Halogeen GU10 vervanger 40 W warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen 37 Reacties»

Van de firma Appled heb ik deze lamp in bruikleen gekregen, om hem eens door te meten. Het is een hele goede lamp; een mooi warmwit, een hele mooie efficientie, en goed voor verlichting van objecten van dichtbij, door de brede stralingshoek. Een aanrader!

Let op: de naam halogeenvervanger is van de fabrikant. Kijk aub naar de specificaties en vergelijk deze met eventuele halogeenlampen om te zien of deze wel in je situatie voldoet.

OliNo OK: Augustus 2007

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 3050 K 2700-3200 K Zo wit als een halogeenlamp.
Lichtsterkte Iv 105 Cd 112 Cd Er is geen lichtsterkte waarde opgegeven, maar wel de lichtstroom en de stralingshoek. Ik heb een berekening gemaakt om de lichtsterkte te bepalen, door gebruik te maken van het gemeten lichtsterkteverloop waarin de door mij bepaalde stralingshoek zit. Dann kom ik op vergelijkbare waardes. Zoals het hoort.
Stralingshoek 55 ° 60 ° Een brede hoek, dus op afstand loopt de hoeveelheid licht snel af, omdat er een breed gebied aangestraald wordt. De gemeten waarde komt behoorlijk overeen met de specificatie; het is slechts 5 ° minder, maar let op, van 60 ° naar 55 ° volgt dat 18 % minder oppervlakte belicht wordt.
Vermogen P 2,4 W 3,2 W Hier blijkt uit dat de leds niet op vol vermogen branden, en wel 25 % minder! Ik verwacht dat het voorschakelelektronica hiervan de reden is, en anders de variatie in de leds zelf. Het is jammer dat de leds niet op hun volle sterkte branden, anders had er nog meer licht uitgekomen.
Power Factor 0,51 niet opgegeven Een lage powerfactor voor de lamp. Althans, dat vind ik. Ik meet bij allerlei leds deze powerfactor van 0,5 of zelfs nog slechter. Zie ook dit artikel over PF
Lichtstroom 108 lm 115 lm Heel mooi in de buurt van de spec, en dat zelfs wanneer de lamp 25 % minder vermogen verbruikt dan gespecificeerd.
Efficiëntie 45 lm/W 36 lm/W Een heel mooie efficientie voor een warmwitte led. Deze is zelfs hoger dan gespecificeerd, wat mogelijk te verklaren is omdat de leds niet op volle vermogen branden, waardoor ze efficienter licht genereren.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,44 en y=0,42 niet opgegeven
Fitting GU10 GU10 230 W halogeenlampspotfitting
Diameter
Diepte

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10_smd_led_36_warmw_small.jpg

Lux op 1 meter afstand

gu10<i>smd</i>led_36_warmw op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

De gemeten waarde (105 Cd) van lichtsterkte op 0 ° is kleiner dan wat ik kan berekenen uit de door de fabrikant gegeven waardes (112 Cd). Dit scheelt ongeveer 6 %. Dit heeft te maken met de kleinere stroom door de leds (verlaging lichtsterkte), en ook de kleinere oppervlakte die ze aanstralen (vergroting lichtsterkte).

De stralingshoek is met 55 ° best groot, dus je hoeft hem niet ver weg te hangen om veel oppervlakte te verlichten. Neem deze tabel eventueel als leidraad:

stralingshoek afstand in cm diameter verlichte opp in cm
20 ° 50 18
20 ° 100 36
30 ° 50 27
30 ° 100 54
60 ° 50 58
60 ° 100 116

Afstand bij 400 lux en grafiek

gu10<i>smd</i>led_36_warmw 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Lux op variabele afstand

gu10<i>smd</i>led_36_warmw lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 108 lm.

In dit bestand vind je ook de berekening van de lichtsterkte. Hiertoe maak ik gebruik van de gegeven lichtstroom van 115 lm en de stralingshoek van 60 graden. Verder heb ik gebruik gemaakt van het verloop van de lichtsterkte is zoals gemeten bij Lux op 1 meter afstand.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 108 lm, en een opgenomen vermogen van 2,4 Watt, levert een efficiëntie van 45 lm/Watt. Een heele mooie waarde voor een warmwitte ledlamp.

Je ziet ook dat het schijnbaar vermogen tweemaal zoveel is dan het werkelijk netto vermogen. Dit houdt in dat de stroom ook tweemaal zo groot is dan wat nodig is voor het afgegeven vermogen aan licht.

Netspanning 233 V
Lampstroom 20 mA
Vermogen P 2,4 W
Schijnbaar vermogen S 4,7 VA
PF 0,51

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10_smd_led_36_warmw_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 3050 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd. Je ziet dat een voor het oog warmwit licht hier iets anders is opgebouwd als bij andere ledlampen. Wel een kleine bult bij het blauw, maar in plaats van een grote bult bij groen-geel-rood zie je een kleine bult bij groen en een grote smalle piek bij geel-rood. Het is grappig dat dat gewoon voor het oog wit licht oplevert.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/gu10_smd_led_36_warmw_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt wel iets van het pad van de zwarte straler vandaan.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,42.

37 reacties op “Halogeen GU10 vervanger 40 W warmwit”

Yep, het is een krachtige ledlamp met een goede efficientie. De gaat minder stroom verbruiken dan met je halogeenspots. Succes.

Heeft u enig idee hoe ik aan deze lampen kan geraken, en wat ze kosten? Bij appled is er geen webshop, geen aanwijzing waar ze te krijgen zijn, en geen antwoord als je ze een mail stuurt…
Alle tips welkom !

@Nelson,

Reageer even door een emal adres achter te laten via “leave url/email” optie (naast het “Your name” veld.

Dit mail adres is alleen zichtbaar voor de beheerders van deze site, dus je hoeft niet bang te zijn voor spam.

Ik zal je daarna in contact brengen.

Je kunt de lamp kopen bij Appled.

Ik heb recent contact met hun gehad en vanwege de verhuizing lopen ze achter met het reageren op de aanvragen.

De verwachting is dat eind deze week een nieuwe levering komt van deze mooie led lamp.

Deze lamp wordt erg goed getest. Toch zijn de meeste ontwikkelingen in de high power leds te vinden. Heeft iemand een idee hoe dat kan. Is het licht misschien mooier van HP-Leds, of worden daar toekomstige verbeteringen in het rendement verwacht?

Deze lamp wordt erg goed getest. Toch zijn de meeste ontwikkelingen in ledlampen bij de High Power leds te vinden. Heeft iemand een idee hoe dat kan? Is het licht misschien mooier van hp-leds? Of worden er hogere rendementen met hp-leds in de toekomst verwacht?

ik hoor veel lof over deze lamp, het is alleen jammer dat ze 22,50 per stuk kosten. nu was mijn vraag, zijn de lampen van http://www.mrled.nl nou precies dezelfde? ze hebben namelijk wel hetzelfde uiterlijk, het scheelt alleen 7 euro per lamp!

@ leonie
Het is niet eenvoudig te stellen of de ledlampen hetzelfde zijn. Ik weet dat
bij [deze led TL 120 cm] de voedingsunit veel afhankelijker is van de
netspanning als van [deze led TL 60 cm] die er erg op lijkt en van dezelfde
leverancier komen.
Ook weet ik dat, wanneer leds in 1 lamp geplaatst worden, er vaak leds
uitgezocht worden op dezelfde kleur (binnen wordt dat genoemd). Het kan zijn
dat wanneer je een goedkopere ledlamp hebt die er hetzelfde uitziet, je best
verschil kunt hebben tussen kleuren tussen verschillende lampen of dat er
verschil zit tussen de kwaliteit van de voedingsunit.
Vraag anders eens aan margretrood, zie opmerking 8 hierboven.

LED’s zouden een lange levensduur hebben.
Dat zal best waar zijn voor pure leds.

Maar veel witte leds hebben die kleur omdat het in feite UV leds zijn die ingebouwd fosforpoeder aanstralen
En dat fosforpoeder veroudert.
Dus mijnverwachting is dat veel “witte” LED’s geen lange levensduur hebben.

Hoe zit dit volgens jouw?

@ Henk Daalder
De levensduur kun je bepalen op een aantal fronten:

 1. de terugval van de intensiteit t.o.v. de initiële intensiteit. Is deze 30 % teruggevallen, dan noemen we dit einde levensduur.
 2. de verandering van de kleur. Is deze meer dan twee of vier MacAdams ellipsen verwijderd van de originele kleur, dan noemen we dit einde levensduur. Men kiest twee MacAdams ellipsen wanneer de leds direct zichtbaar zijn en vele leds naast elkaar geplaatst zijn in bijvoorbeeld een scherm, en dan zijn kleine kleurafwijkingen zochtbaar en eventueel storend. Voor andere situaties wordt vaak 4 MacAdams ellipsen aangehouden, omdat de kleurverandering niet zozeer opvalt.
 3. de lichtoutput verdwijnt, vanwege het uitvallen van de led zelf of het uitvallen van het elektronische voorschakelapparaat.

Normaliter is item 3 niet aan de orde en in de literatuur die ik gelezen heb is item 1 het eerste dat ervoor zorgt dat we einde levensduur bereiken. Mijn gevoel op dit vlak zegt me dat de temperatuur van de led zelf en de temperatuur waarin de aanstuur danwel voorschakel electronica in moet werken ervoor kan zorgen dat item 2 en 3 wel eens eerder kunnen optreden dan item 1.

Door stevige en behoorlijk overgedimensioneerde elektronica componenten te gebruiken kun je het risico van item 3 terugbrengen. Deze selectie van robuuste componenten heet derating en kost extra geld.

Daarnaast kan de ledlamp designer ervoor zorgen dat er vooral veel warmte wordt weggevoerd van de led zelf, zodanig dat de directe omgevingstemperatuur van de led dermate laag blijft dat item 2 (en item 1) niet znel zullen teruglopen/veranderen waardoor de einde levensduur nog steeds ver weg in tijd ligt.

Het ontbreekt mij aan de gedetailleerde gegevens om dit alles in te schatten. Helaas heb ik ook nog geen levensduurtesten gedaan om e.e.a. eens te bepalen voor een bepaalde ledlamp. Misschien dat dat eens komt.

http://www.vario-ecoconsultancy.nl/shop/productgroep.php?productgroep=Led%20Verlichting
De betreffende lamp heb ik pas gekocht bij vario-ecoconsultancy. De 2.3 watt warme versie. Op zich tevreden met het licht, redelijk warm al lijkt het wel een combi van rood een groen. Maar kan wel beter. De stralinghoek is erg breed en jammer is dat de lamp niet een universele afmeting heeft en zodoende niet in mijn spots passen. Ik ga verder zoeken naar een led spot met een smalle lichtbundel zodat ik op afstand tot een foto mooi kan uitlichten en wel met zo min mogelijk energie. Denk dat mijn volgende de philips accled wordt.

@ Edwin
Bedankt voor het delen van je ervaring.
Het lijken wel twee leds, wanneer je naar het spectrum van deze ledlamp kijkt. De smalle pieken zijn de leds, en de brede bult is afkomstig van het fosfor dat op de blauwe led is gedampt (linkse piek) en wat groen-geel licht afgeeft. Normaliter kun je met een blauwe led, met een laagje fosfor, al wit licht maken, maar bij deze led is er een tweede led bijgeplaatst. Ik moet zeggen dat de led die ik had toch een mooi warmwit licht afgaf.

Ik heb er ook 3 bij cheapled gekocht, het zijn er van het merk Vario-Eco, zoals erwin, aan een kleine 16Euro/stuk. Ziet er mooi uit, en geeft licht vergelijkbaar met een 25W halogeenspot.
Heel aangename kleur, wordt amper warm. Ze zijn inderdaad iets groter dan een halogeen-lampje, waardoor ik een stevige wring aan het armatuur moest geven.

@ choeflake
De lamp is niet dimbaar. De elektronica die erin zit om hem direct op het lichtnet aan te kunnen sluiten, is er alleen maar voor om van het lichtnet een spanning en stroom te maken die de leds juist nodig hebben om goed te branden.
Het ligt dus niet aan de leds zelf, want die zijn prima te dimmen. Echter dan moet de gebruikte voorschakelelektronica daarop aangepast worden. Deze lamp heeft dat echter niet. Ik verwacht wel dat er zullen komen.

LET OP !!!
Ik heb zoals gezegd drie van deze led-spots gekocht en drie SMD-LED-gloeilampvervangers, allemaal van het merk VARIO-ECO, en gekocht bij Cheapled.
Ik heb ze een maand, en er zijn er reeds 4 defect : de drie gloeilampvormige, en één led-spot.
Bij Cheapled zijn ze op de hoogte van het kwaliteitsprobleem, maar hoewel ze één jaar garantie geven, en vanalles beloven, gaan ze niet over tot enige aktie…
Wordt vervolgd..

@ Nelson,
Wat een vervelende ervaring, en al zoekende op internet op VARIO-ECO geeft me een aantal websites die niet meer in de lucht zijn.
Deze gebeurtenissen helpen niet om de invoering van de leds te bespoedigen, terwijl het toch goed zou zijn omdat ze door hun 4x hogere effeciëntie dan gloei- en halogeenlampen toch veel energie kunnen besparen. Ze zijn makkelijk dimbaar zonder energie-efficiëntieverlies en zouden makkelijk lang moeten kunnen leven (50.000 uur zou mogelijk moeten zijn).
Daartoe moeten de fabrikanten echter wel goed hun maak- en assemblageprocessen op orde hebben, ook al komen ze uit China.
Ik zou willen dat de importeurs hun productiebedrijven goed auditen, zodanig dat de kwaliteit en betrouwbaarheid beter gegarandeerd worden. Zaken waarop gelet dient te worden zijn onder andere:

 1. let op de mate van rework en interne uitval: hoe wordt deze opgepakt en geanalyseerd? Als dat niet goed in orde is, dan ben jij niet zeker van hun interne yield en kwaliteit en kun jij niet zeker zijn van hun pbrengst over de tijd.
 2. let op hun mate van procesbeheersing. Hebben zij duidelijk welke parameters van hun productieprocessen belangrijk zijn voor de kwaliteit van het product? Noem zelf eens een paar voor jou belangrijke parameters, zoals bijvoorbeeld de lichtopbrengst, de stralingshoek, de kleurtemperatuur en de efficientie (warmtehuishouding/opgenomen vermogen). Hoe garanderen zij dat ieder van deze parameters binnen bepaalde specs vallen?
 3. hebben zij over hun maakprocess, een process FMEA gedaan (Failure Mode and Effect Analysis)? Dat is een groepsdiscussie waarin het maakproces goed bekeken wordt en bepaald wordt waar het fout kan gaan, wat de impact is en de kans van voorkomen en de detectability. Door deze sessie met veel verschillende mensen te doen (van ontwikkeling, productie, de klant, de levernacier, de q-manager) krijg je veel invalshoeken en mogelijke risicohoudende issues. De hoge risico items moeten worden opgepakt. Kijk naar het productieproces en stel vragen als: stel deze persoon is bezig met een lijmstap en loopt even weg, of moet naar de wc. wat mbt de kwaliteit van de lijm nadat deze terugkomt? Worden fouten afgevangen etc, etc.
 4. hoe volgen zij de customer complaints op? Hebben zij een onderzoek van door customers geretourneerde producten? Volgen zij die op?
 5. hoe zien hun voorschriften eruit bij de productie? Zijn die duidelijk? Is er onderscheid gemaakt tussen afstellingen, assemblage, testen? Kan eenieder het goed begrijpen?
 6. hoe houden zij de kwaliteit in de gaten van hun toeleveranciers? Houden zij daar audits, of doen zij een inkomende inspectie? Waar is dat gedocumenteerd?
 7. hoe leren zij van gemaakte fouten. Wordt dit ook meegenomen in gelijklijkende producten? Nemen ze dit op in hun ervaringsdocument dat altijd wordt geraadpleegd bij nieuwe productieprocessen?

Hoewel niet strikt productiegerelateerd wil ik aan de bovenstaande punten het volgende toevoegen.

Research naar bruikbare en voor het menselijk oog aangename kleurtemperaturen van de LED units.

Bij veel van de huidige LED lampjes (zaklantaarns en looplampen bijvoorbeeld) kan je niet goed ‘diepte’ en ‘detail’ waarnemen wanneer je iets aan het repareren bent.

@ jk,
Met leds en de juiste fosfor depositie kun je zelf bepalen welke kleurtemperatuur je wilt. Bij monitoren zijn de kleurtemperaturen vaak hoog, tot rium 6000 K, en ik hoor van onze Image Quality specialisten dat dan de kleuren goed uitkomen.
Het is voor het eerst dat ik hoor dat bepaalde kleurtemperaturen zouden leiden tot het niet goed kunnen zien van diepte en detail. Waar haal je die informatie vandaan?

@mvdsteen
Gehoord van diverse servicemonteurs, en toen ook zelf geprobeerd bij het sleutelen.
Je ziet veel beter enerzijds met een zaklantaarn met een gewone gloeilamp of halogeenlamp, en anderzijds met een looplamp met gloeilamp of met conventionele TL-buis.
Ik heb het hier over het gewone witte LED-licht in zaklantaarns etc. dat ik ook onplezierig vind om in te kijken.

Hoi jk,
Je opmerking heb ik naar wat led-inporteurs gestuurd. Als ik kijk naar de link waarbij nano kristallen gebruikt gaan worden waardoor er een mooier warm wit licht gecreëerd kan worden, dan lijkt het er op dat het blauw-achtige van leds wel specifiek is.
Laat onverlet dat de efficiency toch hoog is, en dat we er energie mee besparen (waardoor het een plaatsje op deze site verdient). Ik ga ervan uit dat de ontwikkelingen doorgaan en ook hiervoor een oplossing geven. Ondertussen houd ik me aanbevolen voor meerdere ervaringsreacties.

Om even terug te komen op de betrouwbaarheid en de kleur van het licht,…

Er zijn (minimaal) 2 verschillende fabrieken geweest die een soortgelijke lamp hebben geproduceerd.

Het gaat hier om 4 grote verschillen.

 1. De kleur van het licht.
 2. De behuizing van het oudere type was duidelijk anders, maar voor een “leek” waren de verschillen onzichtbaar.
 3. Twee totaal verschillende prijzen (rond de 15 euro en rond de 25 euro).
 4. Kortere levensduur.

Qua garantie ligt het vrij simpel.

Er zit 1 jaar garantie op de lamp. De lamp moet worden geretourneerd aan de fabrikant/leverancier en deze zal hem omruilen voor het nieuwe type. Althans, zo werkt het bij ons.

Alleen van de gloelampvervanger hebben we aantal probleemgevallen gehad, maar dat kwam meer toor transport en verpakking dan door het product zelf. De GU10 versie kent bij onze klanten geen problemen.

Hou in je achterhoofd dat goedkope LED producten in warm wit gelijk staat aan onbetrouwbaar.

Bovengenoemde ervaringen bevestigen dit.

Deze lampen werden geleverd door 3 verschillende leveranciers en sommige leveranciers gebruiken in combinatie met warm wit ook nog een rode leds om warm wit te creeren.LET op deze (met 25/36smd leds) lampen veranderend na een bepaalde tijd van kleur warm wit wordt roze.
Vario-le en Trioled leverde deze productsn.

Het zijn mooie LED-spotjes, ze zien er ook behoorlijk robuust uit.

Houd er wel rekening mee dat de ‘hals’ van deze lamp behoorlijk dik is. Daardoor past deze niet zomaar in elke GU10 ‘armatuur’.

In mijn geval kunnen de contactpunten net niet de GU10 fitting bereiken en moet ik een andere ‘armatuur’ kiezen of zelf de fitting verhoogd monteren, maar ik ben niet zo’n DHZ-er.

Ik vind de lamp van de test niet terug op de website van Appled.
Weet er nu eigenlijk iemand waar je ze kopen, of ze deugen en van welk merk ze zijn?

Hartelijk dank voor jullie antwoorden.

Ik heb van Cheapled allemaal nieuwe led-lampen aangekregen. Na enig aandringen…Ze zien er nagenoeg hetzelfde uit, maar je merkt toch verschillen in afwerking en materiaalgebruik. En ze branden nu al meer dan een maand probleemloos. Das al wat!
Inderdaad zijn ze minder warmwit, wat kouder, en je ziet ook dat ze niet opgebouwd zijn uit leds van verschillende kleuren (dat kon je bij die oude zien op een witte muur ernaast, naast de witte lichtvlek zag je een rode en een gele schaduw)
De gloeilampmodellen geven zelfs beduidend méér licht, en vooral dat is veel kouder van kleur.

Op hun site kosten ze nog steeds 14€, dus dat is zelfs ietskes minder. Ik wil nog steeds lampen bijkopen, maar ik voel begrijpelijkerwijs wat remmingen…

Tegenwoordig voor € 9,95 te verkrijgen en in daglicht (4500 K) en warm-wit (3500 K).

Ik heb vier van deze lampen in mijn keuken waar ik eerst twee halogeenspotjes van 35 W had hangen. De lampen schijnen het plafond aan en geven daarmee indirect licht op de aanrecht en de (antraciete) keukenkastjes. Gevoelsmatig lijkt het licht van deze vier lampen ongeveer overeen te komen de twee 35 halogeenspotjes. Hoewel de kleur veel beter is dan alle andere non-halogeen GU10 alternatieven (en zelfs sommige halogeenlampen) die ik heb geprobeerd, vind ik nog steeds het halogeenlicht mooier, maar het komt in de buurt en scheelt ruim 60 W.

Weet iemand of de kleurlichtgave over de loop van de tijd nog gewijzigd?

Hoi Mike,
Bedankt voor het delen van je ervaring. Over je vraag of de kleurtemperatuur van de lamp verloopt over tijd, kan ik je nog niet berichten vanuit mijn eigen ervaring. Ik begeleidt een student die bezig is met onderzoek naar lumenbehoud en kleurtemperatuur. Maar dan weer voor een heel andere ledlamp (namelijk een led-TL). Als ik meer info heb, zal ik die nog wel tzt presenteren.
Mij lijkt dat de temperatuur van de led zelf een grote factor is in het temperatuurverloop. Je kunt je voorstellen dat bij een hogere temperatuur de fosfor meer zal degraderen en daarmee zal dan de kleurtemperatuur van de lampjes toenemen, dus meer naar het blauwe toe. Deze ledlamp verbruikte 2.4 Watt, ik verwacht niet dat deze heel erg warm werd (gewoon handwarw verwacht is). Ik hoop dan ook dat het verloop in kleurtemperatuur wel zal meevallen.

Bedankt voor het antwoord, ik maak me niet zo druk over kleurweergave over tijd.

Ik had mijn vraag niet zo duidelijk geformuleerd; eigenlijk bedoelde ik te vragen of er meerdere versies van deze lampen zijn en hoe deze verschillen. Als ik het voorgaande nalees dan is duidelijk dat er inderdaad verschillende versies zijn (zelfs nog opgebouwd uit leds van verschillende kleuren) maar hoe ze verschillen…?

Dat blijft wat mij betreft het moeilijkste bij LED-verlichting (maar ook spaarlampen): Je moet ze daadwerkelijk kopen voordat je weet of de kleur/kleurweergave is zoals ik hem zou willen hebben.

Volgens de specificaties (mooi overzicht, Marcel) is dit de spot die ik nodig heb. En dus heb ik er 10 besteld bij LEDS-vario.

Mijn eerste indruk was zeer goed: juiste kleur-temperatuur, goede stralingshoek, worden niet heet.
Toch zou ik niet zeggen dat dit een een vervanging is voor een 40W halogeen. Daarvoor komt er gewoon te weinig licht uit. Eerder een 25W halogeen…

Grootste probleem met deze spot is echter dat een ontwerp- of constructie-fout ervoor zorgt dat de spot al defect is voor hij 100 uur gebrand heeft. En dat terwijl hij toch zo’n 50.000 uur mee zou mnoeten gaan.
M.a.w.: koop deze dus niet!

Op dit moment wordt ik keurig door LEDS-vario geholpen met het uitzoeken van een vervangend produkt.

Nog even terugkomend op mijn opmerking over de pasvorm van de lamp voor in een opbouw-armatuur…

De exemplaren die ik een jaar geleden heb gekocht heb ik eindelijk in gebruik genomen. Om ze in mijn opbouw-armatuur (goedkoop ding van Kwantum) te laten passen heb ik vandaag uiteindelijk maar gewoon de “bekers” van het armatuur een stukje afgezaagd, zodat de contactpunten de fitting toch kunnen bereiken. Een andere oplossing was geweest om de fitting iets verhoogd in de beker te monteren, maar dit was gemakkelijker.

Ziet er niet slecht uit, ben benieuwd hoe lang ze het volhouden.

Wat me trouwens opvalt is dat het plaatje in dit artikel niet hetzelfde is als mijn lampen. Bij mijn lampen lopen de ribbels in de lengterichting, niet in de breedterichting. Maar ik zie nu bij Installand (waar ik de lampen vandaan heb) dat hetzelfde artikelnummer een veel korter koellichaam heeft en een veel langere, smalle voet:
http://www.installand.nl/shop/elektra/verlichting/led-verlichting/led-lamp-gu10-3-2w

Die zou gemakkelijk in een opbouw-armatuur passen. Zo te zien is het product dus ge-evolueerd, en ik vraag me af of de lamp nog wel te krijgen is zoals in het plaatje in dit artikel.

Ook ik heb twee jaar geleden deze lampen geplaatst in mijn huiskamer. Initieel was ik heel tevreden over deze lampen.

Echter na verloop van tijd zijn mijn lampen ook gaan verkleuren naar een rode kleur. Ik heb contact opgenomen met Appled (waar ik ze gekocht had) maar ze zeggen dat dat ze maar 1 jaar garantie geven op deze LED lampen. Dat is niet wat je zou verwachten waar op het doosje staat dat de lamp 30.000-50.000 uur zou moeten meegaan. Dat is dus een tegenvaller.

Binnenkort komt er een artikel op OliNo waar we deze verkleurde lampen weer doorgemeten hebben. Je ziet duidelijk dat er een forse kleurverschuiving richting rood heeft plaatsgevonden in het lichtspectrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *