd lekker door.

 • Midden in de winter kan het inderdaad behoorlijk koud zijn. Maar met goede warme kleding valt dit eigenlijk wel mee. Zeker na de eerste kilometer. Je lichaam is dan vanzelf zo warm geworden dat je soms zelfs met open jas kunt fietsen.

 • Als het regent doe je gewoon goede regenkleding aan. Damp doorlatende regenkleding voorkomt dat je heel erg gaat zweten en met een goede regenjas, regenbroek en schoen beschermers blijf je droog zelfs in de hevigste regenbuien. Aangezien het gemiddeld genomen maar 7% van de tijd regent in het jaar in Nederland is het dus 93% van de tijd gewoon droog.

 • Inmiddels weet ik dat het tijdens de spits meer tijd kost om met de auto naar mijn werk te gaan dan met de fiets. Dus als ik haast heb dan ben ik blij dat ik lekker met de fiets ben.

 • Je zult verbaast staan hoeveel spullen je kunt meenemen op een fiets met een goed fiets rekje of fiets tassen. Mijn record staat nu op het meenemen van een complete droogmolen op mijn fiets.

 • Als het glad is is het wel oppassen natuurlijk. Maar in de praktijk is er ’s ochtend al gestrooid op alle wegen en fietspaden. Het is alleen een beetje oppassen als je de fiets uit de schuur haalt en over je eigen terrein naar de straat moet. Kortom geen echt probleem dus.

Maar de vraag is nu natuurlijk wat levert dit nu allemaal op.

Besparing op CO2 uitstoot

Ik werk ongeveer 52 weken x 5 dagen – 45 vakantiedagen = 215 dagen per jaar. Dat zijn dus 215 dagen x 10 km (heen en terug) = 2150 km per jaar aan woon-werk verkeer.

Mijn auto (een ford Ka 1.3 van 44 kW) heeft volgens de tabel van de ANWB een verbruik van 1:14.7 en produceert 165 g CO2 / km. In de praktijk heb ik dit nooit gehaald vanwege het feit dat mijn woon-werkverkeer stads ritjes zijn. Gemiddeld zat ik rond de 1:13.
Als ik deze factor loslaat op de CO2 uitstoot dan kom ik uit op ongeveer (14.7 / 13) * 165 g CO2 = 187 g CO2 / km.

CO2 uitstoot

Gebruikmakend van bovenstaande getallen kan ik mijn CO2 uitstoot per jaar uitrekenen:

2150 km x 187 = 402 kg CO2 / jaar.

Woon-werkverkeer in Nederland

Volgens gegevens van het CBS nemen zes van de tien mensen in woon-werkverkeer de auto.

In 2002 reisden elke werkdag gemiddeld ruim 3 miljoen mensen naar het werk met hun auto. De gemiddelde woon-werkafstand is 18,2 kilometer in 2002. Zo’n 40 procent van de reizigers die doordeweeks naar het werk gaat, werkt binnen de woongemeente. Deze mensen zouden dus in aanmerkingen kunnen komen om met de fiets te gaan.

file

Stel nu (aanname!) dat mensen die werken in hun eigen woongemeente gemiddeld 10 km van hun werk afwonen en een vergelijkbare CO2 uitstoot hebben als mijn ford Ka (de kans is overigens groot dat er gemiddeld meer CO2 uitgestoten wordt). Dan zouden we dus minimaal de volgende besparing kunnen halen:

3 miljoen x 40% x 2 (heen en terug) x 10 km x 187 gram CO2 = 4480 ton CO2.

Als alle Nederlanders die in hun eigen woonplaats werken de fiets zouden nemen in plaats de auto, dan zouden we jaarlijks minimaal 4480 ton minder CO2 uitstoot hebben.

Besparing op benzine

Met een gemiddeld benzine verbruik van 1:13 in de stad, zou ik jaarlijks 2150 km / 13 = 165 liter benzine uitsparen. Met een kostprijs van ongeveer € 1,35 per liter. Geeft me dit jaarlijks een financiële besparing op de brandstofkosten van € 223.

Besparing op onderhoud, belastingen en verzekering

Vanwege het lage aantal jaarlijkse km hoef ik maar 1x per jaar mijn auto een beurt te laten geven. Dit viel samen met de APK. Gemiddeld koste me dit jaarlijks ongeveer € 350.

Met een gewicht van 846 kg was ik jaarlijks € 172 aan wegenbelasting kwijt.

Gelukkig had ik inmiddels een leuke no-claim korting opgebouwd voor de verzekering waardoor ik maar € 416 per jaar hoefde te betalen.

Totale kosten besparing

Opgeteld kom ik op de volgende besparing per jaar:

Onderdeel Besparing
Benzine € 223
Onderhoud € 350
Wegenbelasting € 172
Verzekering € 416
Totaal € 1161

Dat is toch een aardige besparing voor dat kleine stukje fietsen naar mijn werk.

Door dagelijks te fiets te nemen naar het werk bespaar ik € 1161 per jaar.

44 reacties op “Met de fiets naar het werk”

Mooi voorbeeld hoe het ook anders kan. Ik heb geen auto en doe alles met de fiets en het openbaar vervoer. Het probleem is jammer genoeg dat de meeste mensen er niet (genoeg) bij stilstaan dat het ook anders kan en hoe eenvoudig het soms is.

Ik wou dat ik dichterbij werkte, maar helaas is 60 km reisafstand niet even te fietsen.
Wel heb ik besloten om met een OV-trajectkaart mijn route te vervolgen:
22 km trein en 20 km ca. met auto…
heerlijk buiten parkeren (Deurne), en dan met trein naar Eindhoven.
Nu al 3 maanden bezig en….geen spijt!!

Deze besparing gaat inderdaad puur om mijn woon-werk verkeer. Aangezien ik mijn fiets ook gebruik voor andere kleine ritjes is de besparing nog groter. Het voorbeeld is dan ook puur bedoeld als indicatie.

Nog een voordeel is dat je meteen aan beweging doet. Dit is een tijdsbesparing, omdat je tegelijkertijd dat je reist, ook jezelf vervoert.

Mooi voorbeeld die velen zouden moeten aanspreken in deze tijd.Helaas haken veel mensen af als ze moeite moeten voor een betere milieu.Ik zelf ging met de motor naar werk 8 km van mijn huis.Echter 2004 begon ik met mijn eerst zonnepanelen en was hier van onder de indruk dat ik mijn eigen stroom opwekte en 2005 kwamen er meer panelen bij.Thans ligt op dak 1290Wp. Sindsdien heb ik de motor voor woon-werk verkeer laten staan en het geld die ik steeds bespaar met benzine en de elektriciteit op een spaarrekening gezet
De geld die ik zo bespaar wil verder investeren in nog meer zonnepanelen totdat het mijn verbruik dekt.Zo bespaar ik de milieu en fietsen is ook nog een gezonde bezigheid.

Goed initiatief. Ik fiets nu al ong. 5 jaar naar mijn werk (11 km. enkele reis). Dankzij jou berekening heb ik nu ook inzicht in de besparing van co2 uitstoot. Ik hoop dat je enkele van je collega’s of kennissen ook kunt overtuigen te gaan fietsen(bij mij nooit gelukt).

Goed bezig!
Zelf heb ik er geen moeite mee de fiets ook voor grotere afstanden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld naar m’n ouders (115km) of zo nu en dan met collega’s uit de regio naar kantoor (75km). Het mooie van fietsen is dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat en hoe meer plezier je er in krijgt. Na verloop van tijd is zelfs een buitje regen niet irritant meer 🙂 en lach je om al die gekke automobilisten die met de grootste moeite proberen om droog van de auto naar de voordeur van kantoor te komen.

Ik fiets zelf al meer dan 15 jaar vrijwel elke dag woon-werk tussen Amstelveen en Amsterdam Zuidoost (8,5 km). Heerlijk, voordat ik op het weerk ben heb ik soms al 5 of 6 soorten vogels gezien, hazen, konijnen, koeien, fazanten, noem maar op. ’s Middags is het heerlijk ontstressend!
In de zomer een droog t-shirt of opgevouwen overhemd mee, in de winter als het echt koud is skihandschoenen en – broek aan, en als het echt een keer k*tweer is, de bus!

een besparing van 3 euro per dag?
ik geef 3 euro per dag aan bier uit, dus als ik dat niet doe heb ik dezelfde besparing. (Maar wel minder CO2 uitstoot besparing natuurlijk, ookal is er maar een beetje co2 uitstoot voor een autorit van een paar km)kortom het effect is nihil ookal zouden alle mensen doen wat jij doet. beetje co2 in de lucht kan trouwens geen kwaad, groeien de planten lekker goed van.
maar ik vind het prima hoor mensen die fietsen naar het werk, echt respect voor, zeker als ze zo hard worden uitgelachen door mensen die wel met de auto gaan.(ook een argument om niet de fiets te pakken).

eigenlijk moeten de directeuren en de mensen van stand worden verplicht hun grote dikke bakken te laten staan want vooral zij zullen dit weigeren.

nee,
werk niet,
met trein/bus naar de universiteit.
maar in de toekomst zou ik wel willen fietsen naar mijn werk. Maar misschien is er ook geen ander alternatief in de nabije toekomst.

Meestal lach ik het hardst (of zou ik medelijden moeten hebben?) als ik met de fiets langs de lange rij stilstaande auto’s fiets. Ik moet namelijk midden in de spits door de stad heen (Eindhoven).

Juist, het moeten wachten voor stoplichten die verschillende keren tussen rood en groen switchen voordat je pas zelf er voorbij kunt.
En, met de fiets heb je ook niet dat je opgehouden wordt door een voorganger; je fietst er gewoon voorbij.
Daarbij is het een mooie vorm van beweging die je meteen meepakt. Voor mij is echter wel de totale tijdsduur ook van belang; ik zou niet graag een uur fietsen van het werk willen wonen. Dan zou ik toch gaan zoeken naar snellere methodes (brommer of misschien openbaar vervoer…)

Ik heb mijn auto van de zomer weggedaan. Het oude beessie ging kapot en ik had me voorgenomen het zeker een jaar zonder te gaan doen. Het gaat super!! Zelfs in het koude weer, goed aankleden, muts op, skihandschoenen aan en genieten van het feit dat je zo weg kunt rijden en je buurman nog steeds staat te krabben op het moment dat jij al halverwege je werk bent. Als ik dan echt vind dat ik een auto nodig heb, bezoek aan moeilijk bereikbare vrienden, grote spullen vervoeren, dan huur ik in het weekend een auto. Vanaf vrijdag 4 uur tot en met maandag 9 uur huur ik bij Multierent een auto, een kleintje, voor maar 65 euro. Omdat ik zoveel geld bespaar heb ik nu de ruimte om met dat geld andere dingen te doen. Vanaf 1 december ben ik de trotse bezitter van een volkstuin, prachtig gelegen midden in een bos, op 5 min. fietsen van huis. Je kunt je wereld zo mooi inrichten als je zelf wilt. Mathie

Bedenk ook eens dat een automotor ineffiecient met brandstof omspringt. hooguit 40 %rendement. En de opgewekte energie is voornamelijk nodig om het voertuig zelf voort te stuwen (1000-1500 kg.). De persoon erin maakt maar ca. 5 % uit van dit gewicht.op de fiets zijn de verhoudingen totaal omgekeerd. Hier is de fietser ca. 4-5 keer zwaarder dan het vervoermiddel. En de brandstofkosten worden bepaald door het genuttigde eten. Boterhammen drukken de kilometerprijs; kaviaar daarentegen niet.

En als zadelpijn en pijn aan de polsen als smoes wordt gebruikt, daar is ook een oplossing voor: de ligfiets 🙂

Comfortabeler en met dezelfde moeite meer snelheid/grotere afstand, of met minder moeite dezelfde snelheid/afstand.

Zelf kan ik helaas niet met de fiets naar het werk, de afstand is ongeveer 2x te veel daarvoor. En verhuizen of van baan veranderen ligt erg moeilijk. Maar sinds kort carpoolen we wel 🙂

Je kunt wel tellen, maar niet rekenen. Je rekent je besparing uit door je autokosten onder elkaar te zetten! Ja zo kan ik het ook. Want dit is natuurlijk maar 1 kant van de balans. Maak de balans kloppend en de som ziet er helaas veel minder rooskleurig uit.

Ik mis de kant van de fiets: onderhoud, afschrijving en vervanging van een (veelgebruikte) fiets. (en dan ook nog met het fiscale fietsplan her-aanschaffen?)
Maar goed, je bespaart hoe dan ook a) bakken met geld (motivatie nummer 1 voor doorsnee Nederlander), b) sportabonnement (want je beweegt dagelijks en hoeft s’avonds niet nog eens naar de voetbalclub/tennisclub/fitnessclub, maar kan deze tijd prive besteden 🙂 ) en c) inderdaad veel brandstof!
Ga zo door, ook ik heb het fietsen her-ontdekt (op de ligfiets!), alleen is de woon-werkverkeer afstand nog veel te groot.

@Frank,

Je hebt gelijk dat ik niet de fiets kosten heb meegerekend. Hier komt ie dan:

Aanschaf nieuwe fiets: 1200 euro
Vergoeding Fiets van de zaak: 749 euro, gemiddelde belastingschaal 30% = Voordeel 225 euro
————
Totaal: 975 euro

Afschrijvingsperiode 3 jaar : 325 euro per jaar
Jaarlijkse onderhoudskosten : 75 euro
Verzekering : Geen (zie mijn anti-diefstal oplossing)
————
Kosten per jaar : 400 euro

In de oorspronkelijke berekening had ik de afschrijving de afschrijving van de auto ook nog niet meegenomen. Laten we het rekenmodel nemen van autoweek. Uitgaande van een nieuwprijs van 9387 voor een ford KA, een periode van 3 jaar met totaal 8000 km per jaar. Je vraagt je misschien af waar die 8000km nu ineens vandaan komt omdat in het oorspronkelijke rekenvoorbeeld 2150 km stond. Die extra kilometers waren mijn prive kilometers.

Met de formule genoemd op de autoweek pagina kun je berekeningen wat de afschrijving gaat worden: 9387*(0.5^(3/C3))*(0.5^(8000/D3)) = 7281 euro. Oftewel een afschrijving van 9387 – 7281 = 2106 euro in 3 jaar. Dat is ongeveer 700 euro per jaar. Als ik nu ook de benzine kosten meereken van de prive ritjes wordt dat (8000/2106) * 223 = 847 euro. Totaal komen de autokosten dan neer op: 847 euro (benzine) + 700 euro (afschrijving) + 350 euro (onderhoud) + 172 euro (wegenbelasting) + 416 euro (verzekering) = 2485 euro voor de ford KA.

Conclusie: Je kunt erg veel geld besparen (in mijn geval meer dan 2000 euro per jaar) door van de auto over te stappen op je fiets. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en ik heb daar totaal geen spijt van gehad. Mijn conditie is er een stuk op vooruitgegaan (dagelijkse afstanden fietsen tot 30km gaan moeiteloos), ik ben nu minder afhankelijk geworden van olie, het is veel beter voor het milieu en last not but not least is hou er veel geld aan over. Inmiddels heb ik ook een fietskar aangeschaft (om achter de fiets te hangen) en het is ongelofelijk wat je hier allemaal mee kunt vervoeren (wat normaal gesproken maar net in de kofferbak van de KA zou passen).

Ook ik ben vanaf volgende week van plan om op de fiets (13km enkele reis) naar mijn werk te gaan. Niet alleen omdat het beter is voor milieu en portemonnee. Ik weet zeker dat 2 uur per dag fietsen mijn gezondheid (en zeker mijn gewicht!) ten goede zal doen.
Buiten de kostenbesparing die je noemt, kan ik je verzekeren dat ik mijn abonnement op de sportschool opzeg.
Groet,

@Karla, twee vliegen in één klap zou ik zeggen: 1 Door het fietsen wordt je gezonder 2 Je bespaart geld doordat je jouw sportschoolabonnement opzegt. Waarschijnlijk zouden heel veel mensen op de fiets kunnen overstappen, want 15 kilometer heen én 15 kilometer terug is goed te doen. Mensen die 10 tot 15 kilometer van hun werk afwonen zijn naar mijn idee gezegend, zij kunnen met de fiets alle beweging binnenhalen die ze nodig hebben.

@kees,
“15 kilometer heen én 15 kilometer terug is goed te doen” Vinden de meeste mensen dat maar, dan zou er veel meer gefietst worden. Met de huidige fietsvoorzieningen kost 15 km al snel 1 uur en uit de statistiek is dat voor velen te lang. Dagelijkse fietsritten blijven meest beperkt tot 7 of hooguit 10 km. Helaas we wonen steeds verder van werk, school en andere bestemmingen.
Ritverkorting draagt veel bij aan duurzaamheid, maar krijgt nauwelijks aandacht

Ander voordeel van de fiets is het gemak om even de stad in gaan. Veel huizen en kantoren liggen aan de rand van de stad. Dit geldt in ieder geval voor mijn werk en woning bij Utrecht. Met de fiets ben ik vanuit mijn werk, onderweg naar huis, zo in de binnenstad bij een speciaalzaak of terras. Met de auto is dat een strafexpeditie die ook nog parkeergeld kost.

Leuk om te zien dat er mensen bewust bezig zijn. Zelf fiets ik inmiddels ook een jaar naar me werk. Dit betreft slechts een afstand van 4km maar voorheen pakte ik ook graag me auto dus ik herken mezelf volledig in dit artikel. Ik fiets dagelijks naar me werk op een mountainbike. Deze is lekker stevig. Laatst heb ik ook een mountainbike voor me zoontje gekocht, samen lekker touren en off the road rijden.

Ik gebruik mijn racefiets al jaren om naar het werk te gaan. Ik woon in Apeldoorn en werk in Deventer. De afstand is 17 a 18 km en op een racefiets is dat prima te doen. Vaak rijd ik op de terugweg een ommetje, maar fietsen is dan ook mijn hobby. In de winter als het glad is pak ik een ATB, ben bang om met de racefiets te vallen. Ik heb nog een auto die rijd op LPG en als het een keertje rotweer is (storm, hagel, zeer veel regen) dan neem ik de auto. Eigenlijk vind ik de auto en de fiets beide geweldige vervoermiddelen, jammer is het wel dat die mooie auto door velen verkeerd gebruikt wordt. Afstanden korter dan 5 km moet je gewoon niet doen met de auto en de fiets is prima te gebruiken tot een afstand tot 20 km. Ik ben een tevreden fietser die ook een auto weet te waarderen.

ik heb mezelf voorgenomen om vanaf hett begin van het jaar ook met de fiets naar het werk te gaan Raalte – Broekland 7.5km. Tot nu toe bevalt het goed, en als voordeel dat ik ’s avonds geen parkeerproblemen meer heb om m’n auto ergens kwijt te kunnen. Woon midden in het centrum van Raalte.

n.a.v. punt 3: het is mij nu gelukt om in elk geval dichterbij te gaan werken, deels met de fiets (13km enkele reis, deels OV (treinverbinding).

n.a.v. punt 13 (Marnix): fietsenscoort.nl heb ik in mei 2011 ingevuld voor mijn reisafstand bij te houden. En… ik heb een nagelnieuwe Gazelle stadsfiets gewonnen (en ontvangen). zie http://www.renewable-energy-now.org/2011/10/fiets-in-ontvangst-genomen/

na.v. punt 30 (Manon): ik heb regenkleding aangeschaft, de Agu Reflection. Solide regenpak met zeer veel 3M reflectiemateriaal voor de donkere dagen en in de regen.

en het belangrijkste: voorlopig bewust auto-loos… en het voelt goed! (scheelt ook bakken met geld, en is goed milieu, gezondheid etcetera 😉 )

Leuk zeg om dit allemaal te lezen! Heel stimulerend!

Ben mijn kinderen van 5 en 8 aan het bijbrengen wat het oplevert om met de fiets naar school te gaan in plaats van met de auto. Het is 2,5 km heen en 2,5 km terug. Valt mooi samen met het ‘groene voetstappen’ verhaal op school (ze mogen stickers plakken als ze met de fiets of te voet naar school gekomen zijn). Wij besparen gemiddeld per schooldag 1,50, afgezien van CO2-uitstoot. Ik stop dat ook steeds in een potje dus kijds zien het bergje groeien :-). Ook de fietsritten van manlief en mij rekenen we op die manier. Nu ze dit zien wordt het ineens heel interessant: wat kunnen we doen met dat geld? Oudste wil naar de bioskoop. Nog ff doorfietsen dus :-).

Ben ik wel benieuwd waar ik een handige registratietool vind waar ik de gereden fietskilometers kan invullen en waarbij meteen te zien is hoeveel het oplevert aan besparing in CO2-uitstoot en geld. Een app zou helemaal handig zijn :-). Graag tips!

@Sonja: je zou fiets-kilometers kunnen registreren op http://www.fietsenscoort.nl
Die berekenen ook door naar vermeden CO2 uitstoot, vermeden brandstof etcetera. En… ik heb het geluk gehad om in 2011 een hagelnieuwe Gazelle te winnen via hen!

Ik doe sinds september 2009 ook mee… Enkele reis is 19 km.
Inmiddels ruim 26.000 km gereden; wel met – in mijn geval – elektrische fiets.

Ik ben vanaf Maart 2015 begonnen met fietsen naar m’n werk, ik voel me sinds dien een stuk beter en minder gestressed.
Totale afstand per dag is 90km, sinds Maart heb ik er nu al 8000km op zitten (wel met een elektrische fiets), ik fiets bijna elke dag (alleen niet als het heeel erg hard waait)

@41 Een zeer knappe prestatie! Op het werk kan je weer opladen. 45 kilometer halen de meeste accu’s wel met volledige ondersteuning. De meeste mensen wonen dichterbij het werk en dan kan de elektrische fiets zeker een alternatief zijn voor de auto. (Ook al gebruik je de fiets alleen bij mooi weer) Hier is een goede en handige routeplanner en kan je de tijd en afstand voor je fietsroute berekenen. http://routeplanner.fietsersbond.nl/

Ga al 10 jaar iedere dag op de fiets naar het werk. 18 km heen en 18 km terug in 40 minuten. Hebben 1 auto de deur uit gedaan scheelt bakken met geld. Ik sla 2 vliegen in 1 klap woon werkreistijd en sporten. Pak racefiets meestal in de zomer en mountainbike in de winter. Ik kan de auto pakken op sommige dagen maar doe het nooit. Fiets is veel leuker en ben zo in ieder geval per dag 1,5 uur buiten. Conditie is beter dan ooit. Reistijd met de auto is net zolang. Meeste mensen stappen vanuit bed in de auto en zitten de hele dag op werk stappen weer in de auto zitten op de bank en stappen in bed. Fysiolohisch onderzoek geeft aan dat 60 tot 80% van de orgaan capaciteit afsterft. Wat je niet gebruikt verdwijnt. Ik kom in ieder geval bijna nooit meer bij een tankstation dat scheelt mij zo’n 1600 euro per jaar, kan je weer een mooie racefiets van kopen.

Hallo Jeroen,

Ik ben een student bij Hanze hoogeschool Groningen (1ste jaar) voor dit tjema moet ik een innovatief product waar uit gedronken kan worden ontwerpen en wat (persoonlijke) waarde biedt aan haar toekomstige gebruikers. Ik heb gekozen om mijn doelgroep op mensen die naar hun werk fietsen te baseren. En ik vond jij een goeie voorbeeld. ik moet gebruikers bij betrokken in mijn onwerpprocess. mijn vraag is, als u mij kan helpen gedurende deze proces.

Alvast bedank,

Jasen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *