Phayton P8039 Spot Felwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 4 Reacties»

Hierbij een artikel van een professionele P8039 Spot van Phayton Led Solutions. Deze spot voert Phayton in warmwit, helderwit en felwit (deze). Dit artikel gaat over de felwitte spot. Het geeft een gefocusseerde bonk licht tegen een mooie efficiëntie die hoger is dan zijn warmwitte en helderwitte variant.

Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde gemeten opmerking
Kleurtemperatuur 6120 K Felwitte leds.
Lichtsterkte Iv 1656 Cd Erg fel, te verwachten voor een spot. En feller dan de warmwitte variant, wat ook te verwachten is daar felwitte leds efficiënter zijn.
Stralingshoek 24 graden Een gofusseerde bundel.
Vermogen P 12.0 W
Power Factor 0.53 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.6 kVAhr aan reactie vermogen is. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF.
Vermogens-efficiëncy 83 % Dus van het opgenomen vermogen door de totale lampspot, komt 83 % bij de leds terecht. De rest, 17 %, wordt gebruikt door de stuurelektronica
Lichtstroom 575 lm Een erg grote hoeveelheid licht komt uit deze spot.
Efficiëntie 48 lm/W Een hogere efficiëntie dan zijn warmwitte variant.
Kleurweergave-index of CRI 74 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Een waarde vanaf 80 en hoger wordt gezien als waarde waarbij de kleurindruk gelijk is aan gloei- en halogeenlampen. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.32 en y=0.35
Fitting 230V
Diameter 127 mm Dit is de diameter van de spot zelf.
Lengte 210 mm Dit is de lengte van de spot zelf
Hoogte voet 145 mm Dit is de hoogte van de voet tot aan de draaibare verbinding met de spot.
vormfactor spot
Algemene opmerkingen Hierbij een artikel van een professionele P8039 Spot van Phayton Led Solutions.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand

Deze spotlamp heeft een stralingshoek van 24 graden, en dat is een behoorlijke gefocusseerde lichtbundel. Wanneer je deze spot zou richten op een wit vlak op 1 afstand, dan krijg je een lichtcircel met diameter van 43 cm.
De lichtsterkte van deze lamp is 1656 Cd. Dit is erg fel. Als je deze spot zou hangen boven een bureau op 1 m hoogte, dan zou je 1656 lux hebben juist onder de spot. Dit zijn waardes die je kunt gebruiken om nauwkeurige werkzaamheden bij uit te voeren.

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 203 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.
Dit artikel geeft ook aan hoe te bepalen hoever de lampen uit elkaar moeten staan om een grote tafel of een grote oppervlakte te voorzien van een bepaalde lux-waarde.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt. De gegevens van deze berekening zijn in deze spreadsheet voor de Phayton P8039 Felwit te vinden, 575 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 575 lm, en een opgenomen vermogen van 12.0 Watt, levert een efficiëntie van 48 lm/Watt. Deze waarde is, zoals verwacht, hoger dan de waarde van efficiëntie voor de warmwitte variant van deze spot. Dit was verwacht, omdat de felwitte leds (van hetzelfde type) op zich een hogere efficiëntie hebben dan de warmwitte leds (omdat er minder fosfor in gebruikt wordt).

Met de powerfactor van 0.53 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.6 kVAhr aan reactief vermogen is geweest.

Netspanning 230 V
Lampstroom 99 mA
Vermogen P 12.0 W
Schijnbaar vermogen S 22.8 VA
PF 0.53

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 6100 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

De kleurcoördinaten van het licht afkomstig van deze lamp zijn x=0,32 en y=0,35.

Het licht is warmwit, en ligt iets of wat af van het pad van de zwarte straler. Dit houdt weer in dat de kleur witongeveer overeenkomt met wat we gewend zijn, omdat we jaren en jaren gebruik gemaakt hebben van het licht van zwarte stralers (bijvoorbeeld gloeilampen en halogeenlampen, maar ook de zon is een zwarte straler). Maar of het nu werkelijk zo op het pad van de zwarte straler moet liggen is mij nog niet duidelijk. Zie ook dit artikel.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

De verlichtingssterkte en de kleurtemperatuur zijn eigenlijk niet afhankelijk van een verandering van de netspanning. Dit is prettig want je behoudt de intensiteit en kleur van het licht. Het vermogen varieert eeen weinig op verschillende spanningen.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp

De waarde van 74 is al best hoog. Vaak wordt verwacht dat de CRI of Ra waarde 80 moet zijn of hoger, wil men een kleurindruk krijgen die men ook heeft van gloeilampen, halogeenlampen en zonlicht. Door te spelen met fosforen en dus het uiteindelijke spectrum wordt de CRI waarde beïnvloed. In hoeverre een CRI waarde van onder de 80 niet goed zou zijn, is mij niet bekend. In een onderzoek gedaan door Assist, is naar voren gekomen dat CRI niet zo’n goede graadmeter is voor wat mensen als een mooi wit licht vervaren, zie ook deze webpagina die een samenvatting geeft van dit onderzoek.

Extra vermogensmetingen

Ik heb de ledspot opengemaakt en extra metingen gedaan. De leds zitten allemaal op een ronde printplaat. Zie verder dit artikel waar ik e.e.a. over de meting zelf heb uitgelegd.

Verder heb ik gekeken hoe de leds met elkaar verbonden waren, en berekend hoeveel stroom door, spanning over en vermogen door iedere led wordt opgenomen. Zie de resultaten en wat opmerkingen in de volgende tabel. Ik heb een 6-tal metingen uitgevoerd over een periode van 1 uur. De gemiddelde waardes geef ik. Tevens heb ik de verschillen berekend tussen de maximale en de minimale gemeten waarde, en dit verschil heb ik vergeleken met de gemiddelde waarde en druk ik uit in %.

Parameter Waarde % max-min Opmerking
Netspanning 232.3 V 1.3 % Het voltage bleef behoorlijk stabiel over het uur (varieerde tussen 231 en 234).
Spotlampstroom 93 mA 4.3 % Eveneens een kleine variatie in de opgenomen lampstroom
Spotlamp vermogen P_lamp 12.1 W 7.3 % Het vermogen is wat gedaald toen de lamp een uur aanstond; het ging van 12.8 W naar 11.9 W.
Spanning_Leds 17.3 V 3.2 % De ledspanning was constant gedurende de proef.
Stroom_Leds 587 mA 1.3 % De ledstroom was constant gedurende de proef.
Vermogen_Leds 10.1 W 4.0 % Ook het vermogen was heel constant gedurende de proef, constanter dan het opgenomen vermogen door de gehele lampspot.
Efficientie voeding 84.0 % 5.0 % De ledvoeding heeft dus een 16 % van het totale opgenomen vermogen nodig voor eigen regeling.
Totaal aantal leds 126
Aantal leds in 1 string 3 Hiermee bedoel ik de hoeveelheid leds die aan de Spanning_Led hangen, in serie met elkaar
Aantal parallelle stringen 42
Spanning over 1 led 5.78 V Dit is een hoge spanningsval over de led.
Stroom door 1 led 14 mA Dit is een lage stroom, en de leds worden ook in het geheel niet warm, wat helpt bij het halen van een lange levensduur.
Vermogen door 1 led 81 mW Een laag vermogen, maar door de grote hoeveelheid leds is er toch een grote hoeveelheid opgenomen vermogen en ook licht.

Montage op 230 V rail

De ledspots worden op een bepaalde manier gemonteerd op een 230 V rail. De rail is voorzien van twee dikke draden die de 230 V ac voeren. Deze draden zijn zo weggewerkt dat ze niet 1-2-3 aan te raken zijn. Zie verder het artikel van de warmwitte Phayton ledspot.

4 reacties op “Phayton P8039 Spot Felwit”

Als fotograaf van marathonlopers fotografeer ik honderden tot duizenden lopers in een paar uur tijd. Daarbij flits ik om de lopers enigzins op te lichten.
Bij avondwedstrijden is het soms moeilijk om de camera te laten focussen omdat er te weinig licht is.
Ik vraag me af of dit voor dit soort situaties een handige lamp is om bij me te hebben. Ik heb mobiel 220 V bij in de vorm van Powerstation.
Wellicht kan ik deze spot zelfs meelaten draaien met de steun (monopod) waar de camera op zet.
Mijn vraag is, hoe zwaar en robuust is deze spot? Geschikt voor buiten? Kan het wat regen hebben?

Hoi Hans,
Helaas, deze spot is zeker niet waterdicht. Daarmee valt hij dan waarschijnlijk voor je af. Ik heb je mail doorgestuurd naar de fabrikant, misschien dat hij een voorstel voor je heeft. Suc6,
Marcel.

Hallo Hans,

Zoals Marcel aangeeft is deze lamp niet waterdicht. Deze lamp vindt zijn toepassing in bijvoorbeeld winkeletalages en musea. Daarbij denk ik dat de lopers niet blij zullen zijn als je deze lamp in het donker in hun gezicht zet, gezien de intensiteit van deze lamp.

Deze lamp is buitengewoon geschikt voor bijvoorbeeld winkeletalages en musea, doch voor jouw toepassing zou je beter kunnen denken aan een korte mobiele mast met daarop een 32-80 Watt armatuur om te belichten van schuin bovenaf. Zeer doeltreffend, doch handig wil ik het dan niet meer noemen.

Hou voorts eens de ontwikkeling in de gaten van LED verlichting op het gebied van fotografie. Ik ben er geen expert in, doch weet dat er in rasse schreden ontwikkeld wordt op dit gebied.

Succes,

Daniel

Hallo Daniel en Marcel,

Het hoeft de loper ook niet voldoende uit te lichten voor de foto zelf, dat doet de flits(er) wel. Het is alleen om de camera een beetje te helpen bij het focussen. Een mooie straal die met de camera meerdraait is dan al erg handig. De flitser heeft zelf ook wel een autofocus-licht maar dat is toch wat langzamer en niet altijd voldoende.

Groetjes,

Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *