Zonne Energie in Belgie

Geplaatst door Stefaan in Zonne-energie 23 Reacties»

Alternatieve energie meegegeven van in mijn jeugdjaren zo bouwde mijn vader in de jaren 80 een windmolen en een zonneboiler. Denk dat het vandaar komt dat het beetje kriebelt.
Zodanig zelf dat we verleden jaar 2006 een zonneboiler geplaatst en in 2007 over gegaan zijn tot het plaatsen van onze pv panelen (1,62 kWp)

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-zonnepaneel-100px.jpg

Hoe het begon

De eerste aanraking met alternatieve energie begon in de jaren 80. Toen heeft mijn vader en nonkel een eigen windmolen gebouwd. De reductiekast en de alternator waren afkomstig van een boot. De molen was 8 meter hoog en die verwarmde ons warmwater door middel van weerstanden naarmate meer wind worden er meer weerstanden bij geschakeld.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-molen1-400px.jpg

De 8 meter hoge zelfbouw windmolen

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-molen3-400px.jpg

De windmolen als een vage herinnering hoe het begon

Zelf heb ik als kind de molen nagemaakt en die werkte ook nog.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-molen2-400px.jpg

Mijn eerste windmolen

Verder heeft mijn Pa ook een zonneboiler gebouwd. Ik heb daar helaas geen foto meer van.

Mijn zonneboiler

Ik heb nu een zonneboiler systeem die bestaat uit: 2 vlakke plaatcollectoren SUK 27L van Sanisolar
Jaaropbrengst van >525 KwH/m²/jaar en het volume van de boiler 200 liter. Ik heb er ongeveer 5m² liggen voor mijn garage. Wat meebrengt dat in de zomer de cv ketel volledig uit is. En in het tussen seizoen vult mijn zonneboiler mijn oude bestaande boiler ipv met koud water met voorverwarmd water van de zon. Kan toch zeggen dat ik al een 1000 liter stookolie heb uitgespaard in een groot jaar tijd. Ook deels van de zachte winters die we nu hebben de laatste jaren..

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-zonneboiler-400px.jpg

De plaatcollectoren op mijn garage dak

In onderstaande grafiek kun je precies zien hoeveel uren de zonneboiler actief was, hoe lang de pomp ervan gedraaid heeft en hoeveel elektriciteit dit gekost heeft in 2007.
/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-uren-zonneboiler-productief-400px.jpg

Data afkomstig van mijn zonneboiler systeem

In de volgende grafiek heb ik bijgehouden hoeveel uren mijn CV installatie gewerkt heeft in de afgelopen jaren. In de grafiek kun je duidelijk zijn dat het aantal uren afgenomen is sinds de in gebruik name van mijn zonneboiler systeem

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-verloop-met-en-zonder-zonneboiler-400px.jpg

Overzicht uren die mijn CV installatie gebrand heeft

Mijn PV systeeem

Verder heb ik ook nog een PV systeem die bestaat uit 9 panelen van Sharp NU-180E1 (180 Wp per paneeltje). Deze is goed voor 1620 Wp op mijn dak. Wat ongeveer een 1300 kWh/jaar opbrengst in theorie zou moeten zijn.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-dak-400px.jpg

Mijn 1620 Wp PV systeem

Onze omvormer is een Fronius IG 15 met datalogger en sensor kaart waardoor ik volgende metingen kan opnemen: temperatuur panelen, temperatuur buiten, zoninstraling, windsnelheid, enz… alles kan je terug vinden op onze website in grafiek vorm.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-inverter-400px.jpg

De Fronius IG 15 omvormer

De Fronius omvormer kan uitgelezen worden via een PC. Op deze manier krijg je een mooi overzicht van de opbrengsten over de verschillende maanden. In onderstaande screenshot kun je de opbrengsten zien van de afgelopen maanden.

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-weergavepc-400px.jpg

Overzicht opbrengst PV systeem in de periode Juli-December 2007

De besparing

Besparende maatregel dat we al uitgevoerd hebben is spaarlampen waar mogelijk ,oude diepvriezer eruit (2,1 kwh/dag) de nieuwe verbruik 1kwh/dag, tuinverlichting vlugger uit, computers niet meer de ganse dag op en zelf een laptop gekocht enz…

In de volgende grafiek staat een overzicht van de hoeveelheid groene stroom die ik geproduceerd heb en mijn eigen verbruik in 2007. In de grafiekje zijn de groene kWh uitgezet tegen over verbruik 2007. De groene stroom is pas gestart vanaf half juni en verbruik is van gans het jaar

/wp-content/uploads/2008/articles/zonne-energie-in-belgie-grafiek-verbruik-400px.jpg

Overzicht groene stroom en eigen stroom verbruik

Per 1000 kWh groenstroom dat ik zelf produceer krijg ik gegarandeerd voor 20 jaar lang € 450, dat en de premies die op te rapen vielen (oa € 3600 belastingvoordeel , 10% op faktuur, € 250 gemeente). En € 0,15/kWh aan elektriciteit vermindering. Zouden we toch na een jaar of 7 de installatie terugverdiend hebben als de zon wat mee wilt. Dit en nog veel meer zoals data van verschillende pv installaties in Belgie kan je bekijken op onze webstek

Vriendelijke groeten vanuit Belgie,

Stefaan

23 reacties op “Zonne Energie in Belgie”

wat gebeurt er met de elektriciteit die door de particulier teveel geproduceerd is?en hoe kan een particulier tewerk gaan om elektriciteit te produceren via zonne-energie?

Hoi Gilles,
Wat bedoel je precies? De inverter plaatst de elektrische energie op het lichtnet van je thuis. Als dit niet wordt afgenomen door jezelf, dan zal het via de meter naar buiten je huis gaan (en je meter loopt terug). Je buren of anders wel de buren van de buren zullen de elektrische energie verbruiken.

Kijk het probleem met zonne energie is dat de consument helaas niet wil betalen voor een dergelijke investering. Althans niet in Nederland, kijk maar op Constructie Contour, pagina 4,5 en 6 op http://www.blauvelt.nl

De overheid moet echt bijspringen, anders worden er straks minder huizen gemaakt vanwege de hogere kosten

Paul

Ommen

hoi stef hier van bovenstaande artikel
ben blij dat we in belgie wel hulp van de overheid hebben zo is het dan toch doenbaar

groeten stefaan

Bestaat er een overzicht van kleinschalige/grootschalige opslagsystemen voor warmte (hot cystern, chemisch/physisch, in de bodem, in massa, etc.)?
Kan dat hier een aparte categorie worden?
Zonnepanelen vangen de meeste warmte op wanneer jet het niet nodig hebt, dus hoe kan je het geconcentreerd en “verliesvrij” opslaan voor latere afgifte?

Hoi jk,
We hebben een categorie energie opslag. Daar zitten vooralsnog de artikelen over de eestor condensator in. Ik zou voorstellen dat wanneer we interessante artikelen hebben, we die in die categorie plaatsen. Als je een voorstel hebt, dan horen we dat graag en plaatsen we het onder je naam.

(aan gillesgermyn

wat gebeurt er met de elektriciteit die door de particulier teveel geproduceerd is?)
Wanneer jouw meterstand die jaarlijks opgevraagd wordt vb 100kwh minder is dan het jaar ervoor ben je die in feite kwijt.
Daarom is het ook beter om een installatie te plaatsen volgens jouw verbruik.
De nul situatie is het voordeligst.
meten is weten

@jk reactie 6.
Je link heb ik wat geupdated. Als je een underscore in de link wilt opnemen, zonder dat deze alles in italics plaatst (dat is markdown language, dan gebruik juist vòòr de underscore een backslash.

Hallo Stef,

ik ben al weken info aan ’t verzamelen , batibouw bezocht, rendementsberekeningen gemaakt enz… om zin/onzin van een PV installatie uit te maken. Ik las dat je panelen van Sanisolar gebruikt. Wat was je ervaring met dat bedrijf? In hoeverre kan je iets uitsparen door zélf een deel van de werken uit te voeren ? Ik overweeg een lichte overdimensionering PV cellen te installeren (5 à 7 kWhp ), GSC hebben we dan sowieso en dan kunnen we licht electrisch bijverwarmen ipv dure gas te verbruiken.

Voor meer info over PV panelen kan je ook terecht op http://users.telenet.be/gooikenaar met o.a. info over subsidies, forums, foto’s, werking panelen, …. EN live monitoring van een 3.780 kWp installatie van 18 Sunpower SPR 210 panelen. Datalogging via Sunny Beam die de gegevens draadloos ontvangt van de omvormer (SB 3800). De Sunny Beam geeft de gegevens door aan Sunny Data Control die de gegevens op de hard disk saved; vervolgens publiceert Sunny Report de gegevens online …..

Nog veel zonnige groeten uit Gooik (Vlaanderen)

DEAR
I am Flora, a sales assistant in WesTech Solar Company.

We are a professional solar energy company in China which includes research

Op mijn site http://users.telenet.be/riho/PV kan je live de opbrengsten volgen van een 4kWp systeem in België. Ook de historische gegevens zijn eenvoudig te raadplegen. Dit geschiedt met een Solarlog100e systeem die constant de waarden meet van de omvormer en die dan om de 5 minuten door stuurt naar een website. Ook bij de PV INFO kan men meer informatie raadplegen omtrent fotovoltaïsche zonnepanelen.

groeten,

Rik

“Zware investeringen nodig op elektriciteitsnet”

Er wordt tegenwoordig zoveel milieuvriendelijke elektriciteit geproduceerd dat het nauwelijks nog op het net kan. Dat zegt netbeheerder Eandis, die 80 procent van de laagspanningsnetten in Vlaanderen beheert. Investeringen dringen zich op.

In Vlaanderen wordt nu al drie keer meer groene stroom geproduceerd dan in 2005. Er komen steeds meer zonnepanelen en warmtekrachtcentrales, maar het distributienet is zo goed als verzadigd, stelt Eandis.

Simon Wijmeersch van Eandis zegt dan ook dat er op bepaalde plaatsen problemen kunnen ontstaan. Volgens hem zijn zware investeringen nodig die de prijzen van gas en elektriciteit fors kunnen doen stijgen.

Dit “lijkt” me een vreemd verhaal. Immers als ik zelf meer stroom opwek middels zonnepanelen dan ik zelf nodig heb dan vloeit dat terug het net in. Echter deze stroom zoekt de kortste weg naar de dichtbijzijnste afnemer (de weg van de minste weerstand volgens de wetten van Ohm). Dat betekend dus een buurman die vlakbij woont.

Kortom je wekt de stroom op waar het ook nodig is. Dit concept heet de-centrale energieopwekking en zal ervoor gaan zorgen dat de elektriciteit netten minder belast gaan worden, immers de stroom hoeft minder grote afstanden af te leggen vergeleken met centrale energie opwekking.

Overigens heeft onderzoek aangetoond dat er eenvoudig 30% aan bijvoorbeeld windenergie bijgeplaatst kan worden zonder dat hier veel aanpassingen voor nodig zijn in het net.

In Nederland is hier al een berekening voor gemaakt.

In het Connect 6000 rapport is te vinden hoe men de geplande 6000 MW aan windenergie kan aansluiten op het bestaande elektriciteit net. De eerstkomende jaren kan uitgaande van een verder gelijkblijvende vermogensvraag en vermogensaanbod, zonder verdere uitbreiding van het net op land 3.000 tot 3.500 MW worden
aangesloten. Het betreft hier tussen de 1.000 – 1.500 MW op 150 kV-net en ca. 2.000 MW op Beverwijk en Maasvlakte. Het huidige landnet moet in elk geval worden verzwaard om 5.000 MW of meer te kunnen aansluiten. Door KEMA is ingeschat dat met de voorbereiding en uitvoering ervan een investering van ca. € 300 miljoen en een doorlooptijd van 9 – 14,5 jaar is gemoeid. Als de kosten van netverzwaring worden versleuteld in het landelijke basistransporttarief, dan leidt dit tot een verhoging van de elektriciteitsprijs van ca. € 0,0002 per kiloWattuur.

Hebben jullie er aan gedacht dat het plaatsen van zonnepanelen op en TRACKER al gauw 40 % meer redement oplevert.
Een tracker is een apparaat dat zich steeds naar de zon richt.
Ze zijn op het net te koop, maar ik zou er veel voor over hebben om een bouwtekening te bekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *