LED GU10 20 leds 30 graden koudwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 8 Reacties»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het is een al wat oudere led, dus de efficiency is niet hoog, evenals de hoeveelheid licht die eruit komt. Hij is wel geschikt als klein spotje, voor bijvoorbeeld verlichting van een schilderijtje, vitrinekast o.i.d. Let op, deze led heeft een erg witte kleur, tegen het blauwwitte aan.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__20led_30graden_coldw_small.jpg

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 7200 K 6000 K Zo wit als een felle zon (erg blauwig).
Lichtsterkte Iv 94 Cd 360 Cd Slechts een vierde van de lichtsterkte van wat is opgegeven.
Stralingshoek 30 ° 30 °
Vermogen P 1,2 W 2 W Toch brandt deze bijna 50 % minder dan gespecificeerd, wat dus minder lichtopbrengst zal betekenen.
Power Factor 0,26 niet opgegeven Een erg lage powerfactor voor de lamp. De stroomvoorziening die de 230 V converteert naar DC ledspanningen heeft dus een viermaal hogere stroom nodig dan noodzakelijk is voor het afgegeven vermogen. Ik zie normaliter een factor twee, dus vier vind ik teveel. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 25 lm 95 lm Factor 4 minder. Een factor twee doordat de helft van het vermogen wordt gedissipeerd. Verder nog een factor twee omdat de efficiency maar de helft is van de specificatie.
Efficiëntie 21 lm/W 48 lm/W 21 lm/W is wel meer dan zijn warmwitte variant, maar nog steeds niet erg efficient.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,30 en y=0,32 niet opgegeven
Fitting GU10 GU10 230 V halogeenlamp fitting
Diameter
Diepte

Lux op 1 meter afstand

gu10<i>_20led</i>30graden_coldw op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde van lichtsterkte op 0 ° is een vierde van wat is gespecificeerd (94 tegen 360 Cd). Dit komt vanwege het volgende: de leds krijgen maar de helft van het vermogen (1,1 W tegen 2 W) en zullen dus minder fel branden. Daarbij is de efficiency van de leds ook minder (21 lm/W tegen 48 lm/W) wat in totaal de factor 4 verklaart.

De stralingshoek is met 30 ° volgens specificatie.

Afstand bij 400 lux en grafiek

gu10<i>_20led</i>30graden_coldw 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

gu10<i>_20led</i>30graden_coldw lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 25 lm.

Er is ook in de tweede tab de theoretische berekening te vinden van het totaal aantal lumen, waarbij ik uitga van de theoretische lichtsterkte (360 Cd), de stralingshoek (30 graden) en het verloop zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 25 lm, en een opgenomen vermogen van 1,1 Watt, levert een efficiëntie van 21 lm/Watt. Dit is niet hoog voor een koudwitte ledlamp. Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen viermaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook viermaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 19 mA
Vermogen P 1,2 W
Schijnbaar vermogen S 4,4 VA
PF 0,26

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__20led_30graden_coldw_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 7200 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog koudwit licht bestaat uit een hoge piek van blauw licht en een lage bult van licht voor groen-geel-rood.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10__20led_30graden_coldw_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is erg koudwit, en ligt behoorlijk op het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,30 en y=0,32.

8 reacties op “LED GU10 20 leds 30 graden koudwit”

na mijn avontuur in de VS ben ik vastbesloten de electra rekening verder terug te brengen en dan helpen de 12 volt spotjes niet voldoende.zijn er leveranciers waar goede ervaringen mee zijn? en dan vooral de E15 en E 27 lampen en natuurlijk waar krijg je waar voor je geld?

Hoi Mexx,
Zie dit overzichtsartikel. Dit geeft alle meetresultaten aan die we als OliNo tot dusver hebben. Je ziet de efficiencies, wat heel belangrijk is, en je ziet ook de lampvoettypen. Je kunt hier dus kiezen wat je nodig hebt.
Door op iedere link te klikken, kom je op een specifiek artikel wat de relatie legt tussen de originele specificatie en wat we gemeten hebben. Kun je meteen zien hoeveel waar je voor je geld krijgt.

Ik heb met 60 leds, maar na drie maanden werkt alleen de buitenste ring met leds nog. De rest heeft het begeven… Dus die ik had was niet zo’n goede ervaring.

@ choeflake
Je ervaring herken ik; er zijn best ledlampen waarvan de betrouwbaarheid slecht is. Niet alle ledlamp leveranciers leveren goede producten, en goede handelsbedrijven kopen in bij de juiste lampleveranciers of hebben inmiddels eigen mensen rondlopen in het betreffende land waar de lampproducent is gevestigd.
Als er animo vanuit bedrijven voor is, zal ik tzt ook met levensduurtesten beginnen.

Hoi,

zeer mooie site, kan hier veel info vinden.

Ik handel tegenwoordig in led tl buizen welke zeer goed verkopen. De levensduur van deze buizen wordt echter op 60000 uur geschat, is dit reeel? Besparingen en kleuren zijn aantoonbaar goed, levensduur is echter koffiedik kijken wat uiteindelijk wel een zeer belangrijke factor is!!!

Ik hoor graag van je,

mvg rinaldo

Ik constateer dat LED lampen na aansluiting licht blijven geven, heel zwak, in de uit toestand. Alleen bij de lamp losdraaien gaat ze uit. Hoe kan dit ?

gr.

@adsl477360: dat is normaal. Witte LEDs bevatten fosfor die het blauwe licht van de LED-chip gedeeltelijk omzet in geel licht. Het blauwe licht van de chip en het gele licht van de fosfor mengt zich tot licht wat het menselijk oog als wit interpreteert.

Dit fosfor gloeit nog wat na als de LED uitgeschakeld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *