Line Lite International BV T8 Led bi-pin FL 18 W Koudwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geen reacties»

Deze led-TL komt van de firma Line Lite International. Het is een 60 cm lange buis en die heeft twee ledstips, wat hem apart maakt t.o.v. al eerder doorgemeten led-TL buizen. Het toegepaste aluminium zorgt voor de goede koeling, en heeft de buis een apart uiterlijk.

Deze led-TL is tevens te vinden in het lampoverzicht.

Samenvatting meetgegevens

parameter waarde led-TL opmerking
Kleurtemperatuur 6200 K Dit is een felwitte lamp.
Lichtsterkte Iv 243 Cd Dit is behoorlijk fel licht. Gemeten op 1 meter boven de led-TL buis.
Stralingshoek 110 ° Een breed lichtveld, wat men gewend is van TLs.
Vermogen P 17.8 W
Power Factor 0.55 Een power factor van 0.55, wil zeggen dat voor iedere gewone Watt aan vermogen er 1.53 VAr aan blindvermogen is. Dus, bij 100 kWh aan afname, heb je ook 153 kVArh afgenomen aan blindvermogen. Bedrijven moeten ook betalen voor blindvermogen, dus hiermee kunnen ze uitrekenen wat ze aan energiekosten kwijt zijn.
Lichtstroom 650 lm
Efficiëntie 36 lm/W
CRI_Ra 77 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Zie ook deze uitleg.
Coördinaten kleursoort diagram x=0,32 en y=0,32
Fitting TL TL-buis fitting
Diameter 30 mm
Lengte 600 mm
Algemene opmerkingen Verlichtingssterkte, afgenomen vermogen en kleurtemperatuur zijn totaal onafhankelijk van netspanningsvariaties. Zie ook de gemeten waardes.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand bij directe aansluiting op 230 V lichtnet

Het is een led-TL buis met redelijk felle verlichting van bijna 250 Cd, juist onder de buis. Deze waarde is gemeten op 1 meter afstand van het midden van de buis, en dan recht onder de buis.

Verder heeft de lamp een voor led-TL buizen vaker gemeten stralingshoek van 110 graden. Gewone TL buizen stralen rondom, en wanneer een TL bak wordt gebruikt met reflector hangt de stralingshoek van het gehele armatuur af van de constructie, maak vaak rond de 100 graden.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand; led-TL direct op het net

Lichtstroom

Via een set van metingen heb ik de verlichtingssterktes bepaald rondom de led-TL. In het gebruikte meettool meet ik op een afstand van 1 meter. Hierbij meet ik op verschllende plekken rondom de TL-buis en integreer dan de gevonden lux waardes over de oppervlakte rondom de buis. Hiermee bepaal ik dan de totale lichtstroom. Zie voor meer uitleg over de metingen dit artikel over de led-TL lichtstroommeting. Zie dit artikel voor de uitleg van de meetopstelling.

Hierbij de link naar de meetgegevens.

Efficiëntie

De efficiëntie van de totale lamp komt neer op 36 lm/W.

In de lamp-publicatie op de website van Line Lite staat dat deze led-TL gebruik maakt van 2 x een ledstrip van ieder 6 W, dus in totaal krijgen de leds 12 W. Dit heb ik niet doorgemeten (want dan moet ik de lamp openhalen). Als het zo is, dan zouden de leds zelf een efficiëntie hebben van de totale lichtstroom / vermogen leds = 650 / 12 = 54 lm/W.

Een power factor van 0.55, wil zeggen dat voor iedere afgenomen 1 kWh aan energie er 1.53 kVArh aan blind-energie is afgenomen. Zie ook dit artikel over PF.

Een lager gedeelte aan zuiver blindstroom (R) betekent voor bedrijven dat ze dus minder voor blindstroom hoeven te betalen!

Particulieren hoeven niet voor hun (beetje) blindstroom te betalen, waarschijnlijk omdat het installeren van een blindstroommeter en de administratieve afhandeling duurder is dan het terugverdienen middels betalingen voor blindstroom.

Parameter direct op net
Netspanning 230 V
Lampstroom 141 mA
Vermogen P 17.8 W
Schijnbaar vermogen S 32.4 VA
PF 0.55

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) van ongeveer 6200 K en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp

Het licht is heel helder wit (kwa kleurtemperatuur overeenkomstig met de zon, die op 6000 K zit), en ligt dichtbij het pad van de zwarte straler. Zie eventueel ook dit artikel.

De kleurcoördinaten zijn x=0,32 en y=0,32.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning. De reden is om te zien of een variatie in de netspanning (220 – 240 V is mogelijk in Nederland) leidt to verschil in waardes van de genoemde parameters.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters

Er is geen afhankelijkheid van de netspanning voor de verlichtingssterkte, het opgenomen vermogen noch de kleurtemperatuur.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van het led-Tl licht

De waarde van 77 is dicht in de buurt van de 80. Vaak wordt 80 gebruikt als niveau van goed, waarbij men bedoelt dat de kleurindrukken overeen komen met de kleurindrukken van verlichting door een gloei- of halogeenlamp, of de zon. In het geval van deze led, met een kleurtemperatuur van 6200 graden K, zou deze vergeleken moeten worden met de kleurindrukken bij verlichting door de zon (heeft ook ongeveer 6000 K kleurtemperatuur).

Het is maar de vraag of iedereen zo blij is met de kleurweergave van een gloeilamp. Het is wèl iets wat we al sinds lang gewend zijn. Een onderzoek door de organisatie ASSIST, waarin proefpersonen hun voorkeur uit moesten spreken voor verlichte scenes, liet zien dat de voorkeur uitging naar juist niet de halogeen en gloeilampen maar dat leds er beter uitkomen.

Uit dit rapport valt ook uit op te maken dat de CRI waarde van een tweetal leds met een marginaal verschil in spectrum, een groot verschil in CRI laten zien. Dit terwijl er door de proefpersonen perceptief geen verschil werd ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *