Power ledspot 3×2 W

Geplaatst door Marcel van der Steen in Energiebesparing, Lampmetingen, Ledlampen 1 Reactie»

Van Led It Light heb ik een mooie ledspot ontvangen om door te meten. Het is een wel erg focusserende spot. Er komt wel relatief veel licht uit, juist recht onder de lamp zelf.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting specificaties en meetgegevens

parameter waarde gemeten waarde in specificatie opmerking
Kleurtemperatuur 2900 K 3500 K Behoorlijk wat warmer dan verkondigd. De temperatuur van 2900 K is een heel aangename warme kleurtemperatuur.
Lichtsterkte Iv 1300 Cd Een heel heldere lamp.
Stralingshoek 12 ° Een heel erg focusserende spotlamp. Je zult dus maar een klein gebiedje helder verlicht hebben. Let hierop.
Vermogen P 6.4 W 6.0 W
Power Factor 0.53 Een lage powerfactor, er is een blindstroom nodig die tweemaal zo groot is dan wat er voor 6.0 W zou nodig zijn.
Lichtstroom 192 lm 230 lm Iets minder dan opgegeven. En dat terwijl deze iets meer vermogen opneemt dan opgegeven. Dit zal leiden tot een lagere efficiëntie dan opgegeven.
Efficiëntie 30 lm/W 40 lm/W De efficientie is met 30 lm/W zeker beter dan gloeilampen en halogeenlampen.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,43 en y=0,38
Fitting GU10 GU10
Diameter 60 mm
Diepte 58 mm
Kanttekeningen Lamp wordt meer dan handwarm wanneer deze langer aanstaat.

/wp-content/uploads/2008/articles/power_ledspot_3x2w_small.jpg

Lux op 1 meter afstand

power<i>ledspot</i>3x2w op 1 m

Figuur 1: verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Een hoge lichtsterkte met 1300 Cd (oftewel 1300 lux op 1 meter afstand). Deze heldere lichtsterkte heeft deze alleen in een klein gebiedje; de stralingshoek is kleiner dan 15 °. De volgende tabel geeft de indicatie van het heldere gebied.

afstand [cm] diameter heldere gebied [cm] gem. verlichtingssterkte [lx]
50 9 3600
100 18 900
150 26 400
200 35 225

Afstand bij 400 lux en grafiek

power<i>ledspot</i>3x2w 400 lx

Figuur 2: afstand waarop ik 400 lux heb

Op 1.8 meter afstand heb je een klein gebiedje van 40 cm in diameter, waar je een behoorlijke verlichtingssterkte hebt. Dit gebiedje is dus maar klein, je moet er rekening mee houden dat deze lamp erg focusseerd.

Lux op variabele afstand

power<i>ledspot</i>3x2w lux als functie van afstand

Figuur 3: de verlichtingssterkte als functie van de afstand

Je ziet een hoge verlichtingssterkte op een grote afstand van de lamp. Dat lijkt gunstig, alleen houdt er rekening mee dat het gebied maar klein is waar je een grote verlichtingssterkte hebt.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van de berekening zijn in deze spreadsheet te vinden, 190 lm. Deze waarde is iets kleiner dan staat aangegeven in de specificaties van de leverancier.

Efficiëntie

Een lichtstroom van ruim 190 lm, en een opgenomen vermogen van 6,4 Watt, levert een efficiëntie van 30 lm/Watt. Dit is niet verkeerd voor een warmwitte lamp.

Verder neemt de lamp nogal wat blindvermogen op, met een PowerFactor van 0,53 is dat meer dan ik zie bij andere lampen die op meer dan 0,60 komen. Het design van de voorschakelelektronica heeft deze invloed op de PF. De lamp zou, bij een PF van 1, voor een vermogen van 6,4 W slechts 28 mA nodig hebben gehad. Met een PF van 0,53, is de benodigde stroom 53 mA. Hier zit dus een gedeelte blindstroom in. Daarvoor hoef je als privé eindgebruiker niet te betalen. Echter er zijn wel wat nadelen verbonden aan een relatief lage PF, zie hiervoor ook dit artikel.

De elektronica blijkt wel goed bestand te zijn tegen spanningsvariaties. In ons lichtnet zijn spanningsvariaties van 3 of 4 volt goed mogelijk. Deze variaties hebben geen invloed op de lichtstroom en de helderheid van deze lamp. Dat is goed. Ik kom er in een ander artikel nog op terug.

Netspanning 230 V
Lampstroom 53 mA
Vermogen P 6,4 W
Schijnbaar vermogen S 12 VA
PF 0,53

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

/wp-content/uploads/2008/articles/power_ledspot_3x2w_spectrum_small.png

Figuur 4: allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 2900 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Je ziet aan het spectrum twee bulten. Dit houdt in dat er twee fosforen zijn gebruikt, die het originele licht van de led omzetten naar een blauwig en een gelig licht.

Kleursoort diagram

/wp-content/uploads/2008/articles/power_ledspot_3x2w_chromaticity_small.png

Figuur 5: het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt wel wat van het pad van de zwarte straler vandaan. Ik zou het liefst zien dat de kleur warmwit van deze lamp mooi op het pad van de zwarte straler zou hebben gelegen. Ik kan niet aangeven of deze kleine afwijking erg is of niet. Als ik zo naar het licht van de lamp kijk dan valt niet zozeer de kleurafwijking op.

De kleurcoördinaten zijn x=0,43 en y=0,38.

1 antwoord op “Power ledspot 3×2 W”

Just browsing the website this afternoon and noticed your latest article. Good graphics. Looks like another good article, Marcel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *