Line Lite International BV Brilux M2 3W MR11

Geplaatst door Marcel van der Steen in Lampmetingen, Ledlampen Geen reacties»

Een mooie kleine ledlamp presenteer ik in dit artikel. Deze is te koop bij komt van de firma Line Lite International. Deze geeft een behoorlijke hoeveelheid licht voor de 2.5 Watt die het verbruikt, en heeft een stralingshoek die met 46 graden veel kan verlichten op niet te grote afstand.
Zie voor een vergelijk met andere lampen dit overzicht.


Samenvatting meetgegevens

parameter meting lamp opmerking
Kleurtemperatuur 3042 K Warmwit. Deze kleurtemperatuur blijft mooi constant, ook tijdens het opwarmen in de periode juist na het aanschakelen.
Lichtsterkte Iv 122 Cd Niet zo erg fel, wat te verwachten is vanwege het matte glas wat gebruikt wordt in de lamp.
Stralingshoek 46 Een gefocusseerde straal, maar niet tè gefocusseerd.
Vermogen P 2.45 W Weinig vermogen wat te verwachten is voor een fysiek kleine lamp.
Power Factor 0.64 Met deze powerfactor geldt dat voor iedere 1 kWh aan netto vermogen, er 1.21 kVAhr aan reactie vermogen is geweest. Hiervoor betalen grote bedrijven, particulieren niet. Zie ook dit artikel over PF.
Lichtstroom 88 lm Dit is een best veel licht dat van deze kleine lamp afkomt.
Efficiëntie 36 lm/W Mooie efficiëntie voor een warmwitte ledlamp.
CRI_Ra 84 Color Rendering Index oftewel de kleurweergave-index. Deze waarde is hoger dan de 80 die vaak wordt aangehouden.
Coördinaten kleursoort diagram x=0.43 en y=0.40
Fitting GU4
Diameter 35 mm Gemeten op het breedste punt.
Lengte 34 mm Excl. pinnetjes.
Algemene opmerkingen De lamp is klein in afmetingen en geeft veel licht ondanks dat deze klein is. Verlichtingssterkte en opgenomen vermogen zijn een beetje afhankelijk van de spanningsfluctuaties, wanneer de spanning variëert rondom de 230 V AC. Dit zal te maken hebben met de voeding. Verder heb ik ook het opwarm-effect gemeten, waarbij je ziet dat het opwarmeffect < 5 % blijft. Als laatste vind je nog een plaatje over de spannings- en stroomvorm die zijn gemeten.

E_v op 1 meter afstand

De verlichtingssterkte op 1 meter afstand.

Een spotlamp met een stralingshoek van 46 graden (gefocusseerd), en met een lichtsterkte van 122 Cd.

Afstand bij 400 lux en grafiek

De afstand waarop de lamp 400 lux geeft is 55 cm

De waarde van 400 lux is interessant omdat dit voldoende is om te lezen. Zie ook dit artikel voor de achtergronden en uitleg.

Toch zal deze lamp niet zozeer voor lezen gebruikt worden, alswel voor het verlihcten van bepaalde dingen, bijvoorbeeld in een vitrinekast of iets dergelijks. Daar is het juist makkelijk een kleine lamp te hebben.

E_v als functie van afstand

De verlichtingssterkte als functie van de afstand.

De E_v is berekend, volgens de methode hier uitgelegd.

Lichtstroom

Met de meetgegevens van lux op 1 meter, is de lichtstroom te bepalen. Hiertoe bereken ik op een denkbeeldige bol rondom de lamp, hoeveel lichtstroom er doorheen komt.

De gegevens van deze berekening voor deze lamp 1 zijn in deze spreadsheet te vinden, 88 lm.

Efficiëntie

Een lichtstroom van 88 lm, en een opgenomen vermogen van 2.45 Watt, levert een efficiëntie van 36 lm/Watt.

De efficiëntie zakt een beetje (5 %) nadat deze aangeschakeld wordt, zie ook het opwarm-effect.

Met de powerfactor van 0.64 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 1.21 kVAhr aan reactie vermogen is geweest.

Netspanning 12 V
Lampstroom 321
Vermogen P 2.45 W
Schijnbaar vermogen S 3.85 VA
PF 0.64

Kleurtemperatuur, vermogensspectrum en dominante golflengte

Allerlei gegevens verkegen met de kleurspectrometer.

Hierbij een schermafbeelding van wat de kleurspectrometer allemaal meet. Je ziet in één oogopslag het vermogensspectrum, de kleurtemperatuur, de kleurtemperatuur (Correlated Color Temp) en de dominante golflengte. Dit zijn de begrippen die ik in het artikel over lichtgrootheden heb uitgelegd.

De lamp geeft een warmwit licht van ongeveer 3050 graden Kelvin.

Kleursoort diagram

Het kleursoort diagram en de plaats van het licht van de ledlamp.

Het licht is warmwit, en ligt mooi bovenop het pad van de zwarte straler. Als je even wat verder kijkt bij de CRI/Ra waarde, dan zie je dat deze groter dan 80 is, wat wil zeggen dat kleurweergave overeenkomt met de referentie (gloeilamp of halogeenlamp).

De kleurcoördinaten zijn x=0,43 en y=0,40

Spanningsafhankelijkheid

De lamp heb ik onderzocht op hoe afhankelijk de parameters verlichtingssterkte E_v [lx], de kleurtemperatuur T [K] en het opgenomen netto vermogen P [W] zijn van de lampspanning.

Spanningsafhankelijkheid van een aantal lamp-parameters.

Je ziet dat de kleurtemperatuur constant blijft. Verder variëren de verlichtingssterkte alsook het opgenomen vermogen rondom de voedingsspanning van 12 V. Het zal te maken hebben met de voedingsspanningsunit die ingebouwd zit. Normaliter zal de 12 V spanning niet zoveel variëren dat de lichtoutput zichtbaar verandert, want dan is al snel meer dan 10 % variatie nodig in verlichtingssterkte E_v, en dat is alleen te zien wanneer de voedingsspanning van 12 V naar 8 V afzakt bijvoorbeeld. Dat zal niet gebeuren.

Kleurweergave-index of CRI

Hierbij het plaatje van de kleurweergave index. Deze wordt goed uitgelegd op deze Wiki over kleurweergave-index.

Kleurweergave-index van de lamp.

De waardes van 84 is boven de 80, wat wil zeggen dat de kleurindrukken met dit licht overeenkomen met die van een een vergelijkbare zwarte straler met ongeveer dezelfde kleurtemperatuur, in dit geval de gloeilamp.

Opwarm-effecten

Van deze lamp heb ik het opwarm-effect doorgemeten op de verschillende interessante parameters. Zie ook de grafiek.

Het effect van opwarmen op bepaalde lampparameters.

Deze grafiek laat zien dat de verlichtingssterkte E_v en het opgenomen vermogen wat toenemen. Het opgenomen vermogen neemt harder toe en daarmee dus de efficiëntie iets af. Het is allemaal niet schokkend, max 5 %.

Spanning en Stroom gemeten

Van deze lamp heb ik de lampspanning en de door de lamp opgenomen stroom gemeten.

De spanningsvorm over de lamp en de opgenomen stroomvorm (gepiekt).

De stroom is in fase met de spanning, echter de stroom is gepiekt. Dit is heel normaal is voor kleine voedingen die in de lamp zijn gebouwd; het zijn de laadstromen van de condenstor die deel uitmaakt van de interne voedingsunit. Deze condensator zorgt voor een stabiele spanning voor de leds die eruit gevoed worden. De stroomvorm is daarmee niet gelijkvormig aan de spanningsvorm, en vandaar dat de powerfactor ook lager dan 1 is.

Als de stroom nu mooi sinusvormig was geweest, dan had met een lagere maximale stroomwaarde ook dezelfde hoeveelheid vermogen getransporteerd kunnen worden, wat dan efficiënter is. Nu in dit geval, met de gepiekte stroom, is de piekwaarde hoog, en alle leidingen, en nettransformatoren etc moeten gedimensioneerd worden op deze piekstroomwaardes, die ze vervolgens maar heel af en toe te verwerken krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *