Besparen met een elektrische auto

Geplaatst door Jeroen van Agt in Transport 28 Reacties»

In de artikelen elektrische personen auto’s en elektrische bedrijfswagens heb je kunnen lezen dat er steeds meer elektrische wagens op de mark komen. Met de stijgende brandstofprijzen is het wel interessant om te weten hoeveel geld men kan uitsparen op de brandstofkosten door over te schakelen op een elektrische (bedrijfs) auto.

/wp-content/uploads/2008/articles/overzicht-elektrische-autos-mitsubishi-miev-sport-100px.jpg

Hieronder staat een eenvoudige calculator die je kunt gebruiken om te kijken hoeveel geld je kunt uitsparen op de brandstof kosten door gebruikt te maken van een elektrische auto. Door de getallen aan te passen aan je eigen situatie kun je direct zien hoeveel je op jaarbasis kunt besparen.

Stel u rijdt km per jaar. Het gemiddelde brandstof verbruik van uw wagen is 1 L op km. De brandstof prijs is momenteel € per liter. Dit kost op jaarbasis € 1430 aan brandstof.

Een elektrisch auto gebruikt gemiddeld Wh /km. De elektriciteitsprijs is € / kWh. Dit kost op jaarbasis € 359 aan elektriciteit.

Dit zorgt voor een besparing van € 1430 – € 359 = € 1071 per jaar.


28 reacties op “Besparen met een elektrische auto”

Netjes, maar jammer dat je de wegenbelasting niet kunt invoeren (uit tabel).
Wordt het verschil nog groter lijkt me.

Mvg Peter

Oók jammer dat de onderhoudskosten niet meegerekend worden, dan wordt het verschil nóg groter.
vr gr, willy

Tsja, en we hebben niet zulke beste ervaringen met de levensduur van accu’s. Die zitten waarschijnlijk wel in die elektrische auto neem ik aan? Het vervangen van accu’s voor een elektrische fiets, die nu in 2008 tot fiets van het jaar is uitgeroepen, kost al bijna € 550,00…

Maar eh, Jeroen, laat je niet ontmoedigen door ons gezeur. Ik denk dat onder andere elektrisch aangedreven voertuigen nu de beste kaarten hebben om de o zo noodzakelijke energierevolutie uit dit onwaarschijnlijke zompige Nederlandse poldermoeras te trekken.

Zon en wind, pv en molens, in combinatie met door de overheid afgedwongen efficiënte apparaten, zullen het gaan maken. Een andere weg is er niet. Nu nog een overheid die gaat uitvoeren wat nodig is…… Jammer dat politici een diepgeworteld wantrouwen hebben jegens het stemvee. Waaraan hebben wij dat verdiend?

Het is juist de overheid die het meest verdient aan de
olie namelijk met een accijns van 75+%, maw die staan niet te wachten op vernieuwing, want zo’n melkkoe vinden ze nooit meer.
p.s. Nederland is het enigste land dat de accijns verhoogt ondanks de exploderende prijzen.
voorbeeld de prijs van diesel is de laatste 14 mnd verdrievoudigd! Dus als ik iemand wantrouw is het wel de overheid , die hebben tientallen miljarden aan inkomsten te verliezen.
nog sterker mocht je iets als brandstof gebruiken, waarover nog geen accijns is betaald, ben je strafbaar.
dwz als er straks electro autos komen gaan ze die stroom extra belasten.per kilometerheffing.
snap je gelijk waarom dat opeens moet worden ingevoerd.
De olieindustrie verkoopt hun product 4x te duur , maar de overheid doet het nog eens stilletjes 400% erbovenop en dus verdienen zij het grote geld.
Daarom kunnen opeens bioproducten concureren met zoiets aardolie.Dit heeft de prijs van sommige bruikbare bioproducten opeens de hoogte in gedreven, zoals koolzaadolie en andere producten die in biodiesel kunnen worden gebruikt.
Dit is gewoon politiek, het heeft niets met normale marktwerking te maken.
men moet elke ontsnappingsroute onmogelijk maken om de torenhoge energieprijzen te rechtvaardigen.
auto’s laten lopen op batterijen is met de huidige technologie niet een geweldig concept, aechter als je de prijs kunstmatig 4×4 verhoogt is alles opeens rendabel.
Zijn er dan geen niet vervuilende energiebronnen.
tuurlijk wel, de beste die ik ken is geothermische energie. ijsland heeft 200x zijn eigen behoefte onderzocht. maar ook boringen naar 3,5 km diep 2m in doorsnede leveren genoeg energie om een kleine stad te verwarmen en van stroom te voorzien. daar komt je de oververhitte stoom van 160 graden en 100+bar je tegemoet.(in Bayern hebben ze al zo’n boorgat gemaakt met een subsidie van 10 miljoen)en ze willen in de komende 8 jaar 10% van de energie/verwarming behoefte van heel bayern zo gaan voorzien.
wie zorgt er nou voor dat technologie niet het grote publiek bereikt?
Ik zeg altijd, wie heeft er nou het grootste financiele belang bij, dan ben je zo bij de schuldigen aangekomen.Dus of ze zijn bij de nederlandse regering naief tot op het bot, of een beetje corrupt ,of ze hebben een visie waar de burgers geen baat bij hebben, kies maar uit welke het waarschijnlijk is.
Politiek met visie?

De dieselprijs is de afgelopen maanden inderdaad explosief gestegen. Maar de oorzaak wordt niet veroorzaakt door een accijnsverhoging maar door een structureel tekort aan diesel op de wereldmarkt.

Het gevolg: er zijn steeds meer protesten tegen de hoge dieselprijs in Europa. De prijs van diesel in de USA is inmiddels hoger dan de benzine prijs.

Een bereking puur op basis van ‘brandstof’verbruik vind ik niet reeël, maar het is helaas wel wat je vaak ziet in reclame-uitingen van fabrikanten. Het feit ligt er dat de huidige generatie accu’s relatief kort mee gaan en dus periodiek vervangen moeten worden. Een dergelijke berekening is dus niet compleet zonder ook de afschrijving van de accu’s mee te nemen. De berekening zou helemaal compleet zijn als je alle kosten zoals verzekering, onderhoud, e.d. in de berekening meeneemt (TCO, als je van hippe afkortingen houdt).

Ik vermoed dat elektrische voertuigen er dan nog steeds gunstig uit kunnen komen t.o.v. van fossiele voertuigen, helemaal als alle externe effecten meegenomen worden, maar dat is zeer complex om te doen omdat het van zeer veel factoren afhankelijk is.

Juist omdat de zaken naar mijn mening vaak verkeerd worden voorgesteld heb ik een elektrische scooter gekocht en ben ik een website begonnen om mijn praktijkervaringen te documenteren. Eén van de zaken die hier uit moeten rollen zijn de *echte* kosten per km. De website is te vinden op http://www.e-scooterwebsite.nl

Overigens toont bovenstaande berekening nog iets anders heel duidelijk aan: auto’s, elektrisch of fossiel, zijn inefficiënt. 120Wh/km = 12kWh/100km. De gemiddelde bezettingsgraad van de automobiel is zeer, zeer laag, ergens in de buurt van de 1,3. Dat betekent dat in verreweg de meeste gevallen de auto onderweg zal zijn met maar 1 persoon aan boord. Er wordt dus ± 1000kg staal en andere hoog-energetische materialen in beweging gebracht om 80kg mens te verplaatsen. Mijn elektrische scooter verbruikt hooguit 2,5kWh/100km om één persoon te verplaatsen. Daarnaast is zo’n 50% van de gemaakte ritten minder dan 10km, meestal dus waarschijnlijk in de stad waar door een het vele starten/stoppen een zwaar voertuig zoals een auto energetisch in het nadeel is, en waar vervuiling als fijnstof dichtbij woongebieden wordt uitgestoten.. Ook maken auto’s (elektrisch of fossiel) woongebieden minder veilig en beperkt het contact tussen mensen, en het beperkt de hoeveelheid lichaamsbeweging die mensen krijgen, met als gevolg welvaartziekten e.d..

Elektrische auto’s zijn technisch mooi (ik ben er gek op), maar ik denk dat we niet de fout moeten maken te denken dat als we alle auto’s vervangen door elektrische voertuigen we uit de brand zijn. Dat is het voortzetten van “business as usual” en het is maar de vraag hoe lang dat vol te houden is.

Als peak oil zich doorzet – en dat lijkt steeds waarschijnlijker te worden – zit er niet veel anders op dan onze mobiliteitsvraag anders in te richten. Lopen en fietsen op de korte afstand, scooters en LEV’s op de middellange afstand, en OV op de lange afstand. Dichter bij werk gaan wonen, dichter bij huis gaan werken.

Ik vind ook dat de accukosten meegenomen moeten worden. Het probleem is wel dat die kosten nu nog heel moeilijk zijn te bepalen, omdat het sterk af zal hangen hoeveel accu je eerste elektrische auto zal hebben. Hoe goed het accumanagement systeem zal zijn, of je de accu niet te vaak te ver leeg rijdt.
Ennatuurlijk hoe duur die accu straks is. Aangezien zowel in Japan, Korea, de VS als Frankrijk, en natuurlijk China, accu fabrieken gebouwd worden, zal de prijs binnen een paar jaar wel dalen. Maar hoeveel?

Ook de hoeveelheid accu die je gebruikt is sterk afhankelijk van het gewicht van je eerste elektrische auto. Net zoals bij de overgang van de paardenkoets naar de automobiel, zien accu auto’s er uit als fossiele auto’s, en ze zijn net zo zwaar.
De Aptera is en voorbeeld van een auto die is ontworpen als elektrische aangedreven. En is daardoor veel lichter.
Hoe lichter hoe harder je kunt scheuren met minder vermogen en dus energie. De aptera is nog steeds behoorlijk zwaar, 1400 pound. De eenpersoons Aerorider is slechts 75 kilo (zonder accu) De 2-persoons Twike weegt ca 220 kg. Beiden kunnen nog lichter, als ze van koolstof vezel gemaakt zouden worden.

‘Doorbraak in elektrisch autorijden’
Uitgegeven: 16 juni 2008 13:42
Laatst gewijzigd: 16 juni 2008 13:43

ASSEN – Elektrisch autorijden staat op het punt van doorbreken, althans dat beweren energiebedrijf Essent en partners.
ANP

Zij presenteren dinsdag op het TT Circuit in Assen “een direct toepasbaar concept dat het grootschalig elektrisch rijden in Nederland in een stroomversnelling brengt”.

De organiserende partijen Essent, United Momentum Group, Electric Cars Europe en InnoSys Engineering stellen dat het nieuwe concept de huidige en nieuwe technologieën verslaat. Deze doorbraak zal volgens hen leiden tot elektrisch autorijden op grote schaal.
(c) ANP

http://www.nu.nl/news/1614967/30/%27Doorbraak_in_elektrisch_autorijden%27.html

Ik ben benieuwd

project better place rekent met de volgende cijfers
brandstof 2 cent $ per mijl
Accu 5 cent $ per mijl
laadinfrastructuur, extra laadkosten als het nit thuis mag of kan (de truc van project better place?)
laad hw 3 cent $ per mijl
marketing 3 cent $ per mijl

ter vergelijking
benzine 24 cent $ per mijl

En ook Better Place, dat zelf laadpunten wil inrichten, doet geen integrale berekening. Als mensen thuis hun auto gaan opladen verdubbelt met een auto en normaal gebruik het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin.

Fijn als dat in de daluren gebeurd, maar een deel zal overdag en in de avond plaatsvinden tijdens de piekuren.
De kosten om daarvoor de elektriciteitsnetten aan te passen zitten nog niet in de totale kostenberekeningen.

Maar de voordelen: Geen BPM tot 1 juli 2013, lagere fiscale bijtelling van maar deel van de waarde, vanwege afwezigheid koolzuurgasuitstoot ook 14% ipv 25% bijtelling en dus vooral het ontbreken van accijns, want dat wordt niet op het elektriciteitsnet geheven.

Geachte lezers,

Wat zou het mooi zijn als er een onafhankelijke instantie een reele bereking maakt en uitdrukt in kosten per /km voor de gebruiker en nog een berekening voor de politiek waarin alle facetten van milieu e.d. verwerkt zijn en afgezet worden tegen autokosten van op fossiele brandstof rijdende auto’s.
Zelf ben ik geen tegenstander van rekening rijden, maar doe dit dan door geheel Nederland en b.v. alleen op (auto)snelwegen. Met zo’n heffing kan de staatskas gespekt worden door de automobilist die daar ook het meest gebruik van maakt. Immers, accijns op electriciteit zal in de praktijk lastig blijken daar er gewoon thuis opgeladen kan worden.
Dit plan zal wellicht gedwarsboomd gaan worden door de lobbyisten van de oliemaatschappijen. Politici moeten eens gaan beseffen dat de toekomst nu is en vernieuwing hard nodig is om een leefbaar land te creeren voor in de toekomst.

De enige oorzaak dat de berekening heel gunstig uitvalt ten gunste van electrisch rijden zijn de belastingen.
Als je de belastingen niet meerekent zijn de kosten ongeveer gelijk.
Als iedereen electrisch zou gaan rijden, dan moet je eens opletten hoe snel Den Haag dit zal gaan belasten om maar geen inkomsten te verliezen
Een koe moet je blijven melken tot er niets meer komt nietwaar?

@ Jan,

zoals vele mensen ben ook jij er blijkbaar van overtuigd dat de overheid geld verdient aan de automobilist (vanwege allerhande belastingen), dat is dus niet het geval. Ik weet niet hoe het juist in Nederland zit, maar ik vermoed dat de situatie met België redelijk vergelijkbaar is. En als men alle kosten die (overmatig) autogebruik veroorzaakt mee in rekening brengt komt men tot de conclusie dat de gemiddelde automobilist maar een heel beperkt deel van de veroorzaakte kosten betaald. M.a.w de overheid subsidieert autogebruik en de auto als melkkoe is een illusie.

http://www.milieurapport.be/Upload/Main/MiraData/MIRA-T/01_SECTOREN/01_06/TRAN_O&O_03.PDF

Vergelijk dan voor de lol eens de ALL inclusive leaseprijzen van twee identieke auto`s tussen nederland en belgie. Ik denk dan at je tot de verveldende conclusie komt dat autorijden in nedelrand per KM ietsje duurder is dan in Belgie.

Als wij per definitie kijken naar alle kosten welke voor auto`s in rekening gebracht worden, ten opzichte van alle strikt noodzakelijke kosten voor het gebruik van die auto, dan kom je wat bedrogen uit.
Om 1 auto te rijden heb je immers geen snelweg met asfalt nodig, dat kan ook op een 2 rijen tegels. Voor 10 auto`s wordt dit al moeilijker. etc…

Vergelijk je echter de totale uitgaven van de begroting aan kunstwerken en snelwegen, dan wordt er aan de auto aardig verdiend.
Belasting op brandstof, parkeren, hebben, kopen, onderhoud, vernietiging etc. Een hoop lasten zitten echter verborgen…

In de berekening gaat iets mank. Hier worden appels met peren vergeleken. Het gaat uiteindelijk om het aantal KWh op de assen van de auto.
KWh op de assen bij een benzineauto moeten eigenlijk worden vergelijken met KWh op de assen van een elektrische auto.
Een serieuze auto kan hier vergeleken worden met een elektrische schoenendoos op wielen.

Als veel mensen elektrisch gaan rijden dan leidt dit in de eerste instantie tot vermindering van de overheidsheidsinkomsten.
Dit leidt vrijwel onmiddelijk tot het ontslaan van leraren, minder blauw op straat en achterstallig onderhoud van wegen.
Voor dat het zover is wordt de accijns op elektriciteit natuurlijk gelijkgetrokken met die van benzine.
Dat dit nodig is snapt zelfs mijn dementerende schoonmoeder van 91 nog wel.

Beste,
bij de verbruikscijfers van de auto’s, in Wh of liter benzine, wordt er rekening gehouden met de reële kost in productie (bvb de Kw/h die ons geleverd wordt heeft er 3 gekost om geproduceerd te worden en tot ons te komen)? Misschien zou het nuttig zijn om de reële kosten op te geven om zodoende tot een groter bewustzijn te komen van ons (verkwistend) gebruik van energie.
Eddy

Het design is wennen en oogt best vreemd .De premie je krijgt kost je wagentje toch nog bijna 1miljioen belgische franken , 25 000 EURO , wat kost een installatie thuis erbij , comfortzones tankbeurten eenvoudig ?
Benzine versus electrisch ongeveer 1OOO euro per jaar winst . Blijft het een hele dure investering om aan promo milieu te doen . Welke andere onkosten enof technische storingen- mankementen weten we nog niet .Het totaal plaatje blijft zeer duur .Wanneer een omschakeling duur blijft koopt men dit niet snel .

Ik rij nu 5 jaar op plantaardige olie (0,65 /ltr) met een Volvo V70 en betaal gewoon dieselwegenbelasting. Ik kom dan op een besparing van 672 euro per jaar. Op dit moment zijn de accu prijzen nog sky high maar zodra die zakken stap ik over op elektrisch. Mits de auto mijn caravan kan trekken wat niet erg waarschijnlijk lijkt, ook intussen een eigen “zonnecentrale” in aanbouwen van 2500 kWh/jr. Het lijkt mij dat als we massaal elektrisch gaan rijden de elektriciteit prijs mega de lucht inschiet. Want waar moet al dat elektrisch vandaan komen anders dan uit de schoorsteen van de centrale. Kun je nagaan wat dat met de prijs voor ‘normale’ elek verbruik gaat doen!

@hans Quirijns.
“als we massaal elektrisch gaan rijden de e-prijs de lucht inschiet”.
Dat is onzeker, afhankelijk van de bschikbaarheid van brandstof. Diesel en benzine wordt dan minder verbruikt, dus kan in prijs dalen.

E-rijden heet “duurzaam”, terwijl dit evenzeer van fossiele brandstof afhankelijk is. Een stijgende e-prijs door massaal e-rijden terft ook de niet auto gebruiker. Een dalende olieprijs is vooral aantrekkelijk voor de luchtvaart. Massaal e-rijden kun je dus zien als niet sociale ontwikkeling en ook in die zin niet duurzaam!

wel zeggen ze er niet bij wat de leasprijs van de accu kost, voor een elektro kangoo bedraagt deze 91euro, voor dat geld kan ik beter met mijn auto blijven rijden.

Vandaag gekeken naar een elctrische auto.
Een kleine citroennetje.
Blijkt ie meerd an 25.000 te kosten.
Een zuinige C1 kost me 9000.
Mete en ebsparing aan brandstofkosten van zo’n 1000,- per jaar (zoals met de calculator uitgerekend) haal ik het verschil er pas na ruim 15 jaar uit…
Ik kies dus nog even voor de C1 maar als de electrtsiche auto’s goedkoper worden wordt ie erg aantrekkelijk.

Ja, elektrisch rijden is duurder in aanschaf.
Maar wacht maar tot je een tientje per liter loop te tanken.
Dan heb je het verschil heel snel terugverdient. Zeker als je hem oplaad met je eigen zonne-panelen.
Veel plezier met je C1!

Ben vandaag gaan kijken naar de Renault Twizy: naast aankoop en evt. plaatsing laadstation thuis vraagt men daarenboven 50 euro huur voor de batterij wat overeenkomt met een fossiele tankbeurt. Wil toch eerst eens kijken wat het globale prijskaartje wordt als alle kosten gekend zijn.

Blijf kijken, niet kopen. http://www.renault.com/en/vehicules/renault/pages/twizy.aspx
Dat is geen auto. Dat scootmobiel met een dakje erop.
Praktische bezwaren. Bij slecht weer word je zijk nat en strervens koud. Hij heeft geen raampjes!! Leuk als er een vrachtwagen passeerd.
€45 per maand is natuurlijk te veel. Maar daarmee kunnen ze de aanschaf prijs laag houden. Het inktjetprintermarketingmodel.

Nissan Leaf is een aardige kar. Als alle belastingvoordelen ed van de nieuwprijs af zijn houdt je een redelijke prijs over. Om het groener te maken heb ik 16 zonnepanelen op het dak. Ben ik ook minder afhankelijk van de stroomprijs. Het grootste risico dat blijft is inderdaad de accu: garantie van Nissan over 5 jaar moet deze nog voor 80% laden. Of over 100 000 km. Het enige dat nog niet werkt is de actieradius: de laadpalen komen er wel aan maar laden kost tijd: je moet geen haast willen hebben, geen ‘echte’ zakenman zijn… kan je beter met een ampera met 130km over de weg (op benzine) scheuren en toch het imago houden een ‘groene’ rijder te zijn.
Ten slotte: volledig electrische auto’s zijn niet gemaakt op het trekken van welke kar dan ook (tot nu toe alleen de belasting kar) Een caravan erachter kan je dus gerust vergeten. Zelfs hybride auto’s zoals de Prius hebben alleen een trekhaak als fietsen drager. De batterij is er niet op gemaakt, ‘trekt het niet’..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *