Power LED E27 7 x 1 W koudwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 1 Reactie»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het valt op dat deze ledlamp een kleine stralingshoek heeft, dus je kunt hem gebruiken voor iets kleins van dichtbij te verlichten, of misschien als bureaulamp. Het licht is wel felwit, houdt daar rekening mee; het is niet een gezellig licht. Tevens moet gezegd worden dat de fabrikant een te grote lichtstroom en lichtsterkte afgeeft. Maar goed dat we meten.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 5200 K 5500 K Zo wit als een fototoestelflitser.
Lichtsterkte Iv 300 Cd 5400 Cd Er is geen lichtsterkte waarde opgegeven, maar wel de lichtstroom en de stralingshoek. Hiermee kan ik een inschatting maken van de lichtsterkte. Je ziet dat de lichtsterkte heel wat kleiner is dan gespecificeerd. Het is ook bijna niet te realiseren, een 280 lm in een kleine stralingshoek van 10 graden.
Stralingshoek 20 ° 10 ° Een 10 graden stralingshoek is wel erg klein. Ik mat 20 graden, wat nog steeds klein is en waarmee je heel goed kunt focusseren.
Vermogen P 4,1 W 7 W Hier blijkt uit dat de leds niet op vol vermogen van ieder 1 W branden. Mede daarom is de lichtopbrengst veel lager dan gespecificeerd. Ik verwacht dat het voorschakelelektronica hiervan de reden is. Het is jammer dat de leds niet op hun volle sterkte branden.
Power Factor 0,5 niet opgegeven Een lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen heeft dus een tweemaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie dit vaak bij ledlampen die op 230 V werken, klaarblijkelijk wordt steeds van een zelfde voorschakeling gebruik gemaakt. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 60 lm 280 lm Heel veel minder dan staat aangegeven op de website, wat mede komt omdat de leds niet op hun nominale vermogen branden.
Efficiëntie 15 lm/W 40 lm/W Geen hoge waarde voor een led met fel wit licht.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,34 en y=0,38 niet opgegeven
Fitting E27 E27 grote schroeffitting
Diameter
Diepte
vormfactor spot

/wp-content/uploads/2008/articles/Power_LED_E27_7W_coldw_small.jpg

Lux op 1 meter afstand

Power<i>LED</i>E27_7W_coldw op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde van lichtsterkte op 0 ° is veel kleiner dan wat is gespecificeerd (300 tegen 5400). Dit heeft verschillende redenen:

  1. de stroom door de leds is veel lager dan nominaal, ongeveer de helft, en daarmee ongeveer de helft minder licht (ik weet dat de efficientie van de leds bij lagere stroom wel iets toeneemt).
  2. de stralingshoek is tweemaal zo breed, dat scheelt een factor vier (omdat het gebied waarover de lichtstroom verdeeld wordt 4x zo groot is). Dit is een factor 8, dus kom ik met 300 op 2400; nog steeds geen ruim 5000.
  3. de leds zijn minder efficient, geen 40 lm/W maar 15 lm/W, wat de rest van het verschil verklaart.

De stralingshoek is met 20 ° wat groter dan gespecificeerd. Je ziet dat het maximum niet mooi op de 90 graden ligt, mogelijk heeft de lamp wat scheefgestaan in de meetopstelling. Toch is goed de stralingshoek te bepalen; namelijk het aantal graden tussen de 150 lux waardes van de grafiek.

Afstand bij 400 lux en grafiek

Power<i>LED</i>E27_7W_coldw 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

Power<i>LED</i>E27_7W_coldw lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, slechts 60 lm.

Ook staat in deze file de berekening van de lichtsterkte, uitgaande van de gegeven lichstroom en stralingshoek en het verloop van de lichtsterkte zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 60 lm, en een opgenomen vermogen van 4,1 Watt, levert een efficiëntie van 15 lm/Watt. Dit is niet hoog voor een koudwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen tweemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook tweemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 36 mA
Vermogen P 4,1 W
Schijnbaar vermogen S 8,3 VA
PF 0,49

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/Power_LED_E27_7W_coldw_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 5200 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog koudwit licht bestaat uit een grote piek van blauw licht en een iets lagere bult van licht voor groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/Power_LED_E27_7W_coldw_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is koudwit, en ligt behoorlijk van het pad van de zwarte straler vandaan.

De kleurcoördinaten zijn x=0,34 en y=0,38.

1 antwoord op “Power LED E27 7 x 1 W koudwit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *