Gloeilampvervanger 25 W warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen 3 Reacties»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Van hen begreep ik dat dit een klapper van een ledlamp is, die er niet alleen mooi uitziet maar ook effient is. Ik kan dat wel onderschrijven, gezien de gemeten efficientie voor een warmwitte ledlamp. Ook de kleurtemperatuur is goed. Het zou inderdaad een vervanger kunnen zijn voor de gloeilamp.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/E27_25smd_gloeilampvervanger_warmw_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 2800 K 2700-3200 K Zo wit als een halogeenlamp, en ook als een gloeilamp.
Lichtsterkte Iv 36 Cd 46 Cd Er is geen lichtsterkte waarde opgegeven, maar wel de lichtstroom en ook weer niet de stralingshoek. Ik heb een berekening gemaakt om de lichtsterkte te bepalen, door gebruik te maken van het gemeten lichtsterkteverloop waarin de door mij bepaalde stralingshoek zit. Dann kom ik op 46 Cd, en deze led heeft een kleinere lichtsterkte. Dit komt door het minder opgenomen vermogen dan gespecificeerd.
Stralingshoek 80 ° niet opgegeven Een brede hoek, dat is normaal voor een gloeilamp. Eigenlijk zal een gewone gloeilamp nog beter rondom stralen, en deze ledlamp straalt toch minder rondom dan de gloeilamp, dit omdat de ledjes onderaan de lichtbulb zitten, en kunnen daardoor niet goed rondom stralen. Toch is de 80 graden stralingshoek al heel breed.
Vermogen P 2,1 W 2,5 W Hier blijkt uit dat de leds niet op vol vermogen van ieder 1 W branden, maar ongeveer op 20 % minder. Mede daarom is zal de lichtopbrengst lager zijn dan gespecificeerd. Ik verwacht dat het voorschakelelektronica hiervan de reden is. Het is jammer dat de leds niet op hun volle sterkte branden.
Power Factor 0,53 niet opgegeven Een lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen heeft dus een tweemaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie dit vaak bij ledlampen die op 230 V werken, klaarblijkelijk wordt steeds van een zelfde voorschakeling gebruik gemaakt. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 70 lm 90 lm Wat minder dan staat aangegeven op de website, wat mede komt omdat de leds niet op hun nominale vermogen branden (tel maar eens 20 % af van de 90, dan kom je op 72 lm).
Efficiëntie 33 lm/W 36 lm/W De waardes komen mooi overeen! 33 lm/W is best goed voor een warmwitte lamp!
Coördinaten kleursoort diagram x=0,46 en y=0,42 niet opgegeven
Fitting E27 E27 grote schroeffitting
Diameter
Diepte

Lux op 1 meter afstand

E27<i>25smd</i>gloeilampvervanger_warmw op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde (36 Cd) van lichtsterkte op 0 ° is kleiner dan wat ik kan berekenen uit de door de fabrikant gegeven waardes (46 Cd). Dit scheelt ongeveer 20 %, wat te verklaren is uit de kleinere stroom die door de ledlamp wordt opgenomen.

De stralingshoek is met 80 ° best groot, maar dat hoort ook bij een gewone gloeilamp, die overigens een nog grotere stralingshoek zou hebben, zoals ik al eens heb doorgemeten.

Afstand bij 400 lux en grafiek

E27<i>25smd</i>gloeilampvervanger_warmw 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

E27<i>25smd</i>gloeilampvervanger_warmw lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 70 lm.

In dit bestand vind je ook de berekening van de lichtsterkte. Hiertoe maak ik gebruik van de gegeven lichtstroom van 90 lm maar ik mis de stralingshoek. Daartoe heb ik gebruik gemaakt van het verloop van de lichtsterkte is zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand, waar ook de stralingshoek al inzit, omdat ik daar eem halvering van de lichtsterkte meet bij een stralingshoek van 80 graden.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 70 lm, en een opgenomen vermogen van 2,1 Watt, levert een efficiëntie van 33 lm/Watt. Een mooie waarde voor een warmwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen tweemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook tweemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 17 mA
Vermogen P 2,1 W
Schijnbaar vermogen S 4,0 VA
PF 0,52

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/E27_25smd_gloeilampvervanger_warmw_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2800 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog warmwit licht hier iets anders is opgebouwd als bij andere ledlampen. Wel een kleine bult bij het blauw, maar in plaats van een grote bult bij groen-geel-rood zie je een kleine bult bij groen en een grote smalle piek bij geel-rood. Het is grappig dat dat gewoon voor het oog wit licht oplevert.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/E27_25smd_gloeilampvervanger_warmw_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt behoorlijk van het pad van de zwarte straler vandaan.

De kleurcoördinaten zijn x=0,46 en y=0,42.

3 reacties op “Gloeilampvervanger 25 W warmwit”

33 lm/w… dat gaat al de goede kant op. Ik heb even door de metingen op de site zitten grasduinen, klopt het dat deze waarde bij de spaarlampen niet gegeven is? Misschien kijk ik niet goed… Vergelijken met gloeilampen is leuk, vergelijken met spaarlampen vind ik interessanter!

Er is een efficiency waarde berekend en gepost op de website, zie de meting van de Philips spaarspot.
Verder klopt je opmerking dat ik niet overal efficieny waardes heb gegeven. De reden is dat ik sinds niet al te lange tijd beschikking heb over een goed meettool dat het werkelijke vermogen en het schijnbare vermogen goed kan meten, en vanaf die tijd ben ik die gegevens ook gaan meten en publiceren.
Dus wanneer ik nu een nieuwe spaarlamp ga meten, dan publiceer ik het in het huidige formaat met alle gegevens.
Ik zou zeggen, stuur me er eentje!

deze lamp werd bij de opening van het duurzaamheidscentrum in groningen aan de eerste 100 bezoekers weggegeven in ruil voor een traditionele gloeilamp; ik vind de lamp echter eerder koelwit dan warmwit; zijn er grote variaties bij de productie bekend van deze lamp ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *