10W power led

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 4 Reacties»

Van de firma Appled heb ik deze lamp (de Brilux Z BT10-ZWS-3P) in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het is een grote en zware ledlamp in spotvorm, met een E27 grote schroeffitting. Verder geeft deze een bonk van wit licht.

PS: ik zal een apart artikel wijden aan iedere meting, en ik kom nog met een overzichtsartikel waar alle gemeten lampen op een of andere manier in staan. Verder zul je met links naar het overzichtsartikel kunnen gaan en van het overzichtsartikel weer terug naar een specifieke lamp.


Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 6400 K 5500 K 5500 zou standaard daglicht zijn, en 6400 is lichtelijk meer, komt overeen met Wit/Neutraal. Standaard waarde voor televisie of monitor.
Lichtsterkte Iv 500 Cd 500lm/0.84sr = 594 Cd Let op, juist wanneer de led op de 230 V wordt aangesloten, had deze een lichtsterkte van 650 Cd, om dan in 10 min terug te lopen naar 550 en na een half uur naar 500! Dit zal waarschijnlijk komen doordat de led opwarmt en daardoor de efficiëntie terugloopt!
Stralingshoek 40 ° 60 ° 40 ° is minder dan 60 °, maar nog steeds een mooi gebied wat verlicht wordt.
Vermogen P 13,6 W 10 W
Power Factor 0,56 niet opgegeven Erg laag voor een lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen is niet efficiënt en zou met een betere PF moeten worden uitgevoerd. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 225 lm 500 lm Iets minder dan de helft van wat aangegeven is. Jammer, want 500 lm is heel veel licht en zou wellicht een vervanger kunnen zijn geweest van de halogeenlamp.
Efficiëntie 16 lm/W 50 lm/W Geen hoge waarde voor een led met (fel)wit licht.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,31 en y=0,33 niet opgegeven
Fitting E27 E27 grote schroeffitting
Diameter 68 mm 68 mm
Diepte 88 mm 88 mm
vormfactor spot

/wp-content/uploads/2008/articles/10w_power_led_small.jpg

Lux op 1 meter afstand

10w<i>power</i>led op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde op 0 ° is ongeveer gelijk als wat is gespecificeerd. Alleen de stralingshoek is met 40 ° kleiner dan spec. Dit is dan ook de reden dat de lichtstroom die ik bereken ook minder zal zijn dan de spec.

Afstand bij 400 lux en grafiek

10w<i>power</i>led 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

10w<i>power</i>led lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, maar liefst 225 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 225 lm, en een opgenomen vermogen van 13,6 Watt, levert een efficiëntie van 16 lm/Watt. Dit is niet hoog voor een felwitte ledlamp.

Netspanning 228 V
Lampstroom 107 mA
Vermogen P 13,6 W
Schijnbaar vermogen S 23,8 VA
PF 0,56

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/10w_power_led_spectrum_small.png

Figuur 5: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van 6400 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog felwit licht bestaat uit een grote piek van blauw licht en wat minder groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/10w_power_led_chromaticity_small.png

Figuur 6: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is koudwit, en ligt mooi op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,31 en y=0,33.

4 reacties op “10W power led”

Marcel,

Ik wil mijn onderwater halogeen lampen (2x 75 Watt) vervangen voor LED-lampen. Het probleem dat ik daarbij tegen kom is de lichtstroom. Kan je mij vertellen wat de lichtstroom van een 50Watt respektievelijk een 75Watt halogeenlamp is?

Hoi Jacques,
De halogeenlampen die ik heb doorgemeten (zie ook dit artikel) hadden een efficientie van 8 lm/Watt. Dit waren halogeenspots. Dus 50 W komt dan neer op 400 lm.
Het zou wellicht kunnen dat een andere halogeenlamp een andere efficientie heeft, evenals een ander stralingsdiagram. Als je zeker wilt zijn, dan zou ik je lamp kunnen doormeten.
In dat geval, stuur me even een email.

Marcel,

Ik stel het zeer op prijs wanneer je deze halogeen lamp voor mij zou kunnen meten. Dan kan ik zoeken naar het equivalent (rekening houdend met de uitstraalhoek) in lumen van dan een LED unit.
Laat mij s.v.p. weten waar ik de lamp naartoe moet sturen?

Met dank,
Jacques.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *