LLE 3 leds 1W Moon MR16 Warmwit

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen 5 Reacties»

LedLight Europe komt met een hun Moon ledlamp; een lamp met een MR16 / GU5.3 aansluiting. Er komt dus 12 V AC op. Deze kleine ledlamp is efficiënt, voor het warmwitte licht dat hij afgeeft. Het zou een mooie vervanger kunnen zijn van een 12 V halogeenlampje. Het heeft ook een goede CRI waarde van boven de 80.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.


Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 2865 K Mooi warmwit, prima als vervanger te gebruiken voor de halogeenlamp. Deze kleurtemperatuur blijft mooi constant, ook tijdens het opwarmen in de periode juist na het aanschakelen.
Lichtsterkte Iv 550 Cd Erg fel licht, dit is het stabiele niveau, nadat de lamp een tijd aan heeft gestaan. Zie verder dit stukje over opwarm-effecten.
Stralingshoek 20 Een smalle gefocusseerde bundel.
Vermogen P 3.33 W Dit is een laag verbruik, en de lamp wordt iets warmer dan handwarm wanneer deze een tijdje aanstaat. Verder is het opgenomen vermogen nauwkelijks afhankelijk van de tijd dat de lamp aanstaat, zie ook opwarm-effecten.
Power Factor 0.73 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 0.93 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF.
Lichtstroom 154 lm Best veel voor een kleine lamp als deze.
Efficiëntie 46 lm/W Een hele mooie efficiëntie voor een warmwitte lamp.
CRI_Ra 84 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waardes van boven de 80 zijn hoog en geeft dus een vergelijkbare set van kleuren bij verlichting dan die van een gewone gloeilamp. Zie ook dit artikel.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.44 en y=0.40
Fitting GU5.3
Diameter 49 mm
Lengte 45 mm
Algemene opmerkingen Een mooie lamp met een hele mooie efficiëntie en een prima kleurweergave index. De lamp wordt net iets meer dan handwarm. Verlichtingssterkte en kleurtemperatuur zijn niet afhankelijk van de spanningsfluctuaties vermits de spanning niet onder de 11 V komt. Verder heb ik ook het opwarm-effect gemeten, en daaruit blijkt dat de verlichtingssterkte juist na het aanschakelen vergeleken met een half uur later, een 12 % vermindert. Als laatste vind je nog een plaatje over de spannings- en stroomvorm die zijn gemeten.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand.

Een spotlamp met een stralingshoek van 20 graden (gefocusseerd), en met een lichtsterkte van 550 Cd (lamp een half uurtje aan).

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 117 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand.

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

De gegevens van deze berekening voor deze lamp 1 zijn in deze spreadsheet te vinden, 154 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 154 lm, en een opgenomen vermogen van 3.33 Watt, levert een efficiëntie van 46 lm/Watt.

De efficiëntie zakt wat nadat deze aangeschakeld wordt, zie ook het opwarm-effect.

Met de powerfactor van 0.73 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 0.94 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.

Netspanning 12 V
Lampstroom 380 mA
Vermogen P 3.33 W
Schijnbaar vermogen S 4.6 VA
PF 0.73

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer.

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

De lamp geeft een warmwit licht van ingeveer 2850 graden Kelvin.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het licht is warmwit, en ligt dichtbij het pad van de zwarte straler.

De kleurcoördinaten zijn x=0,44 en y=0,4.

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters.

Je ziet dat de kleurtemperatuur constant blijft. Verder nemen de verlichtingssterkte alsook het opgenomen vermogen snel af bij voeidingsspanningen onder de 11 V. Wanneer deze lamp aan een bestaande halogeentrafo wordt geschakeld, dan zal deze lamp flink minder vermogen opnemen dan de halogeentjes en dit zal een hogere voedingsspanning tot gevolg hebben. Dus je zult waarschijnlijk met de voedingsspanning afkomstig van een halogeentrafo wel goed zitten.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp.

De waardes van 84 is hoog en boven de 80, wat wil zeggen dat de kleurweergave goed overeenkomt met die van een gewone gloeilamp.

Opwarm-effecten

Van deze lamp heb ik het opwarm-effect doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Het effect van opwarmen op bepaalde lampparameters.

Deze grafiek laat zien dat de verlichtingssterkte E_v alsook de efficiëntie afnemen juist na het aanschakelen van een koude lamp. Het stabiliseert zich na ongeveer een half uurtje. Dit verschil van 10 zie je normaliter niet.

De kleurtemperatuur alsook het opgenomen vermogen blijven constant.

Spanning en Stroom gemeten

Van deze lamp heb ik de lampspanning en de door de lamp opgenomen stroom gemeten.

De spanningsvorm over de lamp en de opgenomen stroomvorm (gepiekt).

Je ziet dat de spanning er niet mooi sinusvormig uitziet, maar is afgetopt. Dit zal het effect zijn van de transformator die tussen de netspanning zit en de lamp, en die de 230 V omlaag transformeert naar 12 V AC. Je ziet dat de stroom gepiekt is, wat heel normaal is voor kleine voedingen die in de lamp zijn gebouwd; deze gelijkrichten de 12 V AC en zorgen ervoor dat bij een hoge spanning (de piek van de wissel spanning) er snel wat stroom loopt om een interne condensator op te laden. De stroomvorm is daarmee niet gelijkvormig aan de spanningsvorm, en vandaar dat de powerfactor ook lager dan 1 is.

5 reacties op “LLE 3 leds 1W Moon MR16 Warmwit”

Goed verhaal.
Ik heb de led lamp reeds in gebruik.
Ik ben verder zeer blij met de uitvoeringe meetresultaten.
Dit maak het kiezen van de led lampen eenvoudiger.
Bedank voor de inzet.
Naast deze led heb ook andere leds 220V uitvoering toe gepast. De licht kleur is prefect volgens de meting.
Prima site

Hoe zit het met de dimbaarheid van deze aantrekkelijke spotled? Moet je hier ook onderscheid maken in geschakelde voedingen en conventionele trafo’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *