LED GU10 20 leds 30 graden warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 3 Reacties»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het is een al wat oudere led, dus de efficiency is niet hoog, evenals de hoeveelheid licht die eruit komt. Hij is wel geschikt als klein spotje, voor bijvoorbeeld verlichting van een schilderijtje, vitrinekast o.i.d.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__20led_30graden_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 2900 K 3400 K Zo wit als een halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 95 Cd 200 Cd Slechts de helft van de lichtsterkte van wat is opgegeven.
Stralingshoek 15 ° 30 ° De lamp focusseert veel meer dan de specificatie doet vermoeden.
Vermogen P 1,1 W 2 W Toch brandt deze bijna 50 % minder dan gespecificeerd, wat dus minder lichtopbrengst zal betekenen.
Power Factor 0,26 niet opgegeven Een erg lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen heeft dus een viermaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie normaliter een factor twee, dus vier vind ik teveel. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 12 lm 100 lm Factor 8 minder. Een factor twee doordat de helft van het vermogen wordt gedissipeerd.
Efficiëntie 11 lm/W 50 lm/W 11 lm/W is vergelijkbaar met een halogeenlamp. Veel te laag dus!
Coördinaten kleursoort diagram x=0,44 en y=0,41 niet opgegeven
Fitting GU10 GU10 230 V halogeenlamp fitting
Diameter
Diepte

Lux op 1 meter afstand

gu10<i>_20led</i>30graden op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde van lichtsterkte op 0 ° is de helft kleiner dan wat is gespecificeerd (100 tegen 200 Cd). Dit komt vanwege het volgende: het vermogen dat de leds krijgen is waarschijnlijk minder dan de helft, want er wordt 1,1 W opgenomen, en dat is voor de leds, maar ook een gedeelte voor het voorschakelapparaat wat zit ingebouwd. Dus de leds krijgen waarschijnlijk minder dan de helft van hun nominale vermogen. Een lagere stroom houdt in dat de leds minder warm worden en daarmee efficienter licht produceren (zie ook deze application note figuur 6 alsook tabel 3), alleen ze zullen toch maar weining meer dan de helft van hun verwachte output leveren.
Wat me opvalt is dat de stralingshoek geen 30 graden is maar slechts 15 graden. Dit houdt in dat de ruimtehoek geen 0,84 sr maar slechts 0,21 sr is, dus viermaal zo klein oppervlakte, waar de totale lichtstroom zich over verdeelt. Dus dat zou betekenen dat eigenlijk de lichtstroomwaarde hierdoor 4 maal sterker zou moeten zijn, en dat is deze dan ook als je kijkt naar de lichtstroomwaardes (er is een factor 8 verschil, waarbij ik de factor twee kan verklaren door minder stroom door de leds)..

De stralingshoek is met 15 ° de helft kleiner dan gespecificeerd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

gu10<i>_20led</i>30graden 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

gu10<i>_20led</i>30graden lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 12 lm.

Er is ook in de tweede tab de theoretische berekening te vinden van het totaal aantal lumen, waarbij ik uitga van de theoretische lichtsterkte (200 Cd), de stralingshoek (30 graden) en het verloop zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 12 lm, en een opgenomen vermogen van 1,1 Watt, levert een efficiëntie van 11 lm/Watt, net zoveel als een halogeenlamp. Dit is dus te laag voor een warmwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen viermaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook viermaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 18 mA
Vermogen P 1,1 W
Schijnbaar vermogen S 4,3 VA
PF 0,26

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__20led_30graden_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2900 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog koudwit licht bestaat uit een kleine piek van blauw licht en een hoge bult van licht voor groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__20led_30graden_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt behoorlijk op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,41.

3 reacties op “LED GU10 20 leds 30 graden warmwit”

Is deze lamp ook in een dimbare variant verkrijgbaar?
En weten jullie hier iets meer over?
Ik kan de GU10 halogeenspots voor in huis vervangen door de bovenstaande LED, maar ben nog op zoek naar een LED die ik zou kunnen dimmen.

@ ivo
Bij mijn weten is deze led niet dimbaar. Neem aub direct contact op met appled of ze misschien toch al een dimbare ledversie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *