LLE led-Tl 150 cm warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geen reacties»

LedLight Europe komt een led-TL komt. Het is een 150 cm lange buis met een boel kleine leds, en geeft een warmwitte kleur af. De efficiëntie is erg goed, gezien het warmwitte leds zijn.

Deze led-TL is tevens te vinden in het lampoverzicht.
OliNo OK: Mei 2008.

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 3170 K Dit is een warmwitte led-TL lamp. Dus ook binnenshuis goed te gebruiken.
Lichtsterkte Iv 334 Cd Dit is behoorlijk fel licht. Gemeten op 1 meter boven de led-TL buis.
Stralingshoek 100 ° Een breed lichtveld, wat men gewend is van TLs.
Vermogen P 18.9 W
Power Factor 0.82 Een power factor van 0.55, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 0.69 VAr aan blindvermogen is. Dus, bij 100 kWh aan afname, heb je daarnaast 69 kVArh afgenomen aan blindvermogen. Bedrijven moeten ook betalen voor blindvermogen, dus hiermee kunnen ze uitrekenen wat ze aan energiekosten kwijt zijn.
Lichtstroom 1092 lm
Efficiëntie 58 lm/W Een hele mooie waarde voor warmwitte leds.
CRI_Ra 71 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Zie ook deze uitleg.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,43 en y=0,40
Fitting TL TL-buis fitting
Diameter 30 mm
Lengte 1500 mm
Algemene opmerkingen Kleurtemperatuur is onafhankelijk van netspanningsvariaties. Het vermogen en de verlichtingssterkte variëren wel bij verandering van aangelegde netspanning, maar zeker niet van dien aard dat je dergelijke veranderingen zichtbaar zijn met het oog. Zie ook de gemeten waardes. Verder hier een closeup van de gebruikte leds met wat extra uitleg.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand bij directe aansluiting op 230 V lichtnet

Het is een led-TL buis met redelijk felle verlichting van bijna 350 Cd, juist onder de buis. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.

Verder heeft de lamp een voor led-TL buizen vaker gemeten stralingshoek van 100 graden. Gewone TL buizen stralen rondom, en wanneer een TL bak wordt gebruikt met reflector hangt de stralingshoek van het gehele armatuur af van de constructie, maak vaak rond de 100 graden.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand; led-TL direct op het net

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de led-TL. In het gebruikte meettool meet ik op een afstand van 1 meter. Hierbij meet ik op verschllende plekken rondom de TL-buis en integreer dan de gevonden lux waardes over de oppervlakte rondom de buis. Hiermee bepaal ik dan de totale lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting. Zie dit artikel voor de uitleg van de meetopstelling.

Hierbij de link naar de meetgegevens.

Efficiëntie

De efficiëntie van de totale lamp komt neer op een hele mooie van 58 lm/W.

Een power factor van 0.82, wil zeggen dat voor iedere afgenomen 1 kWh aan energie er 0.69 kVArh aan blind-energie is afgenomen. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen!

Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 100 mA
Vermogen P 18.9 W
Schijnbaar vermogen S 23 VA
PF 0.82

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 3200 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is warmwit, en ligt precies op het pad van de zwarte straler. Zie eventueel ook dit artikel.

De kleurcoördinaten zijn x=0,43 en y=0,40.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is geen afhankelijkheid van de netspanning voor dekleurtemperatuur. Het opgenomen vermogen en de verlichtingssterkte zijn wel afhankelijk, maar dat zul je niet zien met de te verwachten spanningsfluctuaties in ons net.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van het led-Tl licht

De waarde van 71. Vaak wordt 80 gebruikt als niveau van goed, waarbij men bedoelt dat de kleurindrukken overeen komen met de kleurindrukken van verlichting door een gloei- of halogeenlamp, of de zon. In het geval van deze led, met een kleurtemperatuur van 6200 graden K, zou deze vergeleken moeten worden met de kleurindrukken bij verlichting door de zon (heeft ook ongeveer 6000 K kleurtemperatuur).

Het is maar de vraag of iedereen zo blij is met de kleurweergave van een gloeilamp. Het is wèl iets wat we al sinds lang gewend zijn. Een onderzoek door de organisatie ASSIST, waarin proefpersonen hun voorkeur uit moesten spreken voor verlichte scenes, liet zien dat de voorkeur uitging naar juist niet de halogeen en gloeilampen maar dat leds er beter uitkomen.

Uit dit rapport valt ook uit op te maken dat de CRI waarde van een tweetal leds met een marginaal verschil in spectrum, een groot verschil in CRI laten zien. Dit terwijl er door de proefpersonen perceptief geen verschil werd ervaren.

Closeup van de leds

Misschien wel eens leuk, om de leds eens in ‘het licht’ te plaatsen, door er een closeup van te maken.

Een close up van de leds in deze led-TL buis.

Richt je op de middelste led, die scherp afgebeeld staat. Daar zie je een kuipje, en je ziet ook nog twee draadjes in het kuipje gaan (klik op de foto om een groot formaat te krijgen). Deze twee draadjes gaan in het kuipje en maken verbinding met een stuk (halfgeleider)materiaal. Wanneer er een juiste polariteit spanning op komt te staan, met een bepaalde stroom, wordt door dit materiaal licht gegenereerd. Nu zit dit materiaal in een reflecterend kuipje dus alle licht die eruit komt (en die niet kwijtraakt agv absorptie) gaat bovenuit het kuipje. Verder is er bovenop dit materiaal nog een fosfor geplaatst, wat een deel van het licht omtransformeert van blauwachtig naar geelachtig. Dus er komt een mengelmoes van blauwachtig en geelachtig licht, wat tezamen een wit oplevert.

Je kunt aan het spectrum mooi zien dat er twee pieken zijn; eentje bij het blauwe en eentje bij het gele. Dit blauwe komt van de leds zelf (van het halfgeleidermateriaal), en dat gele is afkomstig van het fosfor dat bovenop dit halfgeleidermateriaal is geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *