LED GU10 30 leds 30 graden warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 1 Reactie»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het is een al wat oudere led, dus de efficiency is niet hoog, evenals de hoeveelheid licht die eruit komt. Hij is wel geschikt als klein spotje, voor bijvoorbeeld verlichting van een schilderijtje, vitrinekast o.i.d.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 2900 K 3400 K Zo wit als een halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 200 Cd 300 Cd Het is minder dan aangegeven, het verschil heb ik wel eens groter gezien bij andere leds. Toch is het niet correct en te hoog afgegeven.
Stralingshoek 15 ° 30 ° De lamp focusseert veel meer dan de specificatie doet vermoeden.
Vermogen P 1,7 W 2 W Er wordt minder vermogen opgenomen dan spec, het scheelt 30 %. Daarom zal er ook minder licht uitkomen.
Power Factor 0,34 niet opgegeven Een erg lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening (voorschakelelektronica) die de 230 V converteert naar een lage glijkspanning voor de led heeft dus een driemaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie normaliter een factor twee, dus drie vind ik teveel. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 24 lm 143 lm Factor 6 minder, zie beneden voor de uitleg.
Efficiëntie 14 lm/W 71 lm/W 14 lm/W is ietsje beter dan een halogeenlamp. Zou beter moeten kunnen!
Coördinaten kleursoort diagram x=0,44 en y=0,41 niet opgegeven
Fitting GU10 GU10 230 V halogeenlamp fitting
Diameter
Diepte

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__30led_30graden_small.jpg

Lux op 1 meter afstand

gu10<i>_30led</i>30graden op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde van lichtsterkte op 0 ° is 33 % kleiner dan wat is gespecificeerd (200 tegen 300 Cd). Een deel is te verklaren doordat de leds 15 % minder vermogen krijgen. Dus maximaal ook 15 % minder licht, wat de teruggang van 300 naar 250 zou verklaren.

Echter de stralingshoek is geen 30 graden maar slechts 15 graden. Dus straalt de lamp een gebied aan met een oppervlakte dat 4x zo klein is dan spec. Dan zou er dus ook 4x zoveel licht moeten zijn (dus geen 250 Cd maar 1000 Cd).

Dus de lamp geeft slechts 1/5e van de lichtsterkte dan wat is opgegeven. Dat klopt ook wel wanneer je de lichtstromen met elkaar vergelijkt in de tabel. De theoretische lichtstroom bereken ik nog.

De stralingshoek is met 15 ° de helft kleiner dan gespecificeerd. Dus de lamp focusseert meer dan de spec doet vermoeden.

Afstand bij 400 lux en grafiek

gu10<i>_30led</i>30graden 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

gu10<i>_30led</i>30graden lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 24 lm.

De theoretische lichtstroom van deze lamp is niet gegeven, en heb ik dus berekend. Ik heb gebruik gemaakt van de bekende theoretische waardes lichtsterkte 300 Cd, en de stralingshoek 30 graden. Verder heb ik het lichtsterkteverloop aangenomen zoals gemeten bij lux bij 1 m afstand. In deze spreadsheet is in de tweede tab de berekening te vinden. Ik kom dan op maar liefst 143 lm wat deze lamp zou moeten leveren!

Efficiëntie

Een lichtstroom van 24 lm, en een opgenomen vermogen van 1,7 Watt, levert een efficiëntie van 14 lm/Watt, iets meer dan een halogeenlamp. Dit is dus te laag voor een warmwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen driemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook driemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht. Het gaat niet om grote stromen dus veel zul je er niet van merken, maar wanneer veel mensen ledlampen gebruiken die allemaal driemaal een grotere stroom trekken dan strict noodzakelijk, is dat toch zonde van de verloren energie.

Netspanning 233 V
Lampstroom 21 mA
Vermogen P 1,7 W
Schijnbaar vermogen S 4,95 VA
PF 0,34

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__30led_30graden_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2900 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog koudwit licht bestaat uit een kleine piek van blauw licht en een hoge bult van licht voor groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__30led_30graden_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt behoorlijk op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,41.

1 antwoord op “LED GU10 30 leds 30 graden warmwit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *